Worms Revolution teszt

2012. november 10.
76.6591
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Maniac profilja, adatai
Maniac
Ha valakinek csak egy csöppnyi köze is volt a múltban a videojátékokhoz, akkor minden bizonnyal találkozott már a Worms-sorozat nevével, hiszen a franchise éppen egy olyan megkerülhetetlen - talán nevezhetem így - fogalom, mint például a Super Mario. Sokan nem is tudják, de az 1990-ben megalakult Team 17 csapata szinte csak és kizárólag arra tette fel az életét, hogy a kukacháborút minél szélesebb körrel megismertessék, és bár akadtak a múltban más címek is a repertoárban - Alien Breed, többek között -, a legtöbben mégis a Worms-szériával azonosítják a 17-es csapatot.


Azt is kevesen tudják ugyanakkor, hogy a Worms franchise immáron 1995 óta, magyarán közel 20 éve van jelen a szakmában kisebb-nagyobb megszakításokkal, illetve természetesen kisebb-nagyobb hullámvölgyekkel is, hiszen bár alapból sem a tökéletesről indult a sorozat, de az Armageddonnal elértek egy olyan szintre, ahonnan többnyire már csak lefelé volt út, ám az utóbbi években a számtalan mellékvágány után végre ismét visszatértek a kijelölt útvonalra. Ennek köszönhetően újra kitermelt néhány kitűnő részt a sorozat, de a nemrégiben megjelent Worms Revolutionnel egyértelműen ismét magasra tették a mércét.

Hej fater, megvan az elveszett lópatkó!

Hej fater, megvan az elveszett lópatkó!


A játékkal kapcsolatban a legnagyobb újdonság véleményem szerint a küllemben keresendő, annak ellenére is, hogy természetesen a játékmenetet is érték újdonságok. A Team 17 ugyanis egy vadonatúj grafikus motort rendszeresített a kukacharc legújabb részében, aminek köszönhetően - a hasonló kategóriás mai címekhez mérten is - egyszerűen zseniális látvány fogad minket. Mivel visszatért a klasszikus 2D-s játékmenet, amihez 3D-s megjelenítést, karaktereket és tárgyakat eszközöltek a készítők, ezért a végeredmény mégsem lett teljesen kettő dimenziós, hanem egy speciális, leginkább a kalandjátékokkal rokonítható 2.5D-s egyveleg, hiszen a háttér a síkban marad, az oldalnézetből sem engedtek a készítők, de a pályaelemek és a szereplők már kiemelkednek belőle a térbe, aminek köszönhetően egyszerűen nagyszerű élményben lesz részünk. Nem csak az animációk, hanem minden egyéb - például a fények és az effektek is - kiválóan néznek ki, de ami ennél is fontosabb, hogy megjelent a pályákon a fizika, ami számtalan esetben lesz segítségünkre. A fizikának köszönhetően ugyanis a tárgyaknak valódi súlyuk lesz, így a robbanások valódi erővel, valódi rombolási képességgel rendelkeznek majd, de nekem a leginkább az tetszett, amit a vízzel művelhetünk, hiszen eláraszthatjuk az ellenséges kukacokat, de akár a nyakukba is zúdíthatunk néhány hektoliternyi nedvet, hogy lemossuk őket a pályáról, ezzel vezetve seregünket a cél felé.

A vízálló mobilok kora lejárt!

A vízálló mobilok kora lejárt!


Hogy miféle seregünket? Nos, ezzel máris elérkeztünk a Worms Revolution második nagy újításához - ha már ezzel indítottunk fentebb -, lévén megjelentek a pályákon a különféle kasztok, így már nem csak egyféle kukaccal, hanem rögtön négyfélével vehetjük fel a kesztyűt az ellenséges férgekkel. A négy közül az egyik a Soldier, avagy a hagyományos, eddig is jól ismert csúszómászó, aki minden téren átlagos képességekkel bír, így őt választva leginkább a klasszikus játékmenetet helyezhetjük előtérbe. Választhatunk ezen kívül Scout karaktert is, akivel nem csak gyorsabban haladhatunk és nagyobbakat ugorhatunk, hanem a támadások esetében is aljasabb módszerekhez folyamodhatunk. A Scientist ezzel szemben nagy koponyájával a jobb fegyverek és a különleges kütyük megszállottja, céljait tehát jobbára a tudomány segítségével éri el, sőt, képes meggyógyítani osztagunkat a körök végeztével, lévén a Worms Revolution továbbra is a körökre osztott játékok sorát erősíti. Utolsónak hagytuk személyes kedvencemet, a Heavy névre keresztelt kukacot, ami tulajdonképpen egy elhízott, de legalábbis igencsak nagydarab karakter lett. Tömege miatt képtelen lesz a gyors mozgásra és az akrobatikus mutatványokra, cserébe azonban ő képes a legnagyobb csapásokra az ellenféllel szemben, hiszen a legerősebb sebzést a Heavy karakterek tudják majd nyújtani csapatunk számára.

Itt mindenki 100-as, csak én nem?

Itt mindenki 100-as, csak én nem?


A játékban természetesen ezúttal is találhatunk egyjátékos, valamint többjátékos mókát - ezen a téren nem sok változás történt -, amelyeknek keretein belül éppen olyan játékmenet vár majd ránk, mint annak idején, tehát ezen a téren sok módosulást tényleg nem tapasztalhatunk. Aki új a játékok világában, annak azért elmondanánk, hogy miről is szól címszavakban a Worms Revolution. Az alkotás pályáin játékmódtól függően az lesz a feladatunk, hogy likvidáljuk majd az előttünk álló ellenséges kukacokat. Ehhez válogatott módszerek közül szemezgethetünk, méghozzá a képzelet határait gyakran felülírva, hiszen a gránátvető és a kézigránát mellett - igazi klasszikusok ugyebár - lehetőségünk lesz például a teleportálásra, a telekinézisre, de azt is megtehetjük, hogy odalopózunk az ellenfélhez, majd jól hátsón billentjük - már amennyiben van hátsója egy kukacnak -, hogy lebucskázván a grádicson, elveszítse minden életerejét. Lehetőségünk lesz mindemellett bombázásra, amelyekkel nem csak robbanótölteteket, hanem vizet is zúdíthatunk a többiek nyakába, akik amennyiben éppen egy 30 százalékos lejtőn állnak, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy halálukat lelik, hiszen "Habár fölűl a gálya, S alúl a víznek árja, Azért a víz az úr!" Petőfi versénél jobb idézetet keresve se találhattunk volna ide hasonlatként...

Banjo rájött, hogy a tűz nem tesz jót az arcbőrnek. Hectare nyomatékosítja!

Banjo rájött, hogy a tűz nem tesz jót az arcbőrnek. Hectare nyomatékosítja!


Mivel a pályák rombolhatók, ezért természetesen ezt is kihasználhatjuk majd, így nem csak óriási lyukakat üthetünk egy gránátvetővel, de át is fúrhatjuk magunkat egyik helyről a másikra az adott körön belül. Lehetőségeink tárháza tehát közel végtelennek tekinthető, így a jól bevált, szó szerint klasszikus lehetőségek mellett rengeteg újdonságot is köszönthetünk a Worms Revolution berkein belül, amelyek többségét fentebb már kiemeltük, de minden apróságról azért nem rántottuk le a leplet, így azért nektek is lesz még mit felfedeznetek az alkotás pályáin. Nem árt azonban óvatosnak lennünk, hiszen természetesen nem csak mi alkalmazhatjuk az újabb lehetőségeket, hanem ellenfeleink is, így nekünk is alaposan borsot törhetnek az orrunk alá, főleg úgy, ha nem figyelünk oda, nem vagyunk elég körültekintőek és rosszul választjuk meg stratégiánkat. A körökre osztott játékmenet miatt ugyanis nem fogunk tudni rögtönözni, ha megtettünk valamit, akkor már nem tudunk visszatáncolni, lévén az ellenfél körében mi csak szenvedjük tetteik súlyát, legyen szó direkt támadásról, vagy valamiféle taktikai lépésről. Megjegyezném, hogy utóbbitól azért nem nagyon kell tartanunk, hiszen bár tény, hogy kellemes kihívások várnak majd ránk az egyjátékos mód alatt - azért a többjátékos mód ezen a téren verhetetlen -, de a mesterséges intelligencia az ellenfelek esetében hagy maga után kívánnivalót Természetesen a játéknak vannak még egyéb, de többnyire azért csak apróságnak tekinthető hibái, amelyek inkább hiányosságok vagy elvárható dolgok.

Ez a víz olyan, mint a tavalyról megmaradt zselés szaloncukor!

Ez a víz olyan, mint a tavalyról megmaradt zselés szaloncukor!


Mivel a pontozási rendszerünkhöz hozzátartozik, ezért érdemes megvizsgálni a hangokat és a zenéket is, amelyek közül utóbbi nem túl hangsúlyos a játékban, de a hangok már igen. Egyrészről ott vannak az effektek, amelyek zseniálisan erőteljesre sikeredtek, ám nekem sokkal inkább megdobogtatta a szívemet, hogy a játékban a narrációt Matt Berry-nek köszönhetjük, aki nem véletlenül, de elképesztő karriert futott már be elsősorban zenészként, íróként és színészként, de természetesen szinkronszínészként sem utolsó, ezt pedig magunk is megtapasztalhatjuk a játék keretein belül. Mindezzel egyetemben a Worms Revolution az utóbbi idők botladozásait követően - személy szerint egyik Worms játék sem tudott nagyon lekötni a múltban - végre ismét egy nagyszerűen sikerült cím lett a sorozat életében, amire ismét méltán lehet büszke a Team 17. Ha így folytatják, jövőre egy kis híján tökéletes Worms epizódot köszönthetünk majd, a kérdés mindösszesen már csak az lesz utána, hogy képesek lesznek-e ismét megújulni vagy inkább megint belesüppednek abba a bizonyos mocsárba. A Worms Revolution esetében egyelőre sikerült a megújulás, én pedig bizakodó vagyok a jövőt illetően is.

Worms Revolution / Tesztplatform: PC

a polcon a helye
  • Stílus: TBS
  • Megjelenés: 2012. október 10.
  • Ár: 2.990 Ft-tól
  • Multiplayer: van
  • igazi Worms hangulat
  • kiváló küllem
  • fejlesztett játékmenet
  • érdekes újdonságok
  • hiányos irányítás
  • a víz olyan, mint a higany
  • egy idő után unalmassá válik
  • Hang
    8
  • Grafika
    8
  • Játszhatóság
    7
  • Hangulat
    9
8
14 hozzászólás

LEWiXZ

11 éve, 5 hónapja és 18 napja

Nagyon jóóó !

válasz erre

Gabor170

11 éve, 5 hónapja és 18 napja

Nagyon szeretem a Worms sorozatot mosolygó smiley

válasz erre

Vendég

11 éve, 11 hónapja és 18 napja

valaki tudja hogyan kell karaktert váltani alap beláitáson... ???

válasz erre

Vendég

12 éve, 4 hónapja és 10 napja

Nagyon fílinges játék! mosolygó smiley

válasz erre

Neurotic

12 éve, 4 hónapja és 11 napja

Ha kicsit lemegy az ára lehet beruházok rá, bár az alapára sem túl vészes, de annyira nem sürgős mosolygó smiley Addig meg ott a Reloded meg a Crazy Golf mellékág szerűség, bakker ez utóbbival sem sokat játszottam még mióta megvan mosolygó smiley

válasz erre

Vendég

12 éve, 4 hónapja és 11 napja

Nagyon jó játék, de nekem nem ez volt a legemlékezetesebb Team17 produkció...

válasz erre

Vendég

12 éve, 4 hónapja és 11 napja

Durva hogy 20 éves cím, nagyon rohan az idő!meglepett smiley

válasz erre

Vendég

12 éve, 4 hónapja és 11 napja

Vendég írta:
Na ez inkább mobilra való szerintem.
Ami késik nem múlik.mosolygó smileykacsintó smiley

válasz erre

Vendég

12 éve, 4 hónapja és 11 napja

Na ez inkább mobilra való szerintem.

válasz erre

Vendég

12 éve, 4 hónapja és 12 napja

"Igazi Worms hangulat" - na ezt vártam már az előző résztől is de az nálam csúfosan elhasalt. Beszerzem ezt ha tényleg ilyen jó.

válasz erre

Vendég

12 éve, 4 hónapja és 12 napja

Igazi klasszikus!mosolygó smiley Szeretem, ez is jó lett!

válasz erre

Vendég

12 éve, 4 hónapja és 12 napja

Vártam már ezt a játékot.

válasz erre
12a(z) 2 -ből
Worms Revolution
2.990 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja