Red Dead Redemption (PS4) teszt

2023. augusztus 26.
102.3811
iPet profilja, adatai
iPet
Ha van játék, ami nem érdemel különösebb bemutatást, akkor az a Red Dead Redemption. A Rockstar western klasszikusa már a megjelenése pillanatában jött, látott és győzött - nem véletlenül hívják többen "vadnyugatos GTA"-nak. Olyan döbbenetes minőségű az összes eleme, amit azóta is csak nagyon kevesen tudtak elérni. Azt meg végképp ne felejtsük el, hogy az eredeti alkotás még a PS3-Xbox 360 kombóra jött ki, ami finoman szólva sem most volt, hanem tizenhárom éve.


Igen, jól sejtitek, anno rommá játszottam, de szerintem voltunk ezzel még így egy páran. Teljesen mindegy, hogy a sztorira koncentráltál, esetleg pókerezni akartál vagy helyi gazfickókat kézre keríteni, minden annyira a helyén volt, hogy sírni tudtam volna. Persze meg lehetett csinálni azt is, hogy egyszerűen csak lovagoltál és gyönyörködtél a tájban, az esőben, a naplementében, meg hallgattad a környezet zajait: ahogy az állatok dumáltak egymással, ahogy a közeledben fegyvereket puffogtatnak, vagy amikor a vonat pöfögve elhaladt előtted.

Olyan hangulat áradt minden egyes pórusából, ami minden kisgyermek cowboy-i lélekrészét megszólította. És hogy miért hozom mindezt szóba ennyi idő távlatából? Azért, mert ahogy bizonyára ti is olvastátok, a Rockstar úgy döntött, hogy kihozza ezt a klasszikust PS4-re és Nintendo Switch-re (!). Hozzánk is befutott a tesztpéldány, így most erről fogunk beszélni egy kicsit.

Tudom, tudom, jegyeket, bérleteket

Tudom, tudom, jegyeket, bérleteket


Nálunk egészen pontosan a Sony verziója járt, amit ki is próbáltam mind a last genes masinán, mind pedig a PS5-ön a visszafelé kompatibilitásnak hála. Ami nagyon furcsa, hogy PC-n hivatalosan továbbra sem érhető el John Marston kalandja, ami azért egy kicsit érthetetlen számomra.

Nyilván ott is meg lehet oldani, de legális megoldás nincs rá pillanatnyilag. Szóval itt most a konzolosok előnyt élveznek, de azért az sajnos látszik, hogy erősen kompromisszumos ez a fór. Ez a kiadás ugyanis nem egy Remake vagy egy Remaster, hanem egy (szinte) mezei port, minimális grafikus tunninggal. Kicsit élesebbek a körvonalak, javultak az arcmimikák, jobb lett talán valamennyivel a fényezés, de igazából ennyi történt. Ez persze semmit sem von le a sztori és a karakterek zsenialitásából, a bődületes tartalomból meg a fantasztikus zenékből.

Van azonban pár olyan dolog, ami miatt simán elhiszem, hogy valaki még bottal sem akar ehhez a kiadáshoz nyúlni. Az első ilyen a kezelhetőség. Olyan brutálisan nyögvenyelős és körülményes így 2023-ban, hogy néha fizikai fájdalmat okozott. A lovaglás és közlekedés még hagyján, bár az is durva, hogy a saját tengelyünk körül alig tudunk megfordulni, meg nyomogatnom kell az ikszet a rohanáshoz és késve reagál szinte minden kiadott utasításra a stuff.

Igyunk egy kupicával aztán mehet a késelés

Igyunk egy kupicával aztán mehet a késelés


A harc legalább ennyire kínszenvedés: tudunk fedezék mögül lövöldözni, lasszót használni meg csomó egyéb dologgal halált osztani, de mind a célzás, mind pedig eszközeink között a váltogatás lassú és körülményes. Ez sokáig nem lesz érdekes, mert a bevezető szakasz nagyon hosszúra nyúlik - de amint megérkeznek az izgalmasabb, akció orientáltabb szekvenciák, mint például fogatról puffogtatni, na, ott fogunk igazán szívni.

Az megint csak egy érdekes kérdés, hogy ebbe miért nem szerettek volna időt meg energiát feccölni ha már egyszer porta adták a fejüket, de a választ gondolom a pénz körül kell keresni. Ami a tartalmat illeti, ott viszont nincsen pardon. Megkapjuk a teljes RDR-t, amibe számolatlanul önthetjük az órákat, illetve a korongon van az Undead Nightmare is, ami szintén nem kétórás elfoglaltság. A multi ezzel szemben hiányzik, de ez talán nem is akkora probléma, úgy igazából sosem szerettem, bár ezzel szerintem én vagyok kissebségben.

Ha Switch-re szeretnéd megvásárolni, akkor minden fenti zsörtölődést tegyél zárójelbe, ugyanis a Nintendo hordozható eszközére készült kiadás csont nélkül hozza a PS4 minőségét, ami előtt le a kalappal. Oké, handheld módban kicsit romlik a felbontás, de ettől függetlenül parádés a megvalósítás.

Már ekkor is volt igény a fesztiválokra

Már ekkor is volt igény a fesztiválokra


Ami viszont újból szemöldökfelhúzásra késztethet minket, az bizony az ár. Ezt az összeget szerintem semmi sem fogja megmagyarázni ebben a formában, már - már a pofátlanság határát súrolja. Ha mondjuk a második rész motorját kapta volna meg, vagy az alapoktól újrahúzzák az egészet, esetleg extra kontenttel bővült volna, akkor valahol még meg is érteném, de azért ez erős.

A fentiek miatt a végső értékeléssel is komoly gondban vagyok, mert objektíven nézve még az öt pontot se érné el. Ha viszont mellérakom, hogy mennyire cool a pusztában naplementét nézni, vonatot rámolni vagy marhákat terelgetni még mindig, akkor meg simán dobnám rá a nyolcat. A Switch tulajok szerintem gondolkodás nélkül vessék rá magukat, mert elképesztő élményben lesz részük - mindenki más azért mérlegeljen vásárlás előtt, mert sajnos annyi extrát nem nyújt, mint kéne neki.

Red Dead Redemption (PS4) / Tesztplatform: PlayStation 5

jó lesz ez!
 • Stílus: Sandbox
 • Megjelenés: 2023. augusztus 17.
 • Ár: 18.990 Ft-tól
 • Multiplayer: nincs
 • Egy igazi klasszikus
 • A Switch port remek
 • A hangulata ennyi idő után is mindent visz
 • Szinte változtatások nélküli, egyszerű port
 • Mi ez az ár?
 • Hol a PC változat?
 • Hang
  8
 • Grafika
  6
 • Játszhatóság
  5
 • Hangulat
  9
7
jött ki, ami finoman szólva sem most volt, hanem tizenhárom éve. '>
jött ki, ami finoman szólva sem most volt, hanem tizenhárom éve. '>
6 hozzászólás

muki

11 hónapja, 1 hete és 6 napja

Biztos nem adnék ennyit egy ilyen megkésett portért. Ha negyed árra akciózzák vevő vagyok, az lenne a reális ár.

válasz erre

Patrik94

11 hónapja, 2 hete

Hát szóval az van hogy jobb később mint soha. mosolygó smiley Szerintem.

válasz erre

zender

11 hónapja, 2 hete

És PC port még mindig sehol... Közel másfél évtized után... Érthetetlen, már csak azért is mert a 2 kijött.

válasz erre

fighterlaci

11 hónapja, 2 hete és 1 napja

Azért egy kis energiát fektethettek volna bele..

válasz erre

Tommy

11 hónapja, 2 hete és 1 napja

De tényleg.... PC verzió merre? meglepett smiley

válasz erre

Ronalddo

11 hónapja, 2 hete és 1 napja

Ez egy nagyon megkésett kiadás.. szomorú smiley

válasz erre
Red Dead Redemption (PS4, Switch)
18.990 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások