Életeken át filmkritika

2004. április 17.
71.4591
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Szoron profilja, adatai
Szoron
Krimiket tekintve most valahogy pang a piac. Vannak elvétve, ilyen jellegű filmek, de azok valahogy nem fogják meg annyira az embert. Az első benyomásom a filmről mindenképpen pozitív volt. Nem volt semmi kisebb vagy nagyobb hiba. A fordulatok logikusak és egyértelműek, mégis rejtettek maradnak a néző előtt addig, amíg az írók rejtve akarják tartani. A film, az én esetemben a filmgyűjteményem részét fogja képezni. Most hogy felmagasztaltam a filmet, lássuk miért is emelkedik ki a többi közül az Életeken át.
 

/>
Életeken át filmkritika - 2. kép

A főszerepekben igen kiemelkedő színészek díszelegnek. Ethen Hawke, aki a Kiképzésben, a Gattaca-ban, a Holt költők társaságában és egyéb nagy sikerű filmekben már bizonyított. Angelina Jolie, már több maradandót alkotott, Lara Croft-ként két filmben, Tolvajtempóban autótolvajként, A csontembereben nyomozóként. (és most ismét nyomost az igen szexis színésznő. És bár nem túl sokat szerepel a filmben, mégis a főszereplők közé soroljuk Kiefer Sutherlandet, aki a fülkében is csak pár pillanatra jelent meg, a Dark City-ben, az A három testőrben és például az Egyenesen átban viszont kimondottan sokat szerepelt. A film rendezője D. J. Caruso akitől eddig még szinte semmi sem láthattunk, de remélhetőleg még fogunk vele találkozni újabb filmjeninek rendezőjeként.

Életeken át filmkritika - 3. kép

Egy krimi esetén igen fontos, hogy a néző számára az utolsó pillanatig kérdéses legyen ki is tettes. Ezt vagy úgy lehet elérni, hogy szinte mindenkit gyanússá kell tenni mint Agatha Christie, vagy az utolsó pillanatig nem tesszük gyanússá a valódi tettest. Ebben a filmben egy harmadik módszert választottak, ami mondhatni az említett kettő körítése. Sajnos ezt nem magyarázhatóm el jobban, mert ha leírnám pontosan, akkor már nem lenne annyira érdekes a film, hiszen megvan hogy ki a tettes. Egy rendőr, a festőművész, egy háttérben megbúvó személy vagy valaki már. Kitudja! Az viszont biztos hogy jól megkavar a film addigra mire kiderül ki is a tettes.

Életeken át filmkritika - 4. kép

Az én véleményem az, hogy akkor jó egy ilyen film, ha nyomozásra sarkallja a nézőt, vagyis, hogy figyelje ő is vajon milyen apró mozzanat árulja el számára, ki is a valódi tettes.
Sajnos ezt néhány esetben egy kicsit túlzásba vitték. Vagyis például mikor Illeana Scott (Angelina Jolie) pillanatnyi megfigyeléseit mutatják (figyeli a másik fél mozdulatait, beszédét, a helyszín berendezéseit). Talán ezek egy fokkal el lettek túlozva. De ez nem annyira szembetűnő, hogy zavaró legyen. Ellenben van egy másik dolog ami szembetűnő és szerintem mások számára is zavaró lehet. Ez pedig az üldözések. Nem igen tudom ki találta ki, hogy üldözésnél rángassák a kamerát, ami amúgy is fullra van zoomolva, de itt is használták ezt a megoldást. Borzalmas. Szó szerint élményromboló. Nem lehet látni, mikor az autók üldözik egymás, miként kerülgetik az normálisan közlekedő autókat. Nem lehet pontosan látni, felfogni hol és miként menekül vagy üldözik a menekülő férfit. Való igaz, hogy ezzel növelik a sebesség érzetet, vagyis olyan hatást keltenek, mintha teljes sebességen vezetnének vagy futnának, de ez a látvány rovására megy (Nagyon).

Életeken át filmkritika - 5. kép

És végül miről is szól a történet.
Adott egy férfi, aki valahogy – születésétől vagy neveltetésétől – nem igen normális. Gyerekkorában a szülei, testvárát tartották előtérben, ő pedig a háttérbe szorult. Ettől egy olyan kényszerképzete alakult ki, hogy más bőrébe kell bújni annak érdekében, hogy teljes értékű személy lehessen. Vagyis saját énjén háttérbe próbálta szorítani ezzel. Ezt úgy érte el, hogy megölt hozzá hasonló egyedülálló embereket és felvette szokásaikat és azonosságukat (nevüket, életvitelüket).
Ennek a gyilkosnak a nyomába ered Illeana Scott, egy FBI különleges ügynök, akinek ez a specialitása. A fordulatok csodásak, melytől a néző valóban nagyszerűen fog szórakozni. Sajnos az tény, hogy ez is egy olyan film, melyet egyszer lehet igazán megnézni, hiszen másodjára, már tudjuk a megoldást és így már nem lehet akkora élmény.

Életeken át filmkritika - 6. kép

Még egy mozzanatra felhívnám mindenki figyelmét. Bár csak három, négy alkalommal van ijesztő jelenet a filmben, azok éppen elegek ahhoz, hogy a néző 1-2 évet öregedjen. Vagyis mindig legyük résen még akkor is, mikor azt hinnénk nem történhet semmi baj.
Ha nem érte el a film az alapművek szintjét és mindenkinek azt tanácsolom egyszer mindenképpen nézze meg a filmet. Megéri.

Életeken át
Nemzetiség: Amerikai
Jellemző: akció, krimi
Hossz: 100
Készült: 2004
Premier: 2004-04-22
Forgalmazza: Intercom

Eredeti cím: Taking lives
Rendező: D.J. Caruso
Szereplők: Angelina Jolie
Ethan Hawke
Fényképezte: Amir Mokri
Díszlet: Tom Southwell
Írta: Jon Bokenkamp
Producer: Mark Canton
Bernie Goldmann
 

Életeken át filmkritika / Taking lives ()

 • Műfaj:
 • Hazai premier: nincs még időpont
 • Rendezte:
 • Hossz: 0 perc
 • Szereplők:
 • Forgatókönyv:
 • Operatőr:
 • Vágó:
 • Zene:
 • IMDb:
 • Gyártó:
 • Forgalmazó:
 • Honlap:
2 hozzászólás

fnx

5 éve, 3 hónapja és 6 napja

Angelina jó bőr

válasz erre

WillThaWheel

6 éve, 11 hónapja és 27 napja

Jónak néz kis, olvasottak alapján... Lehet megnézem.

válasz erre
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

WickedSick profilja