Silkroad Online teszt

2006. április 10.
104.4811
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Methas profilja, adatai
Methas
Manapság egyre több MMORPG (Massively Multiplayer Online Role-Playing Game). Sikerüket talán a World Of Warcraftnak köszönhetik, bár nem ez volt az elsõ. Általános „probléma” velük, hogy nem elég megvenni a játékot, hanem utána havonta fizethetünk is érte. Az már a jobbik eset, amikor a játékot bárki letöltheti a készítõk honlapjáról, vagy innen-onnan, és csak havidíjat kell fizetni a játékért. Azonban van egy harmadik kategória is, amikor teljesen ingyen játszhatunk.


Sajnos az ingyenesekkel az a probléma, hogy vagy kezdetleges a grafikája (ez a jobbik eset), vagy kidolgozatlan a játék (messze elmarad a mai játékok szintjétõl), esetleg mindkettõ.


Silkroad Online teszt - 2. kép

Legutóbb nézelõdtem játékdemók után, és akkor akadt meg a szemem egy játékon. A képek alapján szépnek tûnt. Láttam, hogy online szerepjátékról van szó és még ingyenes is, ezért úgy döntöttem érdemes kipróbálni. A kb. 500 megás telepítõ nem tûnt valami nagynak, de telepítés után már meghaladta az 1,25 gigát a mérete. Sajnos már az elején tapasztalható egy igen nagy probléma. A 6 szerver kevés így bizonyos napszakokban nehéz fellépni bármelyikre is (általában délelõtt mindig fel lehet menni, délután már többszöri próbálkozásra sikerülhet csak, a hétvégékrõl nem is beszélve). Azonban ha sikerült bejutni, akkor már semmi gond. Egy accounttal három karaktert lehet létrehozni, de úgy néztem ez elég is. A karakterkészítésnél lényegében a kinézetét és a kezdõ fegyverét választhatjuk ki karakterünknek. Kétszer 13 (nõi, férfi) karaktertípus közül választhatunk, melyek fixen megadják a fõhõsünk arcát, haját, arcszõrzetét/maszkját, tetoválásait. Ezek után beállíthatjuk a karakter magasságát, terjedelmét , ruházattípusát, és kezdõ fegyverét.


Silkroad Online teszt - 3. kép

A ruházattípusnál háromféle közül lehet választani, más-más elõnyökkel rendelkeznek, bár az elején szerintem inkább csak a páncél erõssége más. Egyetlen fontos dolog van a páncéloknál, hogy a kétféle páncélruházatot nem lehet keverni a taoista „cloth” öltözékekkel. A kezdeti fegyver kiválasztása nem jelent semmiféle kötöttséget, ha kedve tartja valakinek, bármikor lecserélheti egy másik fajtára. Ötféle fegyvertípus van a játékban. A sword, azaz kard jellemzõje hogy gyors és ugyan akkor relatív nagy a sebzése. Ennek párja a blade, azaz penge, ez valamivel gyorsabb, de kisebbet sebez. Ezekhez a késõbbiek folyamán lehet pajzsot rakni a másikkézbe. A szálfegyver kategóriába tartoznak a spear (lándzsa) és a glavie (alabárd). Ezekkel lassabban lehet ütni, de a sebzésük is nagyobb, valamint messzebbre érnek. Pajzsot ezekhez nem lehet párosítani. Az ötödik kategória a bow, vagyis íj. Ezzel akár messzebbrõl is kilõhetjük célpontunkat, így elkerülhetõ, hogy nagy tömegbe be kelljen menni egyetlen ellenfél miatt.


Silkroad Online teszt - 4. kép

Bár eleinte szinte teljesen mindegy milyen fegyvert választunk, a késõbbiek során, már nem okvetlenül lesz mindegy, mit is használunk. Mindez a játék képzettségrendszerének tudható be. Bár nincsenek külön kasztok, mindenki specializálódhat valamire. Ellenfelek megölése és küldetések teljesítésekor kétféle tapasztalati pontot kap a játékos: az egyik a hagyományos XP, ami a következõ szint eléréséhez visz közelebb; a másik egy úgynevezett Skill Experience. Az utóbbi jóval gyorsabban feltöltõdik, mint a szintlépéshez szükséges. Minden feltöltõdéskor kapunk egy skillpontot, amit a különféle masterykben költhetünk el. Két fõkategória található a masterykben: a Weapon és a Force. A Weapon Masteryben három alcsoport található:
Bicheon Mastery: ez a sword és blade kategóriájú fegyvereket foglalja magába. Itt ezeknek a fegyvereknek az erejét tuningolhatjuk és fejleszthetünk ütéstípusokat hozzájuk.
Heuksal Mastery: ebbe sorolhatóak be, aspear és a glavie kategóriájú fegyverek.
Pacheon Mastery: ide a bow-ok tartoznak.


Silkroad Online teszt - 5. kép

Itt érdemes kiválasztani milyen típusú fegyvert szeretnénk a továbbiakban használni, mert nem kifizetõdõ többfelé osztani a pontjainkat. Azon túl, hogy speciális ütéseket fejleszthetünk ezen masteryk segítségével, minden egyes mastery szint növeli az adott fegyverkategória támadási erejét is.
A másik kategória a Force Masteryké. Itt négy alcsoport található:
Cold Mastery: itt különféle fagysebzésekkel növelhetjük támadásaink sebzését, valamint jég armort tehetünk magunkra, vagy csak egyszerûen lefagyaszthatjuk ellenfelünket. Ugyan a jégvarázslatoknak van a legkisebb sebzése, de minden esetben lelassítja az ellenfél mozgási- és támadási sebességét, vagy akár teljesen meg is fagyasztja.
Lightning Mastery: a villámok a legerõsebbet sebzõ varázslatok közé tartoznak, valamint itt fejleszthetõ ki legkorábban több ellenfélre is sebzõ varázslat. Ezen túl a villám erejével védhetjük magunkat, vagy a futási sebességünket is megnövelhetjük bizonyos idõtartamra az itt fejlesztett varázslatokkal.
Fire Mastery: sebzésileg a villám és fagy varázslatok közt állnak a tûzsebzések, de ezekkel ellentétben utósebzéssel rendelkeznek a támadó varázslatok.
Force Mastery: az itt található varázslatok nem rendelkeznek sebzéssel ugyan, de vannak igen hasznosak köztük. Ide tartoznak a gyógyító és a feltámasztó varázslatok, a mérgezés eltávolítók, és az ellenfelet gyengítõk.
Meglátásom szerint nem elég egy kategóriát fejleszteni, ahhoz hogy igazán erõsekké válhassunk, hanem kétféle masteryre érdemes koncentrálni és fejlesztgetni, egy fegyver és egy elementál masteryre.


Silkroad Online teszt - 6. kép

A játék során az elsõ húsz szint amolyan tanulószint. A húszas szintet elérve olyan opciók válnak elérhetõvé, amik elõtte nem. Elsõsorban kiemelném a foglalkozásokat. A húszas szintet elérve bármikor választhatunk a három szakma valamelyikébõl. Ez a három szakma a Trader, a Hunter és a Thief. A Trader feladata, hogy két város között szállítson árut. Ehhez tud teherhordó állatokat vásárolni. Az árút is neki kell megvennie, de ha sikeresen célhozér, akkor ott duplaáron adhatja el, mint ahogy megvette. A célbajuttatást különféle thiefek nehezítik (gépi és játékos egyaránt). Ebbõl következik, hogy a Thifek dolga a Traderek álltal szállított árú megszerzése. Miután sikerült megölni a szállító állatot az eldobja a nála tárolt árút és az egy másik állatra felpakolható. Ezután tekercs segítségével visszalehet térni a tolvajok fõhadiszállására és ugyan úgy el lehet adni mintha a Trader ért volna célba. Természetesen nem olyan egyszerû megölni egy ilyen teherhordó állatot. Általában a gazdájának, és ha van annak kíséretének is van beleszólása a harcba. A harmadik szakma Hunter. Az õ feladatuk a Traderek védelme a játékos és a gépi ellenfelekkel szemben egyaránt. A jutalmazásuk többnyire a Tradereken múlik, valamekkora összeget szoktak adni a célbajuttatott árú hasznából. Ebbõl is látható hogy nem egyszerû a Thiefek dolga. Pláne hogy nem látja az ellenfél erejét és egy idõ után még körözve is lesz néhány városban. Ilyenkor a Hunter dolga levadászni.


Silkroad Online teszt - 7. kép

Küldetések terén eléggé egyhangúságot tapasztaltam. Javarészt gyilkolós küldetésekkel találkoztam, ráadásul már relatív az elején vannak olyanok, amikor párszáz valamit kell leölni, vagy elvenni valamit az ellenféltõl. Kevés az olyan küldetés, hogy meg kell keresni valakit és beszélni vele (legalábbis amíg eljutottam addig nem sokat találtam). Elõnyös viszont, hogy minden szintlépéskor ad egy listát, hogy az adott szinten ki és hol ad küldetést.
A játékban számomra tetszetõs módon van kidolgozva az egymás közti kereskedelem. Ha van valami, amit el szeretnénk adni, akkor leállíthatunk egy standot akárhol (célszerû a városokban, ugyanis ott sokan járnak és nem támad meg semmi) és egy ablakba számunkra tetszetõs áron rakhatjuk ki a kínált portékákat. Ezután akármilyen figyelemfelkeltõ feliratot helyezhetünk el, ami majd megjelenik a fejünk felett. Ha valakinek sikerült felkelteni az érdeklõdését, akkor az megnézi miket árulunk és ha megfelel neki az árú és az ár viszonya, kifizeti az általunk feltüntet összegét és már viheti is. A legjobb az egészben, hogy ilyenkor teljesen hagyhatjuk is a játékot (el lehet menni TV-t nézni, kutyátsétáltatni, edzeni, vagy akár egy rövidebb randira is), mert elég unalmas végigülni mire mindent megvesznek. Így mire visszaérünk egyéb elfoglaltságunkból, a cuccok javarészét megvásárolták és kerestünk egy rakás pénzt is, meg még mást is csináltunk a számítógépezésen kívül.

Összességében egy élvezetes játékot sikerült összedobnia a készítõknek. Szerintem akit érdekelnek az MMORPG-k és nincs kedve fizetni azért hogy játszhasson, akkor ezt érdemes kipróbálnia.

Silkroad Online
Fejlesztõ: Joymax Co., Ltd.
Kiadó: Joymax Co., Ltd.
URL: www.silkroadonline.net
Stílus: MMORPG
Megjelenés: 2005. Október 26.
Ára: 0 Ft

Hang/Zene: 7
Grafika/Animáció: 8
Játszhatóság: 7
Hangulat: 8
Multiplayer opció: Van

Minimális konfiguráció:
Windows(R) 98, ME, 2000, XP
DirectX(R) 9.0b
Pentium(R) III 800 MHz
256MB RAM
GeForce2
3 GB szabadhely

Ajánlott konfiguráció:
Windows(R) 98, ME, 2000, XP
DirectX(R) 9.0b
Pentium(R) IV 1GHz vagy nagyobb
512MB RAM
GeForce4 Ti vagy ATI Radeon 8500
3 GB szabadhely

Pozitívumok:
szép grafika
ingyenes

Negatívumok:
néha nehéz belépni
unalmas küldetések

Silkroad Online / Tesztplatform: PC

jó lesz ez!
  • Stílus: MMORPG
  • Megjelenés: 2005. október 26.
  • Ár: Ft-tól
  • Multiplayer: Van
  • szép grafika
  • ingyenes
  • néha nehéz belépni
  • unalmas küldetések
  • Hang
    7
  • Grafika
    8
  • Játszhatóság
    7
  • Hangulat
    8
7.5
6 hozzászólás

Vendég

13 éve, 8 hónapja és 13 napja

ez ****amenő smiley

válasz erre

Vendég

13 éve, 11 hónapja és 22 napja

goldbotok wtf smileywtf smiley
meglepődött smiley szomorú smiley

válasz erre

Vendég

14 éve, 10 hónapja és 12 napja

nem azért nehéz feljutni mert kevés a szeró hanem mert tele van köcsög botokkalmeglepődött smiley

válasz erre

Vendég

15 éve, 1 hónapja és 27 napja

világon a legjobb játék

válasz erre

Vendég

15 éve, 2 hónapja és 22 napja

Ez jó játék tetcikröhögő smiley

válasz erre

Vendég

15 éve, 2 hónapja és 22 napja

Elég jól le van írva a játék és a játék is jó lehet!

válasz erre
Silkroad Online
nincs ár
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja