Az Útvesztő filmkritika

2014. szeptember 19.
71.9251
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
Az Útvesztő James Dashner sorozatának New York Times-bestseller első regénye alapján készült, mely 2009-ben jelent meg, és világszerte megmozgatta a fiatal olvasók fantáziáját. Ennek megfelelően a filmadaptáció is egy elsősorban az ifjúságnak szóló, csupa szárnyaikat bontogató színészpalánta részvételével készült akció-kaland keverék, némi sci-fi és erőteljes thriller beütéssel.


A kezdő képsorok rögtön azzal fogadják a nézőt, hogy egy eszméletlen fiatalember egy felfelé haladó liftben tér magához, semmire sem emlékezve abból, hogyan kerülhetett oda, vagy hogy kicsoda ő egyáltalán. A húszas évei elején járó, rémült srác végül egy hatalmas tisztás közepén találja magát, ahol csupa hasonló korú, kivétel nélkül a férfiúi nemet erősítő sorstársa várja. Némi civódás után a fiúk apránként felvilágosítják arról, hogy egy óriási kiterjedésű, harminc méter magas falakkal körülvett labirintusba, az Útvesztőbe került, ahonnan még soha senkinek sem sikerült élve kijutnia, a havonta mindig egy újabb érkezővel bővülő, önfenntartóvá vált csoport tagjainak minden igyekezete ellenére.

Azonban a "zöldfül" Thomas (Dylan O'Brien), akinek az első nap csupán saját neve jut eszébe, nem hajlandó beletörődni sorsába, és idővel rejtélyes álmai révén egyre több részletfoszlányt képes felidézni ködbe vesző múltjából. Ráadásul a szörnyek lakta Útvesztő évek óta változatlan szabályai hirtelen veszélyesen módosulnak, amit sokan nem néznek jó szemmel, élükön a legújabb jövevénnyel szemben mindig is gyanakvó szószólóval, a túlélést és a biztonságot előnyben részesítő Gally-vel (Will Poulter). Az első lány, a Thomas nevét hajtogató Teresa (Kaya Scodelario) érkezésével pedig végleg felborul a korábbi rend, és megkezdődik a végső harc az életben maradásért, illetve az Útvesztőből való kijutásért és a külvilág sötét titkának megismeréséért.

Aki éjszakára kint marad, sosem tér vissza...

Aki éjszakára kint marad, sosem tér vissza...


A fiatal szereplőgárda és a disztópikus világkép okán nyilvánvaló párhuzam vonható a szintén ifjúsági regényfolyamként indult Éhezők viadalával, emellett Az Útvesztő olyan modern sikertörténetek egyvelegének tekinthető, mint a Lost - Eltűntek vagy A legyek ura. További "tinédzsermozi-jellegzetesség", hogy a filmadaptációt az Alkonyat-széria producere hozta tető alá, a rendezésre pedig - engedve a könyvek rajongóinak - egy bizonyos Wes Ball-t kértek fel. Aki nem ismerné a nevét, a kezdetben vizuális effekteket készítő céget vezető Ball a Ruin című animációs rövidfilmmel robbant be a köztudatba, melynek online közzététele után valósággal felrobbant a fiatalok körében rendkívül népszerű Twitter csevegő- és megosztóoldal.

Nézzétek, ez egy csaj!

Nézzétek, ez egy csaj!


Az talán már a fenti felsorolásból is kitűnik, hogy az eredetiséget aligha lehet számon kérni a produkción (hiszen arról már a regény megszületésekor sem igen beszélhettünk), mely mindazonáltal egy korrektül összerakott első munkának tekinthető. A hasonló alkotásokra jellemző logikátlanságok és tudományosan könnyen kikezdhető szituációk, illetve magyarázatok itt is előfordulnak, és a megoldáshoz vezető információk folyamatos adagolása igencsak átlátszó, enyhén mesterkélt hatást kelt. Ugyanakkor az alkotók vitathatatlan érdeme, hogy a feszültséget végig fenn tudják tartani - ami már csak azért is fontos, mert lényegében erről szól az egész történet, sőt a teljes franchise.

Amikor a szörnyek és az indulatok is elszabadulnak

Amikor a szörnyek és az indulatok is elszabadulnak


Noha magáról az Útvesztőről és a benne rekedt fiatalok helyzetéről már az elejétől kezdve süt a kísérleti labor érzés, a környezet és a díszletek viszonylag kevés CGI-t használó megalkotása kellőképp meggyőzőre sikeredett. Habár a cselekmény a végeredmény szempontjából eléggé kiszámítható, néhány jól adagolt fordulat gondoskodik arról, hogy ne legyenek üresjáratok, vagyis a tempóval nincs különösebb probléma - az esetleges mondanivaló viszont már más kérdés. Az Útvesztő ugyanis néha úgy tesz, mintha igazi tanulmányt szeretne elénk tárni a tartós stresszhelyzetben való emberi viselkedésről, illetve a csoportok pszichológiájáról, ami hiába sikerül neki néhány pillanatra, ha a narratíva egyébként többnyire túlságosan felszínes marad.

Készültök valahová, sorstársaim?

Készültök valahová, sorstársaim?


A hit, remény és kitartás mellett a jó és a rossz, illetve a szabadság fontosságának visszatérő, az amerikaiak számára oly fontos témája is felmerül, ami mindenképp értékelendő, még akkor is, ha végig érződik egyfajta sietség, hogy máris a következő krízispontra vagy akciójelenetre ugorhassunk. A szereplők tekintetében is leginkább típuskaraktereket kapunk: a kíváncsi és tettvágytól duzzadó protagonista, a támogató és az ellenlábas, a szövetségesek és hezitálók tábora, valamint a respektált hősök (a kiutat kereső Futárok) mind olyan sablonok mentén születtek, melyeket már számos alkalommal láthattunk. Ugyanakkor pozitívumként megemlítendő, hogy a fiatalok többségükben meglepően jó alakításokat nyújtanak, némelyikük pedig akár még komoly színésszé is válhat, ami jó ajánlólevél lehet számukra a későbbiekben akár nagyobb kihívásokat tartogató produkciókhoz.

A Futárok a kijutás élharcosai

A Futárok a kijutás élharcosai


Az Útvesztő mozgóképes adaptációja, habár számos hibától és klisétől szenved, helyenként elgondolkodtató és izgalmas, ezért a misztikus akciómozik kedvelői számára egyszer érdemes lehet a megtekintésre. Akit pedig mélyebben érdekel a téma, az alighanem jól teszi, ha elolvassa James Dashner könyvét, mivel gyanítható, hogy ez esetben is alaposabb leírással találkozik a mozis változathoz képest. A rajongók számára viszont mindenképpen biztató hír, hogy már bejelentésre került a folytatás megfilmesítése (The Scorch Trials - Tűzpróba), melyre a piacot igen jól ismerő Fox stúdió lényegében már azelőtt rábólintott, hogy az első rész eredményeit, vagy akár a második kötet megjelenését megvárta volna...

Mindenki egyért, egy mindenkiért

Mindenki egyért, egy mindenkiért




Az Útvesztő előzetes

 

Az Útvesztő / The Maze Runner (2014)

  • Műfaj: Akció
  • Hazai premier: 2014. szeptember 18.
  • Rendezte: Wes Ball
  • Hossz: 113 perc
  • 2014-09-19 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/az_utveszto_1.jpg
  • Szereplők: Dylan O'Brien, Thomas Brodie-Sangster, Kee Hong Lee, Kaya Scodelario, Aml Ameen, Will Poulter, Patricia Clarkson
  • Forgatókönyv: Noah Oppenheim, Grant Pierce Myers, T.S. Nowlin
  • Operatőr: Enrique Chediak
  • Vágó: Dan Zimmermann
  • Zene: John Paesano
Wes Ball 113 John Paesano 2014-09-19 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/az_utveszto_1.jpg
4 hozzászólás

rDAVE

10 éve, 2 hónapja és 9 napja

Megnéztem, de nem nyerte el a tetszésem. Általában szeretem, ha beledobnak valami közepébe és utána bogozzák ki, de itt egyáltalán nem tetszett ez. Amikor elért a végére, akkor pedig még annyira sem. Az egyetlen, ami meglepett a filmmel kapcsolatban az az, hogy imdb.com-on 7 felett van az értékelés. Láttam én már jobb filmet, ami az alatt volt...
Nem bántam meg, hogy megnéztem, de elég volt egyszer.
Színész gárdából csak a hölgyeményt, Kaya Scodelario-t (óó, Effy mosolygó smiley) ismertem és láttam már a srácot, aki Newt játszotta a filmben, mivel benne van a Trónok Harcában.

válasz erre

csirkee

10 éve, 4 hónapja és 25 napja

Jó kis film lehet, meg a könyv is jó lehet! Megnézem és el fogom olvasni is.

válasz erre

ENCELADUS

10 éve, 4 hónapja és 27 napja

Majd DVD, moziban már voltam a hónapban

válasz erre

wegh

10 éve, 5 hónapja

Nagyon érdekelt a film, már a bejelentés óta. Az előzetesek alapján is tetszett. De ezek szerint tényleg nem lett rossz nyelvnyújtó smiley

válasz erre
 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljarDAVE profilja