Puzzle Agent 2 teszt

2011. július 25.
72.3401
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hobbikocka profilja, adatai
Hobbikocka
Nelson Tethers neve nemigen csenghet ismerősen az emberek számára, ez nem is baj hiszen nem szabad feltűnést keltenie, ugyanis Nelson Tethers egy különleges ügynök az FBI szolgálatában. Az már furcsább lehet, hogy valószínűleg az FBI-on belül sem sokan hallottak róla, hiszen ő egészen kivételes feladatot lát el. Nelson legalábbis biztosan annak érzi, hiszen mi lehetne izgalmasabb, mint az FBI Puzzle Kutató Részlegének dolgozni? Na jó, lehet van érdekfeszítőbb meló, de még mindig jobb, mint a Zöldségbűnözési Osztálynak dolgozni.


Tethers ügynök nem is vágyott különösebben másra, mint hogy alagsori irodájában különböző feladványok megoldásában lelje örömét, mígnem a Puzzle Agent előző részében szigorú utasítást kapott, hogy a helyszínen nézzen utána egy rejtélyes ügynek (nem mellesleg volt egy látomása is, egy űrhajóssal a főszerepben). A minnesota-i Scoggins városkában található radírgyár ugyanis leállt, ami súlyos állami problémákhoz vezethet. Ez a gyár látja el radírgumival a Fehér Házat, maga az elnök is scoggins-i radírral korrigálja a hibáit. Az első rész végén a gyár újraindult, de a tulajdonost, Isaac Davner-t elragadta egy csapat kis, piros erdei gnóm. Az FBI lezártnak tekinti a nyomozást, de Tethers-t nem hagyja nyugodni a befejezetlen ügy, szabadság ürügyén Scoggins-ba utazik, hogy folytassa a nyomozást.

Érdekes hangulatú játékkal állunk szemben a Puzzle Agent személyében. Igazi pihent humor keveredik benne David Lynch, Stanley Kubrick és a Coen fivérek által inspirált jelenetekkel. Mindezt Graham Annable, művésznevén Grickle álmodta a monitorra, akinek elborult animációit youtube-on már régóta megtalálhatjuk. Scoggins városa a semmi közepén található, örök hó borítja és a lakók nagy része legalább olyan fagyos az idegenekkel, mint az időjárás. A lakók egytől egyig kisebb-nagyobb mértékű pszichiátriai kezelésre szorulnának, mindegyiküknek megvan a maga furcsa szokása. Találkozhatunk kicsit zavarodott szálodatulajdonossal, Bjornnal, a manókultusz vezetőjével (és annak többi tagjával), a radírgyáros feleségével, aki az első részben láncfűrésszel támadt ránk, de most illedelmesen bocsánatot kér érte, vagy a seriffel, akinek nem nagyon áll érdekében a rend fenntartása. Ebben a részben felbukkan a kötelező femme fatale is, aki már majdnem normálisnak tűnik, de csak egy darabig :). Ami közös bennük, az a rejtvények iránti rajongás, sokszor segítséget is rejtvények formájában adnak Tethers-nek.

Puzzle Agent 2 teszt - 2. kép

A játék megvalósításában nem más, mint egy point-and-click kalandjáték, abból is a nagyon egyszerű működésűek közé tartozik. Nincs tárgylistánk, a sztori tulajdonképpen lineáris. A továbblépést általában valamelyik párbeszédtéma, vagy egy rejtvény megoldása teszi lehetővé. Az irányítás pofonegyszerű, egérkattintásra az egérmutató egy karikát bocsát ki magából, annak a sugarán belül felvillannak az érdekesebb dolgok (ez gondolom a figyelmünket jelképezné). Nincs más feladatunk tehát, mint az adott képernyőt körbekattintgatni és kiválasztani a nekünk szimpatikus interakciót a felvillanó ikonok közül. Ez lehet mozgás valamerre (pl. ajtókon keresztül), párbeszéd (ha egy karakter fölött megjelenik egy képregénybuborék), a puzzle darabka megoldandó rejtvényt jelöl (ha piros, akkor a továbbhaladáshoz szükséges, ha fehér, akkor csak a saját szórakoztatásukra szolgál), ezen kívül még találhatunk használt rágógumit (amit később megmagyarázok). Amikor motorosszánunkra kattintunk, megjelenik a város térképe, ahol kiválaszthatjuk úticélunkat.

Puzzle Agent 2 teszt - 3. kép

A szereplőkkel való párbeszéd során általában 4-5 lehetőségről kérdezősködhetünk, nagy részük csak poénként szolgál, nincs jeletősége. Itt talán túlzásba is estek a készítők, én jól elszórakoztam rajtuk, de egyeseknek sok lehet a rizsa mennyisége. Mentségül szolgáljon, hogy a szinkronhangok zseniálisak. Beszélgetéskor is előfordul, hogy valamelyik téma mellett megjelenik a puzzle ikon, ilyenkor ez a szál is egy megfejtendő rejtvényhez vezet.

Térjünk is rá akkor a játék lényegére, hiszen a sztori, a mászkálás és a párbeszédek csak köretként szolgálnak a rejtvények főételéhez. Feladványok terén eléggé változatos a játék: van itt matematikai, szöveges logikai, képkirakós, labirintusépítős, bútortologatós és számtalan másik feladvány. Összesen 33 kihívással nézünk szembe, de azért ezek között vannak azonos típusba sorolhatók. A hozzájuk kapcsolt kis történetek mégis egyedivé teszik őket. Ha az instrukciók alapján nem boldogulunk, három segítséget használhatunk fel. Ezek rágógumi formájában jelennek meg, ugyanis Nelsonnak ez segít a koncentrálásban. Sajnos Scoggins-ban betiltották a rágót, mert rontja a városképet, ezért vagyunk kénytelenek összegyűjtögetni a felragasztgatott rágógumikat. Azért ezzel a tudatserkentővel bőven ellátnak minket, szerintem vagy 50 darabot zsebre raktam a játék során. Ha úgy érezzük, jó a megoldás, el kell küldenünk az FBI központba, ahol vagy elfogadják, vagy visszadobják. Ha elsőre nem jön össze, kapunk némi segítséget innen is, és újra nekiugorhatunk. Ha végre siker koronázza a fejtörést, akkor értékelnek minket egy 10-es skálán. A végső pontszám a felhasznált rágók és a sikertelen beküldések számától függ. Ezek alapján összesített teljesítményünk is van, nekem a játék végére "Elképesztő Puzzle Zseni" volt a minősítésem :D. Egy-két feladvány volt csak fárasztó, például az, amelyikben kép alapján tudni kellett volna a dollárérmék értékét, az arcképek alapján. Sajnos én nem rendelkezem ilyen alapműveltséggel és elégg uncsi volt wikipédián kikeresgélni őket.

Puzzle Agent 2 teszt - 4. kép

A játék grafikája tehát rajzfilmes, de azon belül szerintem kitűnő stílusa van, a szereplők és a helyszínek eltaláltak, Grickle nagyon jó munkát végzett. Néhol a minőséggel voltak gondjaim, a képek nagyrészt élesek, de egyes közelképelnék elég kásás felbontásúak voltak. A szinkronhangok mint mondtam, abszolút telitalálatnak bizonyultak, ahogy a különböző effektek is. A zene szintén csillagos ötös, igazi Twin Peaks-et idéző, hátborzongató swingzene csendül fel a háttérben. A játék hangulatáról összességében is csak szuperlatívuszokban tudok beszélni: hatalmasakat nevettem néhol a beteg humoron, máskor pedig a gyermeteg stílus ellenére egészen nyomasztó és sötét pillanatokban volt részem.

Puzzle Agent 2 teszt - 5. kép

Műfajparódiaként tökéletesen bevált hát a játék, akinek a cikk elején említett rendezők álta elkövetett filmek ismerősek, azok különösen jól fognak szórakozni rajta. Például kapásból ott van az (egyébként látványosan béna) Tethers ügynök, aki a Twin Peaks Cooper-éhez hasonlóan egy diktafonba rögzíti épp aktuális gondolatait. Ez persze számtalan poén forrása a játékban. Azért azt föl lehet róni a játéknak, hogy nem igazi második rész, inkább kiegészítés. A grafikák, a zene, hangeffektek, irányítás mind-mind ugyanazok, mint az első részben (amihez nekem szintén volt szerencsém). Ha ismerjük az előző epizódot, akkor a rejtvények is visszaköszönnek (mármint a típusaik, nem a konkrét feladványok). Azoknak pedig, akik nem ismerik az előző fejezetet, még a rövid összefoglaló ellenére is sötét foltnak tűnhet a történet néhány részlete. Persze azok is csalódhatnak benne, akik komolyabb, összetettebb kalandjátékot várnak. Most kell leszögeznünk , hogy a Puzzle Agent nem más, mint afféle kávészünetes játék. A feladványokat általában elég egyszerű megoldani, 5-10 percnyi fejtöréssel sikerülhet. Ha mégsem, akkor még mindig ott vannak a rágók. A készítők biztosra mentek, elakadni szinte lehetetlen, cserébe igazán kikapcsolódhatunk néhány órára. Egyedül a játékidő rövidségét sajnálom, hiszen pár nap alatt kivégeztem a játékot, pedig nem ültem előtte fél napokat.

Puzzle Agent 2 teszt - 6. kép

Aki bírja ezt a pihent humort és a kicsit fura, de egyedi játékokat, azon kívül nem riad meg egy kis fejtöréstől, annak mindenképpen ajánlom a Puzzle Agent-et. A második rész 10, az első 5 dollárért szerezhető be a Telltale Games oldalán, ennyi befektetést bőven megér, hogy megtudjuk hova tűnnek az emberek Scoggins-ból, miért álmodik Nelson Tethers asztronautákról és mégis mi köze van mindehhez az érthetetlenül sutyorgó, piros manóknak, akiknek a létezését senki nem akarja tudomásul venni.

Mindenkinek ajánlom grickle csatornáját youtube-on: http://www.youtube.com/user/grickle

Puzzle Agent 2 teszt - 7. kép

Puzzle Agent 2 / Tesztplatform: PC

kihagyhatatlan!
  • Stílus: Kaland
  • Megjelenés: 2011. június 30.
  • Ár: 1.870 Ft-tól
  • Multiplayer: nincs
  • Egyedi hangulat
  • Változatos feladványok
  • Kitűnő humor
  • Kiváló hangok és zene
  • Ötletes grafika
  • Rövid
  • Nagyon hasonlít az első részre
  • Hang
    9
  • Grafika
    9
  • Játszhatóság
    9
  • Hangulat
    9
9
9 hozzászólás

Vendég

13 éve, 8 hónapja és 27 napja

Elég idióta játék, de tetszik!mosolygó smiley

válasz erre

Vendég

13 éve, 9 hónapja és 4 napja

nagyon tetszik!

válasz erre

Vendég

13 éve, 9 hónapja és 7 napja

Ennyiért ne is csodálkozzunk hogy nem olyan hosszú...

válasz erre

Vendég

13 éve, 9 hónapja és 9 napja

Igen csak ez is rövid nagyon mint a BTTF részek.szomorú smiley

válasz erre

Vendég

13 éve, 9 hónapja és 9 napja

A Telltale nekem a BTTF játékokkal várt ismert névvé, azelőtt sajnos nem találkoztam velük. De ez a játék legalább olyan jónak tűnik. A grafika meg hatalmas!röhögő smiley

válasz erre

Vendég

13 éve, 9 hónapja és 10 napja

Telltale rohadt jó gammákat csinál és fillérekért adja. Így kéne mindenkinek csinálnia, ennyiért nagyon megéri és iszonyat jó játék, rengeteget röhögtem rajta!

válasz erre

Vendég

13 éve, 9 hónapja és 10 napja

Nagyon beteg játék, imádom! Mindenképp megéri a 9-est!

válasz erre

Vendég

13 éve, 9 hónapja és 10 napja

a sok 9 pont szerintem egy kicsit túlzás, de valóban nagy játék! végre valami vér nélküli cucc!

válasz erre

Vendég

13 éve, 9 hónapja és 10 napja

Ez zseniális!röhögő smiley

válasz erre
Puzzle Agent 2
1.870 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja