Adobe Photoshop CS4

2008. július 04.
102.6121
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hosé profilja, adatai
Hosé
Egyre többen vannak olyanok, akik a számítógépet atta is szeretnék használni, hogy nem igazán sikerült fényképeiket feljavítsák. Az ilyen javító munkához lehet egy jó eszköz a már klasszikusnak számító Photoshop legújabb tervezett kiadása, a CS4 program. Az Adobe Photoshop egy, az Adobe Systems által fejlesztett képszerkesztő és fényképfeldolgozó szoftver. A program első verziója, a 0.63-as 1988 októberében jelent meg, és az első Photoshop programok még csak Macintosh számítógépen futottak.


Az Adobe által kezelt úgynevezett rasztergrafikus kép pixelekből áll. A kép állomány a kép minden egyes képpontjának színét és egyéb jellemzőit eltárolja. A rasztergrafikus képtárolási és feldolgozási mód előnye, hogy a tárolt kép minden egyes képpontja külön szerkeszthető.

Újdonságok

Adobe Photoshop CS4 - 3. kép


Adobe Photoshop CS4 - 2. kép

A program a fényképek feldolgozására, retusálására kiválóan használható. Az ilyen rasztergrafikus képek nagy merevlemez területet foglalnak, a számítógép memóriájának méretével szemben is igényesebbek. A rasztergrafikus képek minőségromlás nélkül csak korlátozottan nagyíthatók. Az Adobe Systems Photoshop programja a fenti elv alapján dolgozza fel a fényképeket. A Photoshop megoldásai etalont jelentenek a képfeldolgozással és grafikával foglalkozók körében.

Adobe Photoshop CS4 - 4. kép

A képfeldolgozó programok előbb-utóbb átveszik a Photoshop keretében alkalmazott megoldásokat.
Ezek közé, a Photoshopban először megjelent újítások közé tartozik a rétegek kezelése (amikor a kép jellemző részeit különböző rétegekre -fóliákra- helyezik, és rétegenként módosítják), vagy a beépülő segédprogramok, azaz a "plug-in"-ek használata (ezek egy külön könyvtárban elhelyezkedő, esetleg más fejlesztőtől származó, speciális funkciójú fájlok, külön programok, amelyek betöltés után beépülnek a Photoshop program menürendszerébe).


Adobe Photoshop CS4 - 5. kép

A Photoshop segítségével szinte mindenféle képfeldolgozással kapcsolatos probléma megoldható. A programban korábban többféle újítás jelent meg, amelyet előbb vagy utóbb a konkurens programok fejlesztői is átvettek.
A program által feldolgozott képek rétegenkénti kezelése azért előnyös, mert az egyes különálló rétegekre helyezett objektumok a kép más rétegeinek módosítása nélkül változtathatók meg.

Adobe Photoshop CS4 - 6. kép

A program telepítése
A Photoshop CS4 béta verziójának telepítéséhez mintegy 260 MB helyre van szükség a merevlemezen. A program alap értelmezésben a C meghajtó Programok mappájába kerül. Egy leggyakrabban használt összetevőkből álló telepítési lehetőséget kínál fel a telepítő. A béta változatnál ezt mindenképpen érdemes elfogadni. A végleges változatban azonban érdemes meggondolni, hogy milyen sablonokat szeretne majd használni az ügyfél.

Hardverkövetelmények
Várható hardverkövetelmények Windows alatt:
PentiumIV, Centrino, Xeon, vagy Core Duo (illetve ezekkel kompatibilis) processzor
512MB memória
Szükséges szabad hely a merevlemezen: 85 MB
A videókártyán 64MB videómemória vagy több
1GB terület a merevlemezen a program számára
1024x768-as monitorfelbontás, 16 bites videókártya, DVD-ROM meghajtó,
Windows XP SP2 vagy Vista (Home Premium, Business, Ultimate, vagy Enterprise

A fenti hardverkiépítés azonban csak arra elég, hogy a Photoshop egyáltalán elinduljon, ez a konfiguráció csak a minimum. Mivel igen bonyolult számítási feladatokat kell elvégeznie a számítógépnek ideális megoldás az, ha Photoshophoz a lehető legerősebb kiépítésű számítógépet vásárolja a felhasználó. Így a program ára mellett a megfelelő minőségű számítógép biztosítása sem egyszerű dolog.

Adobe Photoshop CS4 - 7. kép

Egyenlőre a Photoshop CS4 tesztváltozatai csak Windows-os környezetre jelentek meg. Várható azonban, hogy az eredeti platformra, a Macintoshra is elkészül a Photoshop legújabb változata is.

A Macintosh számítógépen való futtatás várható hardverkövetelményei:
PowerPC G4 vagy G5, illetve többmagos Intel processzor,
512MB RAM,
64MB videómemória,
1GB terület a merevlemezen a program számára,
1024x768-as monitorfelbontás,
16 bites videókártya,
DVD-ROM meghajtó,
Mac OS X v.10.4.8 vagy újabb.

Adobe Photoshop CS4 - 8. kép

Értékelés

Pozitívumok
A Photoshop CS4 kezelőfelülete, a különböző funkciók elérhetősége egyszerűsödött. Az egyszerűbb használhatóság főleg azok számára hasznos, akik most ismerkednek a számítógépes grafikával.
A Photoshop továbbra is a legjobb képfeldolgozó program. Az összes lehetséges képfeldolgozási művelet elvégezhető a Photoshop segítségével.
Az automatikus átalakítást biztosító beépülő modulok, plug-inek átszervezése megkönnyíti a pluginek működését nem ismerők számára a megfelelő feldolgozási módszer kiválasztását.

Negatívumok
A Photoshop jelenlegi stabil változatának, a CS3-nak ára negyedmillió forint körül mozog. Az új végleges változat sem lesz olcsó.
Igazán jelentős csak a 64 bites képfeldolgozási mód támogatása lesz. A többi, változás így a felhasználói felület átalakítása, a plugin kezelés finomítása is inkább csak ráncfelvarrás.


Adobe Photoshop CS4 - 9. kép

Ha elkészül a Photoshop CS4 Machintos-os változata, az új kezelőfelület szokatlan lesz ebben a környezetben. Az Adobe éppen senkire sem szeretné ráerőltetni az újítást. Lehetőség van új és a klasszikus megjelenítési mód közötti váltásra. A végleges változatban tervezik a 64 bites architektúrák támogatását is. Ezzel a a tervezett feldolgozási sebességek gyorsulnának meg jelentősen. További változások, módosítások a beépített plug-inek körében vannak. Az automatikus átalakítást segítő plug-inek száma jelentősen megnövekedett, több százas nagyságrendű. Az egyes filterek közötti váltást olyan grafikus felület segíti, ahol a filterek segítségével elérhető hatás is jól látható

Adobe Photoshop CS4 - 10. kép

Fontosabb adatok
Kategória: rasztergrafikus program
Licenc: zárt
A Photoshop CS4 megjelenésének tervezett időpontja: 2008 ősze

Egy nagy tudású, sokoldalú grafikai feldolgozó programról van szó a Photoshop esetében, ezért régebbi változatait is sokan használják. A Photoshop jelenleg is használt változatai:
Photoshop CS2 9.0 - 2005
Photoshop CS3 10.0 - 2007
Photoshop CS4 11.0 beta - 2008

Gyártó: www.adobe.com
Disztribúció: Windows-ra biztosan elkészül a Photoshop CS4, Mac-ra csak szervezik
Szint: kezdő

Disztribúció: Linux
Szint: kezdő
30 hozzászólás

marco

13 éve, 2 hónapja és 24 napja

Vendég írta:
LINUX UBUNTURA LE LEHET TÖLTENI EZT A PROGRAMOT?!
kÖSZÖNÖM: ILDIKÓ
Natív linuxos verzió nincs belőle - egyelőre. Wine-al természetesen fut rendesen, de gimpet is használhatsz a képek szerkesztésére. Ingyenes és okos.

válasz erre

Vendég

13 éve, 2 hónapja és 24 napja

LINUX UBUNTURA LE LEHET TÖLTENI EZT A PROGRAMOT?!
kÖSZÖNÖM: ILDIKÓ

válasz erre

Vendég

15 éve, 4 hónapja és 12 napja

Hali!
Nem tudjátok véletlen hogy a Windows 7-hez nincs-e Adobe Photoshop mert a Windows XP ment de a 7 sen már nem wtf smiley
Lécike segitsetek üdv: Anymosolygó smiley

válasz erre

Vendég

15 éve, 5 hónapja és 11 napja

menő smiley köszi! csak idegesít amikor olyanok osztják az észt olyan dologról amiről halvány fingjuk sincs. sajnos nem ezzel keresem a kenyeremszomorú smiley de jó lenne már!mosolygó smiley

válasz erre

Hori a (hun)

15 éve, 5 hónapja és 17 napja

Vendég írta:
hali! én itthon használom próbaverzió alatt a többszázas verziót éppen és elképesztő mit tud mit meg lehet vele csinálni! ahogy említették már ez pénzkeresésre szolgál! Nem hülyéknek való akik a sepiát meg a fekete fehért akarják nyomatni a képen!ez tényleg a pénzkeresők szoftvere! amugy hogy hogy lehet leszedni a hivatalos oldaltól elkezdve több millió helyen megtalálható!! erre szokták mondani h google a barátunk mert a hülye megtalál rajta mindent! am ha ezt a rohadt forumot megtaláltad akkor nem hiszem el h anyi ész nincs h google-ba beird!de sztem az elements bőven megteszi annak aki enyire konyit a képekhez! és üdvözlöm aki azt irta h digitálisan minek javittani egy fotón ha **** ****, hát ez nem igy van sokmindent lehet kezdeni vele! amugy van pár tanácsom aki enyire nem ért hozzá az nem is nagyon fog hisz a ps cs-sorozat egyik tagját sem fogja megtanulni használni mert eszméletlen sokmindent lehet csinálni velük. inkább ajánlanék neki egy photoscape-et (www.szoftverbazis.hu) vagy gimp magyar verzió esetleg paint.net +magyaríttás(van benne szín alapján kijelőlő ami nagy segítség ha mondjuk az eget akarod lecserélni a fotodon hogy feldobd) a www.adobe.hu-n meg olvashattok a diákkedvezményről ami a cs3-ra is érvényes többekközt. és tényleg durva nagyiképszerkesztőjének hivni ezt a progit kiérdemelte a hirnevét! a világ legkomolyabb képszerkesztője!profiknak/tudosoknak/stb...
hát ezt jól kimagyaráztad... Te biztos ilyen pénzkereső lehetsz vagy képszerkesztő...menő smiley

válasz erre

Vendég

15 éve, 5 hónapja és 17 napja

a nyelvtani hibákért elnézést!

válasz erre

Vendég

15 éve, 5 hónapja és 17 napja

hali! én itthon használom próbaverzió alatt a többszázas verziót éppen és elképesztő mit tud mit meg lehet vele csinálni! ahogy említették már ez pénzkeresésre szolgál! Nem hülyéknek való akik a sepiát meg a fekete fehért akarják nyomatni a képen!ez tényleg a pénzkeresők szoftvere! amugy hogy hogy lehet leszedni a hivatalos oldaltól elkezdve több millió helyen megtalálható!! erre szokták mondani h google a barátunk mert a hülye megtalál rajta mindent! am ha ezt a rohadt forumot megtaláltad akkor nem hiszem el h anyi ész nincs h google-ba beird!de sztem az elements bőven megteszi annak aki enyire konyit a képekhez! és üdvözlöm aki azt irta h digitálisan minek javittani egy fotón ha **** ****, hát ez nem igy van sokmindent lehet kezdeni vele! amugy van pár tanácsom aki enyire nem ért hozzá az nem is nagyon fog hisz a ps cs-sorozat egyik tagját sem fogja megtanulni használni mert eszméletlen sokmindent lehet csinálni velük. inkább ajánlanék neki egy photoscape-et (www.szoftverbazis.hu) vagy gimp magyar verzió esetleg paint.net +magyaríttás(van benne szín alapján kijelőlő ami nagy segítség ha mondjuk az eget akarod lecserélni a fotodon hogy feldobd) a www.adobe.hu-n meg olvashattok a diákkedvezményről ami a cs3-ra is érvényes többekközt. és tényleg durva nagyiképszerkesztőjének hivni ezt a progit kiérdemelte a hirnevét! a világ legkomolyabb képszerkesztője!profiknak/tudosoknak/stb...

válasz erre

Vendég

15 éve, 8 hónapja és 11 napja

Én is ezt kérdezem?Hol lehet ingyen?kacsintó smiley

válasz erre

Vendég

15 éve, 8 hónapja és 13 napja

hogy tölthetem le?röhögő smiley

válasz erre

Vendég

15 éve, 9 hónapja és 2 napja

"Igazán jelentős csak a 64 bites képfeldolgozási mód támogatása lesz. A többi, változás így a felhasználói felület átalakítása, a plugin kezelés finomítása is inkább csak ráncfelvarrás. "

Nagyon érthetsz hozzá...
Sokkal több az újítás, inkább ne írtál volna ekkora hmmm... pontatlanságot.

3D támogatás, videókártya hw-es gyorsítás, fokozatmentes nagyítás, mask panel, megújult refine edge...
Az animációs panel is ide került a bridge-ből... és ez csak a felszín...

válasz erre

Vendég

15 éve, 11 hónapja

hol lehet megszerezni annak a rohat ps cs4-nek a sorozat számát???meglepődött smiley

válasz erre

Vendég

15 éve, 11 hónapja és 5 napja

hol lehet megszerezni a "sorozatszámot" a cs4hez? mert letöltöttem de azm kéne hozzá.köszi előre is / R.I.S.mosolygó smiley

válasz erre
123a(z) 3 -ből
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljatotyak profilja