The Elder Scrolls V: Skyrim teszt

2011. november 30.
79.7051
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
lamagra profilja, adatai
lamagra
Hosszú utat tettem meg, mire eljutottam Skyrim vidékére. Kalandom nem volt zökkenőmentes: sok mindent tettem, amit mások nem néztek jó szemmel, végül pedig elítéltek, és egy kéttagú kivégzőosztag elé állítottak. A hóhér csuklyás arca mögött felfedezni véltem egy kis, kárörvendő mosolyt, mikor kihirdették bűnösségem. Fejemet beletörődve hajtottam a fatuskóra, és vártam, hogy lesújtson nyakamra a halált jelentő bárd... Ekkor érkezett meg hatalmas robajjal az első! Félelmetesen nagy lábaival a kőbástya peremére kapaszkodott, széttárta gigantikus szárnyait, mellyel azonnal beborította az eget, tüzes leheletét végrehajtóimra fújta, és én megmenekültem. Ekkor még nem tudtam, hogy nem ez lesz az egyetlen sárkány, mellyel utam során találkozni fogok...


Nagyjából a fentiekben vázolt képpel indul a The Elder Scrolls-sorozat legújabb része. Szinte hihetetlen, hogy a széria immár tizenhét éve él, virul, és gyűjti maga köré egyre népesedő rajongótáborát. Noha meglehet, hogy az első részek a kor viszonylataihoz mérve sem hozták az akkor elvárható grafikai színvonalat, az egyre jobban kifejlesztett óriási játéktér, valamint a felhasználóra bízott játékmenet mégis sokakat monitor elé szögezett. Jelentős előrelépés mind a grafika, mind a mesterséges intelligencia terén a harmadik illetve negyedik, vagyis a Morrowind és Oblivion című részekkel következett be, melyek még máig is sokaknak okoznak örömteli perceket egy-egy fárasztó munkanap után. És most itt az új epizód, a Skyrim, ami hatványozottan magába foglalja mindazt, amit eddig a sorozat jelentett.

The Elder Scrolls V: Skyrim teszt - 2. kép

A játék története cirka kétszáz évvel az Oblivion sztorija után veszi fel a fonalat, így nem csoda, ha az abban szereplő karakterek közül viszonylag kevesen köszönnek vissza az új részben. A birodalom eme zord, északi szegletének őslakói a nordok, akik messze földön híresek harctudásukról, és történetünk ideje alatt éppen ádáz harcot vívnak területük függetlenségéért. A pattanásig feszülő helyzet azonban tovább fokozódik, amikor nem várt teremtmények kezdik ellepni a tartományt, további rettegést és bizonytalanságot hozva a népesség mindennapjaiba. A sárkányokat Alduin, a pusztítás ősi istene küldte Skyrim vidékére, mintegy jelzésként, hogy ő is igényt tart az időközben megüresedett birodalmi trónra. Az alapszituáció tehát közel sem rózsás, és akkor még nem is beszéltünk arról a teherről, amit előttünk is csak szépen lassan feltárulkozó "Dovahkiin" mivoltunk ró ránk kalandjaink során.

The Elder Scrolls V: Skyrim teszt - 3. kép

Ahogy ugyanis kezdünk belemélyedni a történetbe, egyre világosabbá válik, hogy a sárkányok és a mi együttes felbukkanásunk a területen több, mint szerencsés véletlen. Sárkányszülöttként ránk hárul ugyanis a feladat, hogy szembeszálljunk a fenevadakkal, és megpróbáljuk visszaállítani a békét ezen az egyébként is harcoktól és ellentétektől hemzsegő vidéken. Ebben az úgynevezett sárkányszavak lesznek segítségünkre, melyek elsajátításával olyan különleges képességekre tehetünk szert, mint például az emberfeletti gyorsasággal történő közlekedés - ami meglehetősen jól jön, amikor a harc hevében egy röpke pillanat alatt akarunk ellenfelünk háta mögé kerülni -, vagy a mindent és mindenkit szó szerint elsöprő, tornádó erejű kiáltás, mellyel egy kis teret és időt nyerhetünk a következő csapásra való felkészüléshez - nem beszélve persze arról, hogy ez a művelet önmagában mekkora fájdalmat okoz ellenlábasainknak.

The Elder Scrolls V: Skyrim teszt - 4. kép

Harcokból márpedig nem lesz hiány kalandozásaink során, lévén számos ellenfél akad a kolosszális méretű játéktér szinte minden pontján, aki készen áll arra, hogy derékba törje hőssé váláshoz vezető karrierünket. Süsü említett dédszülei mellett találkozhatunk többek között jöttünkre feléledő csontvázakkal, dühödt barlanglakókkal, óriásokkal, farkasokkal, óriáspókokkal, hogy a fő, általunk is választható karakterosztályok egyes ballábbal ébredt képviselőiről ne is beszéljünk. A dolog külön érdekessége, hogy ha épp senki nem szándékozna ránk támadni, ám a tenyerünk már igencsak viszket egy-két maflás kiosztására, akkor akár magunknak is kereshetünk ellenségeket különböző cselekedeteinknek és mondatainknak köszönhetően. Ha ugyanis párbeszédbe elegyedünk valakivel, és arrogáns válaszainkkal kivívjuk beszélgetőtársunk ellenszenvét, akkor egy-egy békésen induló diskurzus is könnyen végződhet vérbe fagyott holttestek hátrahagyásával. Ezek fényében képzelhetjük, mi történik akkor, ha az éjszaka leple alatt betörünk egy-két tisztes polgár otthonába, és az álmatlanságban szenvedő, felfegyverzett házigazdával kell farkasszemet néznünk...

The Elder Scrolls V: Skyrim teszt - 5. kép

A harcok kapcsán kiemelendő még, hogy mi magunk döntjük el, milyen harcmodort részesítünk előnyben. Ez nem pusztán azt jelenti, hogy fegyverek és varázslatok széles skálájáról válogathatunk, hanem azt is, hogy ezeket akár egyidejűleg is felhasználhatjuk ellenfeleink likvidálására. Ha úgy tartja kedvünk, hősünk egyik kezébe frissen élezett kardot adunk, a másikkal pedig lángcsóvát, vagy egyéb, káros mellékhatású áldást szórunk a ránk támadó keménylegényekre. De ugyanígy választhatunk nehezebb, két kézzel forgatható bárdok és egyéb szerszámok, valamint az ellenfeleket tisztes távolban tartó íjak közül is - feltéve, hogy korábban szereztünk ilyenekből legalább egy-egy jól működő példányt. Amit még feltétlenül meg kell említenünk a csatározásokról szólva, azok a felettébb látványos, filmszerű kivégzés-jelenetek, melyekkel a játék lépten-nyomon megörvendeztet minket, ezzel premier plánba hozva kaszabolásaink végső döféseit.

The Elder Scrolls V: Skyrim teszt - 6. kép

Azért is fontos, hogy milyen harcmodort választunk, mert karakterünk az alkalmazott készségek mentén fog fejlődni a játék során. Ha tehát rendszeresen mágiával bűvészkedünk, akkor idővel a varázslat mestereivé válunk, ha pedig egyes harci szerszámok lopják be magukat legjobban a szívünkbe, akkor dicső harcosokká edződünk. Egyes képességeinket persze szintlépésekkor is fejleszthetjük, ezzel elérve, hogy minél több támadási módban mozogjon egyre otthonosabban szeretett hősünk. Ugyanakkor a képességfa - melyet egy színpompás égi háttérre rajzoltak - annyira szerteágazó és sokrétű, hogy vajmi kevés esélyünk van mindent maximálisra fejleszteni, ezért nem árt alaposan meggondolnunk, hogy melyik irányba fejlődjünk. A játék elején tíz faj közül kiválasztható szereplőnk persze eleve bír némi preferenciával - azaz vagy varázsolni, vagy harcolni szeret inkább - de a játék nem zárja ki a lehetőségét annak, hogy egy, eredetileg mágiát elítélő faj képviselőjéből is nagy varázsló váljék.

The Elder Scrolls V: Skyrim teszt - 7. kép

Életerőnk, állóképességünk és mágikus erőnk a fejlődés során éppúgy növelhető, mint teherbírásunk, így a játék előrehaladtával elérhetjük, hogy a már kezdetekkor sem csekély fegyver- és tárgyraktározási képességünk idővel tovább emelkedjen, ezáltal biztosítva a magunknál tartható eszközök készletének folyamatos bővülését. A számos különféle fegyver és varázsital mellett azonban érdemes helyet biztosítani az inventoryban olyan, látszólag felesleges dolgoknak is, mint például különböző gombák, növények és ásványi anyagok, hiszen ezekből tudunk a későbbi utunk során fellelt laboratóriumokban halálosabbnál halálosabb mérgeket, vagy egyéb, saját testi adottságainkra áldásos hatással lévő vegyszereket kutyulni.

The Elder Scrolls V: Skyrim teszt - 8. kép

A játékmenet tehát jól látható módon az Oblivion hagyományait követi, megspékelve azt némi plusszal, és természetesen továbbfejlesztve mindazt, ami az előző részben egyszer már jól bevált. A fejlesztések közül egyértelműen a mesterséges intelligencia az, amire szemmel láthatóan a legtöbb időt és energiát áldozták a készítők, és ennek meg is lett az eredménye. A számítógép által irányított karakterek nem fatuskó módjára várják, hogy a közelükbe érkezésünkkel belekezdhessenek mindennapi teendőik ellátásába, hanem tőlünk függetlenül is dolgoznak, esznek-isznak, mulatnak, vagy épp a bajt keresik különféle módokon. Életük folyásába mi is aktívan beleavatkozhatunk akár pozitív (például segítünk felszántani a földet), akár negatív módon (például learatjuk a termést). A lényeg, hogy tetteink nem maradnak következmény nélkül: akármennyi idő után is térünk vissza az vidékre, emlékezni fognak rá, hogy mit tettünk, és ahhoz mérten fognak viselkedni velünk. Hasonló a helyzet eldobott eszközeinket és fegyvereinket illetően, azokat ugyanis nem nyeli a föld, mint azt sok játék esetében tapasztalhatjuk, hanem egészen addig maradnak az adott ponton, míg valaki - akár mi, akár egy npc - fel nem veszi őket onnan.

The Elder Scrolls V: Skyrim teszt - 9. kép

A Skyrim világa tehát szó szerint nyüzsög, lélegzik, és folyamatos interakcióba lép velünk. Emellett pedig meglehetősen szép is, sőt a karakterek kidolgozottsága kifejezetten jól sikerült, néhány kültéri környezet pedig egyenesen lélegzetelállító. A belső terek külcsínye ugyan itt-ott hagy némi kívánnivalót maga után, és a dinamikus árnyékok kidolgozottsága sem teljes (amire oldalunk egyik méltán tisztelt törzstagja, Shade kollega már rá is mutatott egyik blogbejegyzésében), összességében azt mondhatjuk, hogy a játék grafikai téren is remekül teljesít. Ezzel valószínűleg a készítők is tisztában voltak, ezért nem is nagyon takarták el a változó időjárással, zordsága ellenére is ízlésesen színes tájakkal kecsegtető környezetet, így ha éppen nem harcolunk, akkor a képernyő felső sávjában elhelyezett iránytűn kívül semmiféle életerőt vagy "lőszer"-állapotot jelző csík nem akadályoz minket abban, hogy a látványban gyönyörködjünk.

The Elder Scrolls V: Skyrim teszt - 10. kép

Mint mindenben, amit emberi kéz alkotott, természetesen a Skyrimben is találhatunk hibákat, és kellő oda nem figyelésből származó bakikat, ám ezeket a kisebb bugokat és bosszantó következetlenségeket is képes feledtetni az az egyedi hangulati atmoszféra, ami csak a The Elder Scrolls-sorozatra jellemző. A hangok csodálatosak, a történet lebilincselő, a fő- és mellékküldetések száma szinte végtelen - ami persze lehetetlen, de tény, hogy a játékidő nagyon, nagyon, nagyon hosszú -, a játékmenet pedig annak ellenére sem veszít feszültségéből, hogy hatalmas szabadságot nyújt a játékosok számára. A Bethesda tehát ismét képes volt bebizonyítani, hogy érdemes visszatérnünk Tamriel hegyei közé egy hosszabb barangolásra.

The Elder Scrolls V: Skyrim / Tesztplatform: PC

kihagyhatatlan!
  • Stílus: RPG
  • Megjelenés: 2011. november 11.
  • Ár: 6.190 Ft-tól
  • Multiplayer: nincs
  • óriási bejárható terület
  • lebilincselő történet
  • magába szippantó világ
  • okos MI
  • hosszú játékidő
  • irányítási gondok
  • kisebb bugok
  • Hang
    10
  • Grafika
    9
  • Játszhatóság
    8
  • Hangulat
    10
9.3
37 hozzászólás

Gabor170

11 éve, 5 hónapja és 18 napja

Nagyon jó játék, csak elveszett 100 órás mentés nekem szomorú smiley

válasz erre

Marduk

12 éve, 11 hónapja és 15 napja

Caddaile írta:
Nagyot változott az Oblivion után. Eddigi kedvencem a sorozatból. Szép grafika, minden hely különböző (végre), nem mint az Oblivionban, visszajött a hűn szeretett enchanting, és a harc is más, sokkal. mosolygó smiley Imádom röhögő smiley
Ajánlom mindenkinek aki csak szereti az e féle játékokat.

u.i.: magas Sneak+Archery nagyon állat: szaladgálnak le-fel az ellenségek, sose jönnek rá hol vagy röhögő smiley
Azért Oblivionban is voltak meglepetés helyek ám!mosolygó smiley Csak nagyon szét kellett nézni. Lényeg a lényeg, hogy a Skyrim nem fog csalódást okozni az Elder Scrolls rajongóknak. Nekem legjobban a Smithing perk tetszett, amivel már elő lehet állítani a fegyvereket és a páncélokat, amit sajnos Oblivionban még nem lehetett megcsinálni. mosolygó smiley

válasz erre

Caddaile

12 éve, 11 hónapja és 15 napja

Nagyot változott az Oblivion után. Eddigi kedvencem a sorozatból. Szép grafika, minden hely különböző (végre), nem mint az Oblivionban, visszajött a hűn szeretett enchanting, és a harc is más, sokkal. mosolygó smiley Imádom röhögő smiley
Ajánlom mindenkinek aki csak szereti az e féle játékokat.

u.i.: magas Sneak+Archery nagyon állat: szaladgálnak le-fel az ellenségek, sose jönnek rá hol vagy röhögő smiley

válasz erre

davidka55

13 éve, 3 hónapja és 20 napja

NAGYON JÓ JÁTÉK bár nekem a fllout 3 egy nagyon picivel jobban tetszik de ez egy remek játék a legjobban az tetszik benne hogy lehet szabadon mászkálni de a harc is nagyon élethű benne remek játék lett SKYRIM 10 ből 10 pontkacsintó smileymenő smiley

válasz erre

Marduk

13 éve, 3 hónapja és 25 napja

Bugjai vannak, főleg a főszálon vettem észre, de ezeket már szerencsére Patcheltékmosolygó smiley

válasz erre

Szaby1980

13 éve, 4 hónapja és 9 napja

Ngayon jól néz ki, és az is már nyomtam vele próbáljátok kikacsintó smiley

válasz erre

Johnnnnny

13 éve, 4 hónapja és 10 napja

nagyon jól néz ki meg minden..az egyetlen problémája, az hogy még nem volt nagyon időm belemerülniröhögő smiley

válasz erre

tomi007

13 éve, 4 hónapja és 10 napja

Ez rohadt jó játék már játszottam vele és alig tudtam letenniröhögő smiley

válasz erre

Rollchy

13 éve, 4 hónapja és 11 napja

Shade írta:
Hogy lehet, hogy én csak 2 bugot találtam benne, de mindenki azt mondja, hogy tele van...? Lehet náluk van a baj. röhögő smiley
mert te a játékot játszottad, és nem fikázni akartad... ilyen egyszerű... szerinted is jó lett ugye? röhögő smiley

válasz erre

Rollchy

13 éve, 4 hónapja és 11 napja

még szép, hogy év játéka lett... szerintem mindenki sejtette, hogy az év rpg-je címet, megkapja, néhány skyrim rajongó, viszont biztos volt benne, hogy ez lesz az év pc-je... nem csalódtam, a játékban, bár nem tettem magasra a mércét, de miért... tehettem volna sokkal magasabbra, hiszen tényleg adta, a The elder Srcoll-sok hangulatát... gyönyörű táj, hatalmas térkép, izgalmas játék... égkoszorú mindörökké röhögő smileyDD

válasz erre

Shade

13 éve, 4 hónapja és 12 napja

DeathXD01 írta:
ÁÁÁ... Miért ilyen gyenge a gépem. Folyton jönnek a jobbnál jobb gamek, de én egyiket se tudom elfuttatni.
Miért miéz, kutya? Nem kell sétáltatni. röhögő smiley

válasz erre

BDSAeron

13 éve, 4 hónapja és 14 napja

Csak 9.3/10 ??? Pedig tuti év játéka lesz! Am jó kis teszt. Tetszett

válasz erre
1234a(z) 4 -ből
The Elder Scrolls V: Skyrim
6.190 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja