Energiatakarékos chipeket fejlesztő projektet hozott létre az Intel

2005. augusztus 20.
1.6581
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A processzorgyártó óriás végre valóban figyel az idők szavára, és a sebesség feltornászása helyett megpróbálja lehűteni zavaróan magas fogyasztású, és lassan már szinte hűthetetlen processzorait.

A PC-kre mindig is jellemző volt, hogy legnagyobb részüket a panelek közötti levegő teszi ki. Ezen az Intel változtatott néhány éve, amikor a chipek hőtermelésével nem foglalkozva kezdte el továbbfejleszteni processzorait. A sebességnövekedés nem járt arányos teljesítménynövekedéssel, ám arányos hőmérséklet-termelési többlettel igen.

A kezdetben még passzív, nulla zajszintű hűtőket hatalmas ventillátorok váltották fel, kitöltve a PC-k belsejét. A jelenség olyan méreteket öltött, hogy némely gép zajszintje már komoly stressztényezőt jelent, ráadásul a hatalmas hűtők vásárlásakor ma már azt is mérlegelni kell, hogy az alaplap egyáltalán elbírja-e a monstrumokat. Ezen, a harmadik évezredben kínosnak mondható helyzeten változtatna kissé megkésve az Intel, létrehozva a Low Power Intel Architecture projektet, mely az energiafogyasztás csökkentésére koncentrál. A cég szóvivője szerint az eddigieknél lényegesen jobb teljesítmény per watt mutatót szeretnének elérni. A hordozható gépeknél ez létfontosságú, egyrészt az akkuk korlátozott energiaszintje miatt, másrészt a kézikészülékeknél a mai melegedés elfogadhatatlan. A processzoroknál még nem káros 55 fokos hőmérséklet a cég szerint alkalmas arra, hogy az érzékenyebb bőrűeket megégesse.

Kapcsolódó linkek:
Intel Corporation
nincs még hozzászólás


 
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt