Kipróbálható a ROSA Desktop 2012 második alfa kiadása

2012. október 12.
2.7831
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
RED profilja, adatai
RED
Konstantin Kochereshkin a napokban bejelentette, hogy fejlesztőcsapatával elkészítették az elkövetkező ROSA Desktop 2012 operációs rendszerüknek második alfa kiadását, és azt már természetesen mindenki számára elérhetővé is tették.
 

Aki esetleg nem ismerné, a ROSA Desktop egy orosz fejlesztésű, a népszerű Mandriva disztribúció alapjaira épülő ingyenes operációs rendszer, ami egy alaposan átdolgozott KDE munkaasztalt vonultat fel, de emellett a fejlesztőcsapat még számtalan módosítást eszközölt rajta, amiknek köszönhetően a felhasználók egy rendkívül könnyen kezelhető rendszert kaphatnak kézhez.

A ROSA Desktop 2012 most felbukkant Alpha 2-es kiadása már a 3.5.5-ös verziószámú Linux rendszermag képességeit kamatoztatja, Plasma Desktop-ból pedig a 4.9.2-es variáns áll a felhasználók rendelkezésére. Az operációs rendszer aktuális változatának talán egyik leglényegesebb újítása, hogy már fel lett vértezve alapfokú UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) támogatással is, bár ez a funkció az Apple hardverek esetében nem elérhető.

Az újdonságok frontján köszönthetjük még a GRUB2 rendszertöltőt is, ami a fejlesztőcsapat elmondása szerint elődjénél lényegesen jobban kezeli a modern operációs rendszereket, de emellett persze az olyan népszerű programokról sem kell lemondanunk, mint például a Mozilla Thunderbird és Firefox páros, a LibreOffice irodai programcsomag, valamint a ROSA saját fejlesztésű SimpleWelcome, RocketBar, StackFolder, KLook és TimeFrame szoftverei.

A közleményben Konstantin Kochereshkin kihangsúlyozta, hogy a jelenlegi Alpha 2 változat még több hibát is tartalmazhat, ezért éles rendszeren való használatát és munkavégzésre nem javasolja. A ROSA Desktop 2012 most elkészült Alpha 2 kiadása már letölthető az alábbi linkeken keresztül, és ahogy azt már megszokhattuk, természetesen már mind a 32 bites, mind pedig a 64 bites konfigurációkra kihegyezett ISO lemezképek közül válogathatunk.

A 32 bites ROSA Desktop 2012 Alpha 2 letöltése (1,5 GB).
A 64 bites ROSA Desktop 2012 Alpha 2 letöltése (1,5 GB).
1 hozzászólás

totyak

8 éve, 1 hónapja és 15 napja

Sokan kihasználják, hogy a Linux ingyenes és módosítható, de nem értem mi értelme van ennyi féle op rendszert faragni Linux alapokra.

válasz erre
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt