Assassin's Creed - Altair's Chroincles (iOS)

2012. április 11.
42.8741
Figyelem! Ez a blog már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ez egy blogbejegyzés, amely nem a szerkesztőség által szerkesztett tartalom. A benne foglaltak a szerző véleményét tükrözik!
Benny Ray profilja, adatai
Benny Ray
Nem hinném, hogy pont ezt a franchise-t kellene itt bemutatnom, szóval nem is teszem. Akinek mégis hiányosak az ismeretei Assassin?s Creed témában, annak kis infómorzsa, csak hogy ne legyek már szemét. 2008. április 11, megjelenik a Ubisoft középkorban játszódó külsőnézetes akció/kalandjátéka, az Assassins Creed. Egy bérgyilkos személyesítünk meg, aki közelharci technikák és szúró/vágófegyverei segítségével teszi el láb alól azokat, akik beleköptek a Testvériség levesébe. Kiscsit Splinter Cell, kicsit Prince of Perzsia, de legalább ezek zseniális ötvözete.


Szemkápráztató grafika, egzotikus helyszínek, ellenben repetitív játékmenet és viszonylag rövid élettartam jellemezte a programot. Ennek ellenére 8 millió eladott példányszám nem lehet a véletlen műve, és mint várható volt, már elkészült a folytatás is a Földön fellelhető összes játékplatformra. Ám, hogy addig se maradjon a kiadó pluszbevétel nélkül, - na és persze nekünk se kelljen mellőznünk Altair kalandjati ? megkapjuk a hőn áhított Iphone-unkra is az Assassins Creed-et (mostantól AC).

A kiadó nem bízott semmi a véletlenre mikor felkérte a Gameloftot a játék elkészítésére. Aki egy kicsit is járatos a mobiltelefonokra szánt játékokban, annak ismerősen csenghet a párizsi székhelyű fejlesztőcsapat neve. Nem egy kellemes játékot tettek le az asztalra már a fiúk/lányok. A választás azért sem meglepő, mert elég szoros viszonyban van a két cég, lévén mindkettő francia nemzetiségű.
A történet egy orvgyilkosról szól, aki a középkori Jeruzsálemben él, és egy titkos bérgyilkos szektának az oszlopos tagja. A társaság fő profiljához híven, a nekik szembeszegülő/útban lévő egyének kiiktatásával tartják kezükben az egész izraeli alvilág irányítását. Altair mint korábban említettem, ?csak? egy bérgyilkos a sok közül. Az ő megbízásait követhetjük nyomon több fejezeten keresztül, ami változatos helyszínekre kalauzol minket. Fő célunk mindig a célszemély kiiktatása, és ehhez a legkülönfélébb módszereket vethetjük be, ilyen például a vallatás, az őrök figyelmének elterelése, vagy a szórakoztató zsebtolvajlás, ezekről bővebben lentebb. A történetre nem lehet panasz, hozza az elvárt szintet, párbeszédek formájában fogjuk az egész történetet megismerni.

Az alkalmazás egy rettentő szép és hangulatos animációvalal kezdődik, miután egy stílusos menüben találjuk magunkat. Itt tudunk új játékot indítani, vagy a checkpointoktól folytatni a játékokat, esetleg a megtanult kombóinkat nézhetjük meg, ahogy azt a játékban is, de arról majd később.
Akciójátékról lévén szó, fontos az irányíthatóság és a jól megkoreografált harcok. Már-már Gameloft jellegzetességnek hat a képernyőn elhelyezett gamepad leosztás, nagy a hasonlatosság a szintén általuk készített Terminátor iPhone játékadaptációjában látottal. Baloldalra került az irányító gomb. Az ujjunk mozgatásának megfelelően fog a karakterünk elmozdulni adott irányba, a jobboldalon, fixen elhelyezett ugrás ? gyors támadás ? erős támadás - védekezés gombok mellett, szituációfüggő gombok is felvillannak, például dobozok mellett azok kézbe vétele, vagy az agyagedények szétrúgása, kivégzés, ha az interakció lehetővé válik. Jó ötlet, minek is foglalná feleslegesen a képernyőn a helyet, ha pályánként kétszer, vagy háromszor van csak szükség az efféle interakcióra.


Assassin's Creed - Altair's Chroincles (iOS) - 2. kép

A harcrendszer mondhatni szokványos, kétféle támadás és a védekezés gombokat tudjunk felváltva használni, később pedig ezek ötvözéseként látványos és hatásos kombókat előhozni. Több ellenféllel is kell majd egy időben harcolunk, de a célpontok közötti váltást jól kezeli az AC és amúgy sem nagyon akarnak ránk támadni egyszerre, amit ugye a logika kívánna. Elég lomhák is az ellenfeleink ahhoz, hogy nyugodtan meg tudjuk tervezni kit, hogyan küldünk a másvilágra.

A harcok közötti játékidőt jól kitölti az ügyességi plattform rész, Altair kész akrobata. Széles mozgáskultúrájával igen látványos mozdulatokat hívhatunk elő, ilyen például a falra futás, vagy a horonnyal való lengés. Bérgyilkos létünk elengedhetetlen feltétele, hogy a lehető legváratlanabb helyekről tudjunk lecsapni áldozatunkra, ezért sokszor fogunk háztetőkön és gerendákon közlekedni. A különböző mozgáskultúrák szépen vannak leanimálva, eltekintve a falra elhelyezett hálón való közlekedéstől, az valami borzalom lett. Rettentő bugyuta, mintha kaktusz lenne szegény hősünk lába között, ránézni is fáj. Sajnos a kamerakezelés néhol igen fura, sokszor nem tudtam például pontosan bemérni azt a helyet, ahonnan elrugaszkodva és pont egyenesen ugorva a szemközti gerendán landolhassak. Szerencsére a pályatervező gondolt az efféle bakikra, mert mindig van egy alternatív út, hogy visszajuthassunk arra a helyre, ahol ugrást vétettünk. Viszont nem egyszer tettem le a játékot az ugrálós részek nehézsége miatt, ami nem a nehézségi szinttel, hanem az irányítás és kamerakezelés nehézségei okoztak.


Assassin's Creed - Altair's Chroincles (iOS) - 3. kép

Ha a harc és az ügyességi részek monotonak lennének, itt van a zsebtolvajlás vagy a kifaggatás, amiket apró kis mini játékok segítségével teljesíthetünk.
Zsebmetszés: adott a sötét képernyő, ami az áldozatunk zsebét hivatott szimbolizálni, óvatosan ujjunk mozgatásával tudjunk a fekete színt ?leradírozni?, így látjuk a kiszemeltünk zsebében megbúvó tárgyakat. Általában kulcskeresés céljából fogunk lopni, így ha megtaláltuk a kulcsot, úgy kell kijuttatni a zsebből, hogy ne érjünk hozzá vele egy másik tárgyhoz sem. Felül található egy piros szakasz mutatva a próbálkozásaink számát.
Vallatás: a képernyőn egy emberi test rajza látható, rajta különböző támadási pontokkal. Egy pontra fókuszálva kapunk egy folyamatosan csökkenő sugarú kört, és amint a pereme zöldre vált, nyomjuk rá, ezzel a lehető legfájdalmasabb kínokat okozzuk ellenfelünknek, aki néhány sikeres mozdulatot követően bevallja még azt is, amit nem is kérdeztünk.


Assassin's Creed - Altair's Chroincles (iOS) - 4. kép

Grafika. Kellemes, semmi extra. Nem sok hasonló játékkal találkoztam eddig, de véleményem szerint benne van a Top 5-ben. Ha pedig azt is figyelembe vesszük, hogy pályánként egyszer kell csak a ?loading? feliratot bámulnunk azt is csak pár másodpercig, akkor már mindjárt más az összkép. Hasonlatosan a játék sebessége is kiváló. 1-2 szaggatástól eltekintve nem volt gondom a sebességgel. Összességében a grafikus motorral elégedett voltam.
A hanghatások remekül illeszkednek a játékba. Mindennek van effektje, és külön piros pont, hogy a párbeszédek az átvezető animációkban alámondással készültek. Le a kalappal, remekül feldobja a hangulatot Altair beszólása, már-már John McClane szintű iróniával kommentálja az eseményeket. Laza...
Már-már szerepjátékos magaslatokba repíti a játékot az a tény, hogy kalandjaink során különböző mozgás- és harcművészeti kunsztokat sajátíthatunk el, amit bármikor megnézhetünk a képernyő jobb felső sarkában meghúzódó tekercsre bökve. Itt található még egy fejlesztő képernyő, ahol vagy életerőnket, vagy fegyverünket tuningolhatjuk a pályán fellelhető kék gömbök segítségével. Ne kérdezzétek, hogy mik ezek, nevezzük tapasztalati pontnak. A piros gömb segítségével ugye életerőnket tölthetjük vissza, amit az ellenfeleink lefaragása után kapunk meg.


Assassin's Creed - Altair's Chroincles (iOS) - 5. kép

Apropó ellenfelek: Nem jutottam még a játék végére a cikk írásának időpontjában, de amit eddig ellenfelek terén, nem volt túl sokrétű. Tucatnyi katona, igaz más-más kosztümben, és kobrák. Ennyi, se több se kevesebb. Bár ha azt nézzük, egy-egy adott városban a katonai egyenruha ugyanúgy nézett ki, kobra, meg kobra között meg legfeljebb csak az őket bűvölők tudnak különbséget tenni.
Mivel ennek a játéknak története van, amit meg kell becsülni, így nem is fogom lelőni a poént. Tessék végigjátszani.
Mit is mondhatnék zárásképp, minden hibája ellenére (van neki) igényes és szórakoztató alkotás. Nemcsak a Javat használó mobiltelefonokra, de még az Iphone-ra megjelent játékok közül is kiemelkedik hosszúságával és intutív játékmenetével, igaz néha kell egy kis szünet hogy újra élvezni tudjuk a játékot. Kötelező darab, mint ahogy PC-n/konzolokon is. Aki ott végigtolta, annak kötelező, aki itt ismerkedik meg a játékkal, garantálom nem fog csalódni!

U.i: kicsit hosszúra nyúlt az írás, elnézést érte. De még így is vannak dolgok, amikre hely szűkében nem tudtam kitérni. :)
13 hozzászólás

Vendég

9 éve, 2 hónapja és 7 napja

Mik vannak!

válasz erre

Vendég

9 éve, 2 hónapja és 9 napja

Kiba király hogy mobilra is van AC!

válasz erre

Benny Ray

9 éve, 2 hónapja és 10 napja

Vendég írta:
Grat ismét a bloghoz, megint király leírás!
Köszönöm!

válasz erre

Vendég

9 éve, 2 hónapja és 10 napja

Grat ismét a bloghoz, megint király leírás!

válasz erre

Vendég

9 éve, 2 hónapja és 10 napja

Jópofa

válasz erre

Braddock

9 éve, 2 hónapja és 11 napja

Érdekes lehet ez a játék mobilon!

válasz erre

Neurotic

9 éve, 2 hónapja és 11 napja

Én épp csak kipróbáltam anno ezt a játékot iPhone-on. De nagyon nem ragadt magával a játékélmény. Szerintem ez a mászkálós műfaj pont a fizikai gombok hiánya miatt nem fekszik az iPhone-nak. Még az egy gombos ujjas mozgás és a másik oldalon egy ujjas valami nyomása rendben van. De érintőképernyőn keresgélni a gombokat mert érezni nem lehet őket az már nem a legjobb.

Ilyen irányítás műfajban a Death Rally (bár igaz, hogy nem mászkálós hanem autós játék) az ami teljesen jól működik még. Bár igaz ott is meg kell szokni az elején, de utána nagyon jó!!

válasz erre

Vendég

9 éve, 2 hónapja és 11 napja

nekem is a tepsikkel van bajom. erintokepernyon nem jo jatszani, gombok kellenek. pont.

válasz erre

DoubleW

9 éve, 2 hónapja és 11 napja

Szeretem az Assassins Creed-et de mobilon én nem játszanám sohaÉn már a touch telefonokat alapból nem szeretem. Amúgy jó lett a blog!Grat

válasz erre

Vendég

9 éve, 2 hónapja és 11 napja

Droidra is kéne...

válasz erre

Vendég

9 éve, 2 hónapja és 11 napja

Vendég írta:
Hú de nem tudom elképzelni, hogy lehet ilyen játékot mobilon játszani...
hát simán

válasz erre

Vendég

9 éve, 2 hónapja és 11 napja

Hú de nem tudom elképzelni, hogy lehet ilyen játékot mobilon játszani...

válasz erre
12a(z) 2 -ből
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

darkomen profiljatotyak profilja