Arctic BioniX F120 és F140 hűtőventilátor teszt

2017. december 11.
84.3051
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
Nem emlékszem hogy valaha is teszteltünk volna hűtőventilátort a Game Channel elmúlt közel két évtizedes pályafutása alatt, ideje hát ebbe is belevágnunk. És nem csak azért mert bármennyivel is fontosabb lenne ez az alkatrész mostanában mint bármikor is volt, hanem azért mert nagyon sok kérdést kapunk a témában és egyre több és változatosabb megoldás érkezik manapság. Első tesztalanyunk azonnal egy páros, amit azért teszteltünk egyben mert tulajdonképpen kizárólag méretükben és ennélfogva teljesítményükben térnek el egy kicsit. Nézzük hát, mit tud az Arctic BioniX F120 és az Arctic BioniX F140!


A német Arctic leginkább hűtési megoldásairól híres (innen a cég neve is), viszont nálunk közel három éve egy bluetotth fejhallgató tesztjén értek el nagyszerű eredményt. A most érkezett hűtőventilátorok a cég speciális gamer szériájába tartozó case fan egységek, tehát nem a processzor, hanem a ház hűtését segítik elő. Az ilyen hűtési megoldást viszonylag kevesen alkalmazzák, pedig fontos - főleg az olyan házaknál, ahol kevés a nyitott rész.

A kifejezetten játékosoknak szánt széria a 120mm-es és 140mm-es átmérővel rendelkező nyílásokra szerelhető és nem csak abban mutatkozik meg a gamereknek szánt tervezés hogy négy színben - piros, zöld, fehér, sárga - elérhetők, hanem egyéb paraméterekben is. Ilyen a speciális ventilátorlapát kiképzése vagy a három fázisú, csendes motor, aminek köszönhetően 10°C fokkal alacsonyabb hőmérsékleten dolgozik a motor, mint az 1-2 fázisú versenytársak. A gyártó szerint egyébként épp emiatt 2-4-szer tovább bírja a BioniX, mint egy átlagos case fan.

A lapátok speciális kialakítással készülnek

A lapátok speciális kialakítással készülnek


Ezeket a specifikációkat egyébként maguk a dobozok is bőszen hirdetik, ahogyan az egyéb paramétereket is, például a zaj erősségét, pontosan inkább annak hiányát. Bár eszközzel nem mértük, de tény hogy beszerelés után a szerkesztőségi gépben nem sok plusz zaj adódott hozzá az eddig is meglévőkhöz. Igaz, az eredetileg beszerelt ventik elég keményen fel tudnak pörögni, főleg a videokártya hűtése hagy némi kívánnivalót maga után.

Az F120 117m3, az F140 pedig elképesztő 176m3 levegőt mozgat meg, ami azt jelenti hogy egy is elég ezekből a kis bestiákból egy átlagos gamer házba, de ahol SLI vagy Crossfire megoldás pörgeti az fps-eket, ott sem kell kettőnél több - persze a megfelelő CPU és GPU hűtés megléte mellett. A hűtők egyébként szoftveresen állíthatók, a PST (PWM Sharing Technology) összesen tízet tud kezelni egyszerre egy gépben, ami jóval több mint amire ténylegesen szükség van.

Kitüremkedés a csavarozáshoz a zajcsökkentés érdekében

Kitüremkedés a csavarozáshoz a zajcsökkentés érdekében


A technológiának köszönhetően szabadon szabályozhatők a hűtők, de automatikusan is nagyszerű eredmény érhető el, hiszen minden egyes hűtőt külön a helyzethez alkalmazkodóan állít be a szoftver a maximális hatékonyság érdekében. Teljesítmény tekintetében a 200 - 1800 rpm jellemző mindkét változatra, közepes terhelés alatt nagyjából 1200 rpm-en pörögnek a lapátok, egy komolyabb harcnál azért felzendülnek a szél hangjai, csak úgy ontja kifelé a házból a hőt.

A kinézetét tekintve a BioniX hűtők nem hivalkodóak, a négy alapszínen kívül semmi extrára ne számítsunk - nincsenek tehát világító RGB ledek, nincsenek fényesen villódzó logók, de még csak fém kialakításra sem kell számítani. A széria a kötelező fém elemeken kívül mindenhol műanyag, a keret, a lapátok - kivéve a középen található gyártói logó, ami kapott némi fémes színezést.

2-4-szer tovább bírja a BioniX a 3 fázisú motornak köszönhetően

2-4-szer tovább bírja a BioniX a 3 fázisú motornak köszönhetően


A csavarhelyek szintén műanyagok, a házhoz csatlakozásnál a négy sarok kapott egy kis kitüremkedést, ezzel minimalizálva az esetleges vibrációt. A kábelezést egy gumírozott szövetborítás védi, attól nem kell tartani, hogy elszakad vagy netán beakadáskor megsérül. A négy csavarral rögzíthető BioniX-ek csomagolásában gumibakot nem találunk (csavarokat azonban természetesen igen), nagyon vájt fülűeknek tehát ezt érdemes beszerezni. Nekünk nem hiányzott bele és valószínűeleg ennek a maximálisan is csak 46dBA zajszint az oka.

A PWM csatlakozó 5 cm-rel nyúlik tovább az egyébként 35 cm-es kábelen. A ventilátorok természetesen mindkét irányba felszerelhetők, így a levegő beszívására és kifújására is alkalmas mindegyik, két egységgel tehát megoldható az optimális keringetés. Terhelés alatt nagyjából 40-50% teljesítményig érezzük egyébként határozottan halknak a két hűtőt, magasabb fokozaton azért szereti megmutatni, ki az úr a házban.

Jól mutatnak, de nincs különleges extrájuk

Jól mutatnak, de nincs különleges extrájuk


Összességében nem sok negatívumot tudunk felhozni a kisebb és nagyobb hűtő esetében. Amit ebben az árkategóriában ki lehet hozni, azt hozzák, sőt, jobban mint az átlag. A csicsamicsák, a ledfények hiánya igazán annak hiányozna aki szereti ha minden világít odabent, egyéb dolgokban meg nem hogy lemaradni a trendekben, hanem elébük megy. Motorikusan nagyszerűen összerakott eszközökről van szó, és egy hűtésben mi más lenne érdekes...

Az Arctic BioniX F120 3500 - 4500 forintos, az Arctic Bionix F140 4000 - 5000 forintos áron szerezhető be jelenleg, ami figyelmbe véve a 10 éves (!) garanciát, nagyszerű ár / érték arányt jelent. Aki ilyen bővítésen töri a fejét, annak bátran ajánljuk. Aki nem, annak is.
 

Ár / érték arányban abszolút verhetetlen az Arctic BioniX F120 és F140 - a 10 év garancia csak hab a tortán!

9 hozzászólás

Santonio

2 éve,

Na végre valami normális árú és jó cucc. Minden ventilátorom nyikorog már, és sajnos két hónap kell egy újnak is mire elkezdi. Most teszek egy próbát a 140-essel.

válasz erre

zender

2 éve, 1 napja

Kiváló ajánló, nem ismertem ezt a ventit. Hűtöm a házat folyamatosan de kéne valami tényleg bika venti, mert egy komolyabb éjszakai csapatás után nagyon durva hangja tud lenni és pörög mint az őrült!

válasz erre

marco

2 éve, 4 napja

#muki: igyekszem, nagyon szívesen írnék többet csak hát az a fránya időhiány...

#totyak: igen, ezzel sokan vannak így, ezért is próbál az ember mindent beletenni egy ilyen tesztbe, mert van amire sokan nem is gondolnak, de amikor olvasnak róla akkor rájönnek hogy Jé tényleg erre nem is gondoltam.

válasz erre

totyak

2 éve, 5 napja

Beszärás, hogy kb. a semmiről milyen tesztet össze tudsz írni Nekem ez egy sima venti. Forog? Forog. Akkó' jóvan, teszi a dógát
Amúgy az tetszik, hogy szívni és fújni is tud. Tényleg egy-egy a házra és egyik szív, másik fúj és perfekt lesz.

válasz erre

VaPe

2 éve, 6 napja

Nem rossz cucc, főleg ennyiért. Nekem Thermaltake van most, ugyanígy néz ki és sokkal drágább és már nyekereg. Úgyhogy megvan a csere!

válasz erre

muki

2 éve, 7 napja

Marco írj több tesztet légyszi. Hiányzik, főleg játékokban.

Sosem tettem a gépembe plusz hűtést, nem is igazán éreztem szükségét, viszont nagyon tudnak pörögni a ventijeim. Gondolom ez segítene azoknak is a levegő keverésével.

válasz erre

Ronalddo

2 éve, 7 napja

Hűtés fontos, ez a csapat pedig nem rossz benne. Nem egy Cooler Master, de az ára sem az. Amit eddig vettem tőlük (épp egy itteni teszt miatt BT fülest pl ), azok mind bejöttek.

válasz erre

petrovicsz

2 éve, 7 napja

Ez nagyon jó cucc ennyiért!

válasz erre

Direktor

2 éve, 7 napja

Sosem jutott eszembe plusz hűtőket betenni. Lehet hogy ezért fagy a gépem?

válasz erre
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt