Harry Potter és a Halál ereklyéi II. rész filmkritika

2011. július 16.
79.3081
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
gocsa profilja, adatai
gocsa
Tíz év. Nyolc film. Négy direktor. És több tízmilliós nagyságrendű rajongótábor. Ezek a számok ugyan már önmagukban is beszédesek, és kétségkívül impresszívek, mégsem árulnak el kifejezetten sokat arról az életre szóló élményről, amit a Harry Potter franchise az utóbbi évtized során jelentett a készítésében részt vevő stábtagok ezrei, na meg persze világszerte mozinézők milliói számára. Az ezredfordulót követő esztendőtől egészen mostanáig egy valóban különleges és több szempontból is egyedi történetnek, illetve az azt kísérő, valószínűleg még sokkal egyedibb és különlegesebb jelenségnek lehettünk szemtanúi. Egy korszaknak, amely most véglegesen lezárul. "Itt az út vége", hirdetik a plakátok a komor, ám fájóan igaz szlogent, mégis, ahogy a moziszékben ülök, és közben a Halál ereklyéi 2. részének végefőcíme pereg, egészen bizonyos vagyok benne, hogy a Potter saga aligha kaphatott volna ennél jobban összerakott, megfelelőbb hangvételű és összességében véve méltóbb befejezést. Az ifjú varázslótanonc, és barátai gonosszal vívott csatájának utolsó felvonásával David Yates (aki már az ötödik rész óta bérelt helyet tudhatott magáénak a rendezői székben) a közönség bármi áron történő lenyűgözése, a vizuális parasztvakítás helyett inkább az érzelmi húrok megpendítésére törekszik. A zárófilm egy euforikus állapotot kiváltó, finom melankóliával megfűszerezett bájital.



Harry Potter és a Halál ereklyéi II. rész filmkritika - 2. kép

Itt vagyunk hát, ahonnan nincs tovább: a konklúzió, az utolsó szólam, a sorozat végső, mindent eldöntő epizódja. Minden kétséget kizáróan rengeteg ünneplés, rengeteg elhullatott könnycsepp és a Warner Brothers stúdió illetékesei részéről rengeteg fültől fülig érő mosoly fogja kísérni a Halál ereklyéi 2. részének bemutatóját, hiszen egy ekkora fejőstehén, mint a Potter franchise jóval azután is csak tejel és tejel, és még tovább, még többet hoz a kasszára, hogy az elkészítés költségeit sikerült visszahoznia. A jövőbeni nézők már nem fogják sosem azt a feszült várakozást átérezni, ami két film megérkezése között fogta el a rajongókat, viszont megkapják annak az örömnek az előnyét, hogy ha úgy akarják, a nyolc részt sorban, egymás után, egy nagy, maratoni (egészen pontosan 19 és fél órán át tartó) élményként fogadhatják be J. K. Rowling mágikus világának vászonra adaptált változatát. Ahogyan az tudvalevő, az utolsó könyvet elfelezték, és két, egyenként több mint két órás filmre osztották fel a benne található bőséges matériát. Ennek az oka a stúdió szerint természetesen prózai, így még véletlenül se maradhat ki senkinek se a kedvenc jelenete a záró akkordként szolgáló darabból, de a húzás mögött nyilvánvalóan meghúzódnak anyagi érvek is. Dupla annyi film, dupla annyi jegybevétel. Félretéve azt a kérdést, hogy egyáltalán miért is lett a Halál ereklyéiből egy feleslegesen hosszú, 4 és fél órás monstre produkció, végül is tudomásul kellett vennünk, hogy így történt, nincs mit tenni.

Aki a tavaly novemberben debütáló 1. rész befejezetlenségét és öncélú vontatottságát frusztrálónak találta, és úgy érezte, hogy csak egy rétestésztaként megnyújtott prológust lát (én ide sorolom magamat), annak a 2. részt semmiképpen sem szabad kihagynia. Yates a folytatással majdhogynem teljesen megváltja a bőlére eresztett előzmény minden nemű tökölését, és úgy tesz pontot a majdnem 10 éve bonyolódó történet végére, hogy közben képes magával ragadnia a rajongókat és a nem-rajongókat egyaránt.

Harry Potter és a Halál ereklyéi II. rész filmkritika - 3. kép

A négy óra és 30 perc túlságosan is hosszú játékidő a Halál ereklyéi egészét tekintve, különösen a narratívában bekövetkező arányvesztés miatt, amit a szükségtelen kettészelés okozott, ám az alig több mint két óra tökéletesen megfelelő időtartam a 2. rész számára. Yates erőssége nem a külsőségekben, a látványban rejlik, munkáinak nincs kirívóan sajátos képi világa, mint például a harmadik részt jegyző Alfonso Cuarónnak, ő elsősorban a színészekhez értő, azokat jól mozgató drámai rendező, aki képek helyett jobban szereti szavakkal elmondani a dolgokat.


Harry Potter és a Halál ereklyéi II. rész filmkritika - 4. kép

A Halál ereklyéi 2. részében is csak azt teszi, amit ezidáig is tett, amihez ért: remek történetmesélői érzékről tesz például tanúbizonyságot akkor, mikor filmjét lényegében úgy szerkeszti meg, mint egy szimfónia utolsó tételét, odafigyelve arra, hogy visszhangozzon a korábbi részekből olyan elemeket, motívumokat és karaktereket, melyek bizonyos okokból fontosak voltak, kiemelt jelentőséggel bírtak. Ezek aztán a mindent eldöntő, végső küzdelemben csúcsosodnak ki, majd Yates a finálé okozta katarzist egy olyan szívbemarkoló, szinte teljesen dialógusmentes utószóval követi, örök nyugovóra helyezve vele egy érát, amit nehéz lesz bárkinek is, legyen az elvakult rajongó, vagy akár csak egyszeri néző, nem összeszorult torokkal végigülnie. A történet - ahogy mondani szokás - ott folytatódik, ahol az előző film végetért, követve Harry (Daniel Radcliffe), Ron (Rupert Grint) és Hermione (Emma Watson) küldetését, aminek célja azoknak a horcruxoknak a felkutatása, amelyek segítségével sebezhetővé tehetik Voldemortot (Ralph Fiennes), a világuralomra törő gonosz varázslót. Ez idő alatt Voldemort is Harry nyomában van, miután végre megtalálta a varázspálcát, amivel sikeresen eltörölheti ellenfelét a föld színéről, közben pedig halálfalókból és egyéb szörnyekből álló seregével megkezdi Roxfort ostromát is - ahol a Sötét Úr hű szolgálója, Perselus Piton (Alan Rickman) lett az új igazgató, bár igaz, a posztot nem fogja tudni sokáig betölteni.


Harry Potter és a Halál ereklyéi II. rész filmkritika - 5. kép

A Halál ereklyéi 2. nagyjából első feléig folytatja annak a (bámulatosan fordulatosnak vagy őrjítően izgalmasnak éppen nem nevezhető) expedíciónak a bemutatását, melynek célja a horcruxok fellelése, és ami az első részben már kezdetét vette. Mindenképpen áldásos változás, hogy ezúttal az események gyorsabban folynak előre medrükben, nincsenek üresjáratok, a sztori pedig nem ül úgy le, ahogyan az előző film esetében tette, méghozzá nem is kevés időre. A dolgok még magasabb fordulatszámon kezdenek pörögni, amint Roxfort ostroma elindul, aztán nyaktörő sebességgel haladunk, megállás nélkül, míg el nem jutunk Harry és Voldemort nagy találkozásához. Mindent összevéve a 2. rész vitathatatlanul kerekebb és érzelmileg is kiteljesedettebb történetet mond el, mint előzménye, ugyanakkor ezt nagyrészt annak is köszönheti, hogy van egyértelmű vége, tart valahová - míg az 1. rész ilyesmivel nem igazán büszkélkedhetett. Steve Kloves forgatókönyvíró (a hét regényből hatnak ő végezte el az adaptációját) és David Yates rendező a végső csata bizonyos részleteit megváltoztatták a forrásműben olvasottakhoz képest, hogy filmszerűbbé, látványosabbá tegyék a befejezést, ám mentségükre legyen mondva, hogy - legjobb tudomásom szerint - a lényegesebb részletekbe nem piszkáltak bele, azokat érintetlenül hagyták, és egy az egyben ültették át őket a vászonra. Nem tudták viszont véghezvinni azt Roxfort ostromával, ami Peter Jacksonnak sikerült a Helm-szurdoki csatával A két toronyban, vagyis nem léptek túl azon, amit Rowling papírra vetett, nem tudják elérni, hogy a könyvben található pivotális pillanatok önálló életre kelhessenek, és filmtörténeti jelentőséget nyerjenek.

Roxfort ostroma kisebb-nagyobb szegmensekben látható, de jórészt a háttérben marad, második szálként, a történet mindenekelőtt Harry-re koncentrál, aki az utolsó horcruxot igyekszik megtalálni, és felkészül a Voldemorttal való találkozásra. Több, az ostromban eleső szereplő halálát nem is látjuk, vagy csak egy rövidke snitt erejéig, és talán tudomást se veszünk róla addig, míg a csata végét követően össze nem számolják az odaveszett karaktereket.

Harry Potter és a Halál ereklyéi II. rész filmkritika - 6. kép

Harry és Voldemort párbaját könnyen antiklimaktikusnak találhatjuk, de legalább amit látunk, az a regényt hűen tükrözi. Talán a nagyobb csinnadratta, több pirotechnika és több varázslat emlékezetesebb konklúziót eredményezett volna, az is lehet, hogy nem. A rajongók így is garantáltan elégedettek lesznek, és elvileg ez az elsődleges. A horcruxok egyenként való felkutatása is mutatja, hogy a gonosz legyőzése nem egyetlen csapásra történik, hanem hosszan tartó folyamat. Ahogy számos másik, eposzi méretű fantasy-ban, úgy a Harry Potterben sem a végső cél az, ami leginkább számít, hanem maga az odáig tartó út.


Harry Potter és a Halál ereklyéi II. rész filmkritika - 7. kép

A Harry Potter széria a Főnix rendje óta, amellyel megkezdődött a gyerekeknek, illetve kamaszodó tinédzsereknek, gyerekekről és kamaszodó tinikről szóló meséből a kamaszokat, és fiatal felnőtteket megcélzó komolyabb, érettebb alkotásba történő átmenet, filmről filmre egyre komorabb, és sötétebb lett, nem csak tartalmában, hanem kinézetében is. Nem csoda hát, hogy a Halál ereklyéi 2. a valaha készült leggyászosabb hangulatú darabja a sorozatnak. Nincs jelenete, ami ne éjszaka, vagy sötét folyosókon és kamrákban játszódna. Roxfort, ami egykoron a biztonságot jelentette, és mosolygó kis lurkók játszótere volt, most szürke, abszolút sötétségbe burkolózó hely. Harry, Ron és Hermione, akik valaha egymással viccelődő pajtások voltak, ebben a filmben csak rezignáltságot, félelmet és zavartságot sugároznak magukból. A nagyméretű, grandiózus, temérdek szálon mozgó, megszámlálhatatlan sok karaktert mozgató és óriási súllyal bíró eseményeket magukba foglaló fantasy-kat mindig is hatalmas kihívás volt - és mindig az is lesz - mozifilmen gondosan, a kellő odafigyeléssel és odaadással életre kelteni, úgy hogy senki ne csalódjon a rajongók közül. A Halál ereklyéi 2.-vel Harry Potter egy nagy bummal hagyja el a mozik világát. Lehet vitatkozni, hogy melyik a legjobban sikerült Potter-film, de az minden kétséget kizáróan biztos, hogy ez az egyik leghatásosabban megkomponált és legszórakoztatóbb rész.

A főszereplőket játszó három fiatal színész mindegyike briliáns; életük talán legjobb alakítását nyújtják a Halál ereklyéi 2. részében. Ahogy lassan a szemünk előtt felcseperedtek, úgy váltak egyre jobbá mesterségükben, és hét film alatt gyakorlatilag karaktereik minden apró kis mozdulatát kiismerték, mára eggyé váltak velük, ha nem is jobban, de legalább olyan jól ismerik őket, mint megalkotójuk, J. K. Rowling.

Harry Potter és a Halál ereklyéi II. rész filmkritika - 8. kép

Daniel Radcliffe az első film félszeg kisfiújából férfias főhőssé érett; Emma Watson gépies, monoton játéka a múlté, és az utolsó alkalommal már magabiztosan, mindenre készen bújik Hermione bőrébe, és annak ellenére remekel, hogy ez karaktere számára a fizikailag és érzelmileg is legkeményebb fejezet; Rupert Grint pedig a szerethető bohócból merész, tettrekész harcossá alakult át. A Halál ereklyéi 2.-ben nem kizárólag csak a közismert, és együtt oly sok mindenen átesett trióra jut a rivaldafényből, valamennyi mellékszereplő, beteljesítve karaktereik sorsát, megérdemelt, hálás leköszönést kap.


Harry Potter és a Halál ereklyéi II. rész filmkritika - 9. kép

A Halál ereklyéi 2. bővelkedik az érzelmileg felkavaró, nagy erejű, lelkileg is megterhelő jelenetekben, amiket Yates tökéletesen kezel. Az angol direktor tudja, hogyan használja a csendet a feszültség növelésére és a minél intenzívebb emocionális hatás elérésére. A korai jelenetek többsége alatt semmi féle zene nem szól, így a fókusz teljes mértékben Harry, Hermione és Ron csapatára helyeződik. Yates sokkal kevesebbet foglalkozik a több százmillió dolláros költségvetés nyújtotta eszközök villogtatásával, nem időzik el sokat a bámulatos számítógépes effektusokon vagy a csodálatos díszleteken, a kamera legtöbbször a színészek arcát veszi, amiért a rendező minden dícséretet megérdemel. A tény, hogy Yates azt az akár egy több méternyi hosszú listát is megtöltő tennivalót, amit az utolsó könyv második fele ad számára, egy zenekari karmester kecsességével és határozottságával vezényli le, nem pusztán zavarba ejtően bámulatra méltó, de annak is ékes bizonyítéka, hogy az úriember mennyire érti szakmáját. A döntéshozók mégis a Harry Potter 10 évének egyik legrosszabb lépését ejtették meg azzal, hogy a Halál ereklyéit utólagos 3D-s konvertálásnak vetették alá. A 3D nem csak felesleges és zavaró, de jóindulattal is csak közepesen nézhetőnek nevezhető. A Halál ereklyéi 2.-ben fontos a látvány, az atmoszférateremtés, a sötétség, és a 3D sötét jelenetekben pocsékul működik. A kép rendszeresen homályos, szemcsés, a 3D figyelemelvonó tulajdonsága pedig egyszerűen idegesítő.

Harry Potter és a Halál ereklyéi II. rész filmkritika - 10. kép

So this is goodbye - hallhatjuk gyakran az amerikai filmekben. Itt a búcsú ideje. A gyerekszereplőkkel együtt sok-sok rajongó is felnőtt, a Halál ereklyéi 2. számukra biztos vagyok benne, hogy többet jelent, mint pusztán egy franchise vége. A filmek világát tekintve, ez egy egyszerre örömteli és szomorú momentum. Örömteli, mivel a történet egészét láthattuk filmre adaptálva (az egy részt megért Az arany iránytűvel, vagy a kétes jövőjű Narniával ellentétben), méghozzá egy olyan sorozatban, amelynek legtöbb része egészen kiválóra sikeredett. Másrészt természetesen szomorú, hiszen soha többé nem készül új Potter-film. A Halál ereklyéi 2. megindító, és kellemesen megnyugtató lezárást biztosít, pontosan olyat, amilyet egy ekkora gigászi, egész évtizedet felölelő produkció megérdemelt.

Harry Potter és a Halál ereklyéi II. rész előzetes

 

Harry Potter és a Halál ereklyéi II. rész / Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2011)

  • Műfaj: Fantasy
  • Hazai premier: 2011. július 15.
  • Rendezte: David Yates
  • Hossz: 131 perc
  • 2011-07-16 17:45:48 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/harry_potter_es_a_halal_ereklyei_ii_resz_1.jpg
  • Szereplők: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Alan Rickman, Ralph Fiennes, Michael Gambon, Helena Bonham Carter, Tom Felton
  • Forgatókönyv: Steve Kloves
  • Operatőr: Eduardo Serra
  • Vágó: Mark Day
  • Zene: Alexandre Desplat
David Yates 131 Alexandre Desplat 2011-07-16 17:45:48 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/harry_potter_es_a_halal_ereklyei_ii_resz_1.jpg
23 hozzászólás

juhaszandor

11 éve, 6 hónapja és 2 napja

Héten megnézem barátnőmmel, már be akartuk fejezni a szériát röhögő smiley

válasz erre

Vendég

11 éve, 9 hónapja és 13 napja

most néztem maegkacsintó smileykacsintó smileykacsintó smiley

válasz erre

DoubleW

13 éve, 1 hónapja és 20 napja

Ez az utolsó 2 rész nagyon király lett!Föleg az tetszet benne hogy az irónő nem hagyot kérdéseket báris szerintem mindenre választ kaptunk.

válasz erre

Rollchy

13 éve, 4 hónapja és 11 napja

szerintem jó lett, de csak úgy éri megnézni, ha előtte az első partot megnéztük, ugyanis anélkül eszméletlen rövidnek tűnik a film...

válasz erre

BDSAeron

13 éve, 4 hónapja és 11 napja

Kiváló színészi teljesítmények! Tényleg nagyon jó lett. A végét úgy elcseszték ahogy van, tehát annak köze nincs a könyvhöz. De a többi rész lenyűgöző.

válasz erre

Aidon Assassin

13 éve, 4 hónapja és 11 napja

http://www.youtube.com/watch?v=NbbEdF1q1y4&list=UUgP9ETA61mi7UwMbbkVsCSQ&feature=plcp

válasz erre

Vendég

13 éve, 8 hónapja és 25 napja

Braddock írta:
Jó fílmnek tűnik!
Az is. A legjobb HP...

válasz erre

Braddock

13 éve, 8 hónapja és 25 napja

Jó fílmnek tűnik!

válasz erre

Vendég

13 éve, 9 hónapja és 9 napja

3D-ben ne nézzétek meg. Semmi extrát nem nyújt, csak drágább a jegy.szomorú smiley

válasz erre

Vendég

13 éve, 9 hónapja és 11 napja

Vendég írta:
Milyen jó csaj lett ez az Emma Watson.
Bombanő lett belőle. De kislányként is aranyos volt.mosolygó smiley

válasz erre

Vendég

13 éve, 9 hónapja és 13 napja

Milyen jó csaj lett ez az Emma Watson.

válasz erre

Vendég

13 éve, 9 hónapja és 15 napja

Megnéztem, az összes Potternél jobb. Nagyon nagy film. Viszont tényleg 2D-ben érdemes, semmi extrát nem hoz a 3D.

válasz erre
12a(z) 2 -ből
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja