Hat-hét év múlva rézvezeték helyett szén nanocső

2005. március 20.
3.0321
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Joseph Reger, a Fujitsu Siemens főtechnológusa a CeBIT-en bemutatta a vállalat kutatói által fejlesztett szén nanocső technológia prototípusát.

"Az új eszközből 6-7 év múlva lesz tömegtermék" - mondta Reger. Reger szerint az új technológiára szükség lesz a következő generációs, nagy teljesítményű mikroprocesszorokhoz. Ha a tranzisztorok mérete a mikroprocesszorokban egy bizonyos méret alá csökken, rézvezetékkel nem lehet összekötni a tranzisztorok rétegeit, mivel a rézvezetéken átfolyó áram interferál a jelekkel.

"A világon az első mikroprocesszort az Intel vezette be 1971-ben. A 4004 típusjelű processzor 2300 tranzisztort tartalmazott. A ma, nagy tömegben használt mikroprocesszorok átlagosan 200 millió tranzisztort tartalmaznak. A tranzisztorok mérete folyamatosan csökken" - mondta Reger. "10 év múlva szükség lesz az új technológiára, mivel a tranzisztorok mérete nagyon kicsire csökken."

Ha a tranzisztorok mérete a mikroprocesszorokban egy bizonyos méret alá csökken, rézvezetékkel nem lehet összekötni a tranzisztorok rétegeit, mivel a rézvezetéken átfolyó áram interferál a jelekkel.

"A rézhuzal nem dolgozik, ha a mikroprocesszorok gyártásához használt technológia vonalszélessége 40 nm alá csökken" - mondta Reger. A szén nanocső használata megoldja az interferencia problémát. "A nanocső 1000-szer nagyobb energiát képes pumpálni, mint a réz, problémák nélkül."

Az Intel társalapítója, Gordon Moore néhány nappal korábban egy konferencián szintén beszélt nanocsövek lehetséges alkalmazásáról. Moore előrejelzése szerint azonban a szén nanocsöveket a lapkákon elsősorban tranzisztorokhoz és nem a tranzisztorok összekötéséhez használják majd. A tranzisztorok összeköttetése már jelenleg is nagy probléma és a jövőben is az marad. Ezért intenzív kutatásokat kell folytatni a szilícium tranzisztorok hatásfokának növelésére.

A nanotechnológia másik nagy területe - ahol gyors elterjedése várható - a hálózat és a tárolók. A modern hálózatokhoz üvegszálas kábeleket használnak, amelyeken villamos jelekből átalakított optikai jeleket továbbítanak, amelyeket a vonal másik végén újra villamos jelekké alakítanak. A Fujitsu már fejlesztett egy tükör alapú optikai kapcsolótechnológiát, amely laboratóriumban már működik.

"A tükörtömb nanoméretű" - mondta Reger. Az új technológiával gyártott eszközök hamarosan tömegtermékké válhatnak. "Bár ezek még nem termékek, de rövid időn belül tömeggyártás fázisba kerülnek."

A tároló területén Reger az IBM Millipede technológiát említette, amely a korábbiaknál több adat tárolását teszi lehetővé egy bizonyos lemezfelület területen, még pedig úgy, hogy a lemez felületére mechanikusan és nem elektromosan írnak.
nincs még hozzászólás

 
legutóbbi hozzászólások
 
Botyi profiljamarco profilja