Az - Második fejezet filmkritika

2019. szeptember 05.
77.2561
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
Az idei év egyik legjobban várt filmjei és folytatásai között szerkesztőségünk listáján is szerepelt az Az második s egyben befejező része. Nem véletlenül, a két évvel ezelőtti első rész ugyanis az egyik legjobb Stephen King adaptációnak bizonyult, amit valaha láttunk, s bár horrorként talán nem tartozott a legerősebbek közé, szerethető gyerekszereplői és elgondolkodtató története miatt valójában jóval több volt annál.


Az viszont semmiképpen sem könnyítette meg Andy Muschietti (Mama, Az) rendező és alkotótársai helyzetét, hogy a gyerekek időközben felnőttek, nélkülük pedig nem könnyű megismételni a sikert - pláne úgy, hogy ne tűnjön túl erőltetettnek és repetitívnek kvázi ugyanannak a sztorinak az újonnan való elsütése. Az igazi sztárokat felvonultató színészgárda és az előzetesek ugyanakkor bizakodásra adtak okot, és így utólag azt kell mondjam, hogy bár kicsit hosszabb lett a kelleténél, az Az folytatása még mindig jóval több és mélyebb egy szimpla horrornál, alapvetően kielégítő konklúziót szolgáltatva a történetnek.

Az első rész végén a Vesztesek klubja tagjai vérükkel esküdtek meg egymásnak, hogy ha a többnyire a táncoló bohóc, Pennywise (Bill Skarsgard) képében megjelenő démon visszatér, akkor ők végleg leszámolnak vele. Huszonhét évvel később, talán nem túl meglepő módon, újrakezdődnek a rejtélyes eltűnések és gyerekgyilkosságok a városban, ezért a Derry-ben maradt Mike (Isaiah Mustafa) sorra értesíti egykori barátait a vészhelyzetről, emlékeztetve őket korábbi fogadalmukra.

A Vesztesek Klubja itt még örül a viszontlátásnak

A Vesztesek Klubja itt még örül a viszontlátásnak


Az immár máshol letelepedett és külön-külön saját élettel rendelkező klubtagok azonban, bár örülnek a viszontlátásnak, vonakodnak saját ügyükként kezelni a történteket, pláne miután a szörnyeteg újfent a frászt hozza rájuk. A Veszteseket végül a korábbi és a jelenlegi események hatása győzi meg arról, hogy nem menekülhetnek el csak úgy szülővárosukból, illetve sötét múltjuk elől, melynek terhét a mai napig magukkal cipelik. Nincs más hátra, ismételten szembe kell nézniük Pennywise-zal és a saját félelmeikkel...

Az első részhez hasonlóan rengeteg dologról szól a film, s bár nem kevés önismétlés lelhető fel a narratívában, az újabb problémák és dilemmák, illetve a korábbiakra felnőttként való reflektálás elegendő muníciót biztosít a folytatásnak. A középpontban a szereplők saját félelmeikkel való szembesülése és a (gyerekkori) traumák feldolgozása áll, emellett azonban szól bátorságról, felelősségről, a felnövésről, barátságról és szerelemről - és nem utolsósorban a változásról, még ha bizonyos dolgok, körülmények látszólag sosem változnak.

Vissza a múltba

Vissza a múltba


Az emlékek ennek megfelelően végig központi szerephez jutnak a filmben. A rengeteg visszatekintésnek köszönhetően még az sem feltétlenül baj, ha valaki esetleg nem látta az első részt, ennek ellenére ajánlott azt is megnézni, mielőtt valaki beülne a folytatásra. Ugyanakkor nem csak kvázi az abból "kimaradt" jeleneteket láthatunk, hanem többet tudunk meg a szörnyeteg múltjából is, még ha túl sok plusz mélységet nem is ad mindez a változatlanul kegyetlen és hátborzongató antagonistának.

Az alkotók számára az sem jelentett különösebb gondot, hogy a gyerekszereplők a forgatások közötti mintegy két évnyi szünet alatt többnyire igencsak megnőttek és megváltoztak a külsejüket tekintve: a huszonhét évvel korábbi jelenetek kedvéért nagyjából észrevehetetlenül sikerült visszafiatalítaniuk őket a mostanában már egyre bevettebbnek számító számítógépes technikával.

Az időbeli távolság áthidalását pedig nagyban megkönnyíti, hogy a felnőtt színészek igencsak hasonlítanak a gyerekekre, és többnyire kiválóan levették és továbbgondolták azok legfőbb tulajdonságait.

Beverly-nek (Jessica Chastain) komoly problémái vannak a pasikkal és a mosdókkal

Beverly-nek (Jessica Chastain) komoly problémái vannak a pasikkal és a mosdókkal


Az lehet, hogy bizonyos dolgok, tendenciák sosem változnak, és a Vesztesek némelyike még mindig eléggé egy helyben toporog, azért mindegyikükön megfigyelhetőek a személyiségfejlődés jelei. Ez még a gyerekként duci Ben esetében is igaz, legalábbis ami a belső tulajdonságok nagy részét jelenti - nála legfeljebb annyi a különbség, hogy az alkotók egy csavarral egy sportos szívtiprót (Jay Ryan) csináltak belőle.

Az ugyanakkor mit sem változott, hogy a Ben gyermekkori vágyai tárgyát képező Beverly (Jessica Chastain) és a vele romantikus kapcsolatba került, ám azóta megházasodott Bill (James McAvoy) között továbbra is van valami, még ha ők sem tudják pontosan, micsoda. A két színész azonban nem pusztán húzónévként van jelen - mint ahogy a komikus pillanatok nagy részéért felelős Richie (Bill Hader) sem -, még ha vezető szerepüket részben át is veszi a fogadalom betartásához egyedüliként ragaszkodó, Pennywise és Derry múltjának megszállottjává vált Mike.

Az kétségtelen, hogy akadnak igencsak brutális, ijesztő és nem egyszer szívszorító jelenetek a filmben, azt viszont ezúttal nem sikerült elérniük az alkotóknak, hogy az ezáltal fokozatosan felépített feszültség végig fenn is maradjon. A kelleténél jobban elnyújtott cselekmény miatt kicsit sok lett az üresjárat, az emlékezésre szolgáló jelenetek némelyike pedig úgyszintén eléggé erőltetettre sikeredett, ráadásul helyenként már a mondanivaló is egy picit túlságosan szájbarágós.

Richie (Bill Hader) és Bill (James McAvoy) nosztalgiázik a csatornában

Richie (Bill Hader) és Bill (James McAvoy) nosztalgiázik a csatornában


Az effajta gikszerek és a szokásos horror klisék ellenére azonban összességében egy kellőképp szórakoztató és egyben elgondolkodtató lezárás született, s mint ahogyan a regény, úgy alapvetően a két film is egyetlen egységet alkot. Az Az - Második fejezet tehát majdhogynem kötelező mindenki számára, aki látta és bírta az első részt, de azok a horror fanok is tehetek vele egy próbát, akiknek az egyelőre kimaradt az életéből.

Az előzményeket legfeljebb majd utólag bepótolják, hogy teljesen képben legyenek azzal, miről is szól Az...

Az - Második fejezet előzetes

 

Az - Második fejezet filmkritika / It Chapter Two (2019)

egy jegyet megér. egyet.
  • Műfaj: horror
  • Hazai premier: 2019. szeptember 05.
  • Rendezte: Andy Muschietti
  • Hossz: 169 perc
  • Szereplők: Jessica Chastain, James McAvoy, Bill Hader, Jay Ryan, Isaiah Mustafa, James Ransone, Andy Bean, Bill Skarsgard
  • Forgatókönyv: Gary Dauberman
  • Operatőr: Checco Varese
  • Vágó: Jason Ballantine
  • Zene: Benjamin Wallfisch
6
6 hozzászólás

Marduk

1 éve, 5 hónapja és 20 napja

Patrik94 írta:
Ebből nem négy rész lesz?
Spinoffok soha nincsenek kizárva, de a fősztori csak 2 részes.

A filmről szólva: nekem bejöttek, mind a két része, bár most sem tudom eldönteni, hogy a Tim Curry vagy a Bill Skarsgard féle Pennywise jön be jobban. Sok helyen olvastam elég negatív kritikákat, de azokra csak annyit reflektálnék: Stephen King legnagyobb alkotásáról van szó, ami részben irodalom- és filmtörténelem, illetve egy olyan műt adaptáltak, ami 2 kötetes, és kötetenként nagyjából 1000 oldalas. A története alapvetően 2 szálon fut, mert van benne a gyerekszál és a felnőttszál, és az 1. rész dolgozta fel a gyerekszálat, de a felnőttszál erősen összefügg az előbbivel, emiatt a 2. rész nem lehetett tisztán az utóbbi szál, és emiatt tűnhet pár dolog furcsának a 2. részben. Hogy mennyire gyenge horror vagy nem gyenge azt nem tudom, de igazából Kingnek szerintem A Ragyogáson kívül nem volt sok olyan borzongató műve, az Az pedig kifejezetten inkább egy misztikus thriller némi groteszkkel megspékelve.

Összességében mivel tényleg egy kolosszális műről van szó hatalmas lore háttérrel, ezért ezt figyelembe véve a 2 film nagyon jól visszaadta a lényegi részeket, de ez tényleg egy olyan alkotás, amiből egy teljes sorozatot is lehetne csinálni.

válasz erre

Gólem

1 éve, 5 hónapja és 25 napja

Nekem nem jött be ennyire.

válasz erre

Ronalddo

1 éve, 6 hónapja

Úgy ahogy van, szeretem a régi verziót és az újat is. Örülök hogy ilyen jó pontot kapott, ezek szerint tényleg jó, de ha nem lett volna az, nálam akkor is alap lett volna.

válasz erre

Hentes

1 éve, 6 hónapja és 1 napja

Mindenképp megnézős mozi, horrorrajongóknak alap.

válasz erre

Patrik94

1 éve, 6 hónapja és 2 napja

Ebből nem négy rész lesz?

válasz erre

Direktor

1 éve, 6 hónapja és 2 napja

Nálam kötelező film...

válasz erre
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt