CD és DVD írás, kódolás Linux alatt

2004. június 02.
84.2091
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hosé profilja, adatai
Hosé
Ha valaki CD-t vagy DVD-t akar írni nem feltétlenül van szüksége a legkorszerűbb számítógépre, egy Pentium II. osztályú gép és egy 10 GB nagyságú merevlemez bőven elég akár egy DVD átmásolásához is. Azonban a különböző hang és képanyagokkal való munkára jó a lehető legkorszerűbb vasat beszerezni a hang és képi kódolások eszközigénye miatt. A CD író vásárlásnál ne essünk a sebesség bűvöletébe. A CD írók régen túllépték azt a sebességhatárt, amikor még biztonságos volt a CD írás.

/>
CD és DVD írás, kódolás Linux alatt - 2. kép

Gyakran előforduló probléma, hogy nagy sebességű íráskor torzul a hangfelvétel. Egy 12 x sebességgű CD írást tudó eszköz bőven elegendő. Megtörtént már az is, hogy nagy sebességen felvett adat CD-t csak a készítő meghajtóban lehetett olvasni. Most pedig nézzünk szét a különböző programok területén. A lehetőségeket az UHU Linux operációs rendszeren keresztül fogjuk bemutatni. Ennek legfőbb oka, hogy a nagy Linux disztribúciók által kínált CD író programok mellett itt két olyan eszköz is található, amely a különböző DVD-k rippelését és kódolását segíti.


CD és DVD írás, kódolás Linux alatt - 3. kép

A CD íráshoz először telepítsük fel az UHU második CD lemezén lévő CD és DVD író programokat is. Mivel a grafikus telepítő nem fog működni, talán az egész CD írásban ez lesz a legnehezebb folyamat:
1. Jelentkezzünk be rendszergazdaként. Indítsunk el egy a parancsok kiadását lehetővé tevő terninált.
2. Indítsuk el mc parancsal a Midnight Commander fájlkezelőt.
3. Helyezzük a második UHU CD-t a CD olvasóba, majd a mount könyvtáron keresztül lépjünk az UHU 2 packages könyvtárába.
4. Adjuk ki a dpkg -i * parancsot. 20 percnyi idő alatt az összes csomag, nemcsak a CD író eszközök települnek. Azonban ezzel a módszerrel szinte biztos, hogy zökkenőmentes lesz a telepítés.
A rendszer újraindítása után felülettől függetlenül az alkalmazások - multimédia útvonalon juthatunk el a CD/DVD kódoló és írást lehetővé tevő eszközökhöz.


CD és DVD írás, kódolás Linux alatt - 4. kép

Az AcidRip és a DVDRip segítségével hozhatunk létre saját magunk készítette felvételekből -vagy DVD lemezekről, különböző típusú video fájlokat, amiket lemezre is írhatunk.
Mi most csupán a DVDRip használatával ismerkedünk meg részletesebben. A program indítása után a File - New Project menüparancsal kapjuk meg az indító felületet. Az indítő képernyőn a Storage, RIP Title, Clip&Zoom, Subtitles, Transcode, Burn, Loging fülekre kattintva végezzük el a különböző beállításokat.
Logikailag a legelső lépés a RIP Title fülön beállítani azt a forrás fájlt, amin majd dolgozni fogunk. Ez a DVD-n kívül lehet bármilyen átkódolásra szánt videofájl. Ha több hanganyagunk is van, ne feledkezzünk el a megfelelő nyevű hang beállításáról sem.
A Storage fülön állíthatjuk be a különböző munka könyvtárakat.


CD és DVD írás, kódolás Linux alatt - 5. kép

A Clip @ Zoom szolgál a video szerkesztésére. A feliratokat a Subtitles fül alatt állíthatjuk be.
A Transcode panel segítségével a kódolás előtt beállíthatjuk a használni kívánt audio és video szabványt. Állíthatjuk a kódolás hang és képminőségét is. Ezek függvényében állítható az elkészült anyag mérete: hány és milyen méretű lemezre szeretnénk.
Ha mindennel készen vagyunk a Burn fül alatt készíthetünk AVI, VCD, SVCD CD lemezt. Egy mozifilm hosszúságú anyag feldolgozása átlag 2 órát vesz igénybe.
A program használatakor alapértelmezett beállítások teszik lehetővé, hogy a kezdő is viszonylag biztonságosan dolgozhasson. Ezért, ha nem tudjuk a kodek beállításoknál, hogy mi-mit jelent, ne is piszkáljuk.

Az Alkalmazások - Multimédia - CD-írás címszó alatt 7 CD író programot találunk:
cdw
Gnome CD Master
Gtoaster
K3b
KaudioCreator
Simplecdr-x
X-Cd-Roast
A fentebb felsorolt CD író programokból a X-Cd-Roast -t fogjuk csupán alaposabban megnézni.
Ha valaki az egyik grafikus írási felületen eligazodik, annak a többi sem okoz majd gondot.


CD és DVD írás, kódolás Linux alatt - 6. kép

Azonban ha valakinek mazohista hajlamai vannak, parancssorból is készíthet CD-t.
A parancssori munka alapvető feltétele, hogy root jugosulsággal bírjunk a rendszerben.
Ennek első lépése, hogy az mkisofs -vfJR -o image.img könyvtárnév/
parancsal a feldolgozásra kijelölt anyagból cd írásra alkalmas képfájlt készítünk.
A második lépésben a mount -o ro,loop parancsal mountolni /csatlakoztatni kell
az image fájlt. - Használat után pedig kiadni az unmount -d /útvonal parancsot az eltávolításhoz.
A cd írást a cdrecord -v speed=x (gyorsaság) dev=0.1.0 (cd meghajtó és port- itt 1 - száma) - data fájl.img parancsal hajthatjuk végre.
Teljes lemezt is másolhatunk a cdrecord parancs segítségével. A parancsok részletes használatáról és a különböző beállítási lehetőségekről a man mki***illetve a man cdrecord parancsal kapunk információt.


CD és DVD írás, kódolás Linux alatt - 7. kép

Ha nem szeretnénk fél életünket Unix parancsok magolásával tölteni, kitűnő lehetőségeket kínál a CD írásra a grafikus ruhának tervezett, szerkesztett X-Cd-Roast.
Az X-CD-Roast A sokak által régóta használt, programmal lehetőségünk van audio és adat CD-k másolására és készítésére, valamint ISO formátumú lemezlenyomatok kiírására A program magyar nyelven beszél, így kezelése nem okozhat komoly nehézséget. A tényleges használatbavétel előtt a Beállí1tésok - HD-beállítások fülön meg kell adnunk legalább egy ideiglenes image-könyvtárat, mivel a program az itt megadott könyvtára/könyvtárakat használja fel intelligens módon a tárolásra, kiíráskor pedig az itt tárolt saját, és .iso formátumúfájlokat ajánlja fel forrásként. A Beállításokban tudjuk megadni az író és az olvasó sebességét, puffer méretét, az audio CD-k olvasásának sebességét, a hangjelzés bekapcsolását, és amit talán mindig érdemes bekapcsolni, az a Windows-stílusú kijelölés a listákban eszköz. Ha ezt engedélyezzük, a listákból több elem kiválasztása a Windows alatt megszokott módon lehetséges (a Ctrl billentyűvel több elemet, a Shift segítségével pedig tartományokat lehet kijelölni). Ne felejtsük el a Beállítások mentése gomb segítségével beállításainkat elmenteni.


CD és DVD írás, kódolás Linux alatt - 8. kép

Az X-CD-Roast kezdőképernyőjéről kiválasztva az Egy CD/DVD(adat vagy hang) másolatának elkészítését az alábbi beállításokat kell megnézni, illetve a következő folyamatokat indíthatjuk el:
1. CD/DVD-/image-info -Megjeleníti a CD tartalmát és a merevlemezen lévőo sávokat.
2. CD-olvasás -Beolvassa a CD minden sávját, és a merevlemezre másolja.
3. CD/DVD - ellenőrzés összehasonlítja a CD minden sávját a merevlemezen tárolt sávokkal.
4.Hangsáv lejátszása - Lejátssza a merevlemezen lévő hangsávokat (wav-fájlokat) a hangkártyán keresztül.
5. CD/DVD-írás - Sávokat ír a CD-R/RW-re. A sávokat a merevlemezről vagy másik Cdről olvassa.
6. Sávok törlése - Letörli a merevlemezen tárolt sávokat és ezzel helyet szabadít fel.

A CD /DVD másolásakor előtűnő eszközök:
1. Egy CD/DVD (adat vagy hang) másolatának elkészítése.
2. CD/DVD-/image-info - Megjeleníti a CD/DVD tartalmát és a merevlemezen lévő sávokat.
3. CD/DVD-olvasás - Beolvassa a CD/DVD minden sávját, és a merevlemezre másolja.
4. CD-ellenőrzés- összehasonlítja a CD/DVD minden sávját a merevlemezen tárolt sávokkal.
5. Hangsáv lejátszása - Lejátssza a merevlemezen lévő hangsávokat (wav-fájlokat) a hangkártyán keresztül.
6. CD/DVD-írás - Sávokat ír a CD-R/RW-re. A sávokat a merevlemezről vagy másik CD-Romról olvassa.
7. Sávok törlése - Letörli a merevlemezen tárolt sávokat és ezzel helyet szabadít fel.
Amint láthattuk a két menüpont alatt nagyjából ugyanazokat a lehetőségeket találjuk. Nagy általánosságban ezek az ablakok valamilyen formában szinte minden
CD író programban elérhetők.


CD és DVD írás, kódolás Linux alatt - 9. kép

A K3b–ben annyival bővül a lehetőség, hogy a böngésző ablak segítségével különböző helyekről is összegyűjthetjük az egy lemezre kerülő anyagot.
A K3b egy újabb keletű QT grafikus könyvtárat használó, rövid idő alatt sokak kedvencévé vált CD-író előtétprogram. Egyetlen eddig ismert fogyatékossága hogy ISO fájlokat lemezre kiírni tud, viszont készíteni nem.
A Gnome Toaster GTK grafikus könyvtárat használ. Igaz már nem mai darab, de a célnak kiválóan megfelel. Honosítása hagy kívánnivalót maga után, üzenetei vegyesen angol és magyar nyelven jelennek meg. Feladatát azonban tökéletesen ellátja.
A Simplecdr-x annyival tud többet, mint társai, hogy segítségével Wav vagy MP3 formátumúvá alakíthatjuk sima audio CD-lemezeinket is. Külön felület teszi lehetővé a számok adatainak megadását és zenéhez csatolását.


CD és DVD írás, kódolás Linux alatt - 10. kép

Végül, de nem utolsósorban egy magyar fejlesztésű CD-író előtétprogramról is szólni kell. A cdw hosszúideig karakteres CD író előtétprogram volt, nemrég készült el a GTK2 grafikus könyvtárra épülő grafikus változata. A program karakteres változata a cdw, a grafikus változat pedig a cdw -g paranccsal indítható.
Azonban az eddigi programokról mind elmondhatók, hogy csupán a röviden ismertetett parancssoros módszerrel végzett írást megkönnyítő grafikus ruhák. Aki az egyiket ismeri, a többit is kezelni tudja. Ezt azért, fontos megemlíteni, mert egy esetleges probléma esetén, ha jók a beállításain a grafikus programok cserélgetése teljesen hiábavaló lehet.

Összességében megállapítható, hogy a Linux alatt fejlesztett CD és DVD író alkalmazások ezen a téren is versenyképessé teszik a Linux operációs rendszereket. Ha már a Linux használatának alapjaival tisztában vagyunk könnyen el tudjuk végezni az íráshoz szükséges beállításokat. Ezek automatikussá tétele azonban a biztonság és a felhasználói szabadság miatt nem is igen várható.
Végül, mielőtt nagyüzemben fognánk neki a film és audio lemez gyártásának két jogi dolgot itt a végén tisztázni kell:
1. Az adathordozók másolásvédelmének /lásd DVD és egyre inkább az audio CD/ feltörése minden esetben bűncselekmény.
2. A másolt adathordozókkal való kereskedés szintén bűncselekmény. Mindenki gondolja meg, jól esne-e neki, ha egy mondjuk egy általa készített zene, vagy program a nélkül kerülne kereskedelmi forgalomba, hogy annak hasznából ő nem részesedik.
A Linuxos CD írásról és más Linuxos dolgokról a linux.lap.hu alatt további információkat olvashat az érdeklődő.
10 hozzászólás

Vendég

14 éve, 3 hónapja és 21 napja

Sziasztok ha classic fekete xboxra szeretnék kiírni játékot akk azt milyen olvasási sebességel tegyem? (Lehet hogy ez nagyon hülye kérdés de ha lehet akk válaszoljatok) köszi

válasz erre

Vendég

17 éve, 6 hónapja és 27 napja

ezt hol lehet letölteni?meglepődött smiley

válasz erre

marco

18 éve, 20 napja

Vendég írta:
semilyen programot nemlehet futattni alinuszon ami xphez jo mérnem lehet kopatibilisá teni
Dehogynem lehet. Van több Windows-szoftvereket futtató keretrendzser is, ilyen a Wine, vagy a kifejezetten DirectX-es játékokat futtató Cedega.
De a helyzet az, hogy sokkal jobb Linuxos szoftverek állnak rendelkezésre sokkal nagyobb felhasználói szabadságot biztosítva, mint Windowson. Így például a DVD-író szofverek is megbízhatóbbak és véleményem szerint sokkal jobbak.

válasz erre

Vendég

18 éve, 20 napja

semilyen programot nemlehet futattni alinuszon ami xphez jo mérnem lehet kopatibilisá teni

válasz erre

Linuxfan

18 éve, 2 hónapja és 3 napja

Vendég írta:
****t egyszerűbb! Koszorús ünnepeken ad használható dvdt!
Látszik, hogy azt sem tudod, mi fán terem a Linux. Lövésed sincs, mi hogy miért. Csak beírtál, mert vagy olyan buta, hogy névtelenül nyilvánítasz véleményt olyan témában, amiről 15 éves agyad (jó esetbenmosolygó smiley) csak sejti, hogy van egy olyan oprendszer is, ami odaveri az xp-det, de meg sem mernéd kockáztatni, hogy feltelepítsd, mert félsz tőle. Ugyanúgy, mint apukádtól...
Előbb tapasztalj, aztán véleményezz!

válasz erre

Vendég

18 éve, 2 hónapja és 3 napja

****t egyszerűbb! Koszorús ünnepeken ad használható dvdt!

válasz erre

Atanvarno

21 éve, 5 napja

Vendég: ne haragudj, de nem mindig csak a balklikk balklikk jobbklikk megoldas a jo

válasz erre

Linuxfan

21 éve, 5 hónapja és 16 napja

Hmmm ez a cikk nagy segítség! Nem mertem belevágni a dvd írásba eddig.

válasz erre

Vendég

21 éve, 6 hónapja és 9 napja

Basszus, nem is gondoltam, hogy ilyen könnyen lehet dvd-t írni Linux alatt... Egyszerűbb, mint a Nero...

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja