Prince Of Persia teszt

2009. január 17.
81.2371
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Maniac profilja, adatai
Maniac
Perzsia hercege visszatért! Ez a mondat bizonyára már sok cikkíró szájából elhangzott, hiszen a sorozat nem kevesebb, mint 20 éves múlttal rendelkezik, ami azért nem kevés a játékiparban. Az első Prince Of Persia még 1989-ben látta meg a napvilágot és a rá négy évre megjelenő második résszel egyetemben úgy gondolom mindenkinek a kultikus jelző jut először eszébe, hiszen hihetetlen nagy szám volt akkoriban az alkotás. A kilencvenes évek közepén keveset hallottunk a játékról, viszont 1999-ben megtört a jég és a Prince Of Persia 3D-t köszönthettük köreinkben, amit a 2003-ban megkezdett trilógia követett. A sorozat egyik legkiemelkedőbb részei születtek meg a trilógia alatt, természetesen az első rész után, mindenesetre a 2008-as esztendő egy új mérföldkőnek tekinthető a játék történetében, hiszen nagy dolgot vállaltak be a fejlesztők.

/>
Prince Of Persia teszt - 2. kép

Ez a nagy dolog nem más, mint a grafikai körítés, amit először még félve fogadtunk, majd az első videók és képek után egyre jobban megkedveltünk. Egyenlőre nem szeretnék lelőni egyetlen poént sem (csak szép sorban), de a grafikába komolyan bele lehet szeretni, hiszen annyira csodálatos lett, mintha egy interaktív rajzfilmet irányítanánk.

Bár egy rajzfilm és a Prince Of Persia új része között van egy alapvető különbség. A meséknél általában nagyon jó történet van, ami a játéknál sajnos egy kicsit elmarad, de legalábbis nem minőségi sztorival állunk szemben, ami nem is olyan meglepő ha ismerjük a régebbi részeket, de ha már ekkorát újítottak a grafikában, akkor örültünk volna egy velős, tartalmas, fondorlatos sztorinak, hiszen ez is hozzásegítette volna ahhoz, hogy ne csússzon le az év játéka címről. Hoppá, azt hiszem korán lelőttem egy apróságot, de már nem törlöm ki...


Prince Of Persia teszt - 3. kép

Nézzük akkor át a sztorit egy kicsit mélyre hatóbban. Minden komolyabb bevezető vagy intro nélkül, bumm, belevágnak minket a történet kellős közepébe, ami alapból már egy kicsit rossz pont, de jó, ha azt nézzük, hogy megtanulhatjuk elég hamar az irányítást. Főhősünk (aki amúgy a sivatag parasztja címre is pályázhatna modortalanságával) éppen egy homokvihar kellős közepén jár-kel, egy nevet üvöltözve a káoszban (később kiderül elveszett szamarát keresgéli), egészen addig, amíg meg nem hall egy kétségbeesett kiáltást. Bizony, már össze is találkozunk Elikával, akit néhány megtermett alabárdos katona próbál megnyugtatni és mivel éppen nincs más dolgunk a szamárkánk keresgélése mellett és mert a hölgyemény sem éppen a csúnyábbik fajta, segítünk neki.


Prince Of Persia teszt - 4. kép

Itt bonyolódunk bele mi is a történésekbe, kiderül, hogy a lány nem más, mint Ahriman, a sötétség istenének őrzője. Elika éppen apja elől menekül, aki valamitől komolyan megőrült, hiszen el akarja pusztítani az élet fáját és vele együtt Ahrimant is szabadon ereszteni. Nincs más választásunk, felkerekedünk és segítünk a lánynak (akit egyébként néhol feltűnően nagy hátsó fertállyal ábrázolnak). Mire elérünk célunkhoz, avagy a nagy templomhoz, ahol az élet fája és a sötétség istene is lakozik, Elika nem éppen kedves édesapja ránk támad és mivel még elég zöldfülűek vagyunk, alul maradunk a harcban, mire ő kiszabadítja Ahrimant. A sötétség istene nem is tétovázik, azonnal megfertőzi a sivatagot, hol eddig napsütés volt és rét-virág (igen, a sivatagban), ott már csak szürke, komor és fagyos vidék. Na mi lesz akkor a mi feladatunk? Nem, nem a szamár megkeresése, hanem a sivatag felvirágoztatása és a sötétség eltüntetése, mert Elika kisasszonynak így nem tetszik a táj. (Pedig sokkal jobban néz ki, mint a napsütéses verzió...)


Prince Of Persia teszt - 5. kép

Egy kis eszmecsere után hercegünk nem is habozik, Elikával karöltve elindul a sötétség visszaszorítására. Kalandozásainkat félig már szabad környezetben tehetjük meg, nincs úgy megkötve a kezünk, mint a régebbi epizódokban, bár annyira azért mégsem szabad, mint amennyire azt várnánk. Mehetünk bármerre a kis térképünkön (mert már az is van), de ajánlatos egy biztonságos és illedelmes sorrendet betartani. Az elhalálozásra nem sok esélyünk van, ez a sorrend nem azért fontos, hanem a fölösleges munka miatt, amit okozhatunk ezzel magunknak.

Prince Of Persia teszt - 6. kép

Az elhalálozás hiánya, amit fentebb is említettem egy kicsit megkönnyíti a játékot (sőt túl könnyű is), hiszen ha szorul a hurok vagy rongyokba tekert lábunk megcsúszik egy kiálló fapadlón, Elika kérdés nélkül utánunk veti magát, hogy a legutóbbi biztonságos pontra tegyen minket. A játék ezen része egy kicsit bután lett megoldva, hiszen legalább a szörnyeknél lehetett volna több kihívás és egy pici elhalálozási esély, amit akár Elika néni meg is sirathatott volna. De nem, ilyenről a Prince Of Persiában szó sincsen.

Ha már belefogtunk a játékmenetbe, akkor vesézzük is ki egy kicsit. Ha egy igazi harcolós PoP részt vártunk a friss epizódtól, akkor le kell lombozzak mindenkit, csatára csak nagyon ritkán kerül sor, akkor is többnyire csak főellenségekkel vívunk harcokat. Az előtérben az ugrálás, mászkálás opciója van, ami ügyességünket teszi próbára, de nagy rizikó faktor itt sincs, hiszen az akadályok könnyűek, ha pedig baj lenne, Elika segélyvonalán mindig menedéket találunk. A harcok, mivel elég csekély szerephez jutnak, nincs is olyan sok kombó a tarsolyunkban. Néhány alap fogás kivételével az összes megjegyezhető első használat után, bár a megjegyzés nem elég, alkalmazni is kell őket, hiszen néhány főellenségnél nem elég az ütök-vágok taktika, ott már kell egy-egy kombó is a cél érdekében.


Prince Of Persia teszt - 7. kép

A Prince Of Persia játékmenetétől tehát sok jót ne vájatok, az ugrálás és ügyeskedés viszi el a hátán a játékot, de az is kihívás nélküli. Sokszor éreztem azt, hogy az állatkertben épp a majomketrecet bámulom, hiszen a Herceg és Elika olyan hajmeresztő mutatványokat mutatott be, akár a legközelebbi őseink, csak éppen a lépéseket mi irányítottuk. Mivel a PC-s verziót sikerült górcső alá venni, az irányítást is meg kell említeni, ami hihetetlen egyszerűre sikeredett.


Prince Of Persia teszt - 8. kép

Úgy bizony, egy Prince Of Persia rész PC-n is könnyen irányítható, a kombók nagyjából két gombbal előhozhatóak és az ugrás, menetelés gombok mellett még egyetlen fontos billentyűt kell megjegyeznünk, ami alapesetben az E betű lesz. Ez a gomb Elika hívására funkcionál, amire elég sokszor fogunk rátenyerelni, hiszen ha egy szakadék, amit egyedül nem tudnánk átugrani, Elika segítségével hamar áthidalható akadály lesz. Kis hercegnőnk tehát nem csak jól néz ki, de fontos segítőtársunk is az alkotásban, ami ötletnek jó, de túl könnyűvé lett általa a produkció.

A játékmenethez még annyit kellene mindenképpen megjegyezni, hogy elég pörgősre sikeredett, ha már magabiztosan kezeljük hercegünket, eszeveszett száguldozásokat érhetünk el vele, ami nem csak nagyon jól néz ki, de oltári élmény is. Ha sikerült egy pályán sikeresen átvergődnünk, Elika széppé varázsolja a barátságtalan és komor környezetet, aminek hatására színes labdák kerülnek napvilágra. Ezek begyűjtése ajánlott, sőt kötelező, hiszen ezzel töltjük fel Hercegnőnket és ezzel nyitunk meg új részeket a térképen, ahol a feladatunkat és a "történetet" vihetjük tovább.

Prince Of Persia teszt - 9. kép

A játékmenet tehát nagyjából így épül fel, így térjünk is rá rögtön a Prince Of Persia szenzációs újítására, ami a grafikai körítés lenne. A közismert cell-shaded technológia közreműködésével készült végeredmény enyhén szólva is csodálatos összképet ad a játéknak. Az egész olyan mesés és csodálatos, tényleg olyan, mintha egy interaktív rajzfilmet irányítanánk. Szavakkal el sem lehet mondani ezt a grafikai orgazmust, ami a realisztikus megközelítés és a mesés alapok miatt valami hihetetlen összképet nyújt a produkciónak.

Érdekes, hogy a mozgás és az animációk rovására sem ment az új technológia bevezetése, sőt, még bugokkal sem találkoztam a nem is olyan rövid játékidő alatt. Az egyetlen negatívum talán a néholi monotonitás lenne, hiszen sokadjára már elég unalmas ugyanazokon az akadályokon átugrálni, de ilyenkor mindig figyelmünkbe ötlik, hogy a grafika valami csodálatos. A teljes összkép érdekében és mivel az élményt tényleg nem lehet elmondani, néhány saját készítésű képpel örvendeztetnélek meg titeket. (Szerettem volna saját videót is, de a technika ördöge közbeavatkozott, így az egy következő játéktesztnél lehet esedékes...)


Prince Of Persia teszt - 10. kép

A teszt során még nem került szóba a hang és a zene, ami tulajdonképpen nem is annyira jelentős a játékban. Zene alig van, amikor van, az korrekt és illik is ehhez a sivatagi hangulathoz, a hangok pedig nagyon jól sikeredtek, a herceg földre huppanása (ami szinte már toccsanás) életszerű, szinte érezzük a mezítelen talpunk alatt a sivatagi homokot. A hangok terén (bár ez nem is annyira ide tartozik) egyedüli negatívum a herceg idétlensége és vakbél-repesztő poénjai. Enyhe kifejezés az idegesítő és az összképromboló jelző, mégis ezzel illetem, hiszen a marcona és tekintélyt parancsoló megjelenése eléggé szerte foszlik, mikor megszólal az igazi szépfiús hangján és jobb esetben csak idétlen bókokat szór Elikára. Ezt a részét ki lehetett volna hagyni, de ha már így sikerült, akkor nyugodjunk bele...

Prince Of Persia teszt - 11. kép

A Prince Of Persia jött, látott és megvívta a saját csatáját, ami összességében sikeredhetett volna sokkal jobbra is. Az igazi hiány a sztoriban és a játékmenetben kereshető (főleg a harcok mennyisége csekély), de ebből valamennyit feledtet velünk a csodálatos körítés, amivel a fejlesztők megáldották a játékot. A régi részek után úgy gondolom egy szinte teljes fordulat következett be a Prince Of Persia életében, ami nagyrészt pozitív és csak kis részt negatív változás. Az alkotást mégis nyugodt szívvel merem ajánlani, ha másért nem, a grafika miatt mindenképpen, de az ugrabugrálást kedvelő egyének is bátran befektethetnek ebbe a játékba, ami már megjelenésekor is pénztárcabarát áron került forgalomba. Ha van felesleges apró a tárcádban és nem tudod mire költsd el, ajánlom figyelmedbe a Prince Of Persiát, ami egy kiváló befektetés lehet, hiszen apró hibái ellenére is hihetetlen szórakoztató és csodálatos...

Töltsd le a Flash Playert, hogy használhasd a Game Channel TV-t.

Prince Of Persia / Tesztplatform: PC

kihagyhatatlan!
 • Stílus: Platformer
 • Megjelenés: 2008. december 02.
 • Ár: 6.990 Ft-tól
 • Multiplayer: nincs
 • mesés környezet
 • Elika
 • kezelhető irányítás
 • a Herceg modortalansága
 • néha monoton játékmenet
 • kevés ellenfél
 • minimális sztori
 • Hang
  8
 • Grafika
  10
 • Játszhatóság
  9
 • Hangulat
  9
9
20 hozzászólás

Vendég

12 éve, 11 hónapja és 19 napja

én kipörgettem....pöppet körvonalas de teccik hogy nem lehet leeséstől meghalni...

válasz erre

Vendég

15 éve, 10 hónapja és 4 napja

ATOMZSILETT

válasz erre

gera98

15 éve, 10 hónapja és 25 napja

nekrm nem tetcik

válasz erre

mauro76

16 éve, 27 napja

Biztos tuti.Kár,hogy nem ketyeg a gépemen

válasz erre

Vendég

16 éve, 1 hónapja és 2 napja

hát elmegy de azért jó.

válasz erre

Vendég

16 éve, 1 hónapja és 13 napja

Szerintom oltári.

válasz erre

hyperhaxor

16 éve, 1 hónapja és 18 napja

Szerintem ez is jó játék lett mint az elődei.

válasz erre

nemabob

16 éve, 2 hónapja és 1 napja

király a játék nagyon bejön

válasz erre

Egerné Bencze Erika

16 éve, 2 hónapja és 2 napja

Nagyon bejön ez az újjabb változat!Látom fiúk elvagytok

válasz erre

Rambo

16 éve, 2 hónapja és 3 napja

FutuRetrO írta:
Szokjuk, csak akkor szokjál Te meg aláírni. Másképp nehéz lenne beazonosítani.
Ok, ok.

válasz erre

FutuRetrO

16 éve, 2 hónapja és 3 napja

Rambo írta:
Már megint elfelejtettem bejelentkezni. Remélem azért már szokjátok.
Szokjuk, csak akkor szokjál Te meg aláírni. Másképp nehéz lenne beazonosítani.

válasz erre

Rambo

16 éve, 2 hónapja és 3 napja

Már megint elfelejtettem bejelentkezni. Remélem azért már szokjátok.

válasz erre
12a(z) 2 -ből
Prince Of Persia
6.990 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

Tommy profilja