A virtualizáció hajtja a Fujitsu dinamikus növekedését Magyarországon

2010. december 14.
3.7171
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
RED profilja, adatai
RED
A Fujitsu Technology Solutions Kft.

a magyar számítástechnikai piac növekedését meghaladó összesített forgalommal, az Intel-architektúrájú szerverek szegmensében rendkívüli, az adattárolók területén dinamikus növekedéssel zárja a 2010-es naptári évet - jelentette be ma sajtótájékoztatón Poros Gábor ügyvezető igazgató. Az első teljes, a Fujitsu egyedüli irányítása alatt eltelt évben a kft. árbevétele 8,6 százalékkal haladta meg a megelőző év azonos időszakának értékét.

Ezen belül 125 százalékkal növekedett az x86 szerverek értékesítése, 25 százalékkal az adattárolók, elsősorban a saját fejlesztésű Eternus storage család tagjainak eladása, miközben 30 százalékkal megnövekedett az igény a Fujitsu Technology Solutions Kft. komplex informatikai szolgáltatásai iránt is. Az adatok a vállalat másfél évvel ezelőtti stratégiaváltásának a helyességét igazolják, amely a tevékenység súlypontját a vállalati-intézményi szükségletek magas színvonalú kiszolgálására helyezte, miközben a kft. gyakorlatilag kivonult a belépő szintű lakossági eszközök piacáról.

Poros Gábor a piaci folyamatokat jellemezve rámutatott, hogy az informatikai döntéseket évek óta világszerte, de különösen Magyarországon a költségcsökkentés szempontjai határozzák meg. A Fujitsu időben felkészült erre a megközelítésre: térnyerésében meghatározó szerepe van azoknak a fejlesztéseknek, amelyek az informatikai rendszereket optimalizáló technológiák, eszközök és megoldások megteremtésére irányultak. A virtualizált adatközponti infrastruktúrák, a felhőalkalmazásokra kifejlesztett szerverek, az energiatakarékos eszközök akár 20-40 százalékkal csökkenthetik a vállalati informatika üzemeltetési költségeit.

Ezen előnyöket ismerte fel egyebek között a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), amely idén a magyar felsőoktatás legnagyobb felhő alapú informatikai fejlesztését hajtotta végre egy egységes Fujitsu platformon. Az egyetem a megnövekedett feladatokat kiszolgáló informatikát csak jelentős létszámbővítéssel tudta volna működtetni, miközben a megnövekedett költségek fedezésére nem álltak rendelkezésre elégséges források. Ezért olyan megoldást választott, amely lehetővé tette, hogy változatlan létszámmal, de az energiaköltségek 50 százalékos csökkentésével feleljen meg az elvárásoknak.

Ritter Dávid, az ELTE informatikai igazgatója elmondta, hogy hároméves előkészítő munka eredményeként döntöttek a Fujitsu megoldása és eszközei mellett. December második hetétől - a hiba nélkül lefolytatott tesztüzemet követően - 12 darab Primegy RX300 S6 virtualizált környezetekhez optimalizált rackszerver biztosítja 150 féle szolgáltatás igénybevételét 40 ezer felhasználó számára. A szerteágazó alkalmazások - Egységes Tanulmányi Rendszer (ETR), SAP, SAP HR, oktatói rendszerek, levelezés stb. - az eddigi tapasztalatok alapján zavartalanul és gyorsan futnak 99,99%-os rendelkezésre állás mellett. Az ELTE VMware-re épülő virtuális szerverfarmja az év végéig további hat szerverrel bővül. A számítóközpont konszolidációjának rendszerintegrációs partnere a Fujitsu szerver és tároló technológiáinak egyik legszakavatottabb és legnagyobb forgalmú partnere, az ANT Kft. volt. Tábor Viktor az ANT Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a szerverek és a rendszerhez tartozó adattárolók installálását cégük szakemberei az ELTE informatikai munkatársaival együttműködve több hónapos munkával végezték el.

A Fujitsunak úttörő szerepe van a felhőszolgáltatások feltételrendszerének megteremtésében. A virtualizációs technológiák fejlesztésével, a dinamikus infrastruktúrák létrehozásával, felhőszerverek és felhőre optimalizált adatközpontok megalkotásával, végül a felhőhöz kifejlesztett zéró kliensek gyártásának megkezdésével megteremtette a felhő könnyű, biztonságos és gazdaságos alkalmazásának feltételeit.

Novotny Dénes termékmenedzser a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Fujitsu új, független zérókliens-számítástechnikai platformjának megalkotásával a vállalati felhasználók igényeire adott pozitív választ. A platform új jellemzői (például a többmonitoros működés, a LED technológia és a Power over Ethernet /PoE/) tovább csökkentik a költségeket és fokozzák a produktivitást. A DZ22-2 és a DZ19-2 modellszámú gépek nyújtotta szabadság és rugalmasság révén a vállalatok még könnyebben beilleszthetik meglévő infrastruktúrájukba a zéró klienseket. A DZ22-2 vékony kliensének egyedülálló jellemzője a Power over Ethernet (PoE) támogatása.

A vezető gyártók közül a Fujitsu elsőként tért át a LED-es háttérvilágításra valamennyi kijelző családjánál. Ezzel a Fujitsu az első olyan szállító, amely teljes portfóliójában, a belépőtől a felső kategóriáig kizárólag higanymentes kijelzőket kínál. A monitorok fényereje és kontrasztja is kiváló, és képernyőn megjelenő beállítási funkcióval rendelkeznek. Valamennyit felszerelték a Fujitsu környezetbarát ECO gombjával, és állapotjelző LED tájékoztat az energiatakarékos üzemmódba történő átállásról.

Novotny Dénes bemutatta a Fujitsu új, LifeBook T580 elnevezésű noteszgépét. A mobil munkavégzés támogatására készült 1,4 kg súlyú eszköz a két irányban elforgatható kijelző egyszerű átfordításával noteszgépből táblagéppé alakítható. A teljes értékű érintőképernyő lehetővé teszi a négy ujjal végzett többpontos érintésvezérlést. Tizennégy különböző ujjmozdulatot ismer fel, támogatja a dupla érintést, az érintés alapú görgetést, a nagyítást és az elforgatást. A Microsoft Windows 7 operációs rendszer 26 nyelven ismeri fel a kézírást és a hangos parancsokat. A megnövelt processzorteljesítmény révén megszűnik a hosszú válaszidő, a praktikus kényelmi jellemzők pedig - mint például a billentyűzet, két USB csatlakozó, SD kártya és SmartCard olvasó, webkamera - megkönnyítik a napi munkavégzést.

Poros Gábor a cég 2011-es kilátásairól szólva elmondta, hogy továbbra is dinamikus növekedésre számít az adatközponti termékek és megoldások területén. Az irodai felhasználások tekintetében a jövő év áttörést hozhat olyan innovatív technológiák szélesebb körű elterjedésében, mint amilyen a költséghatékony vékony kliens vagy a zéró kliens. Az idei folyamatok alapján jó esély van arra, hogy a szolgáltatások forgalmának aránya Magyarországon is eléri a teljes árbevétel negyedét.
1 hozzászólás

Vendég

14 éve, 5 hónapja és 9 napja

Fujitsu nagyon rágyúrt mostanában. Laptopjai is egyre jobbak.

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
rDAVE profiljamarco profilja