Sonic, a sündisznó filmkritika

2020. február 14.
79.2091
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
A folytatások és remake-ek korában - melyben Hollywood, amikor csak lehet, kerüli az új, eredeti és ezáltal kockázatos ötleteket - a franchise mellett a másik bűvös szó az adaptáció, legyen szó könyvről, képregényről vagy akár videojátékról. Ez utóbbiak táborát gyarapítja a közkedvelt és immár klasszikusnak számító Sonic, az emberi vonásokkal rendelkező, kék színben pompázó és szupergyors sündisznó, aki még a múlt században, pontosabban 1991-ben tette először tiszteletét a Sega 16 bites Mega Drive platformján.
Advertisement


Noha a játékadaptációk általában nem sok port kavarnak, sőt legjobb esetben is többnyire csak egyszer nézhető produkciókról beszélhetünk (lásd a legutóbbi Pokémon-filmet), az igyekezet azért nem egyszer megvan, hogy valami tényleg maradandó, vagy legalábbis szórakoztató és az eredeti anyaghoz hű mozi készüljön.

A Sonic esetében látszott, hogy az alkotók a szívükön viselik a címszereplő sorsát - de a saját potenciális profitjukét biztosan -, amikor az első képeket ért rajongói kritikák (sőt felháborodás) után Sonic kinézetét a játékokban látotthoz igazították.

Ugyanakkor az ilyen filmek forgatókönyve általában másodlagos szempontot képez a stúdiók számára, ezért többnyire azok színvonala sem üti meg a kívánatos mércét. A Sonic, a sündisznónak azonban, még ha a története nem is egy nagy szám, van lelke és még valami pozitív mondanivalója is, ami remek családi filmmé avanzsálja.

Ha egyszer Dr. Robotnik (Jim Carrey) kiszagolja a prédát, többé nem lehet levakarni

Ha egyszer Dr. Robotnik (Jim Carrey) kiszagolja a prédát, többé nem lehet levakarni


A rendkívüli erő birtokában lévő Sonic egy idegen bolygóról menekült a Földre, ahol egy Montana-i kisváros közelében él és rejtőzködik. Minden erejével igyekszik betartani a szabályt, hogy létezésének titokban kell maradnia, mivel azonban rettenetesen unatkozik, rendszeresen ott ólálkodik a helyiek közelében.

Így nem csoda, ha egy nap felfedezi őt Tom, a kissé szarkasztikus, ám jószívű járőr (James Marsden), aki persze megsajnálja a szegény, üldözött sündisznót, miután az valahogy kidumálja magát. A kormány ugyanis egy baleset miatt tudomást szerzett a létezéséről, és a mániákus gépmágus Dr. Robotnik-ot (Jim Carrey) küldte a kézre kerítésére, annak mindenhová beszivárgó drónjaival és egyéb szerkentyűivel együtt.

Miközben Tom és Sonic azon dolgozik, hogy biztonságba juttassa hősünket, számos kalandban lesz részük, ami a komoly döntés előtt álló zsarut is gondolkodóba ejti. Mielőtt azonban elérnék céljukat a messzi San Francisco-ban, Robotnik ismét a nyomukra akad, és mindent elkövet azért, hogy a "veszélyes kis űrlény" többé ne tudjon meglógni előle...

A kisvárosi rendőr Tom (James Marsden) nem pont ilyen kalandokról ábrándozott

A kisvárosi rendőr Tom (James Marsden) nem pont ilyen kalandokról ábrándozott


Habár mindez nem is túl bonyolult és nem is túl újszerű, a lényeg, ahogy mondani szokás, ezúttal sem a cél, hanem maga az utazás. Halálra izgulni amúgy sem fogja magát senki a cselekmény miatt, viszont ez esetben sokkal fontosabb, hogy az alkotóknak sikerült fenntartani a könnyed és a kissé drámaibb - de legalábbis komolyabb - hangvétel egészséges egyensúlyát.

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy szerencsére nem tolták túl a "nagy erő nagy felelősséggel jár" típusú, sablonos szövegeket, miközben a gegek és felesleges hülyeségek garmadája sem árad a filmből, bármennyire játékos és nyughatatlan kis fickó is legyen a mi Sonic barátunk. S bár éppen abból sincs hiány, mégsem annyira a nosztalgián van a hangsúly, hanem inkább a címszereplőn és a karaktereken, na meg a köztük lévő, alapvetően ártatlan és bájos, de nem túl gyermeteg interakciókon.

A magányos sündisznó egyedül is feltalálja magát

A magányos sündisznó egyedül is feltalálja magát


A rajongók megnyugtatására azt kell mondjam, Sonic olyan, amilyennek lennie kell: vicces, szeleburdi és kalandvágyó, ugyanakkor sebezhető is. Mindezen tulajdonságainak köszönhetően, még ha őrülten nagy jellemfejlődésen nem is megy keresztül, furcsa mód nézőként lehetségessé válik vele az azonosulás - már amennyire egy ilyen, képregényszerű figurával csak lehetséges.

A siker azonban jelentős részben James Marsdennek köszönhető, aki kiváló partnerként szolgál virtuális főhősünk számára. Az X-Men szériával elhíresült Marsden már korábban is bizonyította a hasonló karakterekhez és produkciókhoz való tehetségét és affinitását (lásd Hopp, de nem véletlenül szerepelt már Disney-filmben is), és itt Sonic-kal is nagyszerű párost alkotnak.

Ugyanez elmondható Jim Carrey-vel kapcsolatban (mindkettejük viszonylatában), aki tökéletes választás volt az öntelt paprikajancsiként viselkedő, őrült zseni megformálására. Habár Marsdennel sincs sok közös jelenetük, élvezet nézni, ahogyan reagálnak egymásra - ráadásul úgy, hogy játékuk és szópárbajuk nem csak a gyerekek, de az idősebbek számára is igencsak szórakoztató tud lenni.

Mit szólna mondjuk egy belső motozáshoz?

Mit szólna mondjuk egy belső motozáshoz?


Erről a különböző popkulturális utalások, kikacsintások és beszólások is gondoskodnak. Több vicces szokás és jelenség is megkapja a magáét, sőt a narratíva még attól sem riad vissza, hogy néha egy kis társadalomkritikával éljen (na persze csak a műfaj keretein belül maradva).

Összességében a humor, bár kortársnak mondható az aktuális vonatkozások miatt, nem hat túltoltnak vagy erőltetettnek, ami manapság nem mindig magától értetődő a családi filmnek beállított alkotások esetében.

Annak ellenére, hogy nem sok eredetiség van benne (akad olyan jelenetsor, ami egyenesen nyúlásnak nevezhető), és frissnek sem éppen mondható, a Sonic, a sündisznó egy aranyos és szerethető, igazi "feel good" mozi, ami kisebbek és nagyobbak számára is bátran ajánlható.

Sonic, a sündisznó előzetes

 

Sonic, a sündisznó / Sonic the Hedgehog (2020)

elég csak egy nachos, köszi
  • Műfaj: Családi
  • Hazai premier: 2020. február 13.
  • Rendezte: Jeff Fowler
  • Hossz: 99 perc
  • 2020-02-14 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/sonic-a-sundiszno_1.jpg
  • Szereplők: James Marsden, Jim Carrey, Tika Sumpter
  • Forgatókönyv: Patrick Casey, Josh Miller
  • Operatőr: Stephen F. Windon
  • Vágó: Debra Neil-Fisher, Stacey Schroeder
  • Zene: Junkie XL
7
Jeff Fowler 99 Junkie XL 2020-02-14 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/sonic-a-sundiszno_1.jpg
12 hozzászólás

totyak

4 éve, 3 hónapja és 22 napja

Nem vagyok Sonic rajongó, alig egy-két epizóddal ha játszottam, de filmek jöhetnek minden mennyiségben, minden műfajban (szinte). ahhoz képest, hogy már előre temetve volt ez a produkció, szerintem meglepően jó lett, én végig élveztem, végig lekötött, jók voltak a karakterek. Várom a folytatást.

válasz erre

DNS

4 éve, 5 hónapja és 10 napja

WickedSick írta:
Én nem nevezném szatírának a Jojo nyuszit. Vannak benne alapvetően szatirikus elemek, de a tragikomédia sokkal jobban illik rá. A Becstelen Brigantyk meg... hát nem tudom, egyik kedvenc filmem, de azért nem hasonlítanám össze a kettőt, teljesen más liga, a settinget leszámítva.röhögő smiley

A Sonic-ról meg: valóban, ahogy mondod, én is tudtam úgy értékelni, hogy egy átlagos, mezei, családbarát blockbuster, ezért is mondom, hogy tök jópofa alapjáraton a film, csak kicsit most már kezd kiapadni szerintem, hogy meg kell elégednünk "ennyivel". Lassan már tényleg ott tartunk, ha játék adaptáció kerül a mozikba, akkor máris ott a skatulya, hogy ez sem lesz több egy korrektnél és ez valahol szomorú:/ a kreativitás nagyon hiányzik ezekből a filmekből sajna...
Abban szerintem biztosan egyetérthetünk, hogy a kreativitás nagyon hiányzik mostanában ezekből a filmekből, sőt nem csak ezekből... A pénz beszél, a kutya meg ugat, ugyebárnyelvnyújtó smiley

válasz erre

WickedSick

4 éve, 5 hónapja és 10 napja

DNS írta:
A jelek szerint az alkotók és a stúdió számára ezúttal (is) az volt a legfőbb szempont, hogy egy nagyobb, általánosabb közönséghez eljuttassák a filmjüket, és így többet kaszáljanak vele, ezért leginkább a dolog családi jellegét erőltették. Ez pedig szerintem alapvetően jól sikerült (az átlaghoz képest biztosan), annak ellenére, hogy egy régi sablont húztak rá egy új, filmen még nem látott karakterre. Ettől függetlenül persze nyilván tehettek volna bele több utalást és easter egget, hogy a rajongóknak is jobban kedvezzenek, de ezek szerint nem vették a fáradtságot.

Én mindenesetre csak szimplán "mezei user"-ként néztem, mint filmet önmagában, és nekem tök szimpatikus volt maga a hangvétel és többnyire a humor is, ami teljesen családbarát, viszont abszolút nem gyermeteg. Nekem ilyen szempontból még talán jobban be is jött, mint mondjuk az Angry Birds filmek, de az biztos, hogy a cukinak cuki, de többnyire steril, unalmas és érdektelen Detektív Pikachu-hoz képest ezt egyértelműen jobbnak tartom.

Ami meg a Jojo Nyuszit illeti, tényleg voltak jó pillanatai, de onnantól kezdve, hogy ráhúzták a trendi amerikai sablonokat egy teljesen más helyzetre és kultúrára, számomra igazán sosem működött teljesen az a film. Bizonyos szempontból az sem volt más, mint a sok hasonló liberális agymenés mostanában... Mondom ezt úgy, hogy egyáltalán nem vagyok nagy Orbán fan, és távolról sem én vagyok a legkonzervatívabb fickó vagy akár filmkritikus. De ha már 2. vh-s szatíra, akkor sokkal inkább a Becstelen brigantykat tudom ajánlani.
Én nem nevezném szatírának a Jojo nyuszit. Vannak benne alapvetően szatirikus elemek, de a tragikomédia sokkal jobban illik rá. A Becstelen Brigantyk meg... hát nem tudom, egyik kedvenc filmem, de azért nem hasonlítanám össze a kettőt, teljesen más liga, a settinget leszámítva.röhögő smiley

A Sonic-ról meg: valóban, ahogy mondod, én is tudtam úgy értékelni, hogy egy átlagos, mezei, családbarát blockbuster, ezért is mondom, hogy tök jópofa alapjáraton a film, csak kicsit most már kezd kiapadni szerintem, hogy meg kell elégednünk "ennyivel". Lassan már tényleg ott tartunk, ha játék adaptáció kerül a mozikba, akkor máris ott a skatulya, hogy ez sem lesz több egy korrektnél és ez valahol szomorú:/ a kreativitás nagyon hiányzik ezekből a filmekből sajna...

válasz erre

DNS

4 éve, 5 hónapja és 10 napja

A jelek szerint az alkotók és a stúdió számára ezúttal (is) az volt a legfőbb szempont, hogy egy nagyobb, általánosabb közönséghez eljuttassák a filmjüket, és így többet kaszáljanak vele, ezért leginkább a dolog családi jellegét erőltették. Ez pedig szerintem alapvetően jól sikerült (az átlaghoz képest biztosan), annak ellenére, hogy egy régi sablont húztak rá egy új, filmen még nem látott karakterre. Ettől függetlenül persze nyilván tehettek volna bele több utalást és easter egget, hogy a rajongóknak is jobban kedvezzenek, de ezek szerint nem vették a fáradtságot.

Én mindenesetre csak szimplán "mezei user"-ként néztem, mint filmet önmagában, és nekem tök szimpatikus volt maga a hangvétel és többnyire a humor is, ami teljesen családbarát, viszont abszolút nem gyermeteg. Nekem ilyen szempontból még talán jobban be is jött, mint mondjuk az Angry Birds filmek, de az biztos, hogy a cukinak cuki, de többnyire steril, unalmas és érdektelen Detektív Pikachu-hoz képest ezt egyértelműen jobbnak tartom.

Ami meg a Jojo Nyuszit illeti, tényleg voltak jó pillanatai, de onnantól kezdve, hogy ráhúzták a trendi amerikai sablonokat egy teljesen más helyzetre és kultúrára, számomra igazán sosem működött teljesen az a film. Bizonyos szempontból az sem volt más, mint a sok hasonló liberális agymenés mostanában... Mondom ezt úgy, hogy egyáltalán nem vagyok nagy Orbán fan, és távolról sem én vagyok a legkonzervatívabb fickó vagy akár filmkritikus. De ha már 2. vh-s szatíra, akkor sokkal inkább a Becstelen brigantykat tudom ajánlani.

válasz erre

VaPe

4 éve, 5 hónapja és 10 napja

5t3v3nk3 írta:
Kapaszkodj: Nekem a Detektív Pikachu is tetszett! Igaz ezt nem láttam, meg Sonicot nem is vágom nagyon, szóval DVD-s lesz.
Jó hát van akinek vannak perverzióik. röhögő smiley Azt még nem láttam am.

válasz erre

Direktor

4 éve, 5 hónapja és 10 napja

Ezt csak úgy szabad megnézni (már képek alapján is), hogy nem vagy Sonic játékos, maximum tudod hogy létezik ilyen. És ha van gyereked, akit elviszel. Minden más opció nem létező.

válasz erre

marco

4 éve, 5 hónapja és 10 napja

Na ez az a film, ami nálam 3 pontot kapott volna, ha én írom a kritikát, igaz én nagyon szubjektíven mondom ezt. IMDb-n ennyit is nyomtam rá. mosolygó smiley Bár az tagadhatatlan, hogy ha nem hardcore gamerként hanem mondjuk független filmnézőként tekintek rá, akkor maga a film tényleg súrolhatja a hetet, de inkább az 5-6-ot.

DNS objektívebb kritikát fogalmazott meg mint mondjuk én tettem volna, tény hogy családi filmként, gyerekeknek szóló filmként nagyot fog menni szerintem.

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

4 éve, 5 hónapja és 10 napja

[Tiltott felhasználó!]

VaPe

4 éve, 5 hónapja és 10 napja

Azt hittem, mindenki számára nézhetetlen lesz ez a film, de ezek szerint van akinek nem. mosolygó smiley

válasz erre

WickedSick

4 éve, 5 hónapja és 10 napja

Megmondom az őszintét, én nem tudok annyira elnéző lenni a filmmel, mint te, DNS. röhögő smiley tény, abszolút szerethető, jópofa kis film lett, de szerintem Sonic jócskán többet érdemelt volna. Sehol egy easter egg, sehol egy kikacsintás, átjön az egészből, hogy a készítők tettek magasról az alapanyagra. Nincs egy utalás Knuckles-ékre, a Chaos Emeraldokra, konkrétan semmire, miközben ott van egy bitang vaskos lore az egész Sonic-sztori mögött (pl. a Sonic X rajzfilm nagyszerűen kihasználta a világban rejlő potenciált). Ehelyett vannak popkult utalások, Halálos irambannal és Dwayne Johnsonnal való poénkodás... :/ semmi fantázia nincs az egészben szerintem, Jim Carrey is magát játssza, Dr. Robotnik karaktere nagyon nem jön át, és az én legnagyobb bajom talán az, hogy most már sokadjára adják el ugyanazt a filmet. Az Angry Birds-film (ami történetesen szerintem tök jó volt) is ugyanerre a sablonsémára épült, a Ratchet & Clank film is, és most ez is. Ugyanazt az üzenetet adják el ezek az animációs adaptációk, amivel még nem lenne baj, nem kell újat mondani, csak az eszköztáron kell ilyenkor csavarni (mint mondjuk ahogyan a Jojo nyuszi is újszerűen el tudta adni a szeretet fontosságát). Meg ha belegondolunk, szerintem azért Sonic karaktere is eléggé... fura. Rengeteg játékban, rajzfilmben ő volt az a karakter, aki bár poénos volt, gyermeteg némileg, de mindig volt egy kőkemény karizmája, amivel tudta vezetni a csapatot. Ebből a Sonicból sosem nézné ki, hogy tudná érdemben vezetni Knuckles-éket... röhögő smiley tipikus egyszeri szórakozás szerintem ez a film, annak tényleg jó, csak na, lett volna ebben több is sztem. szomorú smiley

válasz erre

Ronalddo

4 éve, 5 hónapja és 10 napja

Na erre nem számítottam! meglepett smiley

válasz erre

petrovicsz

4 éve, 5 hónapja és 10 napja

Hát itt jobb pontot kapott mint külföldön! röhögő smiley

válasz erre
 

kapcsolódó hírek, cikkek

Wonka

Wonka

Dzsungelhajsza

Dzsungelhajsza

Kísértetkastély

Kísértetkastély

legutóbbi hozzászólások
 
Reichert Viktor profiljaManiac profiljamarco profilja