MGS Ground Zeroes pofátlanság

2015. augusztus 26.
26.8371
Advertisement
Figyelem! Ez a blog már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
Imperator profilja, adatai
Imperator
Kipróbáltam a Metal Gear Solid: Ground Zeroes-t. A véleményem következik.


Tavaly ilyenkor még fogalmam se volt arról, hogy kicsoda Solid Snake, viccesnek találtam, hogy a főellenséget kreatívan Big Bossnak hívják és egyáltalán mi is ez a MGS körüli rajongás. Azonban kipróbáltam az első MGS-t, és azonnal megtetszett a játék világa. És most itt vagyok és várom az eddigi legjobbnak ígérkező részt, a Phantom Pain-t.

Idén az évet leginkább a sorozat pótlásával töltöttem. A 4. részt PS3 hiányában eddig hanyagoltam, úgyhogy a történetileg utolsó részre még várnom kell (a Risingot most nem veszem ide). Szerencsére a legújabb rész egy előzmény lesz, így én is belevághatok, és remélem nem fognak túl sok dolgot ellőni a 4-gyel kapcsolatban. Hogy a várakozás kicsivel könnyebb legyen, kaptunk is egy játékot, a Ground Zeroes-t, melyről blogom is szólni fog.


MGS Ground Zeroes pofátlanság - 2. kép



A Ground Zeroes lényegében egy kis bemelegítő, mely leginkább az újdonságokat hivatott bemutatni. Első körben megcsodálhatjuk a fantasztikus grafikát, a játék elképesztően jól néz ki. Sok rajongó csalódott lehet, hogy Snake hangja megváltozott, viszont az örök kedvenc Jack Bauer hangján szerintem még hitelesebb lett a karakter. Bevallom a Peace Walkerben sem igazán jött át David Hayter hangja, nem éreztem kellően komolynak. A játékmenet is rengeteg változáson esett át, hiszen a játék open-world lett, most már úgy teljesíthetjük és olyan sorrendben ahogy csak akarjuk a feladatokat, teljesen szabad kezet kaptunk a játékban. Új módszerek, mint a reflexlövés (amikor kiszúrnak gyorsan lelőhetjük az ellent, és nem riadóztat) kerültek a játékba, ezzel még inkább tudjuk csendben és észrevétlen végrehajtani a küldetésünket. Valamint végre kitalálták, hogy lehet guggolva és kúszva is menni. A régi részekben csak kúszni lehetett a Peace Walkerben meg csak guggolni, végre lehet mindkettőt. Fejlődik a technológia. Valamint igen durva dolgok történnek, amit eddig még nem láttam a sorozatban. Elég csak Pazra gondolni. A játék az első másodperctől magába szív, olyannyira, hogy az ember legszívesebben azonnal végig is vinné. Egy fél óra után ez meg is történik.

Demo. Elsősorban egy bemutató, mely ábrázolja a végleges játékot. Leginkább azt a célt szolgálja, hogy a játékos eldöntheti, hogy kell-e neki az a játék, vagy éppen nem. Letesztelheti, mennyire fut a gépén, milyen lehet a hangulata, megéri-e megvenni stb. Manapság ezek egyre ritkábbak, az egyszerű ember csak trailerekből, gameplayekből, tesztekből tájékozódhat, de ebből pont kimarad a lényeg, a személyes élmény. Persze vannak néha olyan alternatívák, mint Steamnél, hogy egy hétvégére kipróbálhatjuk, de ez is olyan, hogy sose tudjuk előre éppen mit lehet kipróbálni. Viszont ennél kicsivel pofátlanabbnak érzem, ha egy demóért egyenesen fizetni kell. És ez a nagy bajom a GZ-vel, hogy ez egy hatalmas, gyönyörű, tartalmas demó, amiért ráadásul fizetni is kell.


MGS Ground Zeroes pofátlanság - 3. kép



Na de lássuk mit is kapunk a pénzünkért. Már említettem, a grafikát meg a játékmenetbeli újdonságokat, azon felül kapunk egy azaz EGY főküldetést, amit ha sietünk egy fél óra alatt végigvihetünk. Ha nagyon ráérünk, és próbálunk nem ölni és lopakodni, akkor talán másfél-két óra is kisajtolható belőle. De ezaz, hogyha én akarom. Maga a küldetés nem lesz hosszabb, csak én tehetem azzá. Kapunk még gyűjtögetni valókat, emblémákat meg kazikat kereshetünk. Ha a hosszú sztorit is végigvittük, kapunk asszem 4 mellékküldit is, melyek helyszíne megegyezik a főjátékéval. Most komolyan, közel 10 000 Ft-ot elkérnek egy olyan játékért, mely tartalmaz egy pályát, amin 5 küldetést lehet végigvinni, a fő sztorit meg fél óra alatt ledaráljuk? Egyszerűen nem értem, hogy ezért miért is kéne fizetnem? Valaki magyarázza el nekem. Ez az egész olyan, mintha a GTA V-höz is csinálnának egy játékot, melyben megcsinálhatjuk a játék elején lévő bankrablást és valamennyire körbenézhetünk a városban, de semmi mást és fizessünk ezért. Még DLC-nek elmenne a GZ, de ez az ár még akkor is sok lenne. Nekem az is furcsa, hogy a legtöbb kritika ezzel a témával nem is igazán foglalkozik (legalább is amiket én néztem), többnyire megemlítik, hogy rövid, de lehet benne ezt meg azt csinálni? Mintha szándékosan kerülnék, hogy egy picit is rossz színben tüntessék fel az egészet. Mert bele lehet ölni a játékba valóban több tíz órát, de ha tegyük fel reggel elkezdek nézni egy sima másfél órás filmet, közben jó párszor megállítom, majd végére érek és annyira tetszik, hogy megnézem újra és talán megint, attól az a film még nem lesz 10 órás. Az addig oké, hogy a játék nem teljes áron jelent meg, de láttunk már más, nyomott árú kiegészítést is, ami ennyi pénzért valami tartalmat is adott, elég csak a Saints Row: Gat out of Hell-re vagy a Wolfenstein: Old Blood-ra gondolni, melyek szintén nem teljesárú játékok, de a pénzünkért órákra le tudnak kötni. De most komolyan, gyűjtögessek pár vackot, hogy ezzel legyen 3 óra a játékban kettő helyett?

Nézd nagyban ezt a videót!




Egy hosszabb speedrun...

Összegezve a Ground Zeroes-t egy pofátlan pénzlehúzásnak tartom, mely valóban remek játék, ám a befektetett összeg egyáltalán nem tükrözi a tartalmat. Ez a játék egy demó, annak tökéletes, de ne kelljen már egy bemutatóért fizetni. Mi lesz a következő? Fizetős előzetesek?...
5 hozzászólás

GOD

9 éve, 3 hónapja és 15 napja

Akkor elmagyarázom... Asszem 80 milkóba került a játék dollárban, és a KONAMI nem bízott benne, és kiadatták ezt a prológot.. hogy bizonyítson, hogy sokakat érdekel majd a "végjáték"! De szerintem sokkal pofátlanabb pl 4 darab MK karakter 10.000-ért, vagy egy újabb hurka AC 18.000.-ért vagy akár egy DOA 5 SEASON PASS 2-t majdnem 100 fontért azaz cirka 40 ezer forintért adni! kacsintó smiley Így 2015-ben ahol pl egy uborkaszaft bejelenti a DLC-jét a legújabb játékához ami még meg se jelent, és fogalmuk nincs még mi a lópikulát fognak beletenni a DLC-be ezáltal nekünk se tudják elmondani de ára az már van... Nem értem miért pont ezt szúrtad ki a játékipart kellemetlenségei közül, mert igaznak igazad van, csak mint írtam egy pár példát, hogy jóval nagyobb patkányságok vannak itt..

válasz erre

WarriorAutobot

9 éve, 3 hónapja és 25 napja

Hát ezt tutira nem venném meg még ha nagy rajongója lennék is a sorozatnak. Mostanában így is a pénztárcám határozza meg hogy mit veszek. Úgyhogy ez nagyon felejtős lenne.

válasz erre

bekecs

9 éve, 3 hónapja és 25 napja

Van egy két ilyen lehúzós játék de azt tény hogy egy ilyen nagy nevű sorozattól nem ezt várná az ember... wtf smiley

válasz erre

VaPe

9 éve, 4 hónapja és 1 napja

Ez kemény! meglepett smiley Tipikus lehúzás, érthetetlen, miért nem párszáz forintot kérnek egy ilyenért.

válasz erre

Ronalddo

9 éve, 4 hónapja és 1 napja

Fél óra? Huh az durva! meglepett smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja