Hajsza a föld alatt filmkritika

2009. szeptember 01.
73.0811
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
gocsa profilja, adatai
gocsa
A Hajsza a föld alatt egy igazi klasszikus újrafeldolgozása, méghozzá már nem is az első a sorban. A Morton Freedgood által (John Godey álnéven) írt, és 1973-ban kiadásra kerülő azonos című regényt először Joseph Sargent rendező vitte vászonra, 1974-ben. A történet négy profi bűnözőről szól, akik álruhába öltözve szállnak fel, külön-külön, eltérő állomásokon a Pelham Bay Park-beli állomástól induló 6-os számú New York-i metrójáratra, méghozzá eléggé határozott céllal: átvenni az irányítást a szerelvényeek felett, és túszokat ejteni. Az alaposan felfegyverzett gengszterek a fogságba esett ártatlan utasok életének fejében 1 millió dollárt követelnek a várostól, és kereken egy órán belül, különben percenként egy emberrel végeznek. A Peter Stone keze alól kikerülő forgatókönyv sikeresen adaptálta a könyv feszes, mozgalmas cselekményét, a karakter interakciót és az érzelemtől túlfűtött dialógusokat, megspékelve mindezt eredeti New York-i cinizmussal, a más nagyvárosokéhoz nem is hasonlítható maró gúnnyal. A főszereplők egytől egyig zseniális alakítást nyújtottak, többek között Walter Matthau, Robert Shaw, Hector Elizondo, Martin Balsam és Jerry Stiller voltak láthatóak a filmben.



Hajsza a föld alatt filmkritika - 2. kép

Sargent egy első percétől az utolsóig izgalmas thrillert hozott létre, egy már egyébként sem gyenge alapanyagból táplálkozva, munkája pedig még 35 évvel később is megállja a helyét, pontosan ugyanannyira, mint elkészültekor. De ismerjük Hollywood-ot, ahol úgy látszik mindenki azon a véleményen van, hogy nincs új a nap alatt, és egy sikeres ötlet sikeres filmváltozata sosem elég, újabb és újabb bőröket kell lehúzni az egyszer már bevált témáról. 1998-ban egy tévés adaptáció került leforgatásra, a Blade Runner-ből ismert Edward James Olmos és Vincent D'Onofrio főszereplésével - ez magátó értetődően a nyomába se tudott érni a '74-es alapműnek. Alighogy telt el tíz év, újra szükségét érezték az illetékesek elővenni a metróeltérítős sztorit, hogy átpolírozhassák, kiherélhessék és a poszt-9/11 Amerikájának megfelelő új köntösbe bújtathassák. Ha más nem is, az legalább magabiztosan állítható a Hajsza a föld alatt 2009-es változatáról, hogy jó remake, eléri a célkitűzését, vagyis javarészt hű marad a forráshoz, követi annak szellemét, de új szemléletet is alkalmaz, és új, aktuálisabb mondanivalóval tölti meg annak tartalmát.

Tony Scott filmje, előnyére legyen mondva, nem igyekszik agyatlan akciófilmmé transzformálni a szokásosnál lassabb folyású, és nem igazán a látványra építő szcenáriót. A Scott-féle Hajsza a föld alatt megmaradt pszicho-trillernek, és a különleges effektusok, a pirotechnika és fülsüketítő ricsajok a háttérbe szorulnak, egészen a fináléig. A történet nagyvonalakban ugyanaz maradt (eltekintve persze az olyan apróságoktól, mint a váltságdíj felemelése 10 millió dollárra, vagy a technológiai update), viszont bizonyos részeknél azért komolyabb változtatásokat vehetnek majd észre az eredeti filmet ismerő nézők.

Hajsza a föld alatt filmkritika - 3. kép

A Hajsza a föld alatt semmi olyasmivel nem rendelkezik, mint prológus, vagy részletesen felépített felütés - az 1974-es Sargent-féle filmmel szemben, ahol az első negyed óra a metró életének bemutatásával, és a túszejtők alaposan átgondolt tervének első fázisával telt, Scott verziójában a főcím végére a magát Ryder-nek nevező szociopata (John Travolta) által vezetett banda (Luis Guzmán, Victor Gojcaj, és Robert Vataj) már el is foglalta a Pelham 123 kódnévvel illetett járatot. A terroristák követeléseit Walter Garber (Denzel Washington), a megvesztegetés vádja miatt éppen felfüggesztés előtt álló ügyeletes diszpécser veszi át, aki aztán végig közvetítője is marad Ryrder-nek és csapatának, a rosszfiúk ugyanis nem hajlandóak mással, például a hivatásos túsztárgyaló Camonettivel (John Turturro) sem, beszélni.


Hajsza a föld alatt filmkritika - 4. kép

A Brian Helgeland által írt újragondolt forgatókönyv az eredeti filmhez képest sokkal jobban koncentrál a túszejtők főnöke, Ryder és a metróalkalmazott, Walter közti kapcsolatra. Az 1974-es filmben Walter Matthau rendőrt játszott, aki egyben a túsztárgyaló is volt, míg Denzel Washington figurája egy hétköznapi ember, aki ráadásul úgy tűnik nem is éppen makulátlan erkölcsű. A készítők igyekeztek Walter karakterét átlagosnak, életét ezidáig viszonylag eseménymentesnek feltüntetni, például a feleségével való telefonbeszélgetések segítségével - így jobban azonosulhatunk vele. Ryder ezzel szemben nem egy hidegvérű gyilkos, ahogyan a Robert Shaw által megformált egykori zsoldoskatona, Mr. Blue volt, inkább egy manipulátor, gondolkodó, elmejátékokat űző gonosz. A múltját tekintve a valódi neve Dennis Ford, és Wall Street-i nagymenő volt, akit stiklijei miatt tíz évre ítélt a bíróság, ő azonban ezt igazságtalannak találta, ezért tervelte ki ezt a bosszút. Az érdekességet nyilvánvalóan az jelentené, hogy a jó és rossz oldalán álló két karakter közül egyik sem világosan jó, vagy rossz, nincs fekete és fehér, mindkettejüket a helyzetük kényszeríti csak arra, amit tesznek. Walter esetében egy normális, unalmas mindennapi munkát végző embert a szituáció nem mindennapi, hősies cselekedetekre kényszeríti.


Hajsza a föld alatt filmkritika - 5. kép

A legnagyobb probléma a Hajsza a föld alatt-tal Tony Scott annyira sajátos, és a közönséget teljességgel megosztó stílusa lehet. Vagy imádni, vagy utálni lehet, vagy megtűrni. Nagyon ritka esetekben működött csak az a felturbózott videoklipes esztétika, amit Scott használ (rendkívül gyors vágások, furcsa lassítások, homályos képek, satöbbi), és ez sem azon alkalmak egyike, amikor minderre szükség lett volna. Scott arrogáns, ki-ha-én-nem típusú direktori eszközei inkább elvonják a figyelmet a lényegről, ahelyett, hogy finoman rámutatnának dolgokra. Hálát mondhatunk a vágóasztalok, szűrők és egyéb képi effektusok isteneinek, hogy ez alkalommal Scott nem viszi annyira túlzásba a villogást - ezt megelőző munkáihoz képest legalábbis. Még ennél is inkább rontja filmje minőségét a klisés, középszerű forgatókönyv. Ez leginkább a befejezésre igaz, ami nem elég, hogy közelébe se ér az eredeti mű egyszerű, és mégis roppant hatásos végjátékától, de a hollywoodi akciófilmek egyik legnagyobb kliséjéhez nyúl: az üldözési jelenethez.

Denzel Washington, mint Walter, a korosodó, kissé már elhízott, anyagi gondokkal küszködő családapa bravúrosat alakít, és ismét láthatjuk, hogyan képes egy igazán jó színész kaméleonként bárki bőrét magára húzni. Egyedül az sajnálatos, hogy a kezdetekkor annyira szürke, senki Walterből fokozatosan akcióhős válik, és a film végére már nem a középkorú családos férfit, hanem Denzelt, a filmsztárt látjuk, seggrúgó üzemmódban. Travolta Washingtonnal ellentétben nem sok újat mutat, ugyanazt a félőrült pszichopatát játssza, akit már nem is egyszer ezelőtt. Ijesztően néz ki, ha nem is mindig ijesztő a játéka (legfeljebb ijesztően rossz) - és ez már félsiker.

Hajsza a föld alatt filmkritika - 6. kép

A kisebb szerepeket is ismert, és elismert nevek játsszák. James Gandolfini New York polgármestere, aki hivatali időszaka vége felé közeledve már a nyugdíj adta örömöket várja, de most kénytelen a Ryder-rel való egyezkedésben aktívan részt venni. A '74-es filmben a Lee Wallace által megformált polgármester tetyetotya, önállóan döntésképtelen Abe Beame-karikatúra volt (aki 1974 és 77 között töltötte be a polgármesteri szerepet New York-ban), Gandolfini karaktere már sokkal erősebb, olyasvalaki, aki nem teketóriázik annyit. John Turturro a rendőrségi túszszakértő, legfőbb szerepe, hogy a feszültséget növelje a metró irányítóközpontjában, csak nyűg Walter nyakán, és mikor a megvesztegetési ügye kitudódik, Turturro még ellenségesebbé válik feléje.


Hajsza a föld alatt filmkritika - 7. kép

Walter és a főnöke (Michael Rispoli) között sem nevezhető rózsásnak a hangulat. Érdekes, hogy az eredeti filmben a túszejtők között volt állandóan konfliktus, aminek rossz vége is lett, most pedig a jófiúk nem tudnak kijönni egymással. Az 1974-ben készült Hajsza a föld alatt-ot ismerők sok ilyen hasonlóságot-eltérést felfedezhetnek majd, a sztori magja ugyanaz maradt, sok-sok részlet azonban más lett. Csodálatos dolog, és Freedgood regényének erősségét bizonyítja, hogy a történetét jelentékeny változtatások nélkül ugyanúgy el lehet mesélni 35 évvel később is, minden technológiai fejlődés ellenére. A gond, hogy Scott rendezéséből hiányzik majdhogynem minden, ami Sargent-ét annyira mesterivé tette. Hiába lett a 2009-es verzió sokkal high-tech-ebb, a 35 éves film mégis jobban megfogja a nézőt, és körömrágásra készteti másfél órán keresztül. Szép és elismerésre méltó, hogy a Walter és Ryder közti interakciót előtérbe helyezve egy sakkjátszmához hasonló szerkezetet sikerült megvalósítani, az eredmény mégsem kielégítő - inkább kiszámítható.

Hajsza a föld alatt filmkritika - 8. kép

A Hajsza a föld alatt egy cseppet sem rossz film, semmiképp se helyezném nagyon lentre a thrillerek sorában, de megvannak a maga hibái. Denzel Washington-nal semmi gond sincs, Travolta rendesen túljátssza a szerepét, és fájóan pocsék tud lenni, de a mellékszereplők kiegyensúlyoznak mindent. A forgatókönyv szépen aktualizálta a történetet 9/11 utáni világnézet szerint, sokszor azonban olcsó megoldásokhoz nyúl. Tony Scott tisztes iparosmunkát végzett, ugyanakkor azt azért senki sem fogja vitatni, hogy más rendező, mondjuk Joel Schumacher vagy Christopher Nolan, egy ennél sokkal jobb filmet is kihozhatott volna ebből az anyagból.

Hajsza a föld alatt előzetes

 

Hajsza a föld alatt / The Taking of Pelham 1 2 3 (2009)

  • Műfaj: Krimi
  • Hazai premier: 2009. szeptember 03.
  • Rendezte: Tony Scott
  • Hossz: 106 perc
  • 2009-09-01 08:00:17 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/hajszaafoldalatt_1.jpg
  • Szereplők: John Travolta, Denzel Washington, James Gandolfini, John Turturro, Luis Guzmán, Victor Gojcaj
  • Forgatókönyv: Brian Helgeland
  • Operatőr: Tobias A. Schliessler
  • Vágó: Chris Lebenzon
  • Zene: Harry Gregson-Williams
Tony Scott 106 Harry Gregson-Williams 2009-09-01 08:00:17 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/hajszaafoldalatt_1.jpg
6 hozzászólás

nemabob

15 éve, 6 hónapja és 20 napja

kir?ly film mindenkinek aj?nlom pörgös nem egy unalmas filmmosolygó smiley

válasz erre

nemabob

15 éve, 9 hónapja és 14 napja

kiváncsi vagyok rá nagyon

válasz erre

valko2

15 éve, 9 hónapja és 15 napja

nekem jónak tűnik ajánló alapján. Kíváncsi vagyok milyen lesz

válasz erre

Tibit

15 éve, 10 hónapja

gocsa írta:
Ennyi idő után most tűnt csak fel, hogy a legtöbb cikk premier előtt kint van már? mosolygó smiley Sajtóvetítésnek hívják, ahol a filmes, illetve egyéb médiumok munkatársai legtöbbször egy héttel korábban láthatják a filmeket.
Jól álcáztad!mosolygó smiley Ez is csak azért tűnt fel, mert láttam a reklámot a tévében ami szerint még napok múlva jelenik meg, te meg már cikket írtál róla! Bocs...mosolygó smiley

válasz erre

gocsa

15 éve, 10 hónapja és 1 napja

Tibit írta:
Ha a hazai premier szept. 3, akkor hogyan nézted meg a filmet elsején? mosolygó smiley
Ennyi idő után most tűnt csak fel, hogy a legtöbb cikk premier előtt kint van már? mosolygó smiley Sajtóvetítésnek hívják, ahol a filmes, illetve egyéb médiumok munkatársai legtöbbször egy héttel korábban láthatják a filmeket.

válasz erre

Tibit

15 éve, 10 hónapja és 1 napja

Ha a hazai premier szept. 3, akkor hogyan nézted meg a filmet elsején? mosolygó smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaBotyi profiljarDAVE profilja