GamerGate, avagy mitől hangos az amerikai videojáték-sajtó

2015. április 01.
27.5361
Figyelem! Ez a blog már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
darkomen profilja, adatai
darkomen
A GamerGate botrány, vita, fiaskó vagy éppen hogy nevezik, tavaly óta az amerikai videojáték-sajtó egyik legfelkapottabb témája, ám itt nálunk homály fedi a részleteket, hiszen azért elég távol történnek a dolgok. Itt az oldalon két olyan hír is megjelent általam melyek említik vagy kapcsolódnak a GamerGate-hez (egyik a Hatred interjú, a másik a Matthew Mitchum interjú esete), illetve még tavaly Manter tette közzé a hírt, melyben megtudhattuk, hogy Phil Fish eladja a Fez jogait, ami kapcsolódik az akkor még névtelen GamerGate-hez.
 


Mivel többen írtátok, hogy nem tudjátok mi is a GamerGate, így hát íme egy kis áttekintés:


GamerGate, avagy mitől hangos az amerikai videojáték-sajtó - 1. képElőzmény:
A Quinnspiracy:

Zoe Quinn még anno 2013. február 14-én jelentette meg Depression Quest nevezetű játékát, mely egy HTML5 alapon íródott, szöveges játék mely nevéből adódóan a depressziót állítja középpontba.

Quinn december 4-én regisztrálta a Depression Quest-et a Steam Greenlight rendszerre.

December 12-én Quinn Twitter oldalán tett közzé több olyan üzenetet melyben zaklatták, ezért már azon volt, hogy leveszi a játékot a Greenlight-ról. Ezen levelek állítása szerint leginkább a *chan oldalakról a Wizardchan felhasználóktól származnak.

Quinn miután pozitív visszajelzéseket kapott a felhasználóktól így kitartott és a játék 2014 januárban Zöld Utat kapott majd augusztus 11-én meg is jelent.

A Wizardchan válasza Zoe Quinn-ek:

Mint azt gondolom mindenki tudja semmit nem szabad elhinni addig amíg nem tudjuk a részleteket mind a két oldalról.

A Wizardchan-en április 11-én az archívumból származó képekkel és magyarázatokkal bizonyították, hogy nekik semmi közük a Zoe Quinn-t ért zaklatásokhoz, valamint az egészet csak ő találta ki.

A magyarázatban persze mutatnak egy-két olyan hozzászólást melyek ennek az ellenkezőjét bizonyítják, de a Wizardchan kitér arra, hogy minden közösségben vannak idióták, akik nem tudnak mit csinálni magukkal. (Általában azt szokták mondani, hogy a *chan-ek, főleg a 4chan felhasználói mind ilyen alakok, csak azt felejtik el ilyenkor, hogy a 4Chan fektette le az internet íratlan szabályait és olyan meghatározó csoportok alakultak rajta mint az Anonymous Hacker Group)

Mivel rengeteg helyen úgy hozta le a sajtó a dolgot, hogy azért támadták Zoe Quinn-t mert nő, így a Wizardchan erre is kitérve jelentette ki, hogy "A fejlesztő neme nem a "nem létező" zaklatások indoka volt, hanem csak jó anyag volt, hogy lehozzák azokat a híreket.". Ezzel a kijelentéssel a Wizardchan előre megválaszolt számos későbbi témát melyek a GamerGate-hez kapcsolódnak.

Az ex színrelép:

Nemsokkal a játék megjelenése után, augusztus 16-án Eron Gjoni, Quinn akkor már volt fiúja közzétett egy Wordpress blogot, a "The Zoe Post "-ot melyben képekkel és képernyőmentésekkel igazolja, hogy Quinn kapcsolatuk alatt öt különböző férfival csalta, akik a videojáték iparban dolgoznak.

Az érintett férfiak között szerepel Nathan Grayson is aki a Kotaku és a Rock, Paper, Shotgun írója, aki mind a két oldalon írt a Depression Quest-ről.

Ez természetesen nagy visszhangot keltett és sokan megkérdőjelezték, hogy Grayson nem volt-e elfogult mikor a Depression Quest-ről írt. (Később a Kotaku kiadott egy cikket melyben azt állították, hogy Grayson még azelőtt írta a cikkeket mielőtt Quinn-el összejött.)

Ez akkora visszhangot kapott, hogy minden kis részletet kutatni kezdtek az interneten és kiderült, hogy több újságíró is adományozott Quinn Patreon oldalán, közöttük Ben Kuchera a Polygon szerkesztője, aki több héten keresztül adományozott, hogy írhasson a játékról.

A Kotaku másik írója, Patricia Hernandez is nagy figyelmet kapott mikor kiderült kapcsolata van több játékfejlesztővel is.

Robin Arnott hang dizájnert is kritizálták, ugyanis elvileg neki is kapcsolata volt Quinn-el és azzal vádolták a Depression Quest ezért nyert díjat az Indiecade-en.

A videojáték újságírás etikai kódexe:

A történtekre válaszul augusztus 26-án a Kotaku szerkesztője, Stephen Totilo közzétette az oldal új etikai kódexét melyben kijelentik, hogy az újságíróknak nem megengedett, hogy támogassák a fejlesztők Patreon oldalát. Még aznap a Polygon is előállt egy hasonló szabállyal, amit az olvasók nem fogadtak jól ugyanis sokan azt mondták a szabály igazságtalan, míg a többiek azt mondták a szabálymódosítás a szexizmus és nőgyűlölet eredménye.

Phil Fish:

A sajtóról visszakanyarodva a dolgokhoz az látható, hogy miután Gjoni közzétette a blogot sok helyen felbukkant a dolog és rengetegen támadták emiatt Zoe Quinn-t.Természetesen akadtak akik az ő pártájára álltak. Ide tartozik Phil Fish is, akinek a Fez-t köszönhetjük, ám leginkább érzelmi dühkirohanásai miatt került előtérbe.

Fish augusztus 17-én Twitter oldalán védte meg Quinn-t és azt írta aki online zaklatja őt az lényegében nemi erőszakot követ el. (Azt a tweet-jét melyben ezt írta hamar törölte, ám nyoma maradt.)

Ennek hatására Fish online fiókjait feltörték és levelekben fenyegették meg, így még aznap be is jelentette Twitter-en, hogy elege van az egészből és eladja a Fez jogait a fejlesztőcsapattal együtt és végleg kilép a videojáték szakmából.

Online reakciók:

Szintén augusztus 17-én MannoSlimmins Reddit felhasználó a TumblrInAction subreddit-en a Wizardchan-hez hasonlóan képernyőmentésekkel bizonyította, hogy Quinn találta ki a zaklatásokat, hogy támogatást szerezzen a játékához.

Ugyanezen a napon KC-Vidya-Rants, Tumblr felhasználó azzal vádolta meg Quinn-t, hogy azért hagyta a játék megjelenését augusztus 11-én, hogy Robin Williams halálát kihasználva szerezzen nagyobb sikert a játéka. (Quinn még a Depression Quest megjelenése előtt értesült Robin Williams öngyilkosságáról és akkor azt mondta elhalasztja a megjelenést, hogy ne úgy tekintsenek rá, hogy ebből akar sikert hozni magának, ám végül csak maradt az eredeti megjelenési dátumnál.)

Az Escapist Magazine Forums felhasználója, Rebant indított egy témát melyben bírálta Quinn viselkedését és a videojáték blogokat, hogy figyelmen kívül hagyják a történet lényeges szálait.

Néhány nappal később, augusztus 20-án JonTron Twitter-en tett közzé több tweet-et melyben védi Zoe Quinn-t és ezen tweet-ek hamar feltűntek mindenhol a Twitter-en. Egyik ezek közül: "Az nem közösségi igazságszolgáltatás ha te magad terrorizálsz másokat."

Az újabb kitaláció:

Augusztus 19-én Quinn közzétette, hogy a Tumblr és Twitter fiókját feltörték és Doxxing áldozata lett. (Doxxing: Valakinek a személyes adatait nyilvánosan közzéteszik az interneten.)

Ez a poszt hamar törölve lett, ám még aznap a The Spectacular Spider-Girl néven futó Tumblr felhasználó közzétett egy bejegyzést melyben bebizonyította, hogy az adatok melyekre Quinn azt mondta a saját adatai nem is köthetőek hozzá. (A telefonszám nem köthető Quinn-hez, az apja munkahelyi száma egy már nem élő szám ami egy motorkerékpár üzleté volt, illetve Quinn mobiltelefonszáma egy Hawaii-i vezetékes telefon száma volt.)

Zoe Quinn a nők ellen:

Eron Gjorni posztjának visszhangjában jelent meg SillySladar, Reddit felhasználó írása.

Ebben elmondja, hogy Zoe Quinn miként tett keresztbe egy akkor még csak tervben lévő jótékonysági akciónak.

A The Fine Young Capitalists által szervezett Game Jam-re olyan nők jelentkezését várták volna akiknek van játékötletük melyet meg akarnak osztani, hogy a fejlesztők aztán koncepciós rajzokat készítsenek belőlük, majd szavazás útján a legjobb projekt el is készült volna, hogy a végleges termékből befolyt összeg jótékonysági célra ment volna.

Mikor Zoe Quinn-t felkeresték, akkor azt kérdezte, hogy miért kellene a nőknek ingyen dolgozniuk, mire elmagyarázták, hogy azért 8% a bevételekből az ötlet kitalálójáé lesz. Erre Quinn csak annyit reagált, hogy teljesen mindegy ez elnyomás, majd ezek után Twitter háborút indított, tönkretette a kezdeményezés oldalát a szervezők személyes adatait közzé tette, kirúgatta őket a Twitter-ről.

A csapat felkeresett több online sajtót is de mindegyik elküldte őket azzal, hogy ha Zoe Quinn azt mondja ez elnyomás, akkor biztos igaza van.

A történet csattanója, hogy Quinn-ek ekkor már szervezés alatt volt egy hasonló eseménye, így a TFYC-é konkurenciának számított volna.

Cenzúra járja az internetet:

A The Zoe Post megjelenése után több oldalon is moderálás áldozatává estek azon beszélgetések melyek Zoe Quinn-ről szóltak. A cenzúra áldozatává vált a N4G, the Escapist, NeoGAF, a Reddit /r/gaming és /r/games subreddit-je, a Depression Quest Steam fóruma és a 4chan /v/ oldala is, valamint a Kotaku, Vice és hasonló nagyobb oldalak ezzel foglalkozó hírei alatt is erős moderációt vagy teljes tiltást kaptak a hozzászólások.

Augusztus 23-án egy az Imgur-ra feltöltött albumból kiderül, hogy a Reddit automatikusan tiltja azokat akik a Reddit-el párhuzamosan látogatják a 4Chan-t és részt vesznek a Quinn-el kapcsolatos témákban.

Ezután nemsokkal a Reddit egyik moderátora kiszivárogtatott egy levelet melyet Quinn küldött és arra kérte a moderátorokat, hogy töröljék a róla és a történtekről szóló témákat.

Ez hatalmas ellentétet hozott a felhasználók és a moderátorok között.

GamerGate:
Az elnevezés:

Az eddig leírtaknak hivatalosan nem volt neve majd augusztus 27-én a színész, Adam Baldwin tett közzé egy tweet-et melyben a GamerGate hashtag-et használta. A hashtag-et egy hét alatt 244 ezerszer használták, majd novemberre összesen 1.8 millió alkalommal használták, azaz naponta átlagosan 50 ezer tweet-ben alkalmazták. (A GamerGate elnevezés utalás a '70-es évek Amerikájában elhíresült Watergate ügyre.)

A sajtó reakciója:

Augusztus 28-án több híroldal is publikált cikkeket, hogy megkérjék az olvasókat szüntessék meg ezt a gamer kulturális identitást. Ilyen cikket tett közzé a The Financial Post, Ars Technica, The Daily Beast, The Stranger, Beta Beat, Gamasutra, Polygon és a Kotaku.

Szeptember 1-én újságírók és független fejlesztők csatlakoztak ehhez az úgynevezett "anti-gamer" mozgalomhoz, hogy megkérjék a játékosokat, hogy fejezzék be a kritikusok és fejlesztők zaklatását.

Másnap Benjamin Quintero, szoftvermérnök a Gamasutra-n tett közzé egy cikket melyben megkérdőjelezte a híroldalak lépését, ugyanis ezzel csak elidegenítik a saját olvasói közösségüket. Nemsokkal ezután Quintero Twitter-en osztotta meg, hogy a Gamasutra leszavazta az írását.

GameOverGate, avagy Zoe Quinn újra próbálkozik:

Szeptember 5-én Zoe Quinn egy poszt sorozatot tett közzé melyben képernyőképekkel bizonyította, hogy a 4Chan IRC-chat-jén kezdődött az emberek buzdítása, hogy a nők és az újságírókat zaklassák. Rögtön ezután Quinn követői elkezdték használni a GameOverGate hashtag-et, hogy ezzel is a GamerGate mozgalom ellen menjenek.

Másnap a The Escapist Magazine társalapítója Alexander "Archon" Macris ellátogatott az IRC chat-re, hogy megtudakolja a dolgot a felhasználók szemszögéből és a chatlog-ban is megkeresse a beszélgetések nem mutatott részeit. Az általa lehozott cikkben megtalálhatóak a chat felhasználóinak véleménye, melyben elmondják, hogy Quinn szándékosan emelte ki azokat a beszélgetéseket, amelyeket csak trollok írtak be (akik egyébként is tiltásra kerültek nemsokkal a beírások után), ezzel megtévesztve a tudatlan olvasókat.

GameJournoPros, avagy az újságírók elit csoportja:

Miután a különböző híroldalak egymás után hozták le a cikkeiket melyekben nyíltan szót emeltek a GamerGate mozgalom ellen ezért az emberek kezdték úgy gondolni, hogy ezen híroldalak újságírói összefogtak, hogy szembemenjenek az emberek akaratával.

Szeptember 17-én Milo Yiannopoulos a Brietbart írója Twitter-en hintette el, hogy információi vannak egy "koordinált csapatról" amelynek tagjai azon újságírók akik írták a cikkeket.

Még aznap a Breitbart kiadott egy cikket melynek a címe "Leleplezve: A videojáték újságírás elitjének titkos levelezőlistája", melyben bemutatják azt a Google csoport levelezőlistát, melynek neve "GameJournoPros" és olyan újságírók a tagjai akik a GamerGate ellen dolgoznak.

Cenzúra botrány a 4Chan-en és az 8Chan felemelkedése:

Szeptember közepén a 4Chan különböző aloldalain törlésre kerültek a GamerGate-el foglalkozó posztok az oldal moderátori csapata által, ezzel megingatva a felhasználók bizalmát.

Szeptember 17-én Dr. Layman YouTube felhasználó tett közzé egy videót melyben a 4Chan valaha látott legnagyobb tiltását mutatja be. A videóból kiderült, hogy a 4Chan moderátori csapata tiltotta a német IP-címmel rendelkező felhasználóknak, hogy a /pol/ és a /v/ oldalakra írjanak.Ez hatalmas felháborodást keltett a 4Chan különböző oldalain, majd szeptember 19-én Christopher Poole, a 4Chan alapítója kiadta a hivatalos álláspontot, melyben azt írja, hogy azért lettek törölve a GamerGate-el foglalkozó posztok, mert azok többsége megszegte az oldal globális "Nincs személyes információ / támadások / invázióra való felhívások" szabályát.

Miután a GamerGate támogatói látták a 4Chan cenzúráját ezért úgy döntöttek átpártolnak a rivális 8Chan-hez, mely nagyobb szabadságot ad a felhasználóknak. Eleinte a GamerGate posztok a /gg/ oldalon folytak, de itt a /gg/ eredeti tulajdonosával való félreértésből tiltva lettek és megkapták a saját /gamergate/ oldalukat.

Anita Sarkeesian:

Anita Sarkeesian egy média kritikus és blogger.

Még 2009-ben indította saját oldalát a Feminist Frequency-t, melyen feminista szemszögből kritizálta a szociális és kulturális dolgokat.

2011-ben a Bitch (nem poén, tényleg ez a neve) feminista magazin támogatásával elindította a Tropes vs Women videósorozatot, melyben a nők filmekben lévő szerepét taglalja, főleg a sci-fi-k terén.

2012-ben Kickstarter kampányt indított, hogy kibővítse a sorozatot és Tropes vs Women in Video Games címen alsorozatot indítson. A kívánt összeg egy nap alatt összejött, ám a tervezett 2012-es megjelenés helyett az első epizód csak 2013 márciusában jelent meg.

A sorozat hatodik epizódja a "Women as Background Decoration: Part 2" 2014. augusztus 25-én jelent meg pont mikor a leghangosabb volt a média Quinn ügyével.Sarkeesian már azelőtt is támadások és fenyegetések áldozata volt, ám mivel ekkor a feminista és anti-feminista nézetek előtérbe kerültek így a videó és ő maga is hamar részévé vált a GamerGate-nek.

C.H. Sommers, a gondoskodó anya:

Szeptember 16-án az American Enterprise Institute YouTube csatornájára feltöltöttek egy új részt a saját "Factual Feminist" sorozatukból melyben Christina Hoff Sommers nyíltan megcáfolta Sarkeesian álláspontjait arról, hogy a videojáték-ipar szexista lenne.A videó elterjedésével a GamerGate támogatók Sommers-t a "Gondoskodó anya" néven említik.

Október 28-án Ronan Farrow interjút készített Sommers-al a GamerGate-ről, ám a nézők többsége megkérdőjelezi Farrow viselkedését.Brianna Wu és az elnyomott GamerGater:

Október 9-én Brianna Wu videojáték fejlesztő Twitter-en tette közzé az Oppressed GamerGater meme-t mellyel nyíltan kritizálta a GamerGate közösséget.

Amire Wu nem számított, hogy a közösség az 8Chan-en elkezdett további képeket készíteni a és immáron az Oppressed GamerGater a GamerGate oldalán állt.

Másnap ez az akció a KotakuInAction subreddit-en is elkezdődött.

Október 10-én az egyik 8Chan felhasználó közzétette Wu lakáscímét, telefonszámát és emailcímét. Ezt követően több felhasználó is megvádolta a posztot és kijelentették, hogy az csak egy hamis támadás volt (Azaz valaki csak úgy unalomból csinálta, nem pedig a közösséggel együtt.).

Wu még aznap este Twitter-en tette közzé, hogy felvette a kapcsolatot a rendőrséggel, miután fenyegetéseket kapott egy "Death to Brianna" néven futó Twitter felhasználótól.

StopGamerGate2014:

Október 14-én Anita Sarkeesian Twitter-en közölte, hogy töröltette a beszédét a Utah State University-n miután visszautasították azon kérését, hogy fémdetektorok legyenek a helyszínen, miután halálos fenyegetéseket kapott.

Még aznap este a StopGamerGate2014 hashtag elindult világ körüli útjára, hogy megvádolja a GamerGate mozgalmat azzal, hogy nőgyűlölők és a nők elleni erőszakot támogatják.

MundaneMatt, YouTube felhasználó a hashtag-et használva tette közzé videóját melyben kijelenti, hogy a GamerGate közösség legnagyobb része nem egyenlő azokkal, akik a fenyegetéseket küldik.A GamerGate mozgalom azóta is él és kitart nézetei mellett, ám sajnos még mindig vannak akik fenyegetőznek, miközben a sajtó a fenyegetőzők alapján ítéli meg a GamerGate mozgalmat.

A félreértés ebből adódik és abból, hogy a sajtó a szexizmust kapta fel, míg a mozgalom célja a videojáték sajtó korrupciójának megállítása.

Remélem ez a kis összefoglaló/talpaló segített megérteni, hogy mi is történik. Természetesen még napestig lehetne írni arról, hogy azóta mik történtek vagy akár még jobban bele lehetne menni a részletekbe, de mint már említettem ez tőlünk távol történik így elég ennyit tudni róla.
6 hozzászólás

petrovicsz

7 éve, 10 hónapja és 6 napja

Az szép összefoglaló! Rendesen beleástad magad, nem semmi.

Erről az egészről én nem is igazán hallottam eddig.

válasz erre

RyutheStaR

7 éve, 10 hónapja és 9 napja

Szép összefoglaló, köszönjük szépen!
Így végigolvasva, leszögezném, hogy Zoe Quinn húzzon el a búsba jó mélyen, soha ne is kerüljön internet közelébe könyörgöm.
Többet meg inkább nem írok, mert az már moderációt kívánna maga után.

válasz erre

wegh

7 éve, 10 hónapja és 9 napja

Nagyon durván összefoglaltad Grat! Szerintem mégegyszer átfutom majd holnap az írásod, mert így eslőre még nem minden világos, de elég fáradt vagyok, gondolom csak azért. Köszönjük a hasznos blogod, sok ilyen mindőségű és összetettségű írás kéne és a mennyekben érezném magam

válasz erre

Gólem

7 éve, 10 hónapja és 9 napja

Köszi ezt a remek beszámolót és rengeteg infót!

válasz erre

WarriorAutobot

7 éve, 10 hónapja és 9 napja

Hát enyhén tömör volt és lényegre törő, de annyi a kapcsolat mint egy komoly számítógépes hálózat kábelezése. Jól elrendezted így könnyen megértettem.
Ami egyébként igaz hogy én tavaly találkoztam a GamerGate hastaggel, csak annyira nem ismertem így átsiklottam felette. Viszont kicsit a végére bedurvult hogy a fél internet fenyegeti a másik felét.
És ezek után még meg merik kérdezni hogy miért nem teszek fel több dolgot magamról a netre.

válasz erre

totyak

7 éve, 10 hónapja és 9 napja

Huh, ezt elolvasni is idő volt, hát még megírni. Részemről köszönöm a felvilágosítást. Eléggé figyelni kellett, hogy fel tudjam dolgozni ki és mit csinált. Az Internet sokaknak ad névtelenséget, viszont ami egyszer felkerül, levenni nem lehet nyom nélkül. Érdekes eset ez.

válasz erre

 
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt