Driver: Parallel Lines teszt

2007. július 27.
86.8191
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Gömi profilja, adatai
Gömi
Azok a csodás 70-es évek! Mindig is foglalkoztatott, hogy vajon milyen lehetett megélni eme időszakot egy pezsgő amerikai nagyvárosban, a maga szabadszelleműségével és világmegváltó gondolataival. A detektív-sorozatokon túl nekünk "ideát" persze nem sok jutott ebből a szellemiségből, a Driver negyedik részének köszönhetően azonban megadathat, hogy legalább valami izelítőt kapjunk belőle. A játékkonzolokra szánt változat már közel másfél éve kijött (PS2,XBOX). Nekünk PC-seknek, illetve a Wii-tulajdonosoknak ez idén nyáron, méghozzá júniusban adatott meg. Nem akarok mindenféle sirámokba kezdeni, hogy miféle mostohasors a mienk.

/>
Driver: Parallel Lines teszt - 2. kép

Mint manapság mindenhol, a játékiparban is a piac szabályai diktálnak, az újgenerációs konzolok fölénye pedig egyre inkább egyértelmű. Egyszerűen el kell fogadni, hogy ez van és kész... Igaz ugyanakkor, hogy az előző részek konzolos változatai igencsak sikeresek voltak, és a harmadik rész sem jelent meg olyan túl régen. Ezen tényeket figyelembe véve pedig érthető, hogy miért is élveznek prioritást a PC-s változattal szemben.


Driver: Parallel Lines teszt - 3. kép

Hogy megérte-e várni? Azt leszögezhetjük, hogy a fejlesztők nem tétlenkedtek. Rengeteg újítást tartalmaz az új rész, a hangsúly pedig ezúttal nem az akción, hanem - a névből eredően - az autózáson van. Az előző részektől eltérően a helyszín egy városra, New York-ra korlátozódik, annak is ismertebb városrészeire, mint Manhattan, Bronx, Harlem, vagy New Jersey. Ennek ellenére nagyobb terünk van, mint az előző részben: 222.5 mérföldnek megfelelő úthálózaton őrjönghetünk. A készítők gondot fordítottak a hitelességre: Felismerhetőek a város nevezetességei, mint például az Empire State Building, a Time Square, vagy a hatalmas Central Park. Az NPC-k viselkedése pedig abszolút emberibb, azaz nem csak sikítozva futkosni képesek, hanem viszonylag életszerűen viselkednek a játékban. A gonosz fakabátok viszont túl sokan vannak és egyszerűen idegesítően túlbuzgóak. A már említett detektív-sztorik főhősei nem foglalkoztak holmi gyorshajtókkal. Itt viszont ha a rend szigorú őrei megneszelik, hogy nem a megfelelő sávból fordulunk egy kereszteződésben, vagy áthajtunk sárga jelzésnél, meglátva azt azonnal üldözőbe vesznek minket, és ha szerencsével járunk, még talán lelőni sem akarnak érte. Rendben van, hogy ez így teljesen realiszitkus meg minden, csak egyszerűen idegesítő a játékban, hogy holmi járőrök megpróbálnak minket szabálysértésért feltartani, mikor mi ugyebár épp komoly küldetés közepette vagyunk. A másik furcsaság pedig, hogy az időjárást, mint olyat egy az egyben kifelejtették a játékból. Játszhatunk akármennyit, akkor sem fogunk még egy kósza zivatarral sem találkozmi, a napszakok váltakozásán túl semmi ilyesmire ne számítsunk.

Driver: Parallel Lines teszt - 4. kép


Driver: Parallel Lines teszt - 5. kép

A játék sztorija a 12 egy tucat esete. Kezdetben egy külvárosi suttyót (The Kid) alakítunk benne, a feladatok végrehajtásával pedig egyre feljebb lépkedünk azon a bizonyos képzeletbeli ranglétrán és egyre nagyobb kakiba keverjük magunkat a történet előrehaladtával. Ismerős? Minden bizonnyal. Iskolapéldája annak, hogy miként lehet egy viszonylag jó alapgondolatra abszolút kommersz történetet építeni. Véleményem szerint sokkal többet ki lehetett volna hozni ilyen téren is a játékból, ez bizony kihagyott ziccer. A történet alakulását értelemszerűen a kapott küldetések teljesítésével érjük el, emellett teljesíthetünk mellékküldetéseket a városban keresgélve. Ezeket a piros pontok jelölik a térképen, még a fontosabb küldetések helyét a sárgák. A küldetések általában eléggé egyértelműek. Mikor új feladat előtt állunk, vázlatosan, lépésről-lépésre szedve kapunk egy útmutatót, hogy mégis hogyan boldoguljunk el. A báránylelkűek akár normál polgári foglalkozást is választhatnak, azaz taxizhatunk is például, ha kedvünk tartja.

Driver: Parallel Lines teszt - 6. kép


Driver: Parallel Lines teszt - 7. kép

Felismerhető a kor néhány legendás autója. Persze nincsenek nevükön nevezve, csupán a vonalvezetésük engedi sejtetni, hogy mégis melyik modellre hajaznak. A vezethető járműfélék száma kielégítő. Mint azt már megszokhattuk, van itt minden a motorkerékpártól a dragstereken át egészen a teherautóig. A használható fegyverek száma viszont nem túl magas, viszont különösebb értelme nem is lett volna többnek. Az alapfegyvernek számító revorverrel például annyit lövöldözhetünk, amennyit csak kedvünk tartja, unlimited lőszer van hozzá. Ezen felül írthatjuk még az ellent a klasszikus 44-es Magnummal, gránátvetővel, shotgunnal, UZI géppisztollyal, vagy M16-ossal. Lőszert a garázsokban vehetünk hozzájuk. A város minden szegletében van egy-egy garázs, ahol pofozgathatjuk járműveinket, kipróbálhatjuk őket a műhely melletti versenypályán. (Mert hogy ilyen is tartozik mindegyikhez.) A dolgok menete tehát lényegében a manapság megszokott módon zajlik, vagyis a teljesített missziókért pénzt kapunk, melyből - ha korlátozottan is - de tuningolhatjuk, pingálhatjuk, vagy kijavíthatjuk a megfáradt verdát, hogy aztán újra pénzt keressen nekünk. Sőt! Versenyeken is részt vehetünk, ahol is három nehézségi szint közül választva indulhatunk a pénznyereményért. Ezek a megoldások manapság szinte minden valamire való, hasonszőrű játékba bekerülnek. No nem minthe ez rossz lenne, csak úgy szeretném érzékeltetni, hogy a játék amennyire újszerű a sorozaton belül, egyébként annyira nem tartalmaz semmiféle újítást és talán ez a legkomolyabb hibája. Komolyan mondom, engem annyira a GTA-sorozatra emlékeztet itt-ott, hogy már néha egyszerűen hiányát érzem, hogy a városban bóklászva beleköthessek az utcán egy szatyrokkal hadonászó vénasszonyba.

Driver: Parallel Lines teszt - 8. kép

Ugyanakkor a zenei aláfestés nagyon el lett találva. Az autórádióból szigorúan korhű zenék szólnak, ráadásul több rádióadó közül is választhatunk. (Ez is ismerős valahonnan.) A készítők még arra is odafigyeltek, hogy a "slágerszagú", dallamosabb zenéket gyakrabban ismételgessék a rádióban. A repertoár a 70-es évek rock, funk és alternative rock irányvonalából való, olyan előadók tolmácsolásában, mint Kaiser Chiefs, Public Enemy, The Roots, Iggy pop, és még sorolhatnám. A játékból gyűjtői változat is kiadásra került, ami mintegy 10 dollárral kerül többe és tartalmaz egy audio korongot is, amelyre 12 track-et gyűjtöttek ki a játékból.

Hogy ne tűnjek túl rosszmájúnak, pozitívumként is említhetnék jó néhány dolgot. Példának okán az irányítást, amivel nincs különösebb gond. Vagy nagyon tetszett például az utcai forgalom: Pontosan úgy oldották meg, hogy mi kedvünkre szlalomozhatunk, centizgethetjük az autókat, ha elég ügyesen játszunk. Szóval egyszerűen élvezhetően lehet száguldozni az utakon. Ami a gépigényt illet, az tényleg nagyon baráti, de a grafikát látva ezen nincs is mit csodálkozni. Ugyanakkor, ha nem akarunk alacsonyabb felbontáson játszani, akkor igenis megköveteli a komolyabb konfigurációt, de nem igazán értem, hogy miért, ugyanis ekkor sem fog leesni az állunk a látványtól. Az átvezető videók azonban tetszetősre sikerültek, a játék karakterei is el vannak találva a rosszfiúktól egész a táncoslányig. A játék készítőinek első szándéka szerint multiplayer opciót is tartalmazott volna a negyedik rész, azonban ez valamilyen rejtélyes okból mégis kimaradt a játékból.

Driver: Parallel Lines teszt - 9. kép

Summázva a leírtakat, sok téren csalódást okozott e méltán népszerű darab legújabb része. Legfőbb hibája pedig nem is a halovány grafikai megvalósítás, hanem a sablonos játékmenet, amitől egy idő után egyszerűen unalmassá válhat. Mindezek ellenére azt kell mondjam, hogy a játék egyáltalán nem nevezhető rossznak, egyszerűen csak túl magasan van már az a bizonyos léc. Amitől még 2-3 éve leesett volna az állunk, az ma már igencsak kevés az üdvösséghez. A műfaj kedvelői bizonyára nem csalódnak benne, és bárki elszórakozhat vele, aki nem veszi túlságosan komolyan. Szóval ne várjunk túl sokat, az új GTA "eljöveteléig" azonban el lehet játszadozni vele.

Driver: Parallel Lines / Tesztplatform: PC

egynek jó...
  • Stílus: Akció
  • Megjelenés: 2007. június 29.
  • Ár: 6.990 Ft-tól
  • Multiplayer: nincs
  • zenei aláfestés
  • izgalmas küldetések
  • irányítás
  • nagy bejárható terület
  • remekül eltalált karakterek
  • sablonos játékmenet
  • újszerű megoldások teljes hiánya
  • sztori
  • túlbuzgó rendőrök:s
  • Hang
    8
  • Grafika
    6
  • Játszhatóság
    6
  • Hangulat
    7
6.8
94 hozzászólás

tommygarros

11 éve, 3 hónapja és 20 napja

nekem tetszett amíg nem került börtönbe a főszereplő utánna nem annyira wtf smiley

válasz erre

tommygarros

11 éve, 3 hónapja és 20 napja

Vendég írta:
Mikor a kiképzés része következik a hordókat széttlőttem utána ott áll a másik teremben 1autó. Becélzom és lövök rá de kurvára nemrobban fel! Beselehet szálni akármit csinálok semmit nem csinál. Csak számol visszafelé és kezdhetem előröl! Mitkell ott csinálni valaki segitsen légyszives
ha jól emlékszem az ablakait kell kilőni... azzal én is sokat baszakodtam

válasz erre

Vendég

11 éve, 5 hónapja és 1 napja

Mikor a kiképzés része következik a hordókat széttlőttem utána ott áll a másik teremben 1autó. Becélzom és lövök rá de kurvára nemrobban fel! Beselehet szálni akármit csinálok semmit nem csinál. Csak számol visszafelé és kezdhetem előröl! Mitkell ott csinálni valaki segitsen légyszives

válasz erre

Vendég

13 éve, 6 hónapja és 11 napja

tök jo a játék nyelvnyújtó smiley

válasz erre

Vendég

14 éve, 1 hónapja és 26 napja

Vendég írta:
meglepődött smileymeglepődött smileynacsá
szorrr

válasz erre

Vendég

14 éve, 2 hónapja és 4 napja

én még csak az első szintnél vagyok meglepődött smiley

válasz erre

Aj Styles

14 éve, 4 hónapja és 6 napja

én nemnyelvnyújtó smiley

válasz erre

Vendég

14 éve, 4 hónapja és 7 napja

Ki tudja mit kell csinálni a Driver marksmanship-
ben

válasz erre

marco

14 éve, 9 hónapja és 23 napja

Vendég írta:
holakodmenő smileymenő smileymenő smileymenő smileymenő smiley
Buta vagy.röhögő smiley

válasz erre

Vendég

14 éve, 9 hónapja és 23 napja

holakodmenő smileymenő smileymenő smileymenő smileymenő smiley

válasz erre

Vendég

14 éve, 11 hónapja és 16 napja

helikopteres van valakinek röhögő smileymeglepődött smileymenő smileymosolygó smileyszomorú smileymeglepett smileynyelvnyújtó smileykacsintó smiley

válasz erre

Vendég

14 éve, 11 hónapja és 16 napja

meglepődött smileymeglepődött smileynacsá

válasz erre
12345678a(z) 8 -ből
Driver: Parallel Lines
6.990 Ft-tól
kövesd a játékot!
 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
Maniac profiljamarco profilja