Készül a PlayStation 4-es AMD APU PC-s változata

2013. március 02.
2.7281
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
RED profilja, adatai
RED
Többé már nem titok, hogy a Sony új PlayStation 4-es konzoljának meghajtását egy az Advanced Micro Devices gyártósoráról legördült, speciális kialakítású APU (Accelerated Processing Unit) végzi, aminek a legfrissebb hírek szerint hamarosan az asztali számítógépekhez átdolgozott változata is meg fog érkezni.

Mint tudjuk, a PS4-ben teljesítő AMD chip nyolc darab x86-64 Jaguar processzormagot tartalmaz, méghozzá egy Graphics Core Next architektúrájú grafikus feldolgozó, egy GDDR5-ös memóriavezérlő, valamint néhány Sony fejlesztés társaságában.

A konzol esetében mind a nyolc processzormag, mind pedig a GPU 8 GB GDDR5 memóriából gazdálkodhat, aminek elérése egy 256 bites adatsínen keresztül történik, méghozzá 176 GB/s-os sávszélesség mellett. Az eddigi hírek szerint a PC-kre kihegyezett verzióból el lesz távolítva a Sony által szolgáltatott összes technológia, de emellett még természetesen további változtatások is szükségesek lesznek, hogy az APU tökéletesen igazodjon a PC-s alaplapokhoz. A művelet további kényes pontja a chipbe épített GDDR5-ös memóriavezérlő, hiszen egyelőre még nem létezik GDDR5-ös DIMM JEDEC specifikáció, más szóval az alaplapok enélkül csak fixen telepített memóriamodulokkal érkezhetnének, ami roppant költséges megoldás lenne, ráadásul mivel PC-ről van szó, így a későbbi bővíthetőség is lehetetlenné válna.

A most említett probléma miatt az PC-s változat várhatóan megválik a PlayStation 4 esetében alkalmazott memóriakontrollertől, és helyette egy DDR3-as megoldást fog kínálni. A készülő APU-ról egyelőre több információ nem érkezett, így nincs más hátra, mint várni a további híreket.
7 hozzászólás

cassone1

12 éve, 1 hónapja és 4 napja

nekem mindegy mit tesznek bele csak jól nézzen ki a tv alatt ! röhögő smiley

válasz erre

Vendég

12 éve, 1 hónapja és 12 napja

Állírólag az apu egy HD7850 szintet tudja ami nem gyenge.

válasz erre

Vendég

12 éve, 1 hónapja és 12 napja

Megvan az új gépem alapjamosolygó smiley

válasz erre

Vendég

12 éve, 1 hónapja és 12 napja

Kell. Már most. mosolygó smiley

válasz erre

Vendég

12 éve, 1 hónapja és 12 napja

Kemény gépek lesznek vele biztos! mosolygó smiley

válasz erre

rDAVE

12 éve, 1 hónapja és 12 napja

Elég komoly APU lesz, bár a PS4-es verzió egy pöppet azért komolyabban fog teljesíteni. mosolygó smiley

válasz erre

Vendég

12 éve, 1 hónapja és 12 napja

Ez durva lesz!

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
Maniac profilja