Fellendülőben a PC piac

2003. október 19.
1.4121
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A személyi számítógépes eladási mutatók az elmúlt hetekben-hónapokban a vártnál jobban alakultak, melyet jól szemléltet, hogy az idei esztendő harmadik negyedévében az előző év hasonló időszakához képest mind az IDC, mind pedig a Gartner Dataquest piackutató cég adatai szerint kétszámjegyű növekedés volt tapasztalható a piaci szegmensben.

Az IDC által közölt legfrissebb adatokból kiderül, hogy 2003 harmadik negyedévében világszerte mintegy 38,4 millió darab új PC talált gazdára, vagyis mintegy 15,7 százalékkal több, mint 2002 harmadik negyedévében.

A Gartner szerint az elmúlt negyedévben globálisan 42,5 millió darab új személyi számítógépet hoztak forgalomba, ami éves szinten 14,1 százalékos növekedést jelent.

Ez már egymás után a második olyan negyedév volt, melyben kétszámjegyű növekedést regisztráltunk, és elmondható, hogy a második negyedévben megkezdődött fellendülés a harmadik negyedévre még nagyobb lendületet kapott - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Charles Smulders, a Gartner Worldwide Computing Platforms Group alelnöke.

Roger Kay, az IDC Client Computing Group alelnöke elmondta, hogy cége korábban globális szinten mintegy 10 százalékos piaci növekedésre számított, azonban az Egyesült Államokban és Európában olyan jól teljesített a szektor, hogy végül a 10 százalékot jelentősen meghaladó növekedést lehetett tapasztalni. Az említett két régióban egyébként konkrétan 16,1 százalékkal, illetve 17,5 százalékkal növekedett a piac.

A személyi számítógépek világpiacát továbbra is a Dell vezeti, de nincs sokkal lemaradva tőle a második helyezett Hewlett-Packard. Az IDC adatai szerint, míg a Dell mintegy 17,4 százalékos, addig a Hewlett-Packard megközelítőleg 17,1 százalékos piacrésszel rendelkezik. A Gartner által közölt adatok szerint a két vállalat részesedése lényegében megegyezik, ugyanis a Dell az elmúlt negyedévben mindössze 60 ezerrel több PC-t adott el, mint konkurense. A harmadik, negyedik, illetve ötödik helyet egyébként az IBM, a Fujitsu Siemens Computer, illetve a Toshiba tudhatja magáénak.
1 hozzászólás

Shade

12 éve, 5 hónapja és 20 napja

Ma meg pont ellenkezőleg...

válasz erre

 
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

marco profilja