Advertisement

Az EU felfüggesztette Microsoftot elmarasztaló határozatának végrehajtását

2004. június 29.
1.7451
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Az Európai Bizottság (EB) illetékesei egy nappal hatályba lépése előtt ideiglenesen felfüggesztették a Microsoftot nagy összegű pénzbüntetéssel sújtó, továbbá operációs rendszerüknek a Media Player nélküli forgalmazását elrendelő, trösztellenes határozatukat.
Advertisement

A döntés gondolkodási időt adhat az ügyben eljáró uniós bíróságnak ahhoz, hogy eldöntse, helyt ad-e a szoftveróriás hosszabb távú halasztási kérelmének. A Microsoft ugyanis június 7-én egy százoldalas beadványban azzal folyamodott az EU luxemburgi elsőfokú bíróságához, hogy töröljék el március 24-én hozott döntésüket, ám határozat ez ügyben, különféle források szerint, csak 3-5 év múlva várható.

Ezért pénteken újabb kérést intéztek az EU illetékes fórumához, amelyben a trösztellenes szankciók vasárnapi hatályba lépésének elhalasztását kérték addig, amíg beadványuk a bíróságon elbírálásra nem kerül. A Reuters szerint az EB a hétvégén úgy döntött, hogy ideiglenesen felfüggeszti a Microsoftot 497 millió eurós pénzbüntetés megfizetésére, Windows operációs rendszerüknek a Media Player program nélküli forgalmazására, továbbá bizonyos szoftverkódjaik nyilvánossá tételére kötelező, trösztellenes határozatát. Az ideiglenes halasztás addig lesz érvényben, amíg a bíróság megvizsgálja, hogy a szankciók alkalmazása valóban visszafordíthatatlan károkat okozna-e a cégnek, akkor is, ha később esetleg egy a Microsoft számára kedvező bírósági döntés nyomán visszavonnák azokat. Az ügy elbírálása Amelia Torres, EU szóvivő szerint várhatóan körülbelül két hónapot vesz majd igénybe.

A Microsoft többek között azzal érvel a hosszú távú halasztás mellett, hogy az olyan intézkedések, mint például a Windows könnyebb kezelését lehetővé tevő szerverszoftver kódrészleteinek szintén elrendelt elérhetővé tétele a versenytársak számára, utólag nem tehetők meg nem történtté. Emellett azt is hangsúlyozzák, hogy a büntető intézkedések nemcsak őket, hanem a Windows platformhoz kapcsolódó termékeket gyártó szoftverfejlesztő, és weboldalkészítő cégeket is sújtanák. A Számítógépes és Kommunikációs Iparági Szövetség (CCIA) vezetőjének, Ed Black-nek a véleménye szerint ugyanakkor a hosszabb távú halasztás a versenytársak és a fogyasztók érdekeit veszélyeztetné.

Kapcsolódó linkek:
Microsoft Corporation
Advertisement
nincs még hozzászólás


 
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt