Szeánsz Velencében filmkritika

2023. szeptember 12.
92.1501
DNS profilja, adatai
DNS
A halál utáni élet lehetősége, illetve az ahhoz kapcsolódó misztikus történetek mindig is foglalkoztatták az embereket. Lehetséges, hogy a holtak kapcsolatba tudnak lépni az élőkkel? Vagy akár még annál is többre képesek? Habár manapság egyre több dologra akad tudományos magyarázat, ezen ősi kérdések modern társadalmainkban is újra meg újra felmerülnek, és az ehhez kapcsolódó szeánszok is alighanem gyakoribbak, mintsem gondolnánk.


A Mindenszentek és a Halloween ünnepe szintén ennek megnyilvánulásai a kultúránkban, melyek számtalan művészeti ágban, így az irodalomban és a filmekben is visszaköszönnek. Ily módon aligha meglepő, hogy még a huszadik század egyik legfelkapottabb írónőjét, a körmönfont detektívtörténeteiről elhíresült Agatha Christie-t sem kerülte el a téma, aki egyenesen azt állította Hallowe'en Party (Halloween és halál) című regényének középpontjába.

Korunk egyik neves brit rendezője, Kenneth Branagh pedig ezen könyvre támaszkodva készítette el az írónő krimi-történeteinek soron következő filmes feldolgozását, mely immár a harmadik a sorban, a Gyilkosság az Orient expresszen (2017) és a Halál a Níluson (2022) után. A Szeánsz Velencében azonban meglehetősen különbözik e két korábbi mozitól, mivel lényegében a Christie-féle krimik és a klasszikus kísértethistóriák összeházasításából született. A fő kérdés számunkra az, hogy vajon mennyire sikerült mindezt filmben átadni?

Hercule Poirot (Kenneth Branagh) nem ijed meg sem a sötét csatornáktól, sem a kihívástól

Hercule Poirot (Kenneth Branagh) nem ijed meg sem a sötét csatornáktól, sem a kihívástól


A cselekmény 1947-ben játszódik, amikor a híres detektív, Hercule Poirot Velencében meghúzva magát tengeti napjait. Hősünk immár egy felettébb megfáradt ember benyomását kelti, aki leginkább csak nyugalomra vágyik - mígnem egy nap egyik jó ismerőse, az írónő Ariadne Oliver (Tina Fey) egy halottlátó szeánszra invitálja, mondván az éles szemű nyomozó biztosan észreveszi majd a trükköket.

A tapasztalt médium, Joyce Reynolds (Michelle Yeoh) azonban láthatóan érti a dolgát, amikor úgy idézi meg a fiatalon elhunyt Alicia Drake (Rowan Robinson) szellemét, hogy még annak gyászoló anyja, a házigazda Rowena (Kelly Reilly) is teljességgel elhiszi neki. S bár Poirot úgy véli, átlát a szitán, amikor a szeánszot követően megrázó gyilkosság történik, a kísértetek pedig még tovább kísértenek, saját világnézete is megkérdőjeleződik, miközben megpróbál fényt deríteni a rejtélyre és a gyilkos kilétére.

A szeánsz összes résztvevője valamilyen kapcsolatban állt az elhunyttal

A szeánsz összes résztvevője valamilyen kapcsolatban állt az elhunyttal


Branagh alapvetően természetfeletti thrillerként aposztrofálta saját alkotását, amit a hangulatos, sötét atmoszférájú helyszínnel és a hatásos díszletekkel mind alá is támaszt. S bár akadnak horrorisztikus és meglehetősen ijesztő jelenetek, a rendező lényegében továbbra is megmaradt a széria immár jól kitaposott talaján.

A szokásos formula pedig nem más, mint amit maga Christie is konzekvensen alkalmazott: különböző típusú és motivációjú emberek egy helyen összezárva, és ezen társaságon belül kell rájönnie hősünknek, hogy ki a gyilkos.

Ennek kétségkívül megvan az az előnye, hogy igen érdekes dinamikát és interakciókat eredményez a szereplők között, és a cselekmény végéig - de legalábbis elég sokáig - nem lehet biztosan tudni, ki volt a tettes.

Joyce Reynolds (Michelle Yeoh) teljesen átadja magát a médium szerepének

Joyce Reynolds (Michelle Yeoh) teljesen átadja magát a médium szerepének


Ugyanakkor előfordulnak kissé erőltetett dramaturgiai elemek, klisék és nehezen hihető fordulatok is, vagy éppen kényelmes véletlenek, amelyeket nem olyan könnyű elhinni. Annak ellenére azonban, hogy a rendezés időnként eléggé hatásvadász és manipulatív, annyira szerencsére nem rossz a helyzet, hogy az nézőként túlságosan megnehezítené számunkra a kétkedésünk felfüggesztését.

Branagh ugyanis összességében ügyesen egyensúlyozik a természetfeletti - vagy legalábbis annak látszó - történések és a nyomozós szál között, s bár az átmeneti monotonitás miatt néha unalomba hajlik egy picit a cselekmény, egy-egy újabb váratlan esemény képes ismételten felkelteni az érdeklődésünket.

A játékidő alatt pedig végig ott lóg a levegőben a megválaszolatlan kérdés, hogy akkor valóban szerepet játszanak túlvilági erők a házban tapasztaltakban, illetve úgy általában az életünkben, vagy mindenre akad racionális, a józan ész és a logika által kínált magyarázat.

Ariadne Oliver (Tina Fey) tudja, hogyan lehet hatni Poirot-ra

Ariadne Oliver (Tina Fey) tudja, hogyan lehet hatni Poirot-ra


Alapvetően tehát magának a filmnek is ez áll a középpontjában, illetve, ehhez szorosan kapcsolódva, Poirot karakterének változása és jellemfejlődése. A sok gyilkosság és halál, az emberi gonoszság és rosszindulat lassan őt is ugyanúgy megviselte és felemésztette, mint azt tette volna bármelyik emberrel, legfeljebb nála jóval korábban.

Saját bevallása szerint hősünk a hitét is elveszítette - persze az is igaz, hogy sosem hitt igazán a természetfeletti létezésében, sokkal inkább abban, hogy mindenre van tudományos és racionális magyarázat. Eme hite azonban időről időre megrendül a kastélyban tapasztalt különös és kísérteties események hatására, s mivel elsősorban az ő szemén keresztül követjük végig az eseményeket, vele együtt minket is arra késztet, hogy elgondolkodjunk.

A hit központi szerepet tölt be az ügy megoldásában

A hit központi szerepet tölt be az ügy megoldásában


Ehhez további adalékként járulnak az aktuális történelmi környezetre tett utalások, melyek többsége napjainkra is ugyanúgy érvényes. Branagh tehát úgy szórakoztat, hogy közben némi aktuális mondanivalóval is szolgál, és közben tovább építi a sorozat központi figuráját, akit akár még további folytatásokban is visszahozhat.

A Szeánsz Velencében összességében úgy jellemezhető, mint rejtély és cselszövés némi tanulsággal és életbölcsességgel. S bár valamivel sötétebb a széria két korábbi darabjához képest - és ez nem csupán a megvilágításra értendő -, továbbra is tetten érhető benne ugyanaz a sziporkázó szellemiség és optimizmus, mint elődeiben. Azok, akik bírják a lassú folyású sztorikat, ahol nem árt folyamatosan odafigyelni, hogy megértsék, mi történik, minden bizonnyal jól szórakoznak majd rajta.

Szeánsz Velencében előzetes

 

Szeánsz Velencében / A Haunting in Venice (2023)

elég csak egy nachos, köszi
  • Műfaj: Thriller
  • Hazai premier: 2023. szeptember 14.
  • Rendezte: Kenneth Branagh
  • Hossz: 103 perc
  • 2023-09-12 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/szeansz-velenceben_1.jpg
  • Szereplők: Kenneth Branagh, Jamie Dornan, Tina Fey, Kelly Reilly, Michelle Yeoh
  • Forgatókönyv: Michael Green
  • Operatőr: Haris Zambarloukos
  • Vágó: Lucy Donaldson
  • Zene: Hildur Gudnadottir
7
Kenneth Branagh 103 Hildur Gudnadottir 2023-09-12 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/szeansz-velenceben_1.jpg
6 hozzászólás

Mordorer

9 hónapja, 3 hete és 1 napja

Nekem nagyon bejön ez a Kenneth Branagh féle vonal, úgyhogy minden részt várok. mosolygó smiley

válasz erre

Ronalddo

9 hónapja, 3 hete és 4 napja

Még kíváncsibb vagyok rá mint eddig! mosolygó smiley

válasz erre

VaPe

9 hónapja, 3 hete és 4 napja

Jók ezek az új Poirot feldolgozások, ez sem marad ki.

válasz erre

fighterlaci

9 hónapja, 3 hete és 5 napja

Ígéretes, de kivárom streamingen.

válasz erre

petrovicsz

9 hónapja, 3 hete és 5 napja

Nagyon kíváncsi vagyok rá!

válasz erre

Moby Dick

9 hónapja, 3 hete és 5 napja

Az eddigi Poirot filmeket is láttam ezt is tuti megnézem majd, de csak streamingen.

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja