George, a beszélgetőtársat kereső robot

2006. szeptember 17.
2.0091
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Interneten keres beszélgetőtársat George, akinek igen komoly képességei vannak: 40 nyelven tud beszélni egyszerre akár kétezer emberrel.

Sajátossága még, hogy valójában nem is létezik, ugyanis tulajdonképpen csak egy számítógépes program a chatbox kategóriából, vagyis beszélő robot. A Rollo Carpenter programozó által létrehozott George már elnyerte a Loebner-díjat, amellyel azt a csevegőgépet jutalmazzák, amely a legvalószerűbb beszélgetést képes folytatni emberekkel. George sajátossága, hogy nem csupán válaszol a hozzá intézett mondatokra, de hosszabb beszélgetésre is képes - akár interneten is.

A jabberwacky.com internetes címen George sovány, kopasz, szemüveges és garbós figuraként jelenik meg, aki képes röhögni, felháborodni, asztalra csapni a képernyőn, tud csábító és romantikus is lenni - de néha meglepő vagy váratlanul durva választ is ad, ha előzőleg olyat hallott.

Hét évvel létrehozása után George háromdimenziós testet is kapott, idén tavasszal Tim Child robotspecialista "öltöztette" - kissé emberre emlékeztető - gépfigurába.

George tudománya abból a 10 millió beszélgetésből ered, amelyet létrehozása óta folytatott partnereivel és alkotójával, Rollo Carpenterrel. Ezekből egyetlen szót sem felejtett el, mindig azt a választ adja, amelyet az előző beszélgetések sokasága során hasonló helyzetben a leggyakrabban hallott, és így társalgása fokozatosan finomodik, válaszai egyre adekvátabbak lesznek, a többféle lehetőségből egyre jobban válogat.

George célja egyelőre az, hogy minél több beszélgetőtársra tegyen szert az interneten, bőbeszédű és kitartó, és sohasem fárad bele a csevegésbe, amelynek során maga is tanul.

Rollo Carpenter elmondta az AFP-nek, hogy George utódai előtt nagy jövő áll. Mintájára beszélő robot-tanácsadókat lehet majd kifejleszteni a kereskedelmi központok számára: ezek kikérdezhetik a vevőket és válaszaik alapján adhatnak tanácsot, mit hol lehet beszerezni, vagy éppen igényeiknek mi felelne meg a legjobban.

George utódai telefonközpontokat is üzemeltethetnek, hiszen egyszerre akár ezrekkel képesek kapcsolatot tartani. Hírességek is alkalmazhatják majd a társalgógép fejlettebb formáit, hogy azok saját hasonmásukként fogadják a rajongók hódolatát. Tim Child cége virtuális "háziállatokat" is tervez gyerekek számára - egy napon ezek beszélgetni fognak kis gazdáikkal.

Más tervek szerint a beszélő robotok videojátékokban lehetnek partnerek, vagy éppen történelmi személyiségeket testesíthetnek meg az iskolai oktatásban - sőt akár oktathatnak is.

Persze addig még sokat kell tanulniuk.
nincs még hozzászólás

 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja