FIFA 08 teszt

2007. november 01.
90.3561
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
FutuRetrO profilja, adatai
FutuRetrO
Mielőtt belevágnék a sűrűjébe, el kell mondanom, hogy sohasem voltam nagy futball fanatikus, de amikor megkaptam tesztelésre az idei FIFA anyagot, egy kellemes bizsergés járta át a testemet. Kissé izgatottan helyeztem be a lemezt a gépbe, még a kezem is megremegett közben. Nem tudom megmagyarázni, hogy miért, hisz az előző részeket is csak épp, hogy megpillantottam és már raktam is le a controllert. Igaz, hogy tisztes távolból, de nagyon régóta nyomon követem a sorozat fejlődését, egészen a 16 Bit-es korszaktól kezdve napjainkig és megdöbbentő számomra, hogy milyen profizmussal képesek megalkotni egy ilyen összetett intelligenciával és bonyolult mozgáskultúrával rendelkező játékprogramot.

/>
FIFA 08 teszt - 10. kép


FIFA 08 teszt - 2. kép

A FIFA hosszú évek alatt szinte teljesen egyedül uralta a videó játékok, ezen szegmensét. Akadtak ugyan kihívó, és időnként keményen meg is szorongatták, de sikerült megőriznie a töretlen népszerűségét. Az Electronic Arts a világ legnagyobb kiadójaként és egyben fejlesztőjeként nem is engedheti meg magának, hogy nagyot hibázzon, mert akkor a konkurencia azonnal kapna a remek alkalmon, hogy elhódítson rajongókat, a sorozattól. Gondolom, kitaláltátok már, hogy melyik játékra céloztam az imént a rivális személyét illetően. Igen, ez bizony a PES széria.

A Konami szinte a kezdetektől fogva ott liheg az EA nyakában, azzal a feltett szándékkal, hogy megszerezze a hőn áhított elsőbbrendűséget. A kilencvenes években az International Superstar Soccer volt a fegyverük. Később valami általunk ismeretlen oknál fogva átkeresztelődött és így született meg a Pro Evolution Soccer széria, mely sokak szerint már réges-rég bőven túl is lőtt riválisán. Ez piacilag egyelőre nem nagyon mutatkozik meg, mert az eladási listákat szakadatlanul az EA SPORTS focija ostromolja és ez még biztosan hosszú évekig így is marad.


FIFA 08 teszt - 3. kép

A tavalyi felvonás óta a PlayStation 2 tulajok egy nagyon fontos fejlődésre felfigyelhettek fel. Végre megjelent az első, teljes egészében magyarosított verzió, melyben a két kiváló szakkommentátor Hajdu B. István és Faragó Richárd hangja közvetítette a mérkőzéseket, egy ez idáig nem tapasztalt élménnyel ajándékozva meg kishazánk FIFA rajongóit. Számomra viszont felfoghatatlan, hogy ez konzol fronton miért csak a kiöregedő félben lévő PS2 privilégiuma. A gép bekapcsolását követően hiába keressük a magyar szinkront, mert nem fogjuk megtalálni, azon egyszerű és roppantul szomorú oknál fogva, hogy nincs rajta.

Nagy hiányosságként róható fel ez kérem szépen, főként azok után, hogy sokan idén, és jövőre le fogják váltani a PlayStation 2-jüket egy 3-asra és fájó szívvel kell tudomásul venniük, hogy a next-gen verzió ismét angol nyelven közvetít majd. Érdemes azonban hamar túl lenni az első csalódáson, mert ami ezután következik az javarészt nagyon is bíztató.

FIFA 08 teszt - 11. kép

Nekem a játék indulását követően egy kicsit sterilnek tűnt a hangulat, ami talán annak tudható be, hogy semminemű intro videóval sem próbált meg elkábítani, mint régebben tette. Lehet, hogy egy kissé maradinak tűnök, de egy királyul összeillesztett videóval meg lehet adni az ideális alaphangot szinte bármihez, hát még a focihoz. Egyből a főképernyő fogad minket. A START-ot megnyomva egy pályán találjuk magunkat, ahol szólóban begyakorolhatjuk az alap mozdulatokat.

Ez egy kellemes tutorial opció, amit inkább az újoncok kedvéért raktak bele a játékba, de nem árt, ha a veterán FIFA-sok is futnak vele egy kört, hogy képbe kerüljenek és ráérezzenek az irányítás ízére. Körülbelül félpályáról vezetjük a labdát a kapura, mely előtt egy kimondottan ügyes kapus állja utunkat. Cselezés nélkül nekem nem sikerült bevennem a kapuját, bár én nem vagyok vérprofi a futballban. Itt addig időzhetünk és gyakorolhatunk, amíg csak jól esik, és ha már érezzük a lényeget, akkor egy gombnyomással máris a főmenübe navigálhatjuk magunkat, ahol elénk tárul a lehetőségek tárháza.

FIFA 08 teszt - 12. kép


FIFA 08 teszt - 4. kép

Az első és legfontosabb fejlődés a "Be a pro", vagyis a Válj profivá című játékmód megjelenése. Ez az opció egy érdekes lehetőség. Először kell kreálnod magadnak egy karaktert, aki amatőrként kezdi majd a pályafutását. A kezedben van tehát sorsa és csak Tőled függ, hogy meddig jut el a hírnév felé vezető úton. Vele kell majd igazán belejönnöd a labdarúgás rejtelmeibe és a szezon végéig a lehető legnagyobb fejlődést felmutatnod, hogy valódi profit faragj a focistádból. Az ő kudarca, a Tiéd is egyben. Egyenként lesz módod elsajátítani a különféle technikákat, mozdulatokat, mint, ahogy azt a valós életben teszik a labdarúgás nagyjai.

A játékmód kooperatív módban is játszható, melyben egyszerre akár négy személy is részt vehet. Továbbá mód van a kapus irányításának átvételére is, tehát ha már érzel magadban annyi bátorságot, hogy szemtől szemben állj egy játékossal, aki épp a kapudat fenyegeti egy veszélyes gólhelyzettel, akkor minden további nélkül kivitelezhető.

FIFA 08 teszt - 13. kép

Ezáltal izgalmasabbá válhatnak a szituációk, hisz, ha úgy döntesz, Te magad védheted meg csapatod a bekapott góloktól. Újdonság számba megy a kézi vezérlő funkció is, amit a jobb analóg karral tudsz igénybe venni. Váltogathatod segítségével a védők helyzetét, sőt még azt is megadhatod, hogy mely személyek töltsék be ezt a pozíciót. A passzok és átlövések irányát tudjuk mostantól befolyásolni, szemben a régebbi részekkel, ahol a mesterséges intelligencia határozta meg a labda haladási irányát. A bal analóg kar pozíciója veszi át ezen túl a lövések irányának befolyásolását, amivel életszerűbbé és kevésbé kiszámíthatóvá vált végre a játék.


FIFA 08 teszt - 5. kép

Izgalmas új feature-ök ezek és valóban jól működik a debütáló rendszer. A lehetőségek tárháza még messze nem merül ki ennyiben. A látványosabb pillanatainkat, visszajátszás formájában meg is oszthatjuk a net-en keresztül a többiekkel, had egye őket az ideg, hogy mire vagyunk képesek a labdával a placcon. A formációk testre szabhatóságával kidolgozhatod az általad leginkább favorizált stratégiákat. Ezzel a lehetőséggel egészen magas szinten tudunk taktikázni, de ennyire úgyis csak a profi játékosok fognak belemerülni, az amatőrök nem fogják kihasználni a számtalan lehetőséget, amit a FIFA nyújt nekik.

A mesterséges intelligencia érezhető fejlődésen ment keresztül. A legtöbb helyzetben valóban úgy reagálnak egy-egy szituációra, mint azt a hús-vér társaiktól várnánk el, mondjuk egy bajnokok ligája mérkőzésen. Akadnak azért hiányosságok is. Sok esetben tapasztaltam például, hogy passzoltam egy emberem felé a labdát, amire lecsapott az ellenfél, mialatt a csapattársam csak megmerevedve állt egyhelyben és a hülyék lelki nyugalmával nézte végig, ahogy az orra elől szerzik meg, pedig csak egy lépésre volt az esettől. A fociban pont az a szép, hogy nagy területen zajlik a játék, így senkinek sem kell egy adott helyen földbe gyökereznie. Iszonyúan idegesítő tud lenni időnként, de ennyi viszont bőven elnézhető a programnak. Kicsit több dinamika kell és akkor ez a hiba kiküszöbölésre kerülhet.


FIFA 08 teszt - 6. kép

További, ismert játékmódok is szerepeltetve vannak, úgy, mint a hagyományos bajnokságmód, és az online multi lehetősége. Az interneten keresztül bonyolított többjátékos móka maximum 8 játékos részvételével folyhat egy adott meccsen belül. Itt találhatjuk az online liga kreátor lehetőséget melyben, a játékos összeállíthatja, rendszerezheti és lebonyolíthatja a barátságos liga meccseit. Ha úgy döntünk, hogy mégis a gépi intelligencia ellen szeretnénk küzdeni, akkor kezdőként javallott a nehézségi szint alacsonyra állítása és a szabályok kiiktatása, mert hamar besárgulhatunk a játék hevében okozott szabálytalanságainknak köszönhetően.

FIFA 08 teszt - 14. kép

A haladók és a profik már kezdhetik magasabb fokozaton és a szabályokat természetesen, hagyják bekapcsolva. A bírók általában jól ítélik meg a helyzeteket, de Ők is tévednek, akárcsak valódi kollégáik. Ettől csak még életszerűbbé válik a játékélmény, mert bőven lehet majd vitatkozni a hibás döntések meghozatala után, hogy vajon a gépi bíró látta-e jól, vagy éppen a mellettünk ülő haver, habzó szájjal üvöltözve, a vérben forgó szemeivel. Gyakorlatilag mindenki meg fogja találni a számításait a játékban, legyen kezdő, haladó, vagy profi játékos. Minden kalibrálható, módosítható, így beletelhet egy kis időbe, mire kiigazodunk a teljes menürendszer útvesztőjében, ami alapjában véve egészen jól struktúrált, csak az újoncok fognak kissé belekavarodni az elején, de pár nap alatt Ők is remekül ki fognak igazodni rajta.


FIFA 08 teszt - 7. kép

A FIFA a hitelesség szempontjából is mindig a maximumot hozta - vagy legalábbis megpróbálta - és ez most sincs másképp. 620 bejegyzett csapatával, 30 hivatalos ligájával több, mint 15000 játékosával, és 30 létező stadion hajszálpontos lemodellezésével igencsak tartalmas szórakozást nyújt a sportág megszállottjainak. Minden feltétel adva van, hogy profi környezetben és feltételek mellett rúghassuk a bőrt. A hangszekció ismét remekül teljesít. A hangulatot kiválóan dobja fel a szurkolók vélemény nyilvánítása. Olykor kitörő hangorkánnal, olykor halkabb kántálással járulnak hozzá a stadion alapzajának megteremtéséhez.

FIFA 08 teszt - 15. kép

Valóban olyan érzést kelt bennünk, mintha csak a pálya kellős közepén lennénk, köszönhetően a többcsatornás, digitális térhangzásnak. A zenék sem elhanyagolható összetevői a kellemes feelingnek. A menük bebarangolása alatt neves előadók fülbemászó, vagy éppen ritmusos dallamai szórakoztatnak. A vizuális megvalósítás meglátásom szerint elég vegyesen teljesít. Nem mintha láttam volna valaha is szebben kivitelezett játékot ebben a témában, de ettől a generációtól többet várna el az ember.


FIFA 08 teszt - 16. kép

Az összkép viszont abszolút kielégítő. Se nem több, se nem kevesebb. A játékosok karaktermodellje meggyőzően részletes és kimunkált, ami az animációikról is maximálisan el mondaható. A készítők ismét a motion capture technológiát hívták segítségül a polygon modellek életre keltéséhez és ez a végeredményre is, erősen rányomja bélyegét. Néha ugyan még mindig "szögletes" kissé a mozgásuk, de ezt csak a nagyon kritikus szemek fogják észrevenni és szóvá tenni. Én speciel pont egy ilyen kritikus szem vagyok.

Ami egy rohadtul nehezen kivitelezhető összetevő, az a nézőtér hiteles kidolgozása, illetve kidolgozatlansága. Ezúttal sem domborít nagyot a lelátó látványa. Az egésznek túlságosan mű a kinézete, és ha nem csalt a szemem, akkor a nézők maradtak a 2.-ik dimenzióban. A panorámát kissé lerontja ugyan, de ez legyen egy sport szimulátor legnagyobb hibája.

FIFA 08 teszt - 17. kép


FIFA 08 teszt - 8. kép

Az újgenerációs gépeken nagyfelbontásban követhetjük figyelemmel az eseményeket, viszont "csak" a 720p-s részletesség erejéig. Ennek "köszönhetően" az élek eléggé fűrészfogasak, és ez bizony leránt a látvány élvezhetőségéből legalább egy kerek pontot. Sokkal szebben is meg lehetett volna ezt oldani. Hiába szeretnénk Full HD-ben futtatni a cuccot, mert azt a felbontást nem támogatja, sajnos. Természetesen a csúcs HDTV-ken is megjeleníthető, de marad ott is 720p-ben. Mindenképp korrektebb lett volna az 1080p-re gyúrniuk a srácoknak, most viszont ennyivel kell beérnünk. Talán majd jövőre?

A grafikus motor sem áll minden esetben a helyzet magaslatán. Hajlamos látványosan beszaggatni. főként a visszajátszásoknál lesz ez igazán érzékelhető. A több állású kamerák közül a teljes panorámát biztosító nézetnél tapasztaltam a játék folyamatos belassulását, ami számomra zavaró tényezőként jelenik meg. Az EA multiplatform beállítottságánál fogva nem szentel elég figyelmet a gépek közötti teljesítménybeli eltérésekre, ezért gyakorlatilag teljesen ugyanazon a színvonalon mozog a Sony-s port is, mint az Xbox 360-as verzió, pedig a két gép között papíron elég nagy a szakadék, amiből semmit sem fogunk tapasztalni. Aki mindkét gépet birtokolja, azért tegyen egy próbát a vásárlás előtt, hátha felfedez olyan apró különbségeket, amik elkerülték a figyelmemet, és döntő fontossággal bírhatnak a választásnál.


FIFA 08 teszt - 9. kép

Azt hiszem, hogy a teszt végéhez közeledve összegeznem illene a tapasztaltakat, amit meg is teszek. Mindent egybevetve teljesen rendben találtam a FIFA idei felvonását. Semmi égbekiáltó hibáról nem tudok beszámolni. A focirajongók nagyon meg lesznek vele elégedve és ez a legfontosabb. A játszhatóság mellett az összes többi alkotóelem csak másodlagos értékű. Nem fogja megreformálni a műfajt, de tud újdonsággal szolgálni az előző évi változathoz képest.

FIFA 08 teszt - 18. kép

Akinek pedig ez lesz az első találkozása a next-gen kivetüléssel, annak a látvány így is a top-on lesz a PS2-es SD grafikához képest. Reménykedem abban, hogy jövőre már magyar kommentárral megfejelve vehetem a kezembe tesztelési szándékkal a PlayStation 3 verziót is. A brand tett végre egy jókora lépést előre, annak érdekében, hogy csökkentse a szakadékot, mely a Pro Evolution Soccer-től jelen pillanatban is elválasztja. Jó estét, jó játékot és jó szurkolást kívánok mindenkinek.

FIFA 08 / Tesztplatform: PlayStation 3

a polcon a helye
  • Stílus: Sport
  • Megjelenés: 2007. október 09.
  • Ár: Ft-tól
  • Multiplayer: van
  • Kiváló játszhatóság
  • Remek hangulat
  • Grafikai hiányosságok
  • Csak 720-ben fut
  • Hang
    8
  • Grafika
    8
  • Játszhatóság
    9
  • Hangulat
    9
8.5
66 hozzászólás

Vendég

17 éve, 6 hónapja és 24 napja

hellosztok nem tudja valaki a fifa08 crackjét?

válasz erre

Vendég

17 éve, 6 hónapja és 26 napja

valakinek + van PS2-re a Fifa 08 kódjai??

válasz erre

Vendég

17 éve, 7 hónapja és 2 napja

a fifa 08 telepitő kódja: x8mm-rwm9-fifa-kflt-fifa és ti mondjátok meg hogy hol lehet letölteni

válasz erre

edvin

17 éve, 7 hónapja és 4 napja

Sziasztok!rjátok meg lécci a fifa 08 telepitőkódját!

válasz erre

Vendég

17 éve, 7 hónapja és 5 napja

lécci mondjátok meg a telepítőkódját

válasz erre

Vendég

17 éve, 7 hónapja és 8 napja

Hol lehet letölteni a játékot mondjátok már meg lécci!!!
meglepődött smiley

válasz erre

Vendég

17 éve, 7 hónapja és 17 napja

vki monnya má meg h hogy lehet neten jáccani fifát vki ellen?meglepett smileynyelvnyújtó smileymeglepődött smiley

válasz erre

Vendég

17 éve, 7 hónapja és 20 napja

meglepett smileymenő smileyröhögő smileymeglepődött smileymenő smileykacsintó smileynyelvnyújtó smileymeglepett smiley

válasz erre

Vendég

17 éve, 7 hónapja és 22 napja

sziasztok monjátok meg a fifa 08 kódját lécci mert elvesztettem

válasz erre

Vendég

17 éve, 7 hónapja és 22 napja

Sziasztok!
NEkem PC-n van meg a fifa 08, de nem akar a joystickon müködni a jobb analog kar!
nem tudjátok miért?
mi lehet a baj? :\'(

válasz erre

Vendég

17 éve, 7 hónapja és 24 napja

Császtok nemtudnátok nekem föltölteni hozzá magyarosítót .köszi
röhögő smileymeglepődött smileymenő smileymosolygó smileyszomorú smileymeglepett smileynyelvnyújtó smileykacsintó smiley

válasz erre

Vendég

17 éve, 7 hónapja és 25 napja

A fifakhoz nem sokszor, szinte nem is találkoztam olyannal, hogy lett volna fifahoz kód.
-=Xbox[360]ember=-röhögő smiley

válasz erre
123456a(z) 6 -ből
FIFA 08
nincs ár
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
totyak profiljamarco profilja