Fekete Párduc 2. filmkritika

2022. november 09.
103.8401
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
Chadwick Boseman, A Fekete Párduc alias T'Challa király megszemélyesítőjének sajnálatos halála alaposan keresztülhúzta a Marvel és a Disney folytatással kapcsolatos számításait. Mivel a fekete színész a közönség szemében gyakorlatilag eggyé vált a figurával, jómagam is teljesen abban a hitben éltem, hogy nem fogják folytatni a szériát - azután persze hamar rájöttem, hogy ahhoz túlságosan komoly erők működnek Hollywoodban.
Advertisement


Az egyik természetesen a pénz, a másik pedig az ideológiai gépezet, amely még ebben a helyzetben is igyekszik a legtöbbet kihozni abból az immár általánossá és megszokottá vált narratívából, ami egyre inkább jellemzővé vált az álomgyárra az utóbbi évtizedben. Hogy ne legyünk teljesen igazságtalanok, meg kell jegyezni, hogy a gyökerek valójában mélyebbre nyúlnak az új keletű egyenjogúsági, Black Lives Matter, #metoo és egyéb trendeknél.

A képregény megszületése idején, az 1960-as években a Fekete Párducok egy polgárjogi mozgalom volt, amely azért küzdött, hogy az USA-ban emberszámba vegyék a feketéket. S mint ahogyan e mozgalomnak megvoltak a maga hősei, úgy a képregények kultúrája is kitermelte a szuperhősöket - jelen esetben egy fiktív afrikai szuperhatalom ifjú uralkodójának személyében.

Mivel Boseman halála után Kevin Feige és a Marvel nem akart másik színészt keresni a címszerepre, a széria lényegében egy túlnyomóan női figurákból álló produkcióvá avanzsált. Ennek tükrében pedig gyakorlatilag törvényszerű volt, hogy a fekete egyenjogúság helyett immár a feminizmus kerül előtérbe.

Ramonda királynőnek (Angela Bassett) duplán nehéz helyzettel kell szembenéznie fia, a király s egyben a Fekete Párduc halála után

Ramonda királynőnek (Angela Bassett) duplán nehéz helyzettel kell szembenéznie fia, a király s egyben a Fekete Párduc halála után


Miután Wakanda királya, a közkedvelt T'Challa váratlanul eltávozik az élők világából, anyjának, Ramonda királynőnek (Angela Bassett) és népének egyre inkább szembe kell néznie azokkal, akik a Fekete Párduc hiányában mindent elkövetnek azért, hogy rátehessék a kezüket a csak az országban fellelhető, földönkívüli eredetű szuperfémre, a Wakanda rendkívüli technikai fejlettségét biztosító vibrániumra.

Ennek következményei nem kerülnek el egy korábban ismeretlen népet sem, melynek a tenger mélyén fekvő Talokan ad otthont, és szintén igen fejlett eszközökkel, illetve haderővel rendelkezik. Vezetőjük, a mutáns Namor (Tenoch Huerta) csupán annyit szeretne, hogy hagyják békén őket, és alapvetően nem ért egyet Wakanda nyitottabb politikájával.

Miközben egyre érik a konfliktus, Ramonda lánya, Shuri (Letitia Wright) még mindig elvesztett bátyját gyászolja, és a technikai fejlesztésekbe menekül. Az események azonban őt is magukkal sodorják, és végül döntenie kell: hogyan szolgálhatja a legméltóbb módon az egykori Fekete Párduc örökségét?

Shuri hercegnő (Letitia Wright) nehezen birkózik meg a gyásszal

Shuri hercegnő (Letitia Wright) nehezen birkózik meg a gyásszal


Ahogy az alighanem már az előzetesből is sejthető volt, Boseman halála után a király húgát alakító Letitia Wright jutott nagyobb szerephez. Az ifjú színésznőt így igencsak bedobták a mély vízbe, és tény, hogy helyettesíteni ő sem képes néhai kollégáját, kinek hiányzó karizmája végig rányomja valamelyest a bélyegét a produkcióra.

Ugyanakkor azt is el kell ismerni, hogy az alkotók és a színészek is mindent megtettek azért, hogy ez minél kevésbé legyen érezhető. Mindezt ráadásul úgy, hogy nyilván számukra sem volt könnyű feldolgozni a mindenki által kedvelt és tisztelt Boseman elvesztését, amivel kapcsolatos személyes fájdalmukat viszont többször is felhasználhatták a színészről, illetve T'Challáról való megemlékezések során.

A gyászidőszak után a hercegnő és Okoye tábornok (Danai Gurira) kiruccan egy kicsit Amerikába

A gyászidőszak után a hercegnő és Okoye tábornok (Danai Gurira) kiruccan egy kicsit Amerikába


Ahogy az várható volt, a szokásosnál hosszabbra sikerült bevezető rész a veszteségről és gyászról szól, ennek következtében pedig igen komoly hangvételű. Később azonban fokozatosan oldódik a hangulat, és újfent megkapjuk a szokásos Marvel-féle csipkelődést és humorbombákat.

A Fekete Párduc 2. tehát ilyen téren sem okoz különösebb meglepetést, így talán azon sem akadunk fenn különösebben, hogy a sztori alapvetően sablonos és kiszámítható. Mindazonáltal akadnak elgondolkodtató momentumok, melyek nem csupán a gyászról vagy a továbblépésről szólnak, hanem egyéb velős témákat feszegetnek.

Ilyen például a hagyományok fontosságának szembeállítása a technikai és tudományos haladással. De mint korábban és az MCU-ban általában, a napjaink társadalmaira és politikai viszonyaira való reflektálás úgyszintén ismét része a narratívának, sőt még a nemzetek és világ nagyhatalmai is mind megkapják a magukét.

A Jabiri törzs vezéreként M

A Jabiri törzs vezéreként M'Baku (Winston Duke) sem maradhat ki az akcióból


Ami azonban kiemeli a Fekete Párduc 2-t az átlag Marvel-produkciók, illetve zsánerfilmek közül, az a személyes hangvétel. Ennek segítségével időről-időre nézőként is együtt érezhetünk az egyes szereplőkkel, sőt helyenként igazán megindító pillanatokban lehet részünk.

Tény, hogy ezzel együtt akadnak kevésbé felemelő, erőletett vagy unalmas, illetve már elcsépeltnek számító momentumok, valamint inkább megmosolyogtató pillanatok is - a bokáin lévő szárnyak segítségével repkedő Namor akciójeleneteit például elég nehéz komolyan venni. Ennek ellenére látványosság akad bőven, és az audiovizuális megvalósításra összességében egyáltalán nem lehet panaszunk.

Namor (Tenoch Huerta) egészen karizmatikus vezető és antagonista, amíg nem kezd el csapkodni bokaszárnyaival

Namor (Tenoch Huerta) egészen karizmatikus vezető és antagonista, amíg nem kezd el csapkodni bokaszárnyaival


Ugyanez abszolút elmondható a színészi alakításokról is. S bár az továbbra is vitatható, mennyire volt jó döntés Chadwick Boseman nélkül folytatni a szériát, azt mindenképpen el kell ismernünk, hogy a film méltó búcsúként szolgál a személyétől, illetve mindattól, amit neki köszönhettünk a széria kapcsán és általában.

Hogy a produkció mennyire állja meg a helyét az MCU 4. fázisának záró fejezetként, az megint kevésbé egyértelmű, ezt majd utólag eldöntik a nézők és a filmesztéták. A Marvel-féle világépítés azonban mindettől függetlenül tovább zakatol, hogy jövőre még több mozgóképes produkcióval bővítse tovább a végtelenségig táguló filmes univerzumot...

Fekete Párduc 2. előzetes

 

Fekete Párduc 2. / Black Panther: Wakanda Forever (2022)

elég csak egy nachos, köszi
  • Műfaj: Szuperhősfilm
  • Hazai premier: 2022. november 10.
  • Rendezte: Ryan Coogler
  • Hossz: 161 perc
  • 2022-11-09 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/fekete-parduc-2_1.jpg
  • Szereplők: Letitia Wright, Lupita Nyongo, Angela Bassett, Danai Gurira, Winston Duke, Tenoch Huerta, Martin Freeman
  • Forgatókönyv: Ryan Coogler, Joe Robert Cole
  • Operatőr: Autumn Durald Arkapaw
  • Vágó: Kelley Dixon, Jennifer Lame, Michael P. Shawver
  • Zene: Ludwig Göransson
7
Ryan Coogler 161 Ludwig Göransson 2022-11-09 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/fekete-parduc-2_1.jpg
4 hozzászólás

VaPe

1 éve, 5 hónapja és 18 napja

Tudom hogy óriási siker volt meg minden, de nekem az első sem adta. Nyilván megnézem ezt is, mert annyira **** filmek vannak mostanában, hogy örülök már egy jobb CGI-nak is, de biztos nem fogok érte a moziba rohanni.

válasz erre

fighterlaci

1 éve, 5 hónapja és 19 napja

Majd tévében egyszer....

válasz erre

Tommy

1 éve, 5 hónapja és 19 napja

Én is úgy gondoltam hogy nem kéne folytatni, de én azért mert az elsőt nagyon utáltam. röhögő smiley Ezt biztos kihagyom, még a pozitív kritika ellenére is.

válasz erre

Ronalddo

1 éve, 5 hónapja és 19 napja

Hát én sem nagyon tudom magam rávenni a megnézésére, de azért ez a kritika most kicsit megnyugtatott, hogy nem mindent ront el a Disney.

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaManiac profilja