Ezer GB-os DVD lemezek gyárthatók a brit kutatók által kifejlesztett eljárással

2004. szeptember 29.
1.9631
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A londoni Imperial College kutatói olyan új digitális adattárolási technológiát fejlesztettek ki, amely lehetővé teszi a hagyományos DVD-nél akár több, mint tízszer nagyobb kapacitású, ám azzal azonos méretű lemezek előállítását.

A fejlesztők által Mods-nak (Multiplexed Optical Data Storage) elnevezett lézeralapú technológiával négy adattároló réteg alkalmazása mellett 1000 GB-os kapacitás érhető el, ami 472 órányi mozgóképnek felel meg.

A Mods lényege az, hogy míg a jelenlegi lemezeken a lézersugár által letapogatott mélyedések egyenként egy bit adatnak felelnek meg, addig a Mods esetében a fény viselkedésének módosulását okozó ívek beiktatásával az egy mélyedés által hordozott információ megsokszorozható.

A DVD az egyik legnagyobb szórakoztató elektronikai sikertörténetnek számít - a jelenleg használatos lemezek többsége kétrétegű és 8,5 GB adat tárolására képes. Ugyanakkor jelentős előrehaladás tapasztalható a következő generációs, kéklézeres eszközök terén is - a már forgalomban lévő Blu-Ray lemezek 50, míg a konkurens, a piacon jövőre megjelenő HD-DVD-k 30 GB-os kapacitásúak. Az Imperial College kutatócsapata által kidolgozott eljárás ennél jóval többet kínál.

Mint azt a csoport vezetője elmondta, az ötlet már évekkel ezelőtt megfogalmazódott, de csak mostanra sikerült a megvalósításához szükséges technológiai hátteret biztosítaniuk. Elmondása szerint még körülbelül öt évre lesz szükség az eljárás tökéletesítéséhez, így a technológiával készült DVD termékek legkorábban 2010-ben kerülhetnek a boltokba. Az eszköznek különösen nagy jövőt jósol a mobilkészülékek piacán, ahol valószínűleg lesz majd kereslet az azokhoz használható, kisebb átmérőjű, mégis nagy kapacitású digitális lemezek iránt.
2 hozzászólás

kpal

8 éve, 11 hónapja és 12 napja

Mára se lett ebből semmi, pedig technológia meg van.

válasz erre

Nimdhar

21 éve, 2 hónapja és 17 napja

Kivácsi leszek mikor kerül a boltokba az olyan játék, amit ilyen lemzre kell rakni.

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
Kisember001 profiljamarco profilja