Socket 940 tokozást kapnak a kétmagos Opteron processzorok

2003. november 30.
1.3721
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Minden jel arra mutat, hogy az Advanced Micro Devices (AMD) háza táján hosszú életűek lesznek a Socket 940-es tokozású Opteron processzorok, ugyanis egyes források szerint még a valamikor a távolabbi jövőben érkező, két processzormaggal rendelkező, 0,09 mikronos gyártási technológiák segítségével készülő Opteron chipek is Socket 940-es tokozásban kerülnek majd forgalomba.

Az AMD várhatóan 940 érintkezős tokozásban gyártja majd 0,09 mikronos csíkszélességű két processzormagos új Opteron chipjeit - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban egy magát megnevezni nem kívánó, a sunnyvale-i (Kalifornia) chipgyártóhoz közel álló forrás.

Ismeretes, hogy az AMD vezetői idén szeptemberben hivatalos formában is bejelentették, hogy a vállalatnál tervbe van véve duálmagos Opteron processzorok piacra dobása, mely x86-64 architektúrájú mikrochipek már a legfejlettebb, 0,09 mikronos SOI (Silicon On Insulator) technológiák segítségével fognak készülni. Tudni lehet, hogy az AMD a közeljövőben felépítendő Fab 36-os drezdai üzemében valamikor 2005 legvégén kezdi majd meg a 0,065 mikronos technológiákra történő átállást, ebből pedig az következik, hogy a 0,09 mikronos csíkszélességgel és két processzormaggal rendelkező új generációs Opteron processzorok még 2006 előtt meg fognak jelenni a kereskedelmi forgalomban. A nagy rivális Intel egyébként nagyjából ugyanekkor, vagyis 2005-2006 magasságában tervezi piacra dobni első kétmagos processzorait, melyek az AMD újdonságaihoz hasonlóan az egymagos chipekhez képest közel kétszeres teljesítménnyel kecsegtetnek.

Az AMD tehát a jelek szerint Opteron fronton még hosszú évekig ki fog tartani a Socket 940-es tokozás mellett, azonban ez sajnos még nem jelenti azt, hogy az új generációs Opteron processzorok kompatibilisek lesznek a jelenlegi Socket 940-es platformokkal. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a chipgyártó a közeljövőben pontosan milyen fejlesztéseket kíván végrehajtani Opteron processzorain, az azonban szinte biztosra vehető, hogy az új generációs Opteron chipek a jelenlegi modellekénél magasabb rendszerbusz-frekvenciával fognak rendelkezni. Az AMD képviselői értelemszerűen egyelőre nem kívánnak kommentárt fűzni az ügyhöz.

Kapcsolódó linkek:
Advanced Micro Devices
1 hozzászólás

italianman

11 éve, 6 hónapja és 20 napja

Sok tüske ;sok gond mosolygó smiley

válasz erre
 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
rDAVE profiljamarco profiljaBotyi profilja