Cross Racing Championship

2005. március 24.
93.7371
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
zEd-- profilja, adatai
zEd--
Azt hiszem, senkinek nem kell bemutatnom a Terep kettőt, s gondolom, ismerősen cseng Nagymáthé Dénes neve is az autós szimulációk kedvelőinek fülében. A Terep kettő már a történelem részévé vált, bitjeit már vastag por fedte, amikor az Invictus 2001-ben lesöpörte róla az évek alatt ránehezedett hontalanság érzését. S így eme program, nem jutott a meg nem valósított ötletek népes táborába, a szemeteskukába. A felturbózott Terep (Insane) jött, látott, győzött. Itthon is, és külföldön is elismerően szóltak róla.


Fan oldalak garmadája nyílt, ezzel is bizonyítva azt, hogy ez a játék nemzetközi színvonalat ütött meg. Pedig mennyi ideig vívtak szél-malom harcot a fejlesztők, hogy egyáltalán kiadhassák a játékot... Igen, egy játéknak nem csak fergetegesnek kell lennie, hanem el is kell tudni adni a külföldi cápáknak. Sajnos ilyenkor mindig a cápa jár jól, de ez már egy másik történet.
A hangos siker után a csapat egy új játék fejlesztésébe kezdett a Street Legal-ba, ami csúnyát bukott, s a következő SL: Racing Redline, valamint a Monster Garage sem váltotta be a fiuk hozzáfűzött reményeit. Az alapötlet mindig jó volt, de a húzós határidők miatt egyik cím se forrta ki magát. Alighogy beleégették az utolsó bináris kódot a MG-ba, már azt csiripelték a madarak, hogy talán végre megint valami nagy durranás készül a fejlesztői berkekben. A hosszú farmert már shortra cseréltük, mikor nyáron megjelentek az első screenshootok a játékról, melyek igen ígéretesnek tűntek. S végre nevet is kapott a cím nélküli cím), Cross Racing Championship.


Cross Racing Championship - 2. kép

Akkorát ugorva az időben, hogy azt még Doki a "Vissza a Jövő"-ből is megirigyelhetné, essünk be 2005 február derekára. Kezemben a CRC korong, melyet valahogy "bedolgozom" a gépembe. Azért "bedogozom", mert miután egy ügyes mozdulattal eltörtem valamit a ROM-ban, most csak ceruzával lehet kinyitni a "drágát". No de egy igazi játékos, nem hagyja magát egy ilyen apróság miatt eltántorítani a kitűzött céltól.
A játék annak rendje és módja szerint szépen feltelepszik, miközben én máris csutkára tolom a szabályzót a hangfalon, s kényelmesen elhelyezkedem a székben, várva, hogy kormányommal felfedezhessem a Cross Racing minden részletét. Ó Ó, egy mozzanatot majdnem elfelejtettem megírni. Elkerülvén az éh, szomjhalált, előre gondolva arra, hogy ha jó a játék nem kelek fel egyhamar, gyorsan kimentettem a konyhából 1 doboz narancslevet, meg valami rágcsálnivalót. A telepítésnél ér az első kellemes meglepetés, a program nem akarja 3 GB-tal terhelni a merevemet, megelégszik mindössze 800 MB-al.
Magyar játék tesztelése mindig különleges alkalom, nekem ilyenkor a szívem nemzeti színekbe öltözik s ilyenkor, nem szeretném, hanem akarom, hogy a teszt végére elmondhassam:EZ VALAMI! Ennek ellenére nem fogom elfogultan kezelni a programot, s ódákat zengeni róla, csak azt kapja, amit megérdemel.
Na akkor induljon a tesztelés, azaz indulna...FAGY A VIDEÓKÁRTYÁM! Rögtön kétségbeesett telefonálgatás veszi kezdetét, hogy valakitől kunyeráljak egyet, mert the show must go on...
Erőfeszítéseimet siker koronázza, így ha pár órával később is, de elindulhat a CRC világának a felfedezése.

A céglogó megjelenése után (mely szerintem az egyik legszebb a piacon), egy in-game intró adja meg a kellő hangulatot a versenyzéshez. Én személy szerint jobban örültem volna egy animációnak bevezetés gyanánt, de gondolom pénzügyi, és időbeli megfontolásból ez kimaradt, igaz az in-game videó nagyon hangulatosra sikeredett, s ez nagyban köszönhető a valami elképesztően jó zenei aláfestésnek. Annyira...annyira átadja a zene szárnyain a program azt, hogy miről szól. Érezni a dallamban a benzinszagot, a sok izgalmat, szoros versenyeket, bátor előzési manővereket, szinte hallani a felbőgő motorokat, a fékcsikorgást...Egyszóval mindent, ami egy élvezetes autóversenyzéshez kell.
Az izgalmas bemelegítés után a menübe csöppenünk, melynek fekete-fehér-szürkés árnyalata nem hasonlítható a mai játékokéhoz, s egyfajta art hangulatot sugároz. A menü elrendezés logikus, nem is szeretnék több időt vele elpazarolni, kezdődjön inkább a játék.
Karrierünk történetének elején minő meglepő a béka ülepe alól kezdjük. Kapunk egy harmatgyenge autót, mely mégis a további sikereink, előrehaladásunk záloga lesz. A karrier módban versenyeket kell megnyernünk, hogy újabb pályák nyílhassanak meg abroncsain előtt. Nem muszáj minden versenyt megnyernünk, de érdemes mert autónkhoz új tuning cuccokat szerezhetünk, melyekkel a menetteljesítményét javíthatjuk. A tuningolás három szinten, hat kategóriában valósul meg (kaszni, futómű, motor, fékek, váltó,hajtás).
S bizony kellenek az új upgade-ok ahhoz, hogy egy-egy soron következő versenyt megnyerhessünk. Aki, a tura autóverseny tisztességéhez van szokva, az ebben a játékban nem sok vizet fog zavarni, hacsak nem felveszi a lökdösődős autóversenyzés ritmusát, mert itt nemhogy szabad, hanem ki kell egymást lökni, mert ellenfeleink olyannyira agresszívak, hogy nem lesznek szívbajosak, ha fel is döntenek minket, csakhogy ők tovább tudjanak haladni, ezért tegyük MI is ezt!


Cross Racing Championship - 3. kép

Az első autónk a "Corus" fantázianevet viseli, ami szerintem egy Ford Focus- Fiat Uno egyveleg
Mielőtt tovább lépnénk, hagy hívjam fel a figyelmet, a játékhoz kormány kell! Belehet hangolni a bill-t is játszhatóra, de nem adja át azt az élményt, mint a kormány. A játék fizikája, az autók viselkedése majdhogynem tökéletes. Végre az is, aki nemcsak a virtuális világban próbálta ki az autóvezetést, úgy érezheti, hogy az igazi autójából, annak virtuális alteregójába ült át. A sokak által nagyon várt autótörés is helyett kapott a játékban, (gondolom ezért nincs autómárka licensz ). Ami üdvözlendő, hogy a törések nemcsak az autó optikáját, hanem bizony a vezethető képességét is nagyban befolyásolja. Az AI nagyon jó, de egy dologban nem értek egyet a készítőkkel. A kézikönyvben azt olvashatjuk, hogy "nem csalnak", mint például a NFSU- ban, pedig azt kellett tapasztalnom, hogy igen. Bizony pillanatok alatt ránk jönnek a gépi ellenfelek, annak ellenére, hogy tökéletesen vezetünk, s 10 másodperces előnyből nagyon hamar lesz lökhárító a lökhárító ellen harc...
No de, egy elnyűhetetlen bölcs mondás szerint semmi sem tökéletes. Aki a karrier módot választja, az hosszú napokra kellemes kikapcsolódást talál magának. Nosza, légy az első, légy a legjobb, légy a "Cross Racing Champion"!
A következő játékmód a Gyors verseny: itt kiválasztva a pályát, az ellenfeleket, megteendő körök számát a nehézségi fokozatot, valamint a játékmódot, rögtön indulhat a móka. Apropó játékmódok, ezekről annyit érdemes tudni, hogy három van belőle, melyből kettő megszokott, egy viszont nagyon ötletes
Névszerint:
Cross Racing: hagyományos verseny
Kiesős verseny: az aktuális kör utolsó helyezettje kiszáll a küzdelmekből
Ütközéses csere: na ez nagyon baba. A lényege az, hogy ha belemegyünk hátulról az ellenfélbe, akkor az ő autóját vezetjük tovább, így kerülve egyel előnyösebb pozícióba, továbbá a rongyosra használt sérült autónkat is így tudjuk lepasszolni a gépnek


Cross Racing Championship - 4. kép

Az Időmérő semmiben nem különbözik a szokványostól Mész, és a következő körben egy "szellem auto"-val vetheted össze korábbi teljesítményedet. A szabadedzés az a mód, ahol sokat elfogsz tölteni, ha te akarsz lenni a legjobb. Itt minden következmény nélkül tőrheted az autód, azokat a pályákat azokkal a járgányokkal bebarangolhatod, amit a karrier módban már megszereztél. Hidd el, szükséged lesz erre a lehetőségre is. Sokszor lesz olyan, hogy nem sikerül első nekifutásra a verseny. Ha úgy gondolod, hogy neked ez nem jelent nehézséget? Tedd fel hard fokozatra, garantálom megizzadsz...
A következi lehetőség, nagyon izgalmas lehet, ha megáldott a sors egy jó adag versenyszelemmel. A "forró ülés"-ben barátod/barátaid ellen léphetsz pályára, s még csak nem is kel hozzá több gép. Arról van szó, hogy többen nyomjátok végig a versenyt. Pl.: van egy 6 körös verseny abból te vállalsz hármat, és a haverod is. Mikor elérted a három kört, akkor a program vár, hogy letudjon ülni a barátod a helyedre a befejező három körre. A végén hasonlítsátok össze, hogy ki volt a jobb! A játékban helyett kapott a multiplayer is. Egyszerre nyolcan zúzhattok benne, viszont interneten nincs lehetőség összemérni tudásunkat mássokkal. Az utolsó lehetőség nem is egy mód, hanem egy, sok játékban méltatlanul elfeledett opció, a visszajátszás. Itt a már felvett versenyeidet, kedvenc manőveredet, esetleg bosszantó hibádat tekintheted meg, elemezheted ki.

Grafika:
nagyon nehéz helyzetben vagyok. Mert ha nemrég nem jelent volna meg a GTR Racing, azt mondanám jó a grafika, de mióta láttam azt a játékot, nekem az az etalon. Igaz a CRC-nek sincs oka szégyenkeznie, a grafikája mai viszonylatban is jónak mondható. Egy valamiben kimagaslik, ez pedig az autó belső falának elrendezése. Minden dinamikusan változik, tényleg mintha benn ülnénk.

Fizika, szimuláció:
ez a játék erőssége, mindent maga mögé utasít, egyedül a GTR Racing-el szemben marad alul. Ha belevesszük a differenciálzár lehetőségét, akkor egyezünk meg egy döntetlenben.

Hangok/zene:
dicséretes, hogy teljes magyar fordításban is megvehető a játék, viszont a beszólások sajnos elég egyhangúak, és számuk is gyér. A zene viszont kárpótol minket mindenért, persze ez ízlés kérdése, de nekem nagyon bejött.

Játékélmény:
a hangulat valami pazar, összesen nyolc autót szerezhetünk meg versenyzésünk során. Magyarország, Franciaország, Finnország hóbuckái, Németország, Anglia valamint az USA napfényes tájai sokrétű, s hosszú szórakozásban részesítenek bennünket. Több mint 60 pályán, 6 versenyzési módban (ralikrossz, ralisprint, autókrossz, off-road, rali és pályaversenyzés) bizonyíthatjuk be, hogy mi vagyunk a legjobbak!

Hibák:
miért kell még mindig 2D-s embereket látnom az út mentén? Jó én értem, hogy nagyon megdobná a gép igényt, de nem lehetne legalább opcionálisan választani?
A már említett kommentár
Az autóra feszített tükröződést imitáló textúra


Cross Racing Championship - 5. kép

Mint az a cikkből is kitűnik, a fejlesztők nem vallottak szégyent, s a Monster Garage után a presztízs visszaszerzésére megfelelő programmal lepték meg a világot. Tehát ha csalódtál a Richard Burnsbe, és eleged van a sportkocsikat felvonultató GTR Racing-ből, akkor a CRC a tökéletes választás. Gyakorolj egyedül, majd mutasd meg haverjaidnak, hogy te vagy a legjobb!
Ha megveszed, ne felejtsd el letölteni a patchet a játékhoz, én is vele teszteltem, s sok bosszantó hibát kiküszöböl.
Itt lenne vége, de nincs. Hadd ejtsek pár szót a játék kézikönyvéről. Amilyen vékony olyan hasznos. Nem csak száraz tényeket közöl, hanem használható tippeket is add, hogy mikor, milyen terepre hogyan érdemes beállítani az autónkat. BRAVÓ Invictus!

Nagyon friss hír:
A magyar patch óta rengeteget javult a játék a Holland kiadónak köszönhetően. Lesznek új hangok, új menü design, sokkal jobb és még realisztikusabb lesz a vezethetőség, a grafika se marad a régi,... szinte az egész játék fel lesz turbózva.
Éppen ezért a neve is át lett keresztelve CRC 2005-re.
A magyar felhasználók természetesen patchben megkaphatják a javítást. Érkezés: kb 1-2 hét.

Most már tényleg vége....
33 hozzászólás

Vendég

20 éve, 10 hónapja és 19 napja

egyetértek, és ráadásul magyar!!!

válasz erre

everlord

20 éve, 10 hónapja és 20 napja

nagyom nagy stuff. az eddigi legjobb szimulátor, amivel valaha találkoztam!

válasz erre

Vendég

20 éve, 10 hónapja és 21 napja

Nekem a terep2 az egyik legnagyobb gém még most is. Imádom egyszerűen! iszonyat jó benne a fizika!!! Ha a CRC csak nyomaiban hasonlít rá, már cool!

válasz erre

zEd--

20 éve, 10 hónapja és 24 napja

Gondolom észrevetted, hogy jóval később kerül ki egy-egy cikk, mint máshol..ennek oka pont ez. Nem csalunk, nem ámítunk. Nem lehet egy játékról, 1 nap alatt (mégha egész nap tesztelik is) véleményt alkotni. Köszi a bíztatást

válasz erre

Brutal Terror

20 éve, 10 hónapja és 24 napja

igen, zEd, illik reagálnod, ez így tényleg jobban fest, mint amikor máshonnan leszedett képekkel akarnak egyes lapok villogni. ritka hülyén tud kinézni, ha valaki úgy jelentet meg cikket (ha lehet annak nevezni), hogy nem is látta a játékot... az 576, xbox365, a hcgamer folyamatosan így röhögteti ki magát. ti legalább hitelesek maradtok, ebben biztos lehetsz! rengetegen lopnak a gamespotról például. csak így tovább, nagyon jók vagytok!

válasz erre

zEd--

20 éve, 10 hónapja és 24 napja

Illik nekem most erre reagálni? Nem tudom, de megteszem, köszönöm az észrevételt, nagyon jól esik. Kb 2 hétig teszteltem a játékot, s hogy miért, mert ÉLVEZTEM.

válasz erre

Vendég

20 éve, 10 hónapja és 24 napja

...de ezek legalább nem hivatalos screenshotok, hanem egyedi, tényleg a játékból játék közben kiszedett képek. látszik, hogy zEd lenyomta a stuffot, nem csak firkálgatott egy trailer vagy demo alapján...

válasz erre

zEd--

20 éve, 10 hónapja és 25 napja

Szia! a http://www.crc-game.com/ oldalon egy rakat képet találsz!

válasz erre

Vendég

20 éve, 10 hónapja és 25 napja

kár, hogy ilyen kevés a pic.

válasz erre
123a(z) 3 -ből
Cross Racing Championship
7.990 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaGargameth profilja