100+ terabájtos merevlemezek a következő évtizedben

2004. április 05.
1.5571
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A Seagate Technology kutatói az "American Physical Society" (APS) konferenciáján bemutatták a legújabb fejlesztési eredményeket, amelyek minden eddiginél nagyobb adatsűrűség és ebből eredően tárolókapacitás elérését teszik lehetővé.

Az új technológiával 50 terabit adatot lehet tárolni egyetlen négyzethüvelyk lemezfelületen. Az 50 terabit (Tb) per négyzethüvelyk adatsűrűség 3,5 millió nagyfelbontású fénykép, 2800 zene CD és 1600 óra időtartamú TV műsor rögzítését, illetve tárolását teszi lehetővé.

De akár az USA Kongresszusi Könyvtár nyomtatott anyaga tárolható egy olyan médián, amelynek mérete megegyezik a féldollároséval (30,61mm). A Seagate kutatócsapata az új technológiát "Meleggel Támogatott Mágneses Rögzítés" (HAMR = Heat Assisted Magnetic Recording) hívja, amely a remények szerint ultra-nagy tárolási sűrűséget biztosít.

A 6,25TB (terabájt) per négyzethüvelyk tárolási sűrűség egy 3,5 hüvelykes lemezen 49TB adat tárolását teszi lehetővé egy oldalon. Egy ilyen lemez két oldalán 98TB információ tárolható. Egy, 5 tányért tartalmazó meghajtó tárolókapacitása 490TB, azaz, közel 0,5PB (petabájt) lehet. A Seagate azonban mai meghajtóiban két tányérnál nem használ többet, ami a kapacitást így 200TB-ra korlátozza. A mai legnagyobb tárolási sűrűség 70Gb per hüvelyk2, a legnagyobb tároló-kapacitású HDD 400GB adatot tárol.

A HAMR technológia jelentős mértékben kiterjeszti a modern mágneslemezes meghajtók tároló-kapacitását, amelyek mágneses fejet használnak az adatok olvasásához és írásához a lemezekre. A HAMR a nagy sűrűséget lézer-sugár vagy más energiaforrás használatával éri el, amelyek a rögzítő médiumot az írás pillanatában melegítik fel. A HAMR technológia nagy adatsűrűséget biztosít kedvező ár mellett. A Seagate kutatórészlege nagy lendülettel dolgozik a HAMR technológián, amely jelenleg 1Tb per hüvelyk2 tároló-sűrűséget biztosít a lemezeken. Ezek a merevlemezek 2010 táján kerülnek forgalomba.

Kapcsolódó linkek:
Seagate Technology
1 hozzászólás

richie8

11 éve, 7 hónapja és 4 napja

Itt is jól tartották az ütemtervet mosolygó smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja