Grand Theft Auto V (PC) teszt

2015. május 02.
75.7841
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
Bő másfél évvel az eredeti - PS3, XBOX360 - verzió után érkezett meg a Grand Theft Auto V (PC) portja, aminek nem kapkodtuk el a tesztjét, hiszen elég időt kellett a történetbe ölni a reális verdikthez, viszont nagyjából száz órányi játék után bátran merem azt írni, ez az a változat, amellyel a PC-s GTAV lett az eddigi legjobban sikerült GTAV verzió.
Advertisement


Mindezt nem a történettel éri el, hiszen semmit nem tesz pluszban a kurrens konzolgenerációs változatokhoz képest, sokkal inkább a nagyszerűen sikerült optimalizációval, a milliárdnyi finomhangolási lehetőséggel és a brutálisan masszív tartalommal teszi ezt. A Grand Theft Auto V (PC) változata ugyanis az előző részhez képest végre úgy érkezett meg az asztali konfigurációkra, hogy a manapság átlagos vason is szaggatásmentesen, gyönyörűen fut, nem hemzseg a bugoktól és - némi Social Club-os ügyetlenkedést leszámítva - nem problémás telepíteni sem.

A megjelenés környékére mindkét GPU gyártó külön frissítést adott ki a GTAV miatt, aminek a telepítsével garantálhatóvá vált, hogy optimális beállításokkal simán meglesz a FullHD / 60FPS minőség a PC-k nagy részén. A tesztgépben nVidia GTX 780 duruzsol 3GB VRAM társaságában, aminél gyakorlatilag Very High beállítás mellett semmilyen reccenés nem volt tapasztalható sem éjszakai száguldozás, sem nappali szakadó esős játék közben sem, akármennyi NPC is kolbászolt éppen a képernyőn.

Minden fullon, és 60fps. :) Ja nem, 59. Ja és nincs minden fullon.

Minden fullon, és 60fps. :) Ja nem, 59. Ja és nincs minden fullon.


A PC-s GTAV sajátossága egyébként hogy 4K felbontásban is képes pompázni, valamint hogy a konzolos 30 helyett most már 60FPS a standard, ami jelentős minőségbeli növekedést jelent és játékélmény szempontjából sokat számít. A mozgás sokkal folyamatosabb, dinamikusabb, egyszerűen kellemesebb a látvány. Szintén csak a PC verzió dicsekedhet el azzal, hogy Oculus Rift támogatással bír, így amikor a VR cucc debütál, újra neki lehet majd esni egy egsézen másféle szemszögből a játéknak.

A játék történetére nem térnék ki külön, hiszen a lastgenes első GTA V tesztben alaposan kiveséztem már mindent, a kurrens generációs tesztben pedig a különbségekre, újításokra tértem ki részletesen. A PC-s változat a PS4 / Xbox One verzióhoz képest játékmenetbeli újítást nem hoz, azonban minden azóta megjelent DLC-t és módot alapból tartalmaz, ami azonnali totális játékélményt kínál mind a kampány mind pedig az online módban.

Még nem tudják hogy mindjárt vérfürdő lesz.

Még nem tudják hogy mindjárt vérfürdő lesz.


A grafikai különlegességeken felül egyetlen olyan PC-exkluzív dolog került a játékba, amiről feltétlenül érdemes említést tenni, ez pedig a Rockstar Editor, amellyel mind a single mind az online módokban felvett videókat tudjuk szerkeszteni, nem is akárhogy. Gyakorlatilag komplett filmeket, történeteket tudunk vele megrendezni, majd feltöteni azt a közösségi felületekre, vagy esti mozinak befoglalni vele a családi tévét.

A felvett anyagok nagyságát mi tudjuk beállítani, az általunk meghatározott mérettől függ, hogy egy-egy videóanyag hány másodperces lesz. Persze a folyamatos 60FPS elég gyorsan képes teleírni a merevlemezt, ezért hacsak nem rendelkezik valaki minimum 100 giga erre felhasználható hellyel, jobb ha nem is nagyon tervezi hosszúra a megvágandó filmet.

Ahogy a bevezető környékén említettem, a GTAV PC portja viszonylag bugmentes lett (főleg a manapság kiadott játékokhoz képest), azonban akadnak kisebb-nagyobb zavaró tényezők. Bár a teszthardveren nem volt rá példa, azonban a szerkesztőségen belül más otthoni gépén előfordult olyan, hogy a városból kiérve drasztikusan leesett a framerate, ami a szem számára ugyebár akadozásokat jelent.

Tenk jú máj mádör, tenk jú máj fádör.

Tenk jú máj mádör, tenk jú máj fádör.


Ne felejtsük el, hogy a szabad ég alatti játékterek sokkal nagyobb részletességet igényelnek, hiszen a tereptárgyak, fák, madarak, fű és más egyebek jelentősen összetettebb megjelenítést kívánnak mint például az aszfalt. Az árnyékok minőségének lejjebb vételével a probléma orvosolható természetesen, de sok esetben az is megoldás ha a driver le van frissítve, vagy éppen az ha - nVidia esetében - a grafikus meghajtó kezelőfelületén automatikus optimalizálást választunk.

A grafikai egyensúlyt egyébként aszerint lehet finomhangolni, hogy mennyi VRAM van a videókártyán, ennek a telítettségét egy csúszka mutatja a GTAV beállítási felületén.

Felmerülő probléma volt még, hogy amikor felvételt indítottam, ami rögzítette a későbbi megvágandó anyagot, az irányítás néhány pillanatra megmakacsolta magát, így amikor kocsiban ülve nyomja meg az ember az F1-et, jobb ha valami szabad terepen száguldozik épp, ellenkező esetben roncsderbivé válhat a menet.

Lóvé, nő, szánsájn. Ráadásul az asszony csendben is van. Ritka.

Lóvé, nő, szánsájn. Ráadásul az asszony csendben is van. Ritka.


A kampánynak nem álltam neki újfent, hiszen már kétszer is végigvittem konzolon (úgysem fogom kibírni, itt is végig fogom vinni...), inkább a játéktér bejárásával töltöttem sok időt, valamint az online módra kattantam rá veszettül. A virtuális játéktéren az NPC-ken kívül egyszerre 32 játékos lehet jelen és gyakorlatilag bármit meg lehet tenni, barátságokat kötve mászkálni, feladatokat megoldani, vagy elmebeteg őrültként mindig, mindenkit kinyírni. Én az utóbbi roggyant elméjű, idegesítő játékos verzió vagyok, úgyhogy ha marcobazze néven látsz egy őrültet csalinkázni a városban, jobb ha menekülsz vagy azonnal belém eresztesz egy tárat.

Az online mókát jelentősen személyre lehet szabni, a karakterkreálsá folyamatában még az is megadható, hogy apu, anyu hogy nézett ki, ezáltal az arcunk megfelelően egyedi lehet, de a pattanásoktól kezdve a ráncokig minden finomhangolható. Induláskor érdemes megadott feladatokat végrehajtani és azzal pénzt szerezni, majd fegyverekből rendesen bevásárolni, ellenkező esetben a konzolról áttérő harcimacsók pillanatokon belül rommá fognak szedni - kb úgy ezerszer.

Idegesítő egyébként hogy ha valakit rendesen elkezdünk hentelni, akkor az fogja magát és kilép, ez ellen tennie kéne a Rockstar-nak, a Mortal Kombat X-ben debütált harc közbeni kilépés büntetése itt sem lenne megvetendő dolog.

Jövök. Megyek. Ütök. Verek.

Jövök. Megyek. Ütök. Verek.


Hogy az egér és billentyűzet kombóval, vagy a kontrollerrel való irányítás a jobb, mindenki döntse el maga, de tény hogy az egeres jobbra balra nézelődés például vezetés közben sokkal kényelmesebb játékot eredményez, és egy ős PC-snek (nagyrészt valószínűleg ők játszanak ezzel a verzióval) nem is lehet más irányítási módot elképzelni. A verekedés, a futás és úgy kompletten a mozgás billentyűzetre átültesével semmilyen probléma nincs, az autó, repülő vezetése pedig - bár lehet hogy nehezebb mint konzolon - egyszerűen PC-n sokkal élvezetesebb.

A Grand Theft Auto V (PC)-s verziója nem okozott csalódást, a konzolos verziókhoz képest újítás a stabil 60FPS, valamint a Rockstar Editor, mindez megspékelve a maximálisan finomhangolható grafikai tuninggal - kijelenthetjük, hogy a legújabb Los Santos-i gengszterkaland most lett tökéletes.

A teszt során nVidia GTX 780 videókártyát és 16GB Kingston HyperX Beast memóriát használtunk, ASUS Maximus VI Hero alaplappal, Cooler Master HAF XB házba szerelve - Windows 8.1 rendszeren.

Grand Theft Auto V (PC) / Tesztplatform: PC

kihagyhatatlan!
  • Stílus: Sandbox
  • Megjelenés: 2015. április 14.
  • Ár: 14.999 Ft-tól
  • Multiplayer: van
  • Jól optimalizált
  • Gyönyörű látvány
  • Minden DLC benne van
  • Kisebb-nagyobb bugok
  • Hang
    9
  • Grafika
    9
  • Játszhatóság
    9
  • Hangulat
    9
9
Grand Theft Auto V (PC) portja, aminek nem kapkodtuk el a tesztjét, hiszen elég időt kellett a történetbe ölni a reális verdikthez, viszont nagyjából száz órányi játék után bátran merem azt írni, ez az a változat, amellyel a PC-s GTAV lett az eddigi legjobban sikerült GTAV verzió. '>
Grand Theft Auto V (PC) portja, aminek nem kapkodtuk el a tesztjét, hiszen elég időt kellett a történetbe ölni a reális verdikthez, viszont nagyjából száz órányi játék után bátran merem azt írni, ez az a változat, amellyel a PC-s GTAV lett az eddigi legjobban sikerült GTAV verzió. '>
30 hozzászólás

PaulMarloW

9 éve, 7 hónapja és 17 napja

totyak írta:
Majd, ha nagyobb leszel és okosabb??, rájössz, hogy mi volt itt a probléma. Addig meg nézegesd csak az Így jártam anyátokkal epizódokat!
Hát ha ezt jelenti a felnőtté válás és az érettség, akkor maradok infantilis és megpróbálom egy spoiler után is élvezni a filmet és nem sírni miatta.

#fcklogic

válasz erre

totyak

9 éve, 7 hónapja és 17 napja

PaulMarloW írta:
https://www.youtube.com/watch?v=qS7nqwGt4-I

A kérdésedre pedig egy Így jártam anyátokkal részt tudok ajánlani, angolul a címe: Monday Night Football.Az konkrétan erről a picsogásról szól. röhögő smiley Nem írom le konkrétan,hogy miről szól.Nehogy eltörjön a mécses megint.
Majd, ha nagyobb leszel és okosabb??, rájössz, hogy mi volt itt a probléma. Addig meg nézegesd csak az Így jártam anyátokkal epizódokat!

válasz erre

PaulMarloW

9 éve, 7 hónapja és 18 napja

totyak írta:
Pont le****om mikor jelent meg. Nehogy már kérdőre vonjál, mert direkt kerültem az olyan híreket, ahol le volt írva a játék története, meg direkt nem néztem küldetés videókat! Jó hogy nem még én vagyok a hibás.
Nem hisztiztem, dühöngtem. Nem azért vártam másfél évet, hogy egy laza mondattal valaki belekulázzon az egészbe. Nem tudom te mit szólnál, ha valaki csak úgy elmondaná, hogy X filmnek mi lesz a vége, vagy egy kihagyott meccset felvételről néznél, de valaki benyögné a végeredményt?

A játék 98%-a élvezhető marad, csak én éppenséggel a 100%-át magam szerettem volna felfedezni.
https://www.youtube.com/watch?v=qS7nqwGt4-I

A kérdésedre pedig egy Így jártam anyátokkal részt tudok ajánlani, angolul a címe: Monday Night Football.Az konkrétan erről a picsogásról szól. röhögő smiley Nem írom le konkrétan,hogy miről szól.Nehogy eltörjön a mécses megint.

válasz erre

totyak

9 éve, 7 hónapja és 18 napja

PaulMarloW írta:
Hány éve jelent meg konzolra?Közel 3?Hol éltél eddig, hogy nem jött veled szembe a játék története?

Sose értettem az olyan embereket akik ezért hisztiztek.Mintha ettől az infótól a játék 98%-a nem lenne élvezhető.
Pont le****om mikor jelent meg. Nehogy már kérdőre vonjál, mert direkt kerültem az olyan híreket, ahol le volt írva a játék története, meg direkt nem néztem küldetés videókat! Jó hogy nem még én vagyok a hibás.
Nem hisztiztem, dühöngtem. Nem azért vártam másfél évet, hogy egy laza mondattal valaki belekulázzon az egészbe. Nem tudom te mit szólnál, ha valaki csak úgy elmondaná, hogy X filmnek mi lesz a vége, vagy egy kihagyott meccset felvételről néznél, de valaki benyögné a végeredményt?

A játék 98%-a élvezhető marad, csak én éppenséggel a 100%-át magam szerettem volna felfedezni.

válasz erre

Marduk

9 éve, 7 hónapja és 18 napja

rDAVE írta:
Ezt a funkciót már feltalálta az emberi faj. röhögő smiley Szóval elég lenne a spoiler - spoiler vége... röhögő smiley Nehogy már nehéz legyen leírni.
Ne idegelj. De hát én erről nem is tudtam. meglepett smiley

válasz erre

rDAVE

9 éve, 7 hónapja és 19 napja

Marduk írta:
Sokak nem konzolosok.
Ezt én se értettem egyébként, de vannak emberek, akik nem szeretik a spoilereket. röhögő smiley Szükség lenne egy spoiler funkcióra, hogy az olyan infót, amit bizonyos emberek nem akarnak látni, az el lehessen rejteni, de elérhető lenne továbbra is az érdeklődők számára.
Ezt a funkciót már feltalálta az emberi faj. röhögő smiley Szóval elég lenne a spoiler - spoiler vége... röhögő smiley Nehogy már nehéz legyen leírni.

válasz erre

PaulMarloW

9 éve, 7 hónapja és 19 napja

marco írta:
Khmmm hadd szóljak bele. mosolygó smiley 19 hónapja jelent meg nagyjából az eredeti.
Majdnem eltaláltam röhögő smiley

válasz erre

marco

9 éve, 7 hónapja és 19 napja

PaulMarloW írta:
Hány éve jelent meg konzolra?Közel 3?Hol éltél eddig, hogy nem jött veled szembe a játék története?

Sose értettem az olyan embereket akik ezért hisztiztek.Mintha ettől az infótól a játék 98%-a nem lenne élvezhető.
Khmmm hadd szóljak bele. mosolygó smiley 19 hónapja jelent meg nagyjából az eredeti.

válasz erre

Marduk

9 éve, 7 hónapja és 19 napja

PaulMarloW írta:
Hány éve jelent meg konzolra?Közel 3?Hol éltél eddig, hogy nem jött veled szembe a játék története?

Sose értettem az olyan embereket akik ezért hisztiztek.Mintha ettől az infótól a játék 98%-a nem lenne élvezhető.
Sokak nem konzolosok.
Ezt én se értettem egyébként, de vannak emberek, akik nem szeretik a spoilereket. röhögő smiley Szükség lenne egy spoiler funkcióra, hogy az olyan infót, amit bizonyos emberek nem akarnak látni, az el lehessen rejteni, de elérhető lenne továbbra is az érdeklődők számára.

válasz erre

PaulMarloW

9 éve, 7 hónapja és 19 napja

totyak írta:
Ez szép és jó, de milyen ***** jó lett volna, ha nem spoilerezed el a játék végét. Tudod, PC-s kiadás, mi még csak most jutottunk hozzá, nem másfél éve ezen lógunk. ******* már.
Hány éve jelent meg konzolra?Közel 3?Hol éltél eddig, hogy nem jött veled szembe a játék története?

Sose értettem az olyan embereket akik ezért hisztiztek.Mintha ettől az infótól a játék 98%-a nem lenne élvezhető.

válasz erre

totyak

9 éve, 7 hónapja és 20 napja

jezzahun írta:
Csinoska nagyon,de nekem nincs über gépem ezért ps3-on tolom single és a multit is.. 4 alkalommal vittem ki a single részt 3-szor xboxon és 1 szer ps3-on.. a multi kicsit nekem zavaros mivel ha bemész egy public multiba,azonnal kiszednek a nagyobb szintűek.. Persze ps3-on nincs akkora csalások mint PC-n de azért vannak érdekes dolgok. micro smg-vel 600 méterről leszed,láthatatlan sticky bomb-ok.. szóval.. De amúgy nagyon élvezetes ps3-on is,nem igazán zavar hogy nincs annyi dolog benne mint új konzol vagy pc változatban. Bár az fps mód hiányzik,de ettől még nagyon ott van.. Rengeteget játszok vele még most is. Mivel ennyire leköt.. elkezdtem 5. alkalommal is kivinni,mivel ennyire dúrvajó a történet... Mindig ugyan azt a végkifejletet választom,szóval mindig megmarad mindhárom karakter mert úgy teljes az egész. nem tudnám egyiket se kinyírni.
Van itt egy gazdag bankrabló egy néger srác aki a gettóban éldegél és egy pszichopata kanadai,aki már teljesen átvette az amerikai redneck életet,bár azért hangoztatja hogy ő nem amcsi. Mindegyiknek megvan az előnye és a hátránya,mármint a karaktereknek. Így teljes a hatás. Aki most kezdte pc-n annak ajánlom kivinni az egészet. Bár azt meg elítélem aki warezolja.. gonosz.. mosolygó smiley GTA-t csak eredetiben szabad tolni.. ezért van meg az összes eredetiben,persze a Gta 4 complete erejéig pc-n most meg ps3-on a V.
Ez szép és jó, de milyen ***** jó lett volna, ha nem spoilerezed el a játék végét. Tudod, PC-s kiadás, mi még csak most jutottunk hozzá, nem másfél éve ezen lógunk. ******* már.

válasz erre

jezzahun

9 éve, 7 hónapja és 20 napja

Csinoska nagyon,de nekem nincs über gépem ezért ps3-on tolom single és a multit is.. 4 alkalommal vittem ki a single részt 3-szor xboxon és 1 szer ps3-on.. a multi kicsit nekem zavaros mivel ha bemész egy public multiba,azonnal kiszednek a nagyobb szintűek.. Persze ps3-on nincs akkora csalások mint PC-n de azért vannak érdekes dolgok. micro smg-vel 600 méterről leszed,láthatatlan sticky bomb-ok.. szóval.. De amúgy nagyon élvezetes ps3-on is,nem igazán zavar hogy nincs annyi dolog benne mint új konzol vagy pc változatban. Bár az fps mód hiányzik,de ettől még nagyon ott van.. Rengeteget játszok vele még most is. Mivel ennyire leköt.. elkezdtem 5. alkalommal is kivinni,mivel ennyire dúrvajó a történet... Mindig ugyan azt a végkifejletet választom,szóval mindig megmarad mindhárom karakter mert úgy teljes az egész. nem tudnám egyiket se kinyírni.
Van itt egy gazdag bankrabló egy néger srác aki a gettóban éldegél és egy pszichopata kanadai,aki már teljesen átvette az amerikai redneck életet,bár azért hangoztatja hogy ő nem amcsi. Mindegyiknek megvan az előnye és a hátránya,mármint a karaktereknek. Így teljes a hatás. Aki most kezdte pc-n annak ajánlom kivinni az egészet. Bár azt meg elítélem aki warezolja.. gonosz.. mosolygó smiley GTA-t csak eredetiben szabad tolni.. ezért van meg az összes eredetiben,persze a Gta 4 complete erejéig pc-n most meg ps3-on a V.

válasz erre
123a(z) 3 -ből
Grand Theft Auto V (PC)
14.999 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja