Creed III. filmkritika

2023. február 27.
97.7831
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
Az immár több mint negyvenöt éves múltra visszatekintő Rocky franchise minden további nélkül mérföldkőnek tekinthető a sportdrámák történetében, és számos rajongó számára szolgált inspirációul az évtizedek során. Bár tény, hogy nem mindenkit hoznak lázba az efféle alkotások, fontosságuk aligha vitatható, lévén nem kevesen - köztük élsportolók - egyenesen motivációs mozinak titulálják a műfajt, mivel az őket is arra sarkallja, hogy jobbá, illetve kitartóbbá váljanak.
Advertisement


A Sylvester Stallone nevével fémjelzett széria a Creed: Apolló fiával azonban új főhőst állított a középpontba, és mára gyakorlatilag oda jutottunk, hogy Sly lényegében teljesen átadta a franchise stafétabotját az utókornak. Ez olyannyira így van, hogy Michael B. Jordan immár nem csupán a főszereplőt játssza, hanem a rendezői feladatokat is magára vállalta a folytatásban.

Habár Rocky személye kicsit hiányzik a filmből, annyit előre elárulhatok, hogy a szellemisége továbbra is jelen van, és a folytatás megáll a saját lábán. Michael B. Jordan pedig magabiztosan kezeli a rendezőként s egyúttal főszereplőként is rá váró nehézségeket - annak ellenére, hogy ez az első direktori munkája. Mindazonáltal újfent adódik a kérdés: meddig lehet még tovább nyújtani a szériát, azaz mennyire van még szufla az anyagban?

Adonis (Michael B. Jordan) és felesége, Bianca (Thessa Thompson) látszólag gondtalanul élik az életüket

Adonis (Michael B. Jordan) és felesége, Bianca (Thessa Thompson) látszólag gondtalanul élik az életüket


Miután Adonis Creed (Jordan) mindent elért a profi bokszban, amit csak elérhetett, jólétben és nyugalomban él gyönyörű feleségével, Biancával (Tessa Thompson) és cseperedő lányával, Amarával (Mila Davis-Kent). Miközben ünnepelt sztárként kezelik és önnön arca még az óriásplakátokról is visszaköszön, a sportban immár csak közvetve, saját edzőterme és támogatói programja révén érintett.

Azonban váratlanul felbukkan az életében egykori jó barátja, Damian (Jonathan Majors), miután hosszú éveket töltött börtönben, ahol brutális fizikumra tett szert a sok gyúrásnak köszönhetően. Dame egykoron szintén nagy bajnoknak indult, ráadásul bőven harminc felett is hatalmas ambíciókkal bír, és Adonis támogatását kéri álmai valóra váltásában. Amikor viszont Adonis vonakodva bár, de segít neki, újra előkerülnek a régi sérelmek, amelyeket nem lehet annyiban hagyni...

A Rocky filmek erőssége mindig is az volt, hogy valódi emberi történeteket tárt elénk, még ha kissé túlheroizálva és eltúlozva is tette azt. Érdekes módon a "soha ne add fel" hozzáállás ezúttal egyfajta csavarral nem is annyira a protagonistára, Adonisra fókuszál, hanem inkább Damienre. Mivel az egykori jóbaráttól az élet elvette fiatalkora nagy lehetőségét, hogy befusson, immár nincs igazán veszítenivalója.

Az egykori bokszoló Damian (Jonathan Majors) a börtönben sem tétlenkedett

Az egykori bokszoló Damian (Jonathan Majors) a börtönben sem tétlenkedett


Ráadásul a hosszú börtönbüntetés igencsak megedzette Damient, ezért a ringben sem mindig sportszerű, sőt egyáltalán nem riad vissza a piszkos trükkök bevetésétől. Látva, hogy ifjú bajnokának, Felix Chaveznek (akit egyébiránt a profi ökölvívó Jose Benavidez Jr. alakít) is meggyűlik a baja új pártfogoltjával, Adonis vonakodik ugyan segíteni Dame karrierjét, ám végül, a fiatal korukban történtekre - na meg a saját iskolája érdekeire - való tekintettel mégis kötélnek áll.

A régi sérelmek és azok feldolgozása, jó hírnevünk és becsületünk fontossága mellett a narratíva újfent olyan problémákkal foglalkozik, amelyekkel élete során a legtöbbünknek meg kell birkóznia: családi gondok, szeretteink problémái és elvesztése, a karrier érdekében meghozott áldozatok, örökségünk továbbadása stb. A bemutatott értékrend mondjuk részben vitatható, amennyiben kérdéses, mennyire érdemelte ki valójában hősünk, hogy az emberek többségénél akár százszor jobban éljen, vagy hogy ilyesmit ki lehet-e bárhogyan érdemelni?

Ennek ellenére vitathatatlan, hogy többségében továbbra is pozitív üzeneteket közvetít a franchise, biztosítva a Rocky szellemiségének továbbadását a következő generációnak. S bár Sly-t itt már egyáltalán nem láthatjuk, igazából nincs is szükség a jelenlétére, mivel az új nemzedéket képviselő Michael B. Jordan és alkotótársai lényegében a saját ízlésük szerint dolgozzák fel ugyanazokat a fontos témákat.

Mindjárt kapsz egy akkorát, hogy kang a fejed tőle!

Mindjárt kapsz egy akkorát, hogy kang a fejed tőle!


A film látványosan fényképezett, bár időnként eléggé hatásvadász - a legfontosabb azonban mégis az, hogy még mindig képes hatni a nézők érzelmeire. Az mondjuk kissé erőltetett, hogy előhoznak egy eddig ismeretlen, lezáratlan szálat a múltból, és profivá tesznek egy amatőrt, aki évtizedek óta nem bokszolt.

Ám úgy vélem, az efféle húzások alapvetően ugyanúgy megbocsáthatók egy ilyen jellegű produkciónak, mint az, hogy nem egy súlycsoportban lévő bokszolók mérkőznek meg egymással. A hasonló alkotásoknak pedig ugyanúgy megvan a maga rajongótábora, mint a Marvel vagy a Star Wars filmeknek, még ha a sportdráma mint műfaj nem is számít annyira mainstreamnek a mai mozis felhozatalban.

Ennek ellenére a folytatás szinte garantált, sőt nem kizárt, hogy már különböző mellékszálak is készülőben vannak, a legújabb módinak megfelelően...

Creed III. előzetes

 

Creed III. / Creed III (2023)

elég csak egy nachos, köszi
  • Műfaj: Dráma
  • Hazai premier: 2023. március 02.
  • Rendezte: Michael B. Jordan
  • Hossz: 116 perc
  • 2023-02-27 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/creed-iii_1.jpg
  • Szereplők: Michael B. Jordan, Tessa Thompson, Jonathan Majors, Phylicia Rashad, Wood Harris, Jose Benavidez Jr.
  • Forgatókönyv: Keenan Coogler, Zach Baylin
  • Operatőr: Kramer Morgenthau
  • Vágó: Jessica Baclesse, Tyler Nelson
  • Zene: Joseph Shirley
7.5
Michael B. Jordan 116 Joseph Shirley 2023-02-27 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/creed-iii_1.jpg
5 hozzászólás

Patrik94

1 éve, 1 hónapja és 20 napja

Egynek jó lesz, de majd streamingen...

válasz erre

fighterlaci

1 éve, 1 hónapja és 21 napja

Nekem nagyon nem jönnek be az ilyen filmek... Még Stalllonéval sem, nem hogy ezzel az arccal.

válasz erre

Ronalddo

1 éve, 1 hónapja és 21 napja

Nem vagyok nagy Rocky fan de ezt megnézem majd.

válasz erre

Tommy

1 éve, 1 hónapja és 21 napja

7,5 pont nem rossz szám.

válasz erre

bekecs

1 éve, 1 hónapja és 21 napja

Nekem ezek a Creedek nem jöttek be. A Rocky úgy volt jó ahogy anno megcsinálták.

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja