Wifi-antennát pizzasütőből!

2008. október 09.
103.7221
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
strogg profilja, adatai
strogg
Találtam egy érdekes weboldalt a neten, ahol elvetemült emberek mindenféle fém eszközzel próbálják gyorsítani a wifi elérésüket. Az ötletet jónak találtam, elvégre az elektromágneses hullám az biza elektromágneses hullám!:) Az ötlet annyira megtetszett, hogy azonnal elkezdtem keresni a saját megoldásom lehetséges eszközét. És igen, megtaláltam. A páromtól finoman érdeklődtem, hogy elkérhetem-e a polcról a pizzasütő tálat, talán azt hitte, hogy rámjött a főzési perverzióm, mert szó nélkül odaadta...


Akkor kezdett neki gyanús lenni a dolog, amikor elővettem a fogókat, és a "valamire még jó lesz" ládámat. (Ez a láda a párom szerint gyakorlatilag egy szemetes, szerintem viszont kincsek egész tárháza.)

Wifi-antennát pizzasütőből! - 2. kép

Hogy mindenkinek világos legyen: ebben a rövid cikkben gyakorlatilag pizzasütőből készítünk wifi antennát, amivel akár több száz méterre lévő wifi-routereket is be tudunk fogni és tudjuk használni azokat netezésre. Itt jegyzem meg, hogy más wifi elérését a törvény szerint nem használhatjuk engedély nélkül (figyelmeztetés megvolt;))! Kérek mindenkit, hogy ha kérdése van a témával kapcsolatosan, vagy a cikk alapján megépítette saját antennáját, írja le tapasztalatát, kérdéseit! És most vágjunk bele (a pizzasütőbe:))!

Wifi-antennát pizzasütőből! - 3. kép

Első lépés:
Az elemi iskolás matematikai ismeretek felhasználva, belőttem, hogy hol is van a pizzasütő középpontja, (fókuszpont) majd gondosan lehámoztam róla a szélét a fogóval. Figyeljünk nagyon, mert eszméletlen éles, én is sikeresen elvágtam vele a kezemet. A látvány sem volt utolsó, ahogy vérző kézzel ölöm meg ezt a pléh csodát, de engem hajtott az új ismeretek iránti vágy. Nagyon érdekelt, hogy működik ez a dolog, mert elméletben nem láttam akadályát.

Ha ez kész, akkor okos dolog szigetelő szalaggal körbefutni az éles szélén, lehetőleg addig amíg van ujjunk amivel felrakhatjuk a csíkot.

Amint ez megvan, próbáljuk meg meghajtogatni a lemezt egy kis parabola alakba (legalább gyűrjük meg ahogy sikerül). Szép nem lesz, de most nem is ez a cél.

Wifi-antennát pizzasütőből! - 4. kép

Egy "lenni óc'ó, esz jó" kínai asztalra állítható PC-s mikrofon silány anyagú műanyag váza remek "talp" lett hozzá, amit egy öngyújtóval kezelésbe vettem (meghajlítottam). Erre két fémhulladék "akkorisjóleszelrohaggyámeg" elegáns megoldásával sikerült rögzítenem az USB-s wifi eszközömet, többé-kevésbé (inkább kevésbé) a fókuszpont környékén. Nincsen más hátra, mint elvégezni az első tesztet.

Először nyilvánvalóan a parabolának nevezett hulladékvas nélkül kell mérést végezni, utána pedig a "NASA antennámmal".

Wifi-antennát pizzasütőből! - 5. kép

Mivel a környékemen egyáltalán nincsen wifi (leszámítva a wifi routert otthon, amit kikapcsoltam), ezért nem lepődtem meg azon, hogy semmit sem talált. Gyakorlatilag csendes volt az éter, legalábbis a wifi tartományában biztosan! A pizzasütős teszt szerint viszont látja a környékünkön található étterem jelét, ami (csatt a hasamra) cirka: 250-300 méter a házak között. Feltételezem, hogy jó optikai rálátással a képen látható (eléggé silány) jel erősség megfelelő lenne némi levelezéshez. Így születnek a "pizzasütő kalózok"! :)

Wifi-antennát pizzasütőből! - 6. kép

Konklúzió:
A megoldás tényleg működik. Az első teszt eszközöm (roncsom), bebizonyította, hogy a projekt életképes, és megvalósítható. A netes képek tanulsága szerint lényegesen kulturáltabb minőségben is kivitelezhető a dolog, persze csak ha az ember rendelkezik némi szerszámmal, eszközzel, és több időt szán rá, mint az általam felhasznált fél óra.

Elméletileg a nagyobb antenna, (lehetőleg tényleg egy parabola jellemzőivel bíró tányér) megsokszorozza a wifi kütyü hatótávolságát.

Most azon gondolkodom, hogy talán egy wok sokkal jobb eredményt képes felmutatni halála után, de sajnos vennem kell egyet, mert a párom már tudja mire számítson, és nem adta oda amikor elkértem tőle. :)

Kellemes barkácsolást mindenkinek.
 

Antenna a javából! Avagy egy pizzasütő halála

78 hozzászólás

strogg

3 éve, 2 hónapja és 5 napja

Köszönöm srácok

válasz erre

Marduk

3 éve, 4 hónapja

Ja nem akörül jelent meg, hanem sokkal előbb. Még mindig nagyon értékes cikk!

válasz erre

Apeti1997

3 éve, 4 hónapja és 6 napja

Én sörös dobozból csináltam ilyent mert gyenge volt a jel(1-2 csík) és a remekmű elkészítése után (4-5 csík) lett. De ehhez hogy szuper legyen nagyon pontosan kellet elhelyezni az USB sticket.

válasz erre

kpal

3 éve, 9 hónapja és 13 napja

bekecs írta:
Elkélne ilyen cikk még! Ez zseniális volt!
Nekem kedvencem ez a cikk Jó volna több ilyen én is itthon próbálkoztam ilyesmivel igaz nagyon kezdetleges volt.

válasz erre

bekecs

3 éve, 10 hónapja és 1 napja

Elkélne ilyen cikk még! Ez zseniális volt!

válasz erre

kpal

5 éve, 3 hónapja és 24 napja

De jó lenne egy mai friss blog ebből a témából

válasz erre

kpal

5 éve, 11 hónapja

amonrazoli írta:
nagyon jó mókás és hasznos cikk nem is tudtam akartam venni üzletben wifi antennát de az ára elriasztott,egyszer barkácsolok egyet. előtte alaposan szétnézek mit hogy
en kb 8eve vettem Edimax wifit 6e Ft-ert az draga volt most itt Mo-n,vagy külföldön 2-3 ezerért van.
Aki komolyabban wifi-zni akat annak nem mind1 milyen chip van benne...

válasz erre

amonrazoli

5 éve, 11 hónapja

nagyon jó mókás és hasznos cikk nem is tudtam akartam venni üzletben wifi antennát de az ára elriasztott,egyszer barkácsolok egyet. előtte alaposan szétnézek mit hogy

válasz erre

kpal

5 éve, 11 hónapja

Ehhez hasonlot en is csinaltam igaz alufolia+papir
De a legjobb hogy rendeltem neten spéci usb wifi-t amit errefele nem arulnak es alapbol kb 10x erősebb mint az ismert tömeg márkák...
a wifi hasznalathoz csak annyit ,ha más nyitott hálozatra csatlakozunk azzal nincs baj ,mert ott a tulajnak kell gondoskodnia a jelszavas vedelemről , csak akkor lehet bibi (itt az orszagban kb 1 esett volt amibol lett eljaras ,bar ott az illető a az adott ház előtt állt notbookkal ) ha kinyitunk egy jelszavas wifi-t.
Remelem lesz ehhez hasonlo wifi-s cikk .

válasz erre

Tardief88

5 éve, 11 hónapja és 11 napja

Az antennakészítésnek elég fontos szabályai vannak. Alak, anyag, méret, ellenállás mind nagyon fontos. Nem érdemes utánnaolvasás nélkül még használható dolgokat feláldozni ilyen célért. Wi-fi antenna készítés címszavakkal keressetek rá neten.

válasz erre

Marduk

5 éve, 11 hónapja és 11 napja

Nagyon kreatív megoldás, tetszik.

válasz erre

Szputy

5 éve, 11 hónapja és 11 napja

Sziasztok. Ezzel a kis antennával a saját routerem hatótávolságát is tudom növelni? Mármint a telefonommal majd tudok wifizni a háztól messzebb is ??

válasz erre
1234567a(z) 7 -ből

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

rDAVE profiljagery1113 profilja