Everybody's Golf teszt

2017. szeptember 19.
71.9491
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
adriano profilja, adatai
adriano
Az Everybody's Golf-franchise olyan a golfjátékok között, mint például a Mario Kart-részek az autós játékok között: ez az a stuff, ami előtérbe helyezi a vidámságot, kedvességet és egyszerű játékmenetet a végtelen realizmussal és a szimulációval szemben. Az új megjelenés sem szakít a tradíciókkal, mégis látható, hogy a fejlesztők azért igyekeztek egy kicsit javítani a jól bevált formulán. Ismét bárki golfozhat egy kicsit!
Advertisement


Mindenki golfjátéka tehát újra itt van, lássuk csak, hogyan sikerült. Ha megengeditek, továbbvinném a Mario Kart-hasonlatot azzal, hogy ahogy abból, úgy ebből is meglehetősen hiányzik (legalábbis eddig hiányzott) az innováció. Az új részek jöttek-mentek, néhány feature belekerült, néhány kikerült, de az alapok, a játék váza szinte ugyanolyan maradt az idő és a platform-generációk múlásával.

Obama első szabadnapja az elnökség után.

Obama első szabadnapja az elnökség után.


A 2012-ben PS Vita-ra megjelent Everybody's Golf a megszólalásig hasonlított a 2008-as PS3-as verzióra, csakúgy, mint a szinte már archaikusnak számító PS2-esre 2005-ből. Idén azt kell mondjam, hogy ha úgymond világnézetet nem is váltott az EG, de mindenképpen nagyobbat fejlődött, mint eddig bármikor.

Kezdjük azzal, hogy ez az első olyan rész a sorozat történetében, amely masszívan épít a multira is, hasonlóan a többi sportjátékhoz-ez a modell a műfajban már egyre inkább elterjedt (gondoljunk csak például a méltán népszerű fociprogramokra). Ehhez hozzájön még a nyílt világ-rendszerrel való kacérkodás, valamint a karakteralkotás lehetősége, szóval bizton állíthatjuk, hogy jelentősen más a dolog feelingje, mint eddig-és szerencsére nem is a szó negatív értelmében.

Jól hallottad, bébi, én vagyok az új Tiger Woods.

Jól hallottad, bébi, én vagyok az új Tiger Woods.


Akik jófajta öregember módjára nem szeretik a változásokat, azoknak sem kell attól tartaniuk, hogy a régi jó dolgokból már nem maradt semmi. Pánikra nincs ok, a lényeg továbbra is pontosan olyan, amilyennek egy ilyen filozófiájú golfjátékban lennie kell: a karakterek továbbra is aranyosak, meseszerűek, tényleg mindegyik mintha valami japán, gyerekeknek szóló anime-sorozatból vett volna ki szabit, hogy golfozni mehessen.

Talán a 90-es évek SEGA-játékaira emlékeztet, természetesen sokkal színesebb-szagosabb formában. Szerethető, és nem is bosszantó vagy illúzióromboló, de azért maga a kidolgozás lehetne egy picit jobb is, hiszen azért mégiscsak PS4-ről beszélünk, ne menjünk el ez mellett.

A játékmenet is olyan, mint volt, se jobb nem lett, se rosszabb. Jobb egyébként nem is tudom hogyan lehetne, hisz az egyszerűség általában gyönyörködtet, főleg egy ilyen kicsiknek is alkalmas sportjátékról van szó. Úgy néz ki a dolog, hogy mielőtt ütnénk, kérdezünk, azaz a játék megadja nekünk a lyuk távolságát. Ezután az ütésünk irányának belövése következik, végül pedig egy oly sok játékból jól ismert mozgó csúszka segítségével odasózunk, mint Joaquin Pohenix a Jelek végén (ha valaki netán nem érti ezt az egészen új, alig tizenöt éves filmes utalást attól elnézést kérek, nagy filmkedvelő lennék, vagy mi a szösz).

Ajajaj, nagy ünneplés lesz itt este!

Ajajaj, nagy ünneplés lesz itt este!


Aztán csak száll a kis labda, száll, mi pedig örülünk vagy épp bosszankodunk. Túlzás nélkül állíthatom, hogy ami egy golfjátékban benne lehet, azt játékélmény terén megkapjuk az EG-tól. Nem hiányzik a csilli-villi Tiger Woods (vagy ismert okok miatt újabban ugye Rory McIlroy) PGA Tour. A golf az golf, s itt még ráadásul kedves és aranyos is.

A játék hosszabb időre is igyekszik nekünk szórakozást nyújtani, erre két módszere is van, egyik jobb mint a másik (ez utóbbi megjegyzést most nyugodtan értsétek szó szerint). Az első az a rendszer, hogy az ütőink szintét lépnek, ahogy játszunk velük, tehát ha még mindent pontosan telibetrafáltunk is az ütés előtt, az elején akkor is rosszabbul fog sikerülni, mint a későbbiekben.

Üthetünk ugyan tökéleteset, de inkább csak a vak véletlennek köszönhetően, ahogy egyébként a való életben is van, ha kezdő golfozók vagyunk. A kezdet kezdetén egyébként ttöbbet is segít a játék, egészen odáig merészkedik, hogy a lyukhoz közel landoló labdákat már behúzza egy tornádó. Vicces.

They see me rollin

They see me rollin'.


A másik módszer a képernyő elé szegezésünkre már kevésbé tetszetős, mint az ütők fejlődése. Ez az lenne, hogy az elején gyakorlatilag minden lakat alatt van, mindent ki kell lockolnunk. Alkottak nekünk öt darab egészen érdekes golfpályánk, de mikor belekezdünk a játékba, akkor csak egyetlenegyet próbálhatunk ki, ami elég lelombozó. Mire elérjük a harmadik szintet, még mindig csak egy van. Na ne már. Ugyanez a helyzet a ruhákkal is, és szinte mindennel, egy kicsit (nagyon) eltúlozták ezt a nagy korlátozást a kedves fejlesztők.

Eddig szinte csak a visszatérő elemeket veséztem ki, beszéljünk most az elején emlegetett újdonságokról. A legfontosabb a nyílt világ, ezesetben Golf Island bejárásának free-roam lehetősége. Kolbászolhatunk a pályák között, minijátékokat játszhatunk, CPU ellenfeleket győzhetünk le -és kell is legyőznünk- egy az egy elleni játékban, de akár be is pattanhatunk (a szintén kilockolható...) golfkocsinkba, és autózhatunk körbe-körbe.

Utat a profinak, fiúk!

Utat a profinak, fiúk!


A másik ilyen újdonság, ami szintén nagyot növel a játék úgymond szavatossági idején, az a nem kis fókusz, ami az online játékmódra került. Ugyanúgy itt is érvényes az open world-megvalósítás, mint a single esetében, de itt termésetesen más játékosok avatarjaival is találkozhatunk, benevezhetünk versenyekre, olyanok rövidekre is, ahol csak egy lyukat kell teljesítenünk.

Nem olyan rég jelent meg a játék, de szerencsére már most is egészen sokan vannak az online pályákon, érdemes ránézni erre a módra mindenképpen. Helyi multira is van lehetőség, ami ugyebár azt jelenti, hogy egy a helyszínen helyet foglaló barátunkat is rábeszélhetjük egy kis EG-ra, és mindehhez ráadásul egy kontroller is elég, ha pl. nem lenne kettő, vagy a másodikat hozzám hasonlóan folyton elfelejtenétek feltölteni.

Háát izé, itt még nem ment olyan jól a játék.

Háát izé, itt még nem ment olyan jól a játék.


Mindenféleképpen elmondható tehát, hogy a cím nem túloz, ez tényleg mindenki golfjátéka lehet, méghozzá egész jó kis golfjátéka. A faék egyszerűségű irányítás a legkisebbek és a legnagyobbak számára is elsajátítható, maga a játék pedig szintén mindenkinek szórakoztató.

Sajnálatos módon hogy apróbb hibák egy kissé lerontják az élményt, és bosszantó, hogy ezek közül az egyik pusztán készítői döntés (a lelakatolt jóságokra gondolok). Mégis, ha nem akarok gonoszkodni -márpedig egyáltalán nem akarok- akkor csak jóindulatúan nyilatkozhatok az Everybody's Golf-ról.

Az ára sem magas, zsákoljátok be nyugodtan, nem fogtok rosszul szórakozni-kiváltképp az első pár óra után nem. Kicsit jobb grafikát, kicsit kevesebb korlátot, és várjuk a következőt szeretettel.

Everybody's Golf / Tesztplatform: PlayStation 4

jó lesz ez!
  • Stílus: Sport
  • Megjelenés: 2017. augusztus 30.
  • Ár: 10.770 Ft-tól
  • Multiplayer: van
  • Hangulatos, szórakoztató, kedves
  • Egyszerű irányítás
  • Jó helyi és online multi
  • Kimondottan elavult grafika
  • Az elején szinte minden lockolva van
  • Hosszú távon megunható
  • Hang
    7
  • Grafika
    6
  • Játszhatóság
    8
  • Hangulat
    8
7.3
6 hozzászólás

1000feri

7 éve, 20 napja

Golf ügyben még anno Tiger Woods-nál leregadtam....

válasz erre

totyak

7 éve, 20 napja

Fele ilyen áron el tudnám képzelni, hogy veszik, de ez, így drága.

válasz erre

marco

7 éve, 20 napja

rDAVE írta:
Remélem igazad lesz. Én nagyon szeretnék ezzel játszani, de pénzt nem akarok rá áldozni. röhögő smileyröhögő smiley
Én sokmindennel vagyok így. röhögő smiley

válasz erre

rDAVE

7 éve, 20 napja

Gólem írta:
Megvárom PS Plusban. Hamarosan ott lesz ez. kacsintó smiley
Remélem igazad lesz. Én nagyon szeretnék ezzel játszani, de pénzt nem akarok rá áldozni. röhögő smileyröhögő smiley

válasz erre

Gólem

7 éve, 20 napja

Megvárom PS Plusban. Hamarosan ott lesz ez. kacsintó smiley

válasz erre

Tommy

7 éve, 20 napja

Mondanám hogy egy próbát megér de nekem sok érte ennyi. szomorú smiley

válasz erre
Everybody's Golf
10.770 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja