Az északi filmkritika

2022. május 18.
100.0081
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
A vikingek mostanság felettébb népszerűnek számítanak, amit mi sem mutat jobban, mint hogy lépten-nyomon találkozhatunk velük különböző filmekben, sorozatokban, videojátékokban és egyebekben. Bár akad, amikor a viccesebb oldalukat igyekeznek kihangsúlyozni az alkotók (lásd Így neveld a sárkányodat), ezúttal az északi nép és a kor minden vadsága és brutalitása az, ami előtérbe kerül.


A történet Amleth legendájára épül, ami mellesleg a Hamlet c. tragédiának is alapjául szolgált. Az i.sz. 9. század végén egy ifjú viking herceg, Amleth megesküszik, hogy megbosszulja apja, Aurvandil király (Ethan Hawke) halálát, amiért nem más, mint Fjölnir nagybátyja (Claes Bang) a felelős.

A menekülni kényszerülő fiút, miután apja már gyermekként is harcosnak képezte, egy vad törzs neveli fel, akik mellett vérszomjas hadvezérré válik. A felnőttként visszatérő Amleth-et (Alexander Skarsgard) kizárólag a Fjölnir elleni bosszúvágy élteti, valamint hogy kimentse anyját, Gudrúnt (Nicole Kidman) annak mocskos karmai közül.

Fjölnir udvarába érkezve azonban a herceg kénytelen megtapasztalni, hogy nem minden az, aminek látszik. Ráadásul beleszeret a szövetségét felajánló szláv varázslólányba, Olgába (Anya Taylor-Joy), ami még tovább bonyolítja a korábban annyira egyszerűnek látszó felállást...

Amleth (Alexander Skarsgard) és törzse előszeretettel foszt ki és mészárol le különféle falvakat

Amleth (Alexander Skarsgard) és törzse előszeretettel foszt ki és mészárol le különféle falvakat


A cselekmény tehát lényegében a hős útja klasszikus verziójának egy speciális változata, melyben apja halála után látszólag csak a gyűlölet marad az ifjú protagonista számára, meghatározva teljes hátralevő életútját. A fő kérdés, hogy képes-e szakítani vele és egyszer megbékélni? Amleth-nek alapvetően két lehetőség közül kell választania: vagy a szeretteinek él, vagy az ellenségei legyőzésének. De vajon melyik a járható út számára, illetve választhatja-e egyszerre mind a kettőt?

Mindez már nagyban sejteti, hogy a narratíva középpontjában a sorsszerűség és a szabad akarat kérdése áll. Mivel akkoriban túlnyomórészt az előbbi határozta meg az emberek életét, különösen a törzsi és nomád körülmények között élőkét, nem csoda, ha Amleth-nek is ezzel a kihívással kell megküzdenie.

Félreértés ne essék, arról szó sincs, hogy mai modern korunkban kizárólag a szabad akarat diadaláról beszélhetünk...


A Bolond Heimir (Willem Dafoe) a törzsi rituálék szakavatott gyakorlója

A Bolond Heimir (Willem Dafoe) a törzsi rituálék szakavatott gyakorlója


A hiedelmek és az istenek akarata a viking kultúrában is szent és sérthetetlen volt. Emiatt aligha meglepő, ha az emberek életében elmosódtak a határok a való világ és a természetfeletti között, ami magában a filmben is visszatükröződik. Ennek ellenére a valóságban a vikingeké távolról sem volt az a romanticizált kultúra, amit manapság a különböző médiumokban mutatnak nekünk.

A viking harcosok úgy hitték, egy állat lakozik bennük, amely harc közben a felszínre kerül és átveszi az irányítást a testük felett. (Vagy éppen egy farkas és medve hibrid, mint Amleth esetében.) Ennek megfelelően előszeretettel hagyatkoztak ösztöneikre, testi erejükre és edzettségükre a harcban, ami különösen félelmetes és brutális ellenfelekké tette őket.

A folyamatos hódítások és a rabszolgaság intézménye okán ez egy rendívül kemény és könyörtelen világnak tűnik, melynek ugyanakkor mégis megvannak a maga kulturális és egyéb szépségei.

Ha nem elég az üvöltés, toldd meg egy farkassal

Ha nem elég az üvöltés, toldd meg egy farkassal


Az északi a mitológiát a realitással ötvöző ábrázolásmódja egy meglehetősen naturalisztikus produkciót ígér, melyet nyugodt szívvel csak felnőtteknek ajánlhatunk. Nem véletlen, hogy egyesek a Gladiátorhoz és az Apocalypto-hoz hasonlítják - ugyanakkor ez egy picit elvontabb és horrorisztikusabb azoknál, és a hős útja sem feltétlenül olyan egyértelműen protagonisztikus, amellyel nézőként feltétlenül azonosulni tudnánk.

Annyi bizonyos, hogy Az északi korántsem pusztán magáról a brutalitásról szól, hiába jut itt is lényeges szerep a barbár viszonyok bemutatásának. A film mondanivalójának többféle interpretációja létezhet: pl. a férfiak természetüknél fogva háborúznak, a nők pedig igyekeznek visszatartani őket; a bosszúnak mindig ára van stb. S bár a cselekmény kezdetben sablonos bosszútörténetnek indul, a narratíva képes meglepni bennünket, és más irányba elvinni a történet fonalát ahhoz képest, amit várnánk.

El kell ismerni, Robert Eggers rendező (A boszorkány, A világítótorony) igencsak alapos munkát végzett, ami a forgatáson adott instrukciók mellett az alapos kutatómunkára is kiterjedt. Eggers, aki többek között arról ismert, hogy mindig törekszik a történelmi hitelességre, régészek és történészek segítségét is igénybe vette a korhűség biztosítása érdekében.

Gudrún királyné (Nicole Kidman) halottnak hiszi fiát, de azért bele nem pusztul

Gudrún királyné (Nicole Kidman) halottnak hiszi fiát, de azért bele nem pusztul


Hogy ez itt mennyire sikerült, azt nehéz laikusként eldönteni, az viszont tény, hogy a díszletek, a ruhák és kellékek igencsak jól visszaadják a kor hangulatát, amit a már-már vallásos jellegű, darkos zene még inkább megerősít. A filmen belüli éneket részben maga Björk, a 90-es és a 2000-es évek sajátos stílusáról ismert, izlandi sztárja szolgáltatja, míg a zene megszólaltatásában fontos szerep jut a korabeli hangszereknek.

A hitelességhez az erős alakítások úgyszintén nagyban hozzájárulnak. A majd két méter magas, skandináv színész, Alexender Skarsgard fizikailag és mentálisan egyaránt azonosult a főszereplővel. Anya Taylor-Joy, akit sajátos kinézete látszólag aranyos kislányok és naivák eljátszására predesztinált, igen komoly színésznővé érett, míg Nicole Kidman újfent bebizonyítja, hogy még mindig képes meglepetést okozni.

Mindent összevetve Az északi egy brutális, látványban, hangulatában és emocionálisan is igen erőteljes produkció, ami jóval több puszta akciófilmnél vagy történelmi mozinál. Trendinek vagy közönségfilmnek semmiképpen sem nevezhető, így leginkább azoknak tudnám ajánlani, akik könnyed szórakozás helyett valami "velősebbre" vágynak, és nem ijednek meg egy kis vértől és brutalitástól.

Az északi előzetes

 

Az északi / The Northman (2022)

egy popcornt kérek kólával!
  • Műfaj: Történelmi
  • Hazai premier: 2022. május 19.
  • Rendezte: Robert Eggers
  • Hossz: 137 perc
  • 2022-05-18 17:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/az-eszaki_1.jpg
  • Szereplők: Alexander Skarsgard, Nicole Kidman, Anya Taylor-Joy, Ethan Hawke, Claes Bang, Willem Dafoe, Björk
  • Forgatókönyv: Sjón, Robert Eggers
  • Operatőr: Jarin Blaschke
  • Vágó: Louise Ford
  • Zene: Robin Carolan, Sebastian Gainsborough
8
Robert Eggers 137 Robin Carolan, Sebastian Gainsborough 2022-05-18 17:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/az-eszaki_1.jpg
4 hozzászólás

totyak

2 éve, 21 napja

Én megnéztem a filmet, de nekem csalódás volt. A történet elég sablonos, bosszuljunk meg minden sérelmünket és lehetőleg öljük meg, aki az utunkba áll. A filmet sokszor megtörik látomások, törzsi rítusok, kb. ilyen LSD trip hangulat, nekem ezek nem tetszettek és úgy éreztem nem is illetek a filmbe. Magam részéről a sztorit is nagyjából a film közepe felé már éreztem, hogy merre fog elmenni. Nekem nem tetszett, egyszer megnéztem, oké, de többet nem, még TV-ben sem. Egy Apocalypto ehhez képest mérföldlépő csizma.

válasz erre

Gólem

2 éve, 27 napja

Hát ez nekem kötelező mozi. mosolygó smiley

válasz erre

Ronalddo

2 éve, 1 hónapja

Hát akkor ez egyelőre kihagyhatatlannak tűnik...

válasz erre

Mordorer

2 éve, 1 hónapja

Nem terveztem megnézni de ez a kritika nagyon berántott!!

válasz erre
 

kapcsolódó hírek, cikkek

Napóleon

Napóleon

Oppenheimer

Oppenheimer

Az utolsó párbaj

Az utolsó párbaj

legutóbbi hozzászólások
 
VaPe profiljaKisember001 profilja