Fortune-hadművelet: A nagy átverés filmkritika

2023. január 05.
101.1961
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
Guy Ritchie, az angol rendező-fenegyerek, aki a kemény akciókról és fanyar, macsó humoráról ismert, immár igen tekintélyes mennyiségű mozit tett le az asztalra, még ha elsősorban a hazájában játszódó gengszterfilmekről vált is ismertté. S bár több évtized után még az ő számára is nehéz valami újdonsággal előrukkolni, azért akad még jónéhány terület, ahová eddig nem vagy csak érintőlegesen kalandozott.
Advertisement


Ezúttal a kémfilmek műfajába tesz kirándulást, miközben azért - mint azt már ama tény is előrevetíti, hogy Jason Statham a főszereplő - a tőle majdhogynem mindig elvárt akciókból sem keveset láthatunk. A Fortune-hadművelet lényegében olyan, mintha egyéb ötlet híján Ritchie is elkészítette volna a maga Mission: Impossible verzióját, legfeljebb annak hangvételét vette még komolytalanabbra.

Statham mellett olyan, korábban felkapott színészeket szerződtetett a főbb szerepekre, mint Hugh Grant, Josh Hartnett vagy Cary Elwes. Az általuk játszott figurák időnként kissé karikaturisztikusnak vagy parodisztikusnak tűnnek, ráadásul maga a cselekmény és a közben keletkező hullák száma sem teszi egyértelművé, Ritchie mennyire szeretné, ha komolyan vennénk a látottakat. A valódi izgalomhoz azonban elengedhetetlen némi hitelesség - de vajon mennyit várhatunk ilyesmiből egy Guy Ritchie filmben?

A nevem Fortune. Orson Fortune (Jason Statham).

A nevem Fortune. Orson Fortune (Jason Statham).


Orson Fortune (Statham) egy amolyan Ethan Hunt-szintű szuperügynök, azzal a különbséggel, hogy sokkal inkább el van telve saját magával. Még azt is zokon veszi, amikor nyaralás közben főnöke, Nathan Jasmine (Elwes) bevetésre hívja, mivel a hazájának szüksége van rá.

A helyzet ugyanakkor nem csupán kritikus, de felettébb homályos is: nem ismert sem a titokzatos eszköz eltulajdonítójának, sem a megrendelőjének a személye, mint ahogyan maga az eszköz sem. Mindössze annyi biztos, hogy a közvetítésben a hírhedt, milliárdos fegyvercsempész, Greg Simmonds (Grant) kavarja a lapokat.

Hogy beférkőzzön a fickó bizalmába, Fortune és új, kéretlen társa, a csinos és talpraesett Sarah Fidel (Aubrey Plaza) "szépen megkéri" Hollywood egyik legnagyobb filmsztárját, Danny Francescót (Josh Hartnett), hogy tartson velük Simmondshoz, aki egyenesen rajong érte. A dolgok azonban nem teljesen úgy alakulnak, ahogy arra Fortune és társai számítanak...

Greg Simmonds (Hugh Grant) szeret élni, de az üzletet nagyon komolyan veszi

Greg Simmonds (Hugh Grant) szeret élni, de az üzletet nagyon komolyan veszi


A történet maga tehát teljesen szokványosnak mondható, még ha az álomgyári sztár figurájának bevonása némileg színesíti is a palettát. S bár a konkurens ügynökkel kapcsolatos szál úgyszintén egész érdekes lehetne, túl sokat nem kezdenek vele, így végül az is megmarad a sokszor látott klisék szintjén.

Statham, a legyőzhetetlen kemény csávó és az egysorosai ugyanúgy a sztereotípiák számát szaporítják, mint Aubrey Plaza szexiskedő viselkedése és megjegyzései. Ennek ellenére tény, hogy Hugh Grant újfent kellőképpen szórakoztató - még ha kissé egysíkú is -, és Josh Hartnett éles bevetéstől parázó hírességével elég jó párost alkot.

Danny Francesco-t (Josh Hartnett) nem nyugtatja meg Fortune és Sarah (Aubrey Plaza) jelenléte

Danny Francesco-t (Josh Hartnett) nem nyugtatja meg Fortune és Sarah (Aubrey Plaza) jelenléte


Ugyanakkor ami a párbeszédeket illeti, a szokásos beszólásokat és csipkelődéseket leszámítva azt kell mondjam, talán ez az egyik legkevésbé "gájricsis" film, amit valaha láttam. Az egészben a legviccesebbek talán a helyzetkomikumok, összességében viszont alig-alig lehet igazán jóízűen nevetni a látottakon.

A film narratívája valójában inkább olyan, mintha Ritchie és alkotótársai felütötték volna egy standard krimi-vígjáték forgatókönyvét minta gyanánt. Az eredetileg a fő rosszfiúknak szánt ukrán bűnbanda pedig még annál is nagyobb klisének számított volna, ám azt végül át kellett írni a forgatókönyvben (ezáltal hónapokkal kitolva a bemutató időpontját), mert időközben kitört az orosz-ukrán háború.

S bár a rendező imitt-amott kétségtelenül elhelyezte saját kézjegyét a produkción, a hozzáadott fordulatok is inkább viccesen komolytalanok, mintsem hitelesek vagy igazán hihetőek.

Sarah nemcsak nagyszájú csaj, hanem tökös is

Sarah nemcsak nagyszájú csaj, hanem tökös is


Annak ellenére azonban, hogy a sztori és a narratíva terén a Fortune-hadművelet csupán a megszokott sablonokat nyújtja, azt el kell ismerni, hogy a körítésnek rendesen megadták a módját. A helyszínek változatosak és látványosak, a bunyók és akciók pörgősek, és időnként még izgalmas helyzetek is akadnak.

Alapvetően éppen az utóbbiak miatt jelenthető ki, hogy csak a látványos és viszonylag szórakoztató tálalás, illetve a színészek karizmája menti meg a filmet a teljes középszerűségtől. Azért reméljük, Guy Ritchie nem válik hamarosan a kiégés áldozatává, és képes lesz időben újítani. Ki tudja, legközelebb talán előrukkol egy retro sci-fi komédiával...

Fortune-hadművelet: A nagy átverés előzetes

 

Fortune-hadművelet: A nagy átverés / Operation Fortune: Ruse de Guerre (2023)

egy jegyet megér. egyet.
  • Műfaj: Akció
  • Hazai premier: 2023. január 05.
  • Rendezte: Guy Ritchie
  • Hossz: 114 perc
  • 2023-01-05 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/fortunehadmuvelet-a-nagy-atveres_1.jpg
  • Szereplők: Jason Statham, Aubrey Plaza, Hugh Grant, Josh Hartnett, Cary Elwes, Eddie Marsan
  • Forgatókönyv: Guy Ritchie, Ivan Atkinson, Marn Davies
  • Operatőr: Alan Stewart
  • Vágó: James Herbert
  • Zene: Christopher Benstead
6.5
Guy Ritchie 114 Christopher Benstead 2023-01-05 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/fortunehadmuvelet-a-nagy-atveres_1.jpg
5 hozzászólás

petrovicsz

1 éve, 3 hónapja és 17 napja

Egynek jó lesz majd valamikor, de nem fogok miatta rohanni a moziba.

válasz erre

VaPe

1 éve, 3 hónapja és 17 napja

De fura Stathamet újra főszerepben látni. mosolygó smiley

válasz erre

fighterlaci

1 éve, 3 hónapja és 18 napja

Jó lesz ez majd streamingen...

válasz erre

Ronalddo

1 éve, 3 hónapja és 18 napja

Végre megint látni Stathamet normális szerepekben is.

válasz erre

zender

1 éve, 3 hónapja és 18 napja

Nem tudtam hogy ez Guy Ritchie film! meglepett smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja