Videójátékok akkor és most

2013. november 13.
41.8251
Figyelem! Ez a blog már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
Yanez profilja, adatai
Yanez

Videójátékok akkor és most - 1. kép

Kellemes hétköznapokat GC tagok! A mai téma azért valamivel bonyolultabb lesz, mint az egyszerű változás. Leginkább a veterán játékosokhoz szól majd a cikk, de a fiatalabbak is "tanulhatnak" belőle.


Mennyivel másak voltak régen a játékok, mint ma! Ha jól belegondolunk, ég és föld a különbség. Sokan írják azt, hogy anno lelkük is volt a játékoknak, nem mint ma. Én is nagyon sokáig így voltam ezzel, amíg meg nem vettem pc-hez a SNES kontrolleremet és nem játszottam egy csomó NES, SNES és Sega címmel. A legjobbakkat toltam újra és elég jól elszórakoztam velük. Ám, ha a mai gémekhez hasonlítjuk őket, akkor semmitmondó stuffokról beszélünk, persze akad egy-két kivétel. Sokan mégis azon vannak, hogy abban az időben jóval pazarabb voltak a játékok. Mint veterán gamer, bátran állítom: ez nem igaz! Akkor mégis miért erősködnek ezzel ennyien? Erre fogok most választ adni.

Videójátékok akkor és most - 2. képGondoljunk csak bele, akkor mi még gyerekek voltunk és több szabaidőnk volt élvezni a játszást. Plusz az emlékezőtehetségünk is nyitott volt, mint egy éjjel-nappali. A legfőbb pedig, hogy nem voltak más játékok, csak a 2D-sek. Nem tudtuk mihez hasonlítani, de nem is kellett, mert ilyen gondolat még csak meg sem fordult a fejünkben. Tehát élveztük a korszakot és beszippantottuk a sok szép emléket. Gyerekként ezekből jóval több van, nem csak videójátékok terén. És pont ezek az emlékek azok, amely miatt tévhitben élünk, gondolván, akkor minden jobb volt.

Pedig az akkori jó játékokat közel sem lehet összehasonlítani a mostaniakkal. Aki pedig az ellenkezőjét állítja, az játszon néhány hétig azokkal a retro game-kel. Nem mondom, persze, hogy van kivétel, mert ütős címek mindig is voltak, de esetünkben a mennyiségük elhanyagolható. Jómagam egy kezemen meg tudnám számolni őket. A legtöbbször mindig egyforma volt a játékmechanika: balról-jobbra kellett haladnunk, miközben ráugrunk vagy lelőjük az ellenséget.

Mindegy, hogy Mario vagy Batman kazi csücsült a konzolban, egyformán szórakoztatóak voltak, mert ugyanazon az alapon működtek. Persze, mint már említettem, néha akadtak kivételek. Ilyen például a Prince of Persia. Ott már gondolkoznunk is kellett és taktikusan harcolnunk. De az ilyen játék tényleg ritka jelenség volt.

Videójátékok akkor és most - 3. képA többség tehát egy kaptafára épült, de mivel változatos karakterek és pálya felépítések voltak, ezért "másként" hatottak ránk. Most, amikor vagy 100-at ismét kipróbáltam, szinte mind ugyanolyannak tűnik. Alig van kivétel. A mostani játékok viszont rohadtul változatosak, ergo tucatnyi lehetőségekkel felruházva. Ha egy tps-t veszünk példának, akkor már ott is rengeteg a különbség.

Mondjuk egy Metal Gear vagy Uncharted, esetleg Resident Evil, közel sem ugyanaz, hiába sorolhatóak az alapok egy műfajba. A grafikát igazságtalanság lenne összehasonlítani, mivel az kizárólag a kor fejlődésének tudható be. Anno története is alig volt a játékoknak. Vagy valami kis egyszerű semmiséggel rukkoltak elő, vagy valami jobbal, de nem olyan szinten, hogy komolyabban felkeltse érdeklődésünket. Ma a leggyengébb stuffokba is igyekeznek valamirevaló történetet vinni.

Nézzük mi a helyzet az oldalnézetes gamákkal! 2D-s játékok ma is vannak és meg is látszik rajtuk, hogy jóval érdekfeszítőbbek, mint a régiek. Limbo-története majdnemhogy nulla, balról-jobbra haladsz, tehát alapokban a retrókra hajaz, mégis mennyivel több újdonságot nyújt, méghozzá tiszteletreméltó sikerrel.

Videójátékok akkor és most - 4. képSenki ne mondja nekem azt, hogy a mai játékoknak nincs lelkük! Olyan feledhetetlen címek mellett, mint az Alan Wake, Heavy Rain, Far Cry széria, MGS, God of War, Gears of War, Mass Effect, Bioshock meg még sok-sok egyéb, ez lehetetlen. Abban az időben azok a játékok számítottak a csúcsnak és ez tényleg így volt, sőt maradjon is így. Azóta sok év telt el és mint minden más, a gémek is fejlődtek, jobbak lettek. A lényeg, hogy gyerekkori emlékeink továbbra is bennünk éljenek!

Ugyanakkor nem árt, ha ma is nagy kanállal élvezzük a mai stuffokat és nem hasonlítgatjuk őket a régiekkel. Ha akkoriban vannak a 3D-s játékok is, akkor más véleményen lennétek, kedves veteránok. A legjobb példa erre az, hogy ahogyan 3D-be ment a játékipar, be is fuccsolt a 2D-s. Mindenki PS-t akart, Crash Bandicoot-ot, Gran Turismo-t meg Syphon Filter-t.

Van persze egy kis hiány is a mai játékvilágban, ez pedig a PS1 és N64 korszakában közkedvelt 3D-s platformjátékok! Pedig milyen jót szórakoztunk velük! A már említett Crash Bandicoot, Gex, Bugs Bunny, Jak and Daxter stb. A Naugthy Dog (is) nagyon tudta a dolgát ezen a téren, de ma már teljesen kimentek azok divatjából, amit nem is bánok, mert még ütősebb produktumokat tesznek le az asztalra.

Videójátékok akkor és most - 5. képMég megemlíteném a GTA-t is. Emlékeztek milyen ütős volt az első két része? Új színt hozott a videójátékok világába. Hiába csak felülnézetből tolhattuk a stuffot, sok dolog újként hatott ránk. Ilyen volt például a kocsikba átszállás, a verdákban hallgatható rádiózenék és nem utolsó sorban a változatos küldetések. De ismerjük be, a mai sandbox GTA-t már nem cserélnénk le a régi stílusra. Mint írtam, minden változik és jobb lesz. Akkor egy volt a jó, ma pedig más.

Felnőttünk és ezzel az életünk is gyökeresen megváltozott: melózunk, hogy eltarthassuk családunkat, számlákat fizetünk, gyakran keveredünk stresszes szituációkba stb. Érthető, hogy így a játékok sem fognak ránk annyira mélységes pozitívummal hatni, mint amikor gyerekek voltunk és gondtalanul éltünk. Szüleink eltartottak, barátainknak mindig volt ideje ránk, nyáron több szabaidejünk volt, mert hát, akkor nincs suli. Persze, hogy akkor a videjátékok is sokkal szebb hatást gyakoroltak ránk! Hiszitek vagy sem, de ennek is van köze hozzá, csak jobban el kell gondolkozni rajta.

Köszönöm a figyelmet és sok élvezetes videójátékok tömkelegét mindenkinek!
9 hozzászólás

kpal

7 éve, 1 hónapja és 6 napja

Lac írta:
Ugyanolyan ez a dolog, mint a filmek esetében. A nosztalgia nagyon nagy szerepet játszik a megítélésben, éppen ezért néha jobb is, ha nem bolygatjuk a múltat. Pár napja újranéztem például a Goonies-t, és szabályosan elborzadtam rajta, holott gyerekkorom kedvenc filmje volt. Mégis, annyira bugyuta az egész már mai szemmel, hogy nem tudtam felhőtlenül élvezni.

Véleményem szerint nem a játékoknak volt lelkük, hanem szimplán, ahogy a Yanez is írja, nem ismertünk mást. Akkor ugyanis nagyon jól elszórakoztam én is a Super Mario-val, de ma már nem tudok vele öt percnél tovább játszani, mivel ráunok. Mégis, ha a játékra gondolok, kellemes érzés fog el, mivel csak arra tudok gondolni, amikor nővéremmel felváltva ugráltunk a pályákon, és napokon keresztül próbáltuk kiszabadítani a hercegnőt.

Nyilvánvalóan volt egy-két remek sztorival megspékelt alkotás, de a legmonumentálisabb játékok sem rendelkeztek olyan mélységgel, mint a maiak közül például a Skyrim (200 óránál járok, és még sehol sem vagyok a fősztoriban). A fő probléma a mai játékok megítélésével az, hogy kinyílt a világ. Ezer meg egy éve még innovatív ötlet volt, ha egy játékban guggolhattunk a főhőssel, míg ma már eljutottunk oda, hogy már mindent láttunk. Természetesen mindig jön egy-két játék, ami bevezet egy-két új dolgot, de ma már sokkal nehezebb lenyűgözni minket, mint régen.
Igen mára sok olyan dolog beleépült a játékokba amíg a közel vannak a valósághoz .

válasz erre

kpal

7 éve, 1 hónapja és 6 napja

általában jelenkori játékot tartják szépnek ,de ha belegondolunk egy Quake játékok még mindig lekötnek bármelyik részről legyen szó , mai fiataloknak már nem sokat mond és elég monotonnak tűnik

válasz erre

marco

7 éve, 1 hónapja és 6 napja

Régen a legtöbb játék élvezettel készült, a produktumért magáért. M gazdasági érdekből 99%-ban. Régen lehetett érezni a játékba beleölt hatalmas melót, ma ez nem annyira jellemző.

Viszont tény hogy a nosztalgia nagyon nagy úr és megszépíti a múltat. Ennek ellenére egy Commando vagy Shadow of the Beast még ma is magával ragad.

válasz erre

DNS

7 éve, 1 hónapja és 6 napja

Nagyjából egyetértek a bejegyzés tartalmával és Lac kommentjével is, ugyanakkor mrxten-nek is igazat kell adnom a sablonos mechanikával és a látvánnyal (na meg persze a marketinggel) eladott játékokkal kapcsolatban. Sajnos ma már gyakran a puszta gazdasági érdekek vezérlik a játékok létrehozását, mint ahogy a filmes produkciókra - legalábbis a mainstreamre - is ez a jellemző.

válasz erre

Yanez

7 éve, 1 hónapja és 6 napja

Lac: Maximálisan egyetértünk!

válasz erre

Lac

7 éve, 1 hónapja és 7 napja

Ugyanolyan ez a dolog, mint a filmek esetében. A nosztalgia nagyon nagy szerepet játszik a megítélésben, éppen ezért néha jobb is, ha nem bolygatjuk a múltat. Pár napja újranéztem például a Goonies-t, és szabályosan elborzadtam rajta, holott gyerekkorom kedvenc filmje volt. Mégis, annyira bugyuta az egész már mai szemmel, hogy nem tudtam felhőtlenül élvezni.

Véleményem szerint nem a játékoknak volt lelkük, hanem szimplán, ahogy a Yanez is írja, nem ismertünk mást. Akkor ugyanis nagyon jól elszórakoztam én is a Super Mario-val, de ma már nem tudok vele öt percnél tovább játszani, mivel ráunok. Mégis, ha a játékra gondolok, kellemes érzés fog el, mivel csak arra tudok gondolni, amikor nővéremmel felváltva ugráltunk a pályákon, és napokon keresztül próbáltuk kiszabadítani a hercegnőt.

Nyilvánvalóan volt egy-két remek sztorival megspékelt alkotás, de a legmonumentálisabb játékok sem rendelkeztek olyan mélységgel, mint a maiak közül például a Skyrim (200 óránál járok, és még sehol sem vagyok a fősztoriban). A fő probléma a mai játékok megítélésével az, hogy kinyílt a világ. Ezer meg egy éve még innovatív ötlet volt, ha egy játékban guggolhattunk a főhőssel, míg ma már eljutottunk oda, hogy már mindent láttunk. Természetesen mindig jön egy-két játék, ami bevezet egy-két új dolgot, de ma már sokkal nehezebb lenyűgözni minket, mint régen.

válasz erre

Yanez

7 éve, 1 hónapja és 7 napja

mrxten írta:
jó cikk, bár én nem értek egyet minden mondattal
a mai "lélekkel teli" játékok mellett említed a legnagyobb, legnépszerűbb címeket, ami eléggé gyenge példa

egyrészt mert AAA kategóriás játékokból van kevesebb, másrészt mert ellenpéldaként nem a régi korszak akkori legnagyobbjait hoztad fel,
így az összehasonlítás nem helytálló

harmadrészt kihagytál egy nagyon fontos, jelentős korszakot, mégpedig a commodore számítógépekét

nem tudom, hogy játszottál -e commodore 64 -el vagy +4 -el, de azoknak a játékoknak volt lelkük, és egyáltalán nem voltak csőjátékok, nem egy mechanikára épült az összes mint a mai játékok 80% -a

az akkori technika nem engedte, hogy a külső megjelenítéssel kápráztassák el az embereket, mert nem volt rá lehetőség, ezért adott volt az ösztönzés a tartalomra

az általad kiemelt mai példák jók, de nem azokból van több (sajnos)

én határozottan állítom "veterán" játékosként, hogy a mai játékok nagy többsége lelketlenebb, mint amik a játékipar hajnalán készültek

az utolsó résszel egyetértek, mármint azzal, hogy gyerekként az ember sokkal fogékonyabb az ilyesmire, sokkal több ideje van ilyesmivel foglalkozni, nem kötik le a mindennapok problémái

Pedig épp hogy akkoriban épültek a játékok egyfajta mechanikára. Csak hát a fejlesztők zseniális kreativításának köszönhetően, ezt nem nagyon tapasztaltuk, plusz, gyerekfejjel nehéz is lett volna.

A Commodore kimaradt az életemből akkor, most már pótoltam néhány játékot, és hát ezért is mondom a mechanikát, felnőtt fejjel rögtön szemet szúr.

Am számold össze pl a mostani generációban hány csúcsjáték, ergo feledhetetlen játék született, meg fogsz lepődni! Természetesen nem csak azokra gondolok, amelyekkel Te játszottál! Köszi a kommentet!

válasz erre

marco

7 éve, 1 hónapja és 7 napja

Este elolvasom, csak uppolom a témát.

válasz erre

mrxten

7 éve, 1 hónapja és 7 napja

jó cikk, bár én nem értek egyet minden mondattal
a mai "lélekkel teli" játékok mellett említed a legnagyobb, legnépszerűbb címeket, ami eléggé gyenge példa

egyrészt mert AAA kategóriás játékokból van kevesebb, másrészt mert ellenpéldaként nem a régi korszak akkori legnagyobbjait hoztad fel,
így az összehasonlítás nem helytálló

harmadrészt kihagytál egy nagyon fontos, jelentős korszakot, mégpedig a commodore számítógépekét

nem tudom, hogy játszottál -e commodore 64 -el vagy +4 -el, de azoknak a játékoknak volt lelkük, és egyáltalán nem voltak csőjátékok, nem egy mechanikára épült az összes mint a mai játékok 80% -a

az akkori technika nem engedte, hogy a külső megjelenítéssel kápráztassák el az embereket, mert nem volt rá lehetőség, ezért adott volt az ösztönzés a tartalomra

az általad kiemelt mai példák jók, de nem azokból van több (sajnos)

én határozottan állítom "veterán" játékosként, hogy a mai játékok nagy többsége lelketlenebb, mint amik a játékipar hajnalán készültek

az utolsó résszel egyetértek, mármint azzal, hogy gyerekként az ember sokkal fogékonyabb az ilyesmire, sokkal több ideje van ilyesmivel foglalkozni, nem kötik le a mindennapok problémái

válasz erre
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

rDAVE profiljaWickedSick profiljagery1113 profiljaGargameth profilja