Half Life 2 botrány

2003. november 13.
76.5571
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Methas profilja, adatai
Methas
A játékos társadalom eddig talán egyik legnagyobb botránya zajlik az idei évben és talán még a következőbe is átnyúlik. Sokak számára talán háttérbe kerül a várva várt áttörést jelentő Doom 3 megjlenésének folytonos csúszása is. Ugyanis egy másik sokak által várt játékprogram megjelenése is csúszik. Ez a tény akár még megszokott is lehetne (mert valljuk be őszintén, elég sok progi később jön ki, mint azt ígérik), azonban a Half-Life 2 megjelenése ezúttal egyéb okok miatt csúszik. A 2003. május tizennegyedikei Los Angeles-i E3 kiállításon még minden úgy tűnt, hogy rendben van. A játék mindent maga mögé utasítva az összes díjat megnyeri.

A program, a bemutatottak alapján, nem hagy maga után igazán semmi kívánnivalót (csak, hogy jelenjen már meg). A nyár folyamán azonban történtek olyan dolgok amik megváltoztatták a terveket. Hackerek feltörték a Valve szerverét egy billentyűzetfigyelő program segítségével. Mindezt egy külső gépen, az Outlook Express biztonsági hiányosságit kihasználva érték el. Azt nem tudni, kié volt a gép, talán valami külső munkatársé, akinek hozzáférése volt a rendszerhez és ismerte a jelszavakat. Ekkor még senki nem tudott semmiről. Szeptemberben a megszerzett jelszavakkal bejutottak a hackerek a Valve belső hálozatába.


Half Life 2 botrány - 2. kép

Itt olyan programokat helyeztek el amik az operációs rendszerbe beépülve távolról irányíthatóvá teszi a számítógépet (root kitek). A hackerek számoltak a Valve védelmi rendszerével, ezért módosították programjaikat, hogy azokat ne ismerjék fel a vírusirtók. A támadás annyira jól sikerült, hogy bejutottak a Valve vezetőjének, Gabe Newell gépére is. Így már meg tudták szerezni a megfelelő jelszavakat a szerverek eléréséhez. Az ATI ezenközben több millió dolláros szerződést kötött a Valve-val hogy a Radeon 9800XT-hez és a 9600XT-hez Hal-Life 2-t adnak „ajándékba”. Mindezt Szeptember 11-én Seattleben a Shader Day rendezvényen hivatalosan be is jelentették. A hackerek ezenközben nem pihenéssel töltötték az idejüket, a megszerzett jelszavak és a már feltelepített hacker programjaik segítségével több gigányi adatot töltöttek le a Valve szervereiről. Valószínűleg a Valve-nél ezt követően már tudtak a betörésről, azt hogy honnan nem tudni: vagy észrevették, hogy valami nem stimmel, vagy a hackerek üzentek nekik.


Half Life 2 botrány - 3. kép

Ennek következtében Szeptember 24-én Doug Lombardi, a Valve Marketinges vezetője, nyilvánosan bejelenti, karácsonyig ne is számítsunk a Half-Life 2-re. No sebaj jó kis karácsonyi ajándék lesz a játék. A külvilág még ekkor sem tudott semmiről. A hónap végén ugyan megtartották a bulit Alcatraz szigetén, amin eredetileg a megjelenést ünnepelték volna. Itt azonban semmi újdonságot nem mutattak be a Half-Life 2-ről, még a beígért benchmarkot sem. Október 1-jén kitört a pánik a Valve keretein belül. Az Internetre felkerült a Half-Life 2 forráskódja. Ezen belül a játékkód, a Source motor, a Stream online disztribúciós rendszer, a Havok fizikai motorja, a Miles hangkezelő rendszer, 3D Stúdió- és Photoshop-pluginek és még rentgeteg minden ami eddig benne volt a fejlesztésben. Rá egy napra Gabe Newell hivatalossá tette, nem csak valami ügyes programozó szórakozik, a forráskód tőlük származik.


Half Life 2 botrány - 4. kép

A Valve a rajongók segítségét kérte, segítsenek kézrekeríteni a hackereket. Egyben megtiltották, hogy a Half-Life 2-ről szerzett tapasztalataikat, a forráskódból megszerzett információikat megosszák a halflife2.net fórumon, különben letiltják ezeket az embereket a fórumról. Ennek ellenére sorra terjedtek a hírek a használható fegyverekről, a játék történetéről valamint a multiplayer modokról. Ezeknek egy részét ugyan már láthattuk az előzetes bemutatókban, de azért rengeteg újdonság derült ki a forráskódot böngészők számára. A fórumot 312 000-en keresték fel mintegy nyolc óra leforgása alatt! Következő nap már az FBI is beszállt a nyomozásba és nagy erőkkel kezdték meg a nyomozást elsőként a fejlesztők háza táján. Ezek után több fejlesztőcég bejelentette, nem vásárolják meg a Source engine-t. Ami nem is csoda, hisz kinek kellene olyan játékmotor ami szinte bárki számára letölthető a netről.


Half Life 2 botrány - 5. kép

Tehát mit tud tenni a Valve? Bejelenti, késni fog a várva várt játék. Hogy meddig, azt még senki nem tudta. Ekkor már fellelhető volt az interneten a progi béta verziója. Ugyan aki beugrott a lehetőségnek „csak” pornó filmeket (még ez a jobbik eset, talán még örült is neki) és vírusokat gyűjthetett be számítógépére (hát igen ez már kellemetlenebb).
Október 5-én (érdekes megfigyelni hogy miként gyorsultak fel az események: itt már naponta történtek ez-az) már a BBC, a CNN és a MSNBC is híreket közölt a virtuális betörésről. Még ezen a napon beszállt a nyomozásba a világ egyik legnevesebb online biztonságtechnikai cége, a PivX Solutions is. Így már egyre nagyobb esélyt láthatunk arra, hogy elkapják a tetteseket és remélem, ez így is lesz. Október hatodikára már elkezdték felmérni a károkat. Leközölték, hogy bár „csak” az egyharmad része került fel a netre a forráskódnak, de azért újraírják a program java részét (brühüm brühüm), úgyhogy a megjelenést 2004 Áprilisára tervezik. Remélhetőleg ekkorra fog kijönni a Doom 3 is, úgyhogy meglesz a vetélytárs.


Half Life 2 botrány - 6. kép

Az, hogy melyik a jobb, illetve melyikre várt jobban a játékos társadalom, akkor fog csak kiderülni igazán. Az online lopás nem csak a Vivendit viselte meg. Látványosan elkezdenek esni az ATI részvényei is a Vivendiével együtt a tőzsdén. Október 7-én felkerült az E3-as bemutatón látott játszható verzió. Rá egy napra Doug Lombardi cáfolta azokat az állításokat, hogy 2004-re halasztották volna kiadás dátumát (nemhiába biztos gyorskezű és gyors agyú Athlon 64-es procikkal felvértezett programozóik vannak). Egy bizonyos Anonymous Leaker jelentkezett, hogy ő tört be a Valve szervereire. Szerinte a Valve hazudik a rajongóknak, a nála levő információk alapján a játék korántsem azt fogja nyújtani, mint amit a fejlesztők ígértek és hogy a játék még koránt sincs annyira kész, amint azt állítják. Bizonyíték gyanánt leközli az Nvidia Half-Life 2-re optimalizált driverét. Lombardi még ezen a napon bejelentette, nyomában vannak a tetteseknek. A következő nap újabb csapás. Az aranylemezre kerülés előtt egy nappal már fenn van a neten a Counter-Strike Condition Zero. No Coment.


Half Life 2 botrány - 7. kép

Egy nappal később egy olyan program került fel az internetre ami a Souce engine-nel futtatja Half-Life előző verzióját és a Counter-Srike-ot, valamint egy Patch is napvilágot látott a Half-Life 2 béta verziójához. Anonymous Leaker a Half-Life 2 pályáit leíró fileok kíséretében megfenyegette a Valve-ot, hogyha nem hagyják abba a hazudozást, leközli a játék csaknem teljes verzióját. Azzal próbált meg hatni a Valve embereire, hogy tudják ők is mijük van, úgyhogy ne ámítsák tovább a népet. A későbbiekben felmerült még az is, hogy az egész történetet csak a fejlesztőcég találta ki, hogy valami jó indokot találjanak a kiadás dátumának csúszására.


Half Life 2 botrány - 8. kép

Bár akkor saját maguk alatt vágják a fát, mert valós adatokat kellett leközölniük a neten, hogy a hozzáértők nehogy észrevegyék a csalást és ezzel ténylegesen át kell írniuk a progit. A béta verziós játékról csak annyit, hogy valóban (több warez szerveren és fájlcserélő fórumokon) fent van a neten és elég sok mindent sejtet a leendő játékról.
Nos, jelenleg ennyi információval rendelkezem a botrányról, de biztos vagyok benne, hogy ez itt még korántsem ért véget. Valamint remélem, hogy minél előbb leülhetünk játszani a Half-Life 2-vel és el is feledkezünk az egész eseménysorozatról.
Vedd meg most és játssz vele már holnap!

Ez a játék egyelőre nem kapható a Play 24/7 kínálatában.Klikk ide több ezer másik játékért!

18 hozzászólás

Vendég

9 éve, 6 hónapja és 25 napja

Half life 3 jön 2012 vége fele

válasz erre

Vendég

10 éve, 11 hónapja és 6 napja

Vendég írta:
nahát. 2010-ben írok egy 2004-es cikkhez várom a HL2 Ep3-at iszinyat jó lesz, merek esküdni rá! habár én nemtudom, h milyen, meg hogyan lesz, de az biztos, hogy a valve nem fog rossz játékot világrahozni
jéé, amikor ezt írták még nem volt youtube

válasz erre

Marduk

11 éve, 7 hónapja és 16 napja

Vendég írta:
nahát. 2010-ben írok egy 2004-es cikkhez várom a HL2 Ep3-at iszinyat jó lesz, merek esküdni rá! habár én nemtudom, h milyen, meg hogyan lesz, de az biztos, hogy a valve nem fog rossz játékot világrahozni
A Valve eddig nekem nem okozott csalódást

válasz erre

Vendég

11 éve, 7 hónapja és 16 napja

nahát. 2010-ben írok egy 2004-es cikkhez várom a HL2 Ep3-at iszinyat jó lesz, merek esküdni rá! habár én nemtudom, h milyen, meg hogyan lesz, de az biztos, hogy a valve nem fog rossz játékot világrahozni

válasz erre

Vendég

14 éve, 12 napja

Mit szóltok hogy most kommentelek?
A lényeg hogy dolgozunk az igazi hl2őn. remélem hamar befejezzük

-mr. White

válasz erre

Vendég

18 éve, 2 hónapja és 27 napja

anyátok basszátok,meg ez üzletpolitika,már a tesztelők rég megcsinálták,és oroszországban is kinnvan az eredeti,teljes-full verzió...csak itt picsáznak,a ********u *****rángató ****k
én már 100 leszek a nyáron...BOCCS

válasz erre

Horváth Béla

18 éve, 3 hónapja

És hol van az online játék?

válasz erre

Vendég

18 éve, 3 hónapja és 7 napja

Kapják be a hackerek mivel én már játszani akartam vele korábban is! (a dc-n tényleg fent van?)

válasz erre

Vendég

18 éve, 3 hónapja és 11 napja

tök ****a

válasz erre

Vendég

18 éve, 3 hónapja és 14 napja

király ez a játék

válasz erre

Vendég

18 éve, 3 hónapja és 20 napja

Ez egy érdekes fórum.

válasz erre

Vendég

18 éve, 4 hónapja és 2 napja

szopjatok le

válasz erre
12a(z) 2 -ből
Half-Life 2
2.599 Ft-tól
kövesd a játékot!
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

gery1113 profiljakylx profiljamarco profiljaMonyo profiljadarkomen profiljaGamePlay profilja