Uncharted: The Lost Legacy teszt

2017. augusztus 20.
72.6731
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
iPet profilja, adatai
iPet
Azt hiszem nem túlzás azt állítani, hogy az Uncharted franchise jött, látott és győzött. Minden egyes epizódja olyan magas minőségben készült el, hogy az új generációnak bizony ez lett az egyik etalon széria. Sokan (közöttük én is) azt hittük, hogy a negyedik rész volt az utolsó nagy dobás Nathan Drake meséjében, de hála a jó égnek a Naughty Dog tökös fejlesztői ezt másképp gondolták.
Advertisement


Ha leírom azt a szót, hogy DLC, avagy fizetős extra tartalom, gondolom az első reakciója szinte mindenkinek az, hogy ökölbe szorul a keze, valamint bankkártyáját jó mélyre elrejti. Az esetek nagyobbik részében mi is leírjuk, hogy mennyire elítéljük ezeket a dolgokat.

Pedig a modell amúgy nem lenne rossz, de a legtöbb kiadó úgy gondolja, hogy olyan tartalmakat ad pénzért, ami tulajdonképp a játék szerves része lenne, csak előzetesen inkább kivágják ezeket. Szerencsére nem mindenki gondolkodik így: nagyon jó példa erre a Left Behind, ami ugye a Kutyák egy másik remek játékához, a Last of Us-hoz készült.

Hmm, csak nem valami csótány inváziót állítanak meg?

Hmm, csak nem valami csótány inváziót állítanak meg?


Nyilván mindenki a pontszámmal kezdte, szóval ahogy látjátok, megint nem nyúltak mellé a srácok, egészen döbbenetes minőséget kaptunk a Lost Legacy személyében. Nyilván egy kicsit útkereső jelleggel készítették el a kiegészítőt, mivel az Uncharted 4 egy elég határozott pontot tesz Nathan kalandjainak végére, ugyanakkor valóban botorság lenne egy ilyen érdekes univerzumot veszni hagyni.

Így született meg a gondolat, hogy a széria egy másik közkedvelt figurája, a dögös indiai-ausztrál Chloe Fraser lesz a protagonista, párjául pedig a szintén érdekes Nadine Ross-t választották. Adott tehát két karakteres, erős hölgy, akik India misztikus kontinensét célozzák meg egy kis kincskeresés végett.

A történet közvetlen folytatása a negyedik epizódnak, noha valójában a szereplőkön kívül túl sok köze nincs hozzá. Chloe a már fentebb emlegetett Ross-szal karöltve egy legendás agyar nyomába szegődnek, ami több szempontból is fontos hőseink életében. Részletekbe nem nagyon szeretnék bocsátkozni a spoilerek elkerülése végett, de izgalmas, fordulatos sztorit kapunk a jól megszokott minőségben.

Beszéljünk egy kicsit a külcsínről is, hiszen az előd generációja talán legszebb játéka volt. Nos, jelentem, a Lost Legacy minimum hozza ugyanazt a szintet, de monumentalitásban sokszor túl is szárnyalja azt. Olyan elképesztő minőséget pakoltak a szemünk elé, hogy többször fogunk megállni és gyönyörködni a tájban.

Így is van, gyere a mamához

Így is van, gyere a mamához


Nagyon nehéz szavakba önteni azt, amit a TV-n látunk, de az biztos, hogy nem véletlenül a Naughty Dog az egyik legjobb stúdió jelenleg. Technikai oldalról nézve talán még nagyobb bravúr az egész, mivel nincs megakadás, folyamatos a képfrissítés, bugokról még csak hírből sem hallott a stuff - egyszóval így kellene festenie minden 2017-es programnak.

Hőseink mozgása nagyon fluid, bár azért itt fel lehet fedezni néha egy-egy furcsa kéz vagy lábtartást, illetve párszor lezuhantam, mert a rossz kamera miatt nem oda ugrottam ahova kellett volna. Ez a szegmens talán egy picit jobb az U4-ben, de a léc azért itt is nagyon magasra került.

A tesztelés ideje alatt sokszor annyira rácsodálkoztam dolgokra, hogy teljesen elfelejtettem, ez nem a sorszámozott folytatás, hanem "csak" egy kiegészítő. Ez hatványozottan igaz a tartalomra, amire gondolom mindenki nagyon kíváncsi, hogy végül mennyi lett az annyi. Nos, első nekifutásra, normál nehézségen, nem kevés felfedezéssel és kincskereséssel karöltve olyan kilenc és fél órámba került a kaland végére érnem. Ebben az átvezető videók is benne vannak. Abszolút érdemes újra nekifutni, a Crushing nehézség annyira durvára sikeredett, hogy garantálom a könnyeket mindenkinek.

Nem kéne elrontani az ugrást

Nem kéne elrontani az ugrást


Újítás is érkezik a kincsek gyűjtögetése mellett: az opcionálisan megnyitható párbeszédek ismerősek, de Chloe telefonját használva fotózhatunk, illetve különféle ládákat nyitogathatunk egy álkulcs segítségével.

Ez utóbbi sokszor elengedhetetlen lesz a továbbjutás szempontjából, de amúgy is érdemes megkeresni ezeket, mivel nagyon komoly fegyverekre tehetünk így szert, mint például a bivaly erős hangtompítós pisztoly. A fotók pedig magukért beszélnek, hiszen tényleg lélegzetelállító képeket lőnek a csajok.

A játékmenet kicsit olyan, mintha egy Best of Uncharted lemezt raknánk be. Egymást váltogatják a lopakodós küldetések meg az intenzív tűzharcok, izgalmas menekülések, meg persze az ismeretlen lokációk feltérképezése. Mivel az LL szignifikánsan rövidebb, mint a negyedik rész, így sokkal tömörebb lesz az élmény.

Itt nem kapunk olyan fejezetet, amiben semmi sem történik, de ez így is van jól. Cserébe megkapjuk az egész sorozat legnagyobb nyitott helyszínét, ahol több órán keresztül randalírozhatunk egy 4X4 segítségével. Ez amúgy szó nélkül lepipálja még Madagaszkárt is.

Na, ez itt tényleg a kert

Na, ez itt tényleg a kert


További jó hírekkel szolgálhatok ami a tartalmat illeti. Mivel ez egy standalone darab (nem szükségeltetik hozzá semelyik másik epizód), így itt szintén elérhető a multiplayer szegmens, kiegészítve természetesen a Survival porcióval. Ezen belül is érkezett egy új mód, az Arena, ahol barátainkkal karöltve kell túlélnünk az egyre keményebb és változatosabb támadási hullámokat. Bevallom, ezt nem nagyon tudtam kipróbálni, mivel a korai hozzáférés miatt szinte senki sem játszik vele, de ha lett elegendő tapasztalatom, maximum kiegészítem a cikket vagy blogot írok róla.

Huhh, annyi mindenről szeretnék még írni Nektek, de nagyon meg van kötve a kezem, hogy milyen információkat adhatok át. Annyit még talán leírhatok, hogy van egy nagyon kemény érzelmi töltete is a játéknak, hiszen Nadine a Shoreline-t szeretné újjáépíteni, Chloe pedig apja árnyékából akar kilépni. A hangok, zenék hozzák a szokásos Uncharted minőséget: természetesen mindenki a jól megszokott szinkront kapta, míg az új belépők nagyon jól el lettek találva.

A színészi játék teljesen rendben van, kellően beleéli mindenki a szerepébe magát. A zenék remek alapot teremtenek a kincsvadászathoz, egyedül talán a lövések, robbanások azok, amik nem adják vissza, hogy milyen durva lőfegyver van a kezünkben, de ez legyen a legnagyobb bajunk.

Az afterparty túlélői

Az afterparty túlélői


Oldalakat tudnék még regélni az átélt intenzív élményekről, de lassan ideje lesz levonni a konklúziót, ami szerencsére egyáltalán nem nehéz. Az Uncharted: Lost Legacy talán egy új fejezet kezdete a franchise életében, de minden egyes szeletében legalább annyira minőségi darab, mint a neves elődök, sőt, bizonyos tekintetben túl is szárnyalja azokat.

Elképesztően monumentális, érzelemdús, izgalmas, letaglózó, barangolós - napestig sorolhatnám a jelzőket. Persze, el tudtam volna viselni háromszor ennyi játékidőt, de ne legyünk telhetetlenek, hiszen budget áron juthatunk a programhoz. Így kell DLC-t kiadni. Kalandra fel!

Uncharted: The Lost Legacy / Tesztplatform: PlayStation 4

kihagyhatatlan!
  • Stílus: Akció
  • Megjelenés: 2017. augusztus 23.
  • Ár: 10.770 Ft-tól
  • Multiplayer: van
  • Elképesztően látványos és intenzív
  • Apró, de jó újítások
  • Remekül összerakott, izgalmas sztori
  • Van multiplayer és survival rész is
  • El tudtam volna viselni kétszer ennyi játékidőt
  • Ezen kívül csak apróságok
  • Hang
    9
  • Grafika
    9
  • Játszhatóság
    9
  • Hangulat
    9
9
8 hozzászólás

Yanez

7 éve, 1 hónapja és 19 napja

Gratulálok iPet a cikkhez és a játékhoz! Öröm volt olvasni eme sorokat. Bevallom, minimum ezt a minőséget vártam a ND-tól már a DLC bejelentése óta. Sőt, túl is szárnyalták azt, mert mint DLC, sokkal tartalmasabb és hosszabb, mint a jelzője mutatja azt! Mondjuk pont ezért nem is értem miért soroltad a negatívumok közé a játékidőt, és nyilván húztál le vagy fél pontot emiatt, de maradjon csak az a te titkod.

Mégegyszer, köszönöm a remek tesztet!

válasz erre

iPet

7 éve, 1 hónapja és 21 napja

petrovicsz írta:
Várható volt hogy nagyot fog szólni! Gondolom nem bírtad letenni amíg végig nem pörgetted! röhögő smiley
Viccelsz? Lassan platinázom röhögő smiley

válasz erre

totyak

7 éve, 1 hónapja és 21 napja

Nekem nagyon hiányzik Nathan jelenléte, ennek ellenére amint lesz lehetőségem, játszom a játékkal.

válasz erre

petrovicsz

7 éve, 1 hónapja és 22 napja

Várható volt hogy nagyot fog szólni! Gondolom nem bírtad letenni amíg végig nem pörgetted! röhögő smiley

válasz erre

Patrik94

7 éve, 1 hónapja és 22 napja

Nem tudnak hibázni ezzel a sorozattal!

válasz erre

VaPe

7 éve, 1 hónapja és 22 napja

Nem gondoltam volna hogy ennyire jól fog szerepelni! meglepett smiley

válasz erre

Gólem

7 éve, 1 hónapja és 22 napja

Mérges voltam amikor jött a hír hogy lesz mert úgy gondoltam egy újabb rókabőr. Ezek szerint - szerencsére - tévedtem.

válasz erre

Tommy

7 éve, 1 hónapja és 22 napja

Akkor nem fogok csalódni. Már nagyon várom! mosolygó smiley

válasz erre
Uncharted: The Lost Legacy
10.770 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja