Hatsune Miku: Project DIVA Mega Mix teszt

2020. május 30.
76.0111
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
iPet profilja, adatai
iPet
Akik ismernek, tudják, hogy alapvetően nagyon bírom a japán dolgokat. Bármikor képes vagyok rá, hogy végig nézzem a kedvenc anime műsoraimat negyvenedszerre is, miközben ráment eszegetek. A kultúrájukat becsülöm, az országukat csodálom, miközben azért tisztában vagyok a meglehetősen deviáns dolgaikkal is. A játékokra külön nem térek ki, mert például a Yakuza széria (ami igazából maga Japán, keretek közé szorítva) az egyik kedvencem és ezt nem is titkolom.
Advertisement


Ugyanakkor jelen tesztünk alanya, a Hatsune Miku: Project DIVA Mega Mix majdnem kifogott rajtam. Sajnos semmit sem tudtam róla, ezért lefuttattam az ilyenkor szokásos szkriptemet. Pár percnyi kutakodás után széles vigyorral röffentettem be a Switch-et, mondván, ez egy király kis ritmuscucc, azokat meg nagyon bírom.

Igazam is volt meg nem is: tényleg ritmusra kell nyomkodni benne a gombokat, ugyanakkor magában hordozza az összes olyan jegyet, amitől egy átlagos gémer legszívesebben a földhöz verné szegény konzolt és megkérdőjelezné ázsiai barátaink épelméjűségét (meg beteges vonzódásukat, de azt inkább hagyjuk).

Na, ez vajon milyen játék lesz?

Na, ez vajon milyen játék lesz?


Kezdjük egy kicsit messzebbről: Hatsune Mikuról szerintem elég kevesen hallottak. Nem véletlenül, ugyanis egy nem létező személyről van szó. Miku igazából egy vocaloid hangminta kollekció, amit a Crypton Future Media fejlesztett ki. A hatsu elsőt jelent, a ne hangot, míg a miku lenne a jövő, ezért, ha ezt összerakjuk, valami olyasmi jön ki, hogy "a jövő első hangja". Arra viszont nem tudok válaszolni, hogy ezt a gyűjteményt miért egy 13 éves forma, kék hajú kislány képében képzelik el, engedjük is el ezt a vonalat.

A vocaloid stílus pedig a rettenetesen elváltoztatott hangú, már-már számítógép jellegű éneklést jelenti. Igen, ez azt jelenti, hogy magában a játékban is hasonló darabokat kell abszolválnunk. A Project DIVA egyébként meglehetősen rég óta színesíti a videojátékos palettát.

Az első része még 2009-ben látott napvilágot PSP-re, tehát nem mai csirke. Anyagunk annyiban mindenképp egyedülálló, hogy ez Miku debütálásra a Switch platformon és igazából tény, hogy valami hasonlóra találták ki a hordozható masinériát.

Állok és nézem magányosan a csillagokat. Ahogy Kozsó.

Állok és nézem magányosan a csillagokat. Ahogy Kozsó.


Na, most, hogy már kicsit többet tudunk a háttérről, vizsgáljuk meg magát a játékot. Ahogy a bevezetőben említettem, ez egy vérbeli ritmusjáték, azaz követnünk kell a képernyőre szállingózó hangjegyeket és amikor eléri a dedikált gomb közepét, meg kell nyomnunk azt. Milliószor láttuk, pofonegyszerűen hangzik. Itt kettő gond van ezzel.

Az első, ami talán nem is annyira baj, hogy a Mega Mix nehéz. Nem elcseszettül, de már normál fokozaton is vért fogunk izzadni azért, hogy befejezzünk bármilyen dalt. Ez annak köszönhető, hogy nem balról jobbra vagy hasonló módon érkeznek a megnyomandó hangjegyek, hanem keresztül-kasul szállingóznak a Switch képernyőjén. Plusz az sem segít, hogy a legtöbb nóta meglehetősen tempós, szóval nem nagyon érünk rá tökörészni. Közvetlenül ide kapcsolódik a másik fő gond: anyagunk már az elejétől fogva eszeveszett mennyiségű, eltérő kombinációt használ.

Ugye amíg csak egyet-egyet kell lenyomnunk, nincs nagyobb gond. Viszont amikor már egy dal elején bedob olyanokat, hogy egyszerre tartsuk lenyomva mind a négy fő vezérlőt (X, Y, A, B) mondjuk 200 BPM mellett, na az már nem vicces.

Jajj, nemá, most tényleg, komolykásba?

Jajj, nemá, most tényleg, komolykásba?


Fura ilyet mondani ebben az esetben, ugyanakkor valószínűleg a külcsín is megosztó lesz. Tesztünk alanyának az az egyik újdonsága a korábbi iterációkkal szemben, hogy miközben próbáljuk megfelelő időben eltalálni a gombokat, egy anime klip fog futni a háttérben. Ezek lehetnek meglehetősen mozgalmasak, mondjuk több szereplővel, sok effekttel és tánccal - mondanom sem kell, hogy az odafigyelést igénylő játékmenet mellett esélyünk sincs ezekben gyönyörködni, vagy ha megpróbáljuk, akkor rövid úton véget ér a menet. Szerencsére erre a fejlesztők is gondoltak, így mindegyik videót külön is meg tudjuk nézni.

Emellett színes-szagos minden, de ez valakit vonzani, másokat pedig taszítani fog. Nézzétek meg a csatolt screenshotokat, köbö erre lehet számítani ezen a fronton. Visszakanyarodva egy kicsit a játékmenethez: az elbaltázott hangjegyek csökkentik, míg a sikeresen leütöttek pedig növelik életerőnket.

Értelemszerűen, ha elfogy, akkor kampec dolóresz, kezdhetjük előröl az aktuális számot. Amint eljutunk valaminek a végére, programunk díjazza tevékenységünket, mi pedig az itt kapott tokeneket elkölthetjük új ruhákra, kiegészítőkre, miegymásra.

Én csak állok itt a kerítés mellett. Sálálálá.

Én csak állok itt a kerítés mellett. Sálálálá.


Az editorban lehetőségünk lesz felcicomázni mindenkit saját szánk íze szerint, de változtathatunk a mozgóképeken is. Több, mint száz nóta közül választhatunk, viszont ezek (szinte) kivétel nélkül a vocaloid "műfajt" erősítik, szóval, ha agyrákot kapunk a szintis cincogástól meg prüntyögéstől, keressünk inkább egy másik játékot.

Persze ha éled ezt az egészet, akkor kiválóan fogsz szórakozni vele. Kapunk még egy extra, csak a Switch-hez gyártott módot. A normál irányítást felturbózhatjuk azzal, hogy a joyconok mozgatását is figyelembe veszi anyagunk - én ezt három perc után a pokolba kívántam, de lehet kísérletezni vele. Fontos, hogy a játék természetesen elindul Lite-on is, de ott értelemszerűen a karok döntögetése nem opció. Ahhoz képest, hogy semmi jóra nem számítottam az első próbák után, mégis kellemesen szórakoztam az anyaggal.

Nyilván egyhuzamban nem tudsz vele órákat eltölteni, viszont, ha kedveled a szériát, esetleg valami újra vágysz, akkor nyugodtan ruházz be rá. Még akár felüdülést is jelenthet a sok egykaptafára készülő nyitott világú izék mellett.

Hatsune Miku: Project DIVA Mega Mix / Tesztplatform: Nintendo Switch

jó lesz ez!
  • Stílus: Ritmusjáték
  • Megjelenés: 2020. május 15.
  • Ár: 9.990 Ft-tól
  • Multiplayer: nincs
  • Igazi ritkaság
  • Bőséges tartalom
  • A japán cuccok kedvelői imádni fogják
  • Talán egy kissé nehéz
  • A japán cuccok utálói messziről kerüljék
  • Hang
    8
  • Grafika
    7
  • Játszhatóság
    6
  • Hangulat
    7
7
5 hozzászólás

Gólem

4 éve, 1 hónapja és 15 napja

Switchre még ez is jó. röhögő smiley nyelvnyújtó smiley

válasz erre

Patrik94

4 éve, 1 hónapja és 15 napja

Nem vagyok oda a ritmusjátékokért, viszont tény, hogy ez legalább nem sárga piros kék pöttyökkel operál, hanem legalább van valami látvány. mosolygó smiley

válasz erre

muki

4 éve, 1 hónapja és 16 napja

Nagyon nem az én világom, de baráti társaságban jól el lehet lenni vele.

válasz erre

VaPe

4 éve, 1 hónapja és 16 napja

Azta milyen jó pontot kapott. meglepett smiley Nem lennék jó tesztelő, én simán lepontoznám szubjektíven. röhögő smiley

válasz erre

Ronalddo

4 éve, 1 hónapja és 16 napja

A szép lyányok miatt perverzeknek érdekes játék. röhögő smiley De amúgy utálom a ritmusjátékokat.

válasz erre
Hatsune Miku: Project DIVA Mega Mix
9.990 Ft-tól
kövesd a játékot!
 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
Patrik94 profiljaManiac profilja