LEGO Star Wars: The Force Awakens teszt

2016. július 12.
73.1601
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Sophiaso profilja, adatai
Sophiaso
Minden sokkal rémisztőbben hangzik, ha számokkal fejezzük ki: jövőre lesz 40 éve, hogy az első Star Wars a mozikba került, és 20 éve, hogy PC-re megjelent a mai LEGO-játékok őse, a Lego Island. A két franchise régóta az életünk részét képezi, 2005-ben pedig virtuálisan is összefonódtak. Egészen 2011-ig kéz a kézben jártak, ám ekkor elfogyott a Csillagok Háborúja-kánon érdekesebb része, és a Lego inkább a többi virtuális játékára koncentrált.


Tavaly év végén azonban az új filmnek köszönhetően generációnk olyan űrsaga-dózist kapott, amilyet talán még soha, így természetes volt, hogy a kínai R2D2-s bögrék és Auchanos rohamosztagos szatyrok mellett előbb-utóbb jönnie kell még valaminek, ami minőségi is, és biztonsággal eladható. Most már tudjuk, mire "vártunk": megérkezett a LEGO Star Wars: The Force Awakens.

Az összes aktív platformra kiadott Ébredő Erő-játék újdonság lehet mindazoknak, akik még soha nem láttak virtuális legót, de azok a játékosok is szembesülnek majd néhány extrával, akik úgy fogyasztják a kiberlegót, mint a reggeli zabpelyhet (vagy kacsa a nokedlit). No, azért nem kell annyira sok újdonságra számítani: olyan ez, mint az Assassin's Creed-széria. Imádtuk, imádjuk, de hiába raknak bele egy-két csilivili újítást, attól még nagyjából ugyanazt kell sokadszorra végigjátszani. És az n+1-edik alkalommal már sosem annyira jó, mint először volt.

Lássuk a tényeket: a Lego Star Wars, hasonlóan a többi, mozikon alapuló Lego-játékhoz, hűen követi a film történéseit, olyannyira, hogy még a színészeket is sikerült rávenni arra, hogy új párbeszédeket és monológokat vegyenek fel a játékhoz. A legtöbb beszélgetést egyenesen Az ébredő Erőből ragadták ki, ám néhány alkalommal hallhatunk a játékhoz tervezett, hozzánk szóló mondatokat, amiket bizony Harrison Ford vagy a Rey-t játszó Daisy Ridley olvas fel nekünk.

Világító farral farolhatunk a homokos közegbe.

Világító farral farolhatunk a homokos közegbe.


Nincs is annál jobb érzés egy rajongónak, mint amikor maga Han Solo beszél hozzá, és amikor tudja, hogy a legtöbb színész örömmel csinált "hülyét" magából. Mert még mindig erről szól a LEGO: sikeres franchise-okat hitelesen, de sajátos humorral visszaadni. Ide most be is teszem a "The Farce is strong in this one" poént, jó?

A humor tényleg zseniális: az átvezető videók robbanásaiban általában megjelenik egy gumikacsa is a romok között, Kylo Ren egy fagyi miatt akad ki, Ackbar admirális pedig túl sokszor szimatol csapdát - és mindez tökéletesen idomul a játékmenethez. A közel két és fél órás filmet 11 fejezetbe sűrítették be, amely állítólag 8 óra alatt végigjátszható, ám ebben a számban egészen biztosan nincsenek benne a mellékküldetések, nomeg maga a gyűjtögetés, ami a Lego-játékok esszenciája.

Nekem majdnem megvolt a 8 óra játékidő a 4. felvonás után, mivel az összes pályát végigporszívóztam, és bizony ha az ember újra és újra True Jedi akar lenni (azaz egy megadott, nagyobb összeget összegyűjt az adott szinten), azért meg kell dolgozni. Meg hát ki akar speed runolni ott, ahol ennyi elrejtett turpisság, poén és achievement van?

A "speed" egyébként egészen relatív a játékban, ugyanis - főleg az előző legókhoz képest - hosszúnak éreztem az egyes pályákat. Persze mindent felszedtem, amit fel lehetett, de valahogy így is úgy véltem, hogy elég lett volna fele ennyi narratíva egy-egy fejezetrészbe.

C3PO feje nem is kocka! :O Úristeeeen!

C3PO feje nem is kocka! :O Úristeeeen!


Elindultam Poe-val, vívtam földi és légi csatákat, majd még Rey-jel is kellett mennem néhány kört, hogy vége legyen a pályának - ezt kevésbé éreztem jó húzásnak, főleg, mert még akadnak bugok a játékban, amik miatt akár egy egész fejezetet újra kell kezdeni. Nem beszélve arról, hogy azért mégiscsak kiskorú a célközönség, és bár az unokaöcsém is imádja ezt a játékot, nehezen ül végig másfél órát egy pályán...

Azt azért le kell szögezni, hogy a LEGO Star Wars: The Force Awakens mindent megtesz annak érdekében, hogy kicsit felrázza a LEGO-szériát a hamvaiból, és izgalmasabbá, változatosabbá tegye a küldetéseket és a missziók közti időt. Két újdonsággal is találkozunk: a 'blaster battle' során fedezékből kell lézerpisztoly-csatákat vívnunk az ellenféllel, a 'multibuild' pedig lehetőséget ad arra, hogy válasszunk, mit építünk fel, sőt, azt bármikor lerombolhatjuk, hogy a másik opciót húzzuk fel helyette.

Ez néha mókás kombinációkra, rejtett tárgyak megtalálására jó, de gyakran muszáj is használni: első körben készíthetünk például egy pumpát és használhatuk, majd a pumpa helyett egy forgató kart alkothatunk meg, hogy a víztározó leengedjen. A kombinációk természetesen kötöttek, de a multibuild kiváló és innovatív ötlet a játék feldobására.

Nem, nem tudom megmagyarázni, miért fogja Csuvi a fegyvert a kis ewokokra...

Nem, nem tudom megmagyarázni, miért fogja Csuvi a fegyvert a kis ewokokra...


Egy másik tekintetben sajnos viszont korlátozottabb a játék, mint korábban volt: a Free Play opció sokkal nehézkesebb és "feleslegesebb", mint eddig. Ez a játékmód főleg azoknak volt mindig is érdekes, akik 100%-osan végig akartak játszani egy pályát, ugyanis Free Playben az összes addig feloldott karaktert lehet használni a pályán, így olyan részekre is eljuthatunk, ahova a sztoriban az automatikusan megadott szereplők miatt korábban nem lehetett.

Tulajdonképpen végig kell játszanunk az összes fejezetet ahhoz, hogy érdemben tudjunk menni bármelyik Free Play-pályára, mert akadnak olyan szükséges karakterek, akiket csak a játék végén tudunk megszerezni. Korábban ez nem volt ennyire lineáris, könnyebben elérhettük a pályaindító helyeket is és a karaktereket is, itt viszont valahogy sokkal szabályozottabbnak, kevésbé felhasználóbarátnak érződik a megoldás.

A LEGO Star Wars: The Force Awakens minden negatívuma ellenére tökéletesen teljesíti azt, amit elvárunk tőle: hű a film történetéhez, de számos új dologgal egészíti ki azt. Nem csupán a humor és az eredeti színészek hangjai dobják fel az egészet, hanem azok a történetbeli kiegészítések is, amiket máshol nem nagyon hallhattunk eddig, és hivatalosan is a Csillagok Háborúja-kánon részét képezik.

A háttérben pihenő rohamosztagost nem túlzottan zavarja hogy rommá daráljuk körülötte a világot.

A háttérben pihenő rohamosztagost nem túlzottan zavarja hogy rommá daráljuk körülötte a világot.


A helyi osztott képernyőnek köszönhetően nem kell egyedül szenvednünk a hosszú gyűjtögetéssel, a két újdonság pedig feldobja a veterán kiberlegósok élményét, ám összességében ez is csak egy a sok legójáték közül, nem nyújt sokkal többet vagy kevesebbet a többinél.

Azok számára, akik most vágnak bele először ehhez hasonló kalandba, kiváló élmény lesz, mert okosan összerakott játékról beszélünk; azok pedig, akik már tapasztaltak a szériában, ellesznek vele, mert igazából majdnem mindegyik előd is hasonlóan okosan volt összerakva. Végül is ez a LEGO lényege: rakjuk össze, amit csak lehet.

LEGO Star Wars: The Force Awakens / Tesztplatform: XBOX ONE

jó lesz ez!
  • Stílus: Akció
  • Megjelenés: 2016. június 28.
  • Ár: 13.235 Ft-tól
  • Multiplayer: van
  • Újfajta építés
  • Kiváló humor
  • Mellékküldetések, amik új SW sztorielemeket mutatnak be
  • Több fejezet, rövidebb pályák kellettek volna
  • A Free Play-nek túl sokáig nincs értelme
  • Az újdonságok ellenére ez még mindig rókabőr
  • Hang
    7
  • Grafika
    7
  • Játszhatóság
    7
  • Hangulat
    8
7.3
11 hozzászólás

Gólem

8 éve, 4 hónapja és 27 napja

A fedezékrendszer azért nem rossz újítás benne. Némi értelmet nyert így hogy az ember megvegye, ez mégis valami változás...

válasz erre

gokuvsvegita

8 éve, 5 hónapja és 3 napja

Szeretem a Lego játékokat, de tényleg néha már én is úgy érzem kellene a vérfrissítés.
A lego jurassic world-ön éreztem a változatosságot, gondolom mert dinók voltak benne. röhögő smiley

válasz erre

Eltohn

8 éve, 5 hónapja és 4 napja

Nekem egy ideje már unalmasak a Lego játékok, tényleg semmi újat nem mutatnak fel, kár érte. Emlékszem még az első Lego Star Wars-ra, jobb volt mint a rendes SW játék... De azóta minden ugyanaz, időnkén szépül kicsit a grafika és kész...

válasz erre

zender

8 éve, 5 hónapja és 6 napja

Nagyszerű teszt, olvastam volna még. mosolygó smiley Én meg fogom venni de picit várok vele még.

válasz erre

Sophiaso

8 éve, 5 hónapja és 9 napja

Santonio írta:
Nagyszerű, olvasmányos teszt. A grafikai elemzésre kicsit kitérhettél volna, arról nem sok szó esik... mosolygó smiley
jogos mosolygó smiley meglepően szép lett egyébként, ebben is hasonlít elődjeihez, erre sosem volt panasz a szériában mosolygó smiley

válasz erre

Santonio

8 éve, 5 hónapja és 10 napja

Nagyszerű, olvasmányos teszt. A grafikai elemzésre kicsit kitérhettél volna, arról nem sok szó esik... mosolygó smiley

válasz erre

totyak

8 éve, 5 hónapja és 10 napja

Felül kicsit megszaladt a platformokat jelző csíkon valakinek a keze. Tény, hogy mindenre jött a játék, de azért nem 2x röhögő smiley Szerencséjük van ezekkel a játékokkal az embereknek, mert aranyosak, viccesek és tényleg szinte minden gépen ugyanolyan élményt nyújtanak. Mondjuk azért az áruk kicsit magas szerintem.

Csak zárojelben jegyzem meg, hogy én már évek óta várok egy LegoRacer 3-t, de nem nagyon akaródzik jönni.

válasz erre

Ronalddo

8 éve, 5 hónapja és 10 napja

Elég korrekt hogy gyakorlatilag mindenre kiadták. Példát vehetnének róluk nagyon sokan.

válasz erre

VaPe

8 éve, 5 hónapja és 10 napja

Ennél rosszabb pontra számítottam. mosolygó smiley Nekem ez pozitív csalódás! röhögő smiley

Amúgy le kéne állnia a Legonak egy időre, túl sok játék jön tőlük, gyakorlatilag nulla újdonsággal.

válasz erre

Tommy

8 éve, 5 hónapja és 10 napja

Hát igen... Kicsit már lapos a széria, túl sok Lego játék érkezik.

válasz erre

nefaria

8 éve, 5 hónapja és 10 napja

Örülök hogy egyáltalán érkezik WiiU-ra. mosolygó smiley Eléggé rókabőr valóban, de mindig beleölöm a pénzem. Mivel nem ment 6 pont alá, most is ezt teszem.. röhögő smiley

válasz erre
LEGO Star Wars: The Force Awakens
13.235 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja