Windows 7

2009. január 04.
88.6491
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hosé profilja, adatai
Hosé
A Windows XP leváltására szánt Windows Vista és a hozzá kiadott javítások finoman fogalmazva nem igazán váltották be a hozzáfűzött reményeket. Ezért igen nagy érdeklődéssel várja a szaksajtó és a közvélemény a Microsoft nem kifejezettten magas stabilitásáról híres, mégis legnagyobb példányszámban működő operációs rendszerének következő verzióját. Mondják, a remény hal meg utoljára, nézzük is, mit várhatunk az új rendszertől - jöjjön a teszt!
 


A Windows 7-ről általában
A Microsoft Windows 7 (régi kódnevén Vienna, azelőtt Blackcomb) egy, a Windows Server 2008-nál megjelenő változtatásokra épülő operációs rendszer. A Windows 7 végleges változatának megjelenése 2009-re várható. Mivel a végleges változat megjelenése régóta késik, ez az időpont inkább csak hozzávetőleges becslés, mintsem pontos határidő. Az operációs rendszer fejlesztésére indított projektet eredetileg még 2000 februárjában jelentették be, a végleges változat elkészítése azóta tolódik. Nemrég a Microsoft kiadta a Vienna Béta előtti változatát a fejlesztőknek. Ennek a fejlesztői változatnak az ismeretében, illetve a Windows Server 2008 alapján jósolhatók meg csak a rendszer végleges változtatásával kapcsolatos módosítások.


Windows 7 - 2. kép

A Windows rendszernek a MinWin (egy lecsupaszított Windows kernel) az úgynevezett lelke. Ez a kernel az operációs rendszeren elindított felhasználói programok számától függően azután igen sok párhuzamos példányban is futhat. A Windows kernel, azaz a MinWin jelenlegi mérete 25 MB. A MinWin nagyjából száz állományt használ és 40 MB memóriát igényel a futáshoz. Erre a kernelre építkezve, a felmerülő hibákat folyamatosan javítva, a mostaninál jóval gyorsabb és stabilabb Windows operációs rendszer készíthető. Ez a stabilitás a számítástechnikában nem újdonság, a Unix rendszerek esetében már régóta meglévő tulajdonság. A könnyebb kezelhetőség érdekében azonban a Windows fejlesztésekor ennek a stabilitásnak a rovására jelentős engedményeket tettek. A Windows most érkezett el ahhoz , hogy a Unix/Linux rendszerekhez hasonlóan hosszútávon is biztonságosan működjön. Az új rendszerű kernel a Windows Vistánál jóval kisebb erőforrást tesz szükségessé a rendszer működtetéséhez.

Az új Windows operációs rendszerbe a tervezők bele kívánják építeni a legújabb, hang- és kézírás felismerő technológiákat. Elképzelésük szerint az új rendszer képes lesz majd egér és billentyűzet nélkül, pusztán érintő képernyővel is futni. Ez a lehetőség a közösségi hozzáférések, múzeumok, repülőterek, könyvtárak és különböző egyéb információs pontok esetén nagy előny. A megcélzott körben azonban olyan különlegességeknek, mint a dizájnos megjelenés, nem biztos, hogy sok értelme van.

Telepítés

Windows 7 - 3. kép

A Windows 7 telepítőcsomagja közel 3 gigabájt méretű. A tesztelésre használt notebookra feltelepítve mintegy kilenc gigát foglalt el az operációs rendszer. Ez meglehetősen nagy helyigény még akkor is, ha tudjuk hogy a multimédiás alkalamzások rengeteg helyet foglalnak el belőle. Ráadásul nem esik egybe a merevlemez igény azzal a fejlesztői igérettel sem, hogy a következő operációs rendszer kisebb lesz... Az új operációs rendszer tehát nem éppen egy soványnak és áramvonalasnak tűnő program. Főleg annak ismeretében igaz ez, hogy az új Windows méretének legnagyobb részét mindenféle multimédia szerkesztő és feldolgozó alkalmazások teszik ki. A Windows 7 végső kiadása előtt azonban korai még ítéletet mondani.

Windows 7 - 4. kép

Maga a Windows 7 oprációs rendszer telepítése meglehetősen gyorsan történt. Az új operációs rendszer kereken egy óra alatt települt fel egy közepesen erős notebookra. Ebben a telepítésben azonban már benne van az is, hogy biztonsági mentést csinált az eredetileg a gépen levő Windows XP-ből, Program Files-ostul, My Document-estül.

Újdonságok
A Windows 7-el kapcsolatos újdonságokat a legjobban talán úgy lehet összefoglalni, hogy hozzávetőleg olyan és azt tudja, ami a Vistától lett volna elvárható bő két évvel ezelőtt. A Vista képességeinek meghaladása a mindennapos működés során azonnal érezhető, ha használatba vesszük az új rendszert. Egy program telepítése közben, 25 megnyitott ablakkal, a böngészőben 15 megnyitott oldallal sem kezdett döcögni a rendszer. A mindennapi működés során áttünedeztek egymáson az ablakok, ahogy az egy tisztes, becsületes operációs rendszertől el is várható. A Windows 7 jelenlegi állapotánál taskváltásnál kicsit gondolkodott a rendszer, mire az előtérbe rángatott ablak tartalmát előkaparta a memóriából.


Windows 7 - 5. kép

A Vista rendkívüli erőforrásigényei miatti panaszokra válaszul a fejlesztők egy kicsiny és gyors operációs rendszert ígértek a későbbiek során. A pillanatnyi benyomások és megérzéseim során valóban úgy tűnt a számomra, hogy a Windows 7-es rendszer a korábbiaknál gyorsabban áll fel. A látszólagos gyorsaságban az aprócska trükk annyi, hogy semmi olyasmit nem tölt be a program, amire nincs azonnal szükség. Így például a DVD íráshoz, vagy az optikai meghajtó adatainak kiolvasásához szükséges dolgokkal majd akkor birkózik meg , amikor az optikai meghajtót a valóságban is használjuk. A továbbiakra nézve biztató tapasztalatom volt az, hogy mintegy fél napos működés alatt egyszer sem sikerült kifektetnem operációs rendszert, pedig ennek érdekében mindent elkövettem, már amit számítógépem korlátozott erőforrásai engedtek.


Windows 7 - 6. kép

A próbák során a Vistához képest a Windows 7-ben az egyetlen jelentős szembetűnő újdonság volt a számomra a futó programok tálcán való megjelenítésének megerősítése. Az új operációs rendszerben az elődhöz képest éppen futó programok a tálcán nemcsak szövegesen jelennek meg, hanem kicsinyített képpel is. Ha egy programon belül is több folyamat megy a számítógépen (például egy böngészőben több oldal van megnyitva egyszerre), azokat a folyamatokat külön-külön miniablakok is jelzik a tálcán. A tálcán megjelenő miniablakok nem csak gyenge minőségű pillanatképek. Ha mondjuk a felhasználó egy Internetes televízióadást néz éppen a böngészőben, akkor a tálcán az egérkurzorral a mini böngészőablakra mutatva is menni fog a mini videó. Bár igazából az újításnak nem sok értelmét látom, de igen szépen mutat és jól néz ki.

Windows 7 - 7. kép

Azon túl, hogy minden programnak saját menüje van a tálcán, azt is megtehetjük, hogy a programot bezárjuk, a hozzá tartozó ikont otthagyjuk a tálcán gyorsindító parancsikonként. A tálca rendszerének átalakításakor láthatóan a MacOS-ből ismert dokk megoldást keresztezték a régi taskbarral, és egy meglepően jól használható valami sült ki az egészből. A felhasználó számára ettől az újítástól eltekintve teljesen Vista-szerű a Windows 7. A rendszer megjelenését jelentősen feldobó, de gyakorlatilag teljesen fölösleges, egymáson áttűnő, áttetsző, látványos animációkkal felugró és eltűnő ablakok teszik széppé.


Windows 7 - 8. kép

A mindennapi tevékenység során simán, és lassulások nélkül futott az új operációs rendszer egy olyan számítógépemen, amelyen korábban a Vista csak nehézkesen, nyögve-nyelősen tudott működni. A számítógépet pihenés, videózás céljára használók számára igencsak jó hír, hogy a próbák során Windows 7 médialejátszója minden probléma nélkül megbirkózott a divx-es videókkal. A Windows 7 használatbavétele közben nem volt szükség olyan, korábban megszokott tevékenységek, mint a kodektelepítés elvégzésére. A sok egyéb járulékos program feltelpítése meleltt ez is jelentős idő megtakarítás. A Vistában megjelent új típusú, egyszerűsített keresőalkalmazást szintén jelentősen feljavították, kifoltozzák. Az adatkezelésnél újítás az, hogy többé nemcsak fájlok, adattárolási helyek szerint lehet keresni a számítógépen.


Windows 7 - 9. kép

Már korábban is működtek valamelyest, mint a keresést szolgáló lehetőségek a zenei és fotó könyvtárak, de ezeket jelentősen felújították a korábban megszokottakhoz képest. Ez a könyvtár rendszer a Vistában azonban egy az egész operációs rendszert átívelő lehetőséggé alakult. A zenei, vagy videó könyvtár már nemcsak a Windovs Media Playerből érhető el. Bárhonnan böngészhetünk az összes, a számítógépen tárolt felvétel között. Ami mondjuk igen nagy előny, akkor ha a számítógép egy fotós munkaeszköze, vagy a család szórakoztatási központja. A fentieken túl vannak még olyan szolgáltatások, amelyek bár nem újak, de a Windows 7 elkészítése során jelentős ráncfelvarráson estek át. A már a Vistában is meglévő új szolgáltatás, a Windows Oldalsáv jelentősen javítva jeleníti meg az asztalon az egyes minialkalmazásokat.

Az Oldalsávon az alapbeállítások szerint a következő számítógépes alkalmazások érhetők el a korábbiakhoz képest némileg felturbózott kivitelben: diavetítés, hírek, internetről frissülő időjárásjegyzetek, kirakójáték, naptár, óra, névjegyzék, processzorfigyelő, részvények, árfolyam. Az Oldalsávon megjelenített minialkalmazások köre természetesen tetszés szerint bővíthető. A játéklistában maradt a már Vistánál megszokott elemek: admirális, aknakereső, sakk (3D-s), fekete macska, fekete özvegy, golyóstoll, mahjong, pasziánsz, purble place (egy készségfejlesztő játék). A számítógépes pendrive-ok memóriáját a korábbiakhoz képest eredményesebben használja ki a Windows 7.

Windows 7 - 10. kép

A Windows 7 készítésekor további javításokat, korszerűsítéseket hajtottak végre, hajtanak végre olyan, a Vistában megjelent alkalmazásokon, mint a Defender kémprogram kereső és eltávolító szoftver, Windows Internet Explorer 7 webes böngésző, Windows Media Player 11 médialejátszó, Windows Mail, Biztonsági mentés és Visszaállítás Központ.

Hardverkövetelmények
A tesztelés során használt Intel Celeron processzor órajele 2,1 GHz-volt. A próbához használt notebook 512 MB memóriával rendelkezett. A teszteléshez használt integrált videókártya mérete 32 MB-volt. Az ideális természetesen a pénztárcánkhoz mérten számított legkorszerűbb számítógép.

Értékelés
A próbák alapján a Windows 7 a Vistánál már most is jobbnak tűnt. Az új operációs rendszer jelentősen gyorsabb, könnyebben kezelhető mint elődje. Ugyanakkor az egyes operációs rendszer funkciók jóval kidolgozottabbak. Számomra a problémát továbbra is a csillogó-villogó asztali grafika jelenti. Az üzleti szempontok diktálják a csillogó külsőt, mint az eladhatóság fő eszközét. A fejlesztők ezeknél a dizájnos külsőknél csak arról felejtik el tájékoztatni a felhasználókat, hogy a modern és korszerű környezetnek ára, méghozzá igen nagy ára van. A megjelenített felület 3D-s hatásai igencsak lekötik a számítógép erőforrásait. A Windows 7 várható képességeinek ismeretében számomra nagyon úgy tűnik, hogy a Vista tulajdonképpen egy előrehozott Windows 7 változat.

Tapasztalataim alapján a Windows 7 végleges változata már méltó utóda lesz az XP-nek. Itt nem is annyira felturbózott grafikájú kezelőfelületre gondolok, amit a jobb érzésű felhasználó amúgy is kikapcsolna. Sokkal fontosabb egy a korábbiaknál stabilabb és több feladatot ellátó operációs rendszer. A multimédia kezeléshez szükséges minimális eszközök most már teljesen rendelkezésre állnak. A filmlejátszáshoz szükséges kodekeket már nem kellett külön telepítenem.

Windows 7 - 11. kép

Pozitívumok:
Alapvető médiakezelési képességek gyárilag a rendszer részét képezik.
A hardver igény a Vistáénál jóval kisebb.
Egy 512 Mb memóriával rendelkező számítógépen már élvezhető sebességgel fut a program.

Negatívumok:
Végleges változat még nem áll rendelkezésre.
A piaci szempontok és az eladhatóság érdekében használt grafikai elemek sokszor a használhatóságot lassítják. A rendszert lecsupaszítva, a programválogatást a felhasználókra bízva egy hatékony és gyors eszköz lehet a mindennapi munkára.

Adatok
név: Windows 7.0
típus: operációs rendszer
gyártó: Microsoft Corporation
URL: www.microsoft.com
31 hozzászólás

lycanritter

9 éve, 3 hónapja és 17 napja

Nem rossz, de szerintem már ink. win 8

válasz erre

rDAVE

10 éve, 7 hónapja és 15 napja

Shade írta:
Ennyi...? Ennek mondjuk semmi értelme, elég 2 nyelv max...
Igen, annyi...
http://windows.microsoft.com/hu-HU/windows7/products/compare

válasz erre

Shade

10 éve, 7 hónapja és 15 napja

marco írta:
Az Ultimate-en van a Bitlocker nevű csoda, valamint 35 nyelv között váltogathatsz ide-oda. Ami pl Linuxon alap. Mindegy, e MS...
Ennyi...? Ennek mondjuk semmi értelme, elég 2 nyelv max...

válasz erre

marco

10 éve, 7 hónapja és 15 napja

Shade írta:
Amúgy mi a különbség a professional és az ultimate között?
Az Ultimate-en van a Bitlocker nevű csoda, valamint 35 nyelv között váltogathatsz ide-oda. Ami pl Linuxon alap. Mindegy, e MS...

válasz erre

Shade

10 éve, 7 hónapja és 15 napja

Amúgy mi a különbség a professional és az ultimate között?

válasz erre

Raiden

10 éve, 7 hónapja és 15 napja

Shade írta:
A windows7 nálam jóval stabilabb mint az xp volt. Be kell kicsit konfigurálni, csomó fölösleges dolgot letiltani és frankó. XP-n nálam még a net sem volt jó, mindíg megszűnt ha beléptem egy játékba és akárkit kérdeztem meg gőze nem volt mi baja.
Ez vasfüggő,nekem viszonylag szerencsém volt persze leizzadtam mire megoldottam a driver problémákat(nem sok volt),legtöbbször ezzel volt baj,de a linuxnál meg a rengeteg függőség a probléma(nagy disztróknál már nem annyira).A w7 jó rendszer,bizonyított,de sok játék amivel szeretek játszani inkább xp-re íródott még anno.

válasz erre

Shade

10 éve, 7 hónapja és 15 napja

A windows7 nálam jóval stabilabb mint az xp volt. Be kell kicsit konfigurálni, csomó fölösleges dolgot letiltani és frankó. XP-n nálam még a net sem volt jó, mindíg megszűnt ha beléptem egy játékba és akárkit kérdeztem meg gőze nem volt mi baja.

válasz erre

Raiden

10 éve, 7 hónapja és 15 napja

Vendég írta:
Hát ja amíg támogatva van...
Mármint melyik?
Az xp nyugdíjba megy,de rengeteg nagyon jó game van hozzá,tehát sokan tartják meg csupán ezért.Sok olyan gép megy még ami öregnek számít,de nem dobják ki,hanem "játékgépet"csinálnak belőle,hiszen évek alatt komoly hardver támogatást szedett össze ez a rendszer.Ebben a formájában szerintem 10 év múlva is használni fogják még,pl:az olyan vén pöcsök is mint én.

válasz erre

Vendég

10 éve, 7 hónapja és 15 napja

Raiden írta:
Volt w7 is,de nem sokáig régóta kacsingatok a linux felé,ezelőtt 4 éve belefutottam valamelyik fedora verzióba,az elvette a kedvem jó időre.
4 év alatt a linux sokat fejlődött,inkább ezt használom sokkal kevesebb helyet kér,játékra maradt az xp,az már be van járatva..
Hát ja amíg támogatva van...

válasz erre

Vendég

10 éve, 7 hónapja és 15 napja

Raiden írta:
Volt w7 is,de nem sokáig régóta kacsingatok a linux felé,ezelőtt 4 éve belefutottam valamelyik fedora verzióba,az elvette a kedvem jó időre.
4 év alatt a linux sokat fejlődött,inkább ezt használom sokkal kevesebb helyet kér,játékra maradt az xp,az már be van járatva..
Hát ja amíg támogatva van...

válasz erre

Raiden

10 éve, 7 hónapja és 15 napja

rDAVE írta:
Az aztán a mutáció!
Volt w7 is,de nem sokáig régóta kacsingatok a linux felé,ezelőtt 4 éve belefutottam valamelyik fedora verzióba,az elvette a kedvem jó időre.
4 év alatt a linux sokat fejlődött,inkább ezt használom sokkal kevesebb helyet kér,játékra maradt az xp,az már be van járatva..

válasz erre

rDAVE

10 éve, 7 hónapja és 15 napja

Raiden írta:
Hát,a w7-ből ubuntu lett..
Az aztán a mutáció!

válasz erre
123a(z) 3 -ből

 
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

drift3r91 profilja1000feri profilja