Bad Boys: Mindörökké rosszfiúk filmkritika

2020. január 16.
79.3061
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
A folytatások korában már semmi meglepő sincs azon, ha akár évtizedekkel később elővesznek egy egykor sikeres filmet vagy franchise-t. Így azon sem csodálkozunk különösebben, hogy az utoljára a 2000-es évek elején látott Bad Boys rosszfiúi is visszatérnek az ezüst vászonra - bár ez esetben tény, hogy a második részt követő években több, a folytatásra tett kísérlet is megfeneklett, míg végül mostanra sikerült összehozni egy, a stúdió által is támogatott produkciót.
Advertisement


A szériát lezáró (?) történet a két, nyugdíjazás előtt álló zsaru utolsó közös bevetéséről szól - vagy legalábbis annak állítja be magát. Míg a még mindig formában lévő, független Mike Lowrey (Will Smith) továbbra is nagykanállal falja az életet és tolja a bűnözők elleni akciózást, az igencsak elkényelmesedett, családos Marcus Burnett (Matrin Lawrence) inkább az erőszakmentes háttérmunkát választja.

Amikor azonban feltűnik a színen egy titokzatos, ám igencsak őrült és veszélyes bűnöző, Isabel Aretas (Kate del Castillo), aki a fián, a kőkemény és mindenre elszánt Armando-n (Jacob Scipio) keresztül érvényesíti akaratát, egyre több fontos ember válik merénylet áldozatává.

Miközben Mike és Marcus egymást próbálja meggyőzni a saját hozzáállásának igazáról, Howard rendőrkapitány (Joe Pantoliano) a modern eszközökkel dolgozó Ritától (Paola Nunez) és fiatal csapatától várja a gyilkossági ügyek megoldását. A személyes érintettséggel rendelkező Mike azonban nem képes elengedni a dolgot, ami végül oda vezet, hogy ő és Marcus újfent az események sűrűjében találja magát...

Howard rendőrfőnök (Joe Pantoliano) szívhatja a fogát Lowrey önfejűsége miatt

Howard rendőrfőnök (Joe Pantoliano) szívhatja a fogát Lowrey önfejűsége miatt


A Mindörökké rosszfiúk tehát a két nyomozó eltérő beállítottságából eredő konfliktushelyzetre épít, ami mind a dramaturgia, mind a humor tekintetében megállja a helyét. A szokásos piszkálódás, kölcsönös odamondogatás most is megy rendesen, a levágott dumák sokszor ülnek, megidézve a régi, a franchise-tól, illetve a Smith-Lawrence párostól megszokott hangulatot.

A "Bad Boys feelinghez" persze a menő verdák, fegyverek, ruhák és egyebek is szervesen hozzátartoznak, kiegészülve a hamisítatlan Miami idillel és rongyrázással. A zene szintén megidézi az eredeti filmzenét, miközben új, modernebb hangzásvilágot prezentál, ami jól illik az alkotás élénk, vibráló képi világához.

Technikai szempontból tehát a produkció végig a topon van, a cselekmény és az akció is pörög, ahogy kell, így a film egy perce sem válik unalmassá (legfeljebb időnként egy kicsit önismétlővé).

Burnett (Martin Lawrence) csak kapkodja a fejét Lowrey (Will Smith) provokatív módszerei láttán

Burnett (Martin Lawrence) csak kapkodja a fejét Lowrey (Will Smith) provokatív módszerei láttán


Michael Bay hiánya nem különösebben érezhető, sőt talán még javára is válik a produkciónak, amennyiben az új rendezők - a hangulat megőrzése mellett - valamivel jobban ügyelnek a részletekre. A fiatal, arab származású belga Fallah és El Arbi, aki a Fekete című, modern kori Rómeó és Júlia történettel vívott ki szakmai és kritikai sikert magának, láthatóan igyekezett tiszteletben tartani az eredeti anyagot és figurákat, ugyanakkor nem félt a saját ízlése szerint formálni az elbeszélés módját.

Így amellett, hogy a főszereplők még mindig hozzák magukat - vagyis karizmában továbbra sincs hiány - szerencsére azért nem pont ott folytatják, ahol abbahagyták. Rajtuk is meglátszik az idő múlása, ezért elég sokat változtak fiatalabb önmagukhoz képest, miközben alapvető természetük ugyanolyan maradt, garantálva köztük a további összeütközéseket, melyek a szórakoztatás mellett némi jellemfejlődésnek is teret engednek.

Armando (Jacob Scipio) profi módon osztja a halált, de vajon miért?

Armando (Jacob Scipio) profi módon osztja a halált, de vajon miért?


A narratíva egyik fő témája éppen az, hogy meddig lehet ezerrel pörögni, mindig bevonzva a nehézségeket és az ellenségeket. Nem lehet örökké büntetlenül megúszni azt, ha valaki állandóan ott van a középpontban, és mindig maga intézkedik, segítség vagy a lehetséges következményekre való tekintet nélkül - az effajta döntéseink mindig felelősséggel járnak. Az ötven feletti kicsapongó életmódról pedig már ne is beszéljünk...

A produkcióban tehát, a maga egyszerű módján ugyan, de egész sok mondanivaló és komolyság akad, biztosítva a kellő egyensúlyt a megfelelő mennyiségben adagolt poénokkal. Amikor kell, a narratíva tud igen kemény és nyers lenni, hogy aztán pár pillanat múlva látszólag minden komolyságot eldobva nevettesse meg a nézőket, miközben a film legfeljebb néhány olyan momentumot vagy részletet tartalmaz, ami képes kizökkenteni bennünket.

Bed bojz, bed bojz, vaccsu gona dú, vaccsu gona dú ven déj kam for jú?

Bed bojz, bed bojz, vaccsu gona dú, vaccsu gona dú ven déj kam for jú?


Ilyen tényező maga a történet, ami elég nehezen áll meg a saját lábán, néhány ponton pedig inkább valamiféle elvont, misztikus thrillerbe illik, mintsem egy krimibe. Ráadásul nincs benne igazán semmi eredetiség, sőt félig-meddig akár koppintásnak mondható, ami néhány eléggé kínos pillanatot is eredményez.

Mindazonáltal a Mindörökké rosszfiúk a hibái ellenére egy igencsak szórakoztató, igazi popcorn mozi. Az első rész sokak szemében kultikus szintjét ugyan nem éri el egészen, az eléggé gyengécskére sikeredett másodikhoz képest azonban jelentős előrelépés. Ki tudja, ezek után talán még az sem kizárt, hogy lesz további folytatás...

Bad Boys: Mindörökké rosszfiúk előzetes

 

Bad Boys: Mindörökké rosszfiúk / Bad Boys for Life (2020)

elég csak egy nachos, köszi
  • Műfaj: Akció
  • Hazai premier: 2020. január 16.
  • Rendezte: Adil El Arbi, Bilall Fallah
  • Hossz: 123 perc
  • 2020-01-16 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/bad-boys-mindorokke-rosszfiuk_1.jpg
  • Szereplők: Will Smith, Martin Lawrence, Vanessa Hudgens, Paola Nunez, Kate del Castillo, Alexander Ludwig, Joe Pantoliano
  • Forgatókönyv: Chris Bremner, Peter Craig, Joe Carnahan
  • Operatőr: Robrecht Heyvaert
  • Vágó: Dan Lebental, Peter McNulty
  • Zene: Lorne Balfe
7
Adil El Arbi, Bilall Fallah 123 Lorne Balfe 2020-01-16 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/bad-boys-mindorokke-rosszfiuk_1.jpg
8 hozzászólás

totyak

4 éve, 3 hónapja és 19 napja

Jó volt a film, nem vártam nagy durranást, de kellemesen szórakoztam. Lawrence-n kicsit meglátszik már az idő, de azért egészen jól hozta a formáját. Tetszett a kikacsintás a lánya férjével kapcsolatban röhögő smiley

Viszont a vége, hát az szerintem nagyon kuka. Nem fogok spoilerezni, aki látta, érti mire gondolok. Nyilván az ember azt várja, hogy lesz nagy csetepaté és nyer a jó oldal, és nyilván a készítők is arra számítottak, hogy majd mindenki ezt hiszi és jól meglepnek valami csavarral, erre beadnak egy ilyen befejezést. Siralmas.

válasz erre

Hentes

4 éve, 6 hónapja és 7 napja

Hangulatos kritika volt, ezt élveztem olvasni. mosolygó smiley Bad Boys 2-nél nem nehéz jobbat csinálni az az igazság, de örülök hogy tényleg nézhető lett, nem egy elcsépelt harmadik rész.

válasz erre

DNS

4 éve, 6 hónapja és 10 napja

Tommy írta:
Jobb mint a második rész?
Egyértelműenmosolygó smiley

válasz erre

Tommy

4 éve, 6 hónapja és 10 napja

Jobb mint a második rész?

válasz erre

zender

4 éve, 6 hónapja és 11 napja

Bármennyi pontot kapott volna, beülök rá, de azért így sokkal nagyobb a bizodalmam. mosolygó smiley

válasz erre

Ronalddo

4 éve, 6 hónapja és 11 napja

Ezek az újkori folytatások nem szoktak valami jól elsülni. Úgy látom ez olyan felemás, de inkább a jobbik fajtából való. Nem hagyom ki.

válasz erre

VaPe

4 éve, 6 hónapja és 11 napja

Azt hittem sokkal ****abb kritikát kap. mosolygó smiley Ez megnézős!

válasz erre

Direktor

4 éve, 6 hónapja és 11 napja

7 pont az éppen az a szint aminél biztos hogy megnézem! Köszi a kritikát!

válasz erre
 

kapcsolódó hírek, cikkek

Wonka

Wonka

Dzsungelhajsza

Dzsungelhajsza

Kísértetkastély

Kísértetkastély

legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja