Cross Racing Championship

2005. március 24.
93.5651
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
zEd-- profilja, adatai
zEd--
Azt hiszem, senkinek nem kell bemutatnom a Terep kettőt, s gondolom, ismerősen cseng Nagymáthé Dénes neve is az autós szimulációk kedvelőinek fülében. A Terep kettő már a történelem részévé vált, bitjeit már vastag por fedte, amikor az Invictus 2001-ben lesöpörte róla az évek alatt ránehezedett hontalanság érzését. S így eme program, nem jutott a meg nem valósított ötletek népes táborába, a szemeteskukába. A felturbózott Terep (Insane) jött, látott, győzött. Itthon is, és külföldön is elismerően szóltak róla.


Fan oldalak garmadája nyílt, ezzel is bizonyítva azt, hogy ez a játék nemzetközi színvonalat ütött meg. Pedig mennyi ideig vívtak szél-malom harcot a fejlesztők, hogy egyáltalán kiadhassák a játékot... Igen, egy játéknak nem csak fergetegesnek kell lennie, hanem el is kell tudni adni a külföldi cápáknak. Sajnos ilyenkor mindig a cápa jár jól, de ez már egy másik történet.
A hangos siker után a csapat egy új játék fejlesztésébe kezdett a Street Legal-ba, ami csúnyát bukott, s a következő SL: Racing Redline, valamint a Monster Garage sem váltotta be a fiuk hozzáfűzött reményeit. Az alapötlet mindig jó volt, de a húzós határidők miatt egyik cím se forrta ki magát. Alighogy beleégették az utolsó bináris kódot a MG-ba, már azt csiripelték a madarak, hogy talán végre megint valami nagy durranás készül a fejlesztői berkekben. A hosszú farmert már shortra cseréltük, mikor nyáron megjelentek az első screenshootok a játékról, melyek igen ígéretesnek tűntek. S végre nevet is kapott a cím nélküli cím), Cross Racing Championship.


Cross Racing Championship - 2. kép

Akkorát ugorva az időben, hogy azt még Doki a "Vissza a Jövő"-ből is megirigyelhetné, essünk be 2005 február derekára. Kezemben a CRC korong, melyet valahogy "bedolgozom" a gépembe. Azért "bedogozom", mert miután egy ügyes mozdulattal eltörtem valamit a ROM-ban, most csak ceruzával lehet kinyitni a "drágát". No de egy igazi játékos, nem hagyja magát egy ilyen apróság miatt eltántorítani a kitűzött céltól.
A játék annak rendje és módja szerint szépen feltelepszik, miközben én máris csutkára tolom a szabályzót a hangfalon, s kényelmesen elhelyezkedem a székben, várva, hogy kormányommal felfedezhessem a Cross Racing minden részletét. Ó Ó, egy mozzanatot majdnem elfelejtettem megírni. Elkerülvén az éh, szomjhalált, előre gondolva arra, hogy ha jó a játék nem kelek fel egyhamar, gyorsan kimentettem a konyhából 1 doboz narancslevet, meg valami rágcsálnivalót. A telepítésnél ér az első kellemes meglepetés, a program nem akarja 3 GB-tal terhelni a merevemet, megelégszik mindössze 800 MB-al.
Magyar játék tesztelése mindig különleges alkalom, nekem ilyenkor a szívem nemzeti színekbe öltözik s ilyenkor, nem szeretném, hanem akarom, hogy a teszt végére elmondhassam:EZ VALAMI! Ennek ellenére nem fogom elfogultan kezelni a programot, s ódákat zengeni róla, csak azt kapja, amit megérdemel.
Na akkor induljon a tesztelés, azaz indulna...FAGY A VIDEÓKÁRTYÁM! Rögtön kétségbeesett telefonálgatás veszi kezdetét, hogy valakitől kunyeráljak egyet, mert the show must go on...
Erőfeszítéseimet siker koronázza, így ha pár órával később is, de elindulhat a CRC világának a felfedezése.

A céglogó megjelenése után (mely szerintem az egyik legszebb a piacon), egy in-game intró adja meg a kellő hangulatot a versenyzéshez. Én személy szerint jobban örültem volna egy animációnak bevezetés gyanánt, de gondolom pénzügyi, és időbeli megfontolásból ez kimaradt, igaz az in-game videó nagyon hangulatosra sikeredett, s ez nagyban köszönhető a valami elképesztően jó zenei aláfestésnek. Annyira...annyira átadja a zene szárnyain a program azt, hogy miről szól. Érezni a dallamban a benzinszagot, a sok izgalmat, szoros versenyeket, bátor előzési manővereket, szinte hallani a felbőgő motorokat, a fékcsikorgást...Egyszóval mindent, ami egy élvezetes autóversenyzéshez kell.
Az izgalmas bemelegítés után a menübe csöppenünk, melynek fekete-fehér-szürkés árnyalata nem hasonlítható a mai játékokéhoz, s egyfajta art hangulatot sugároz. A menü elrendezés logikus, nem is szeretnék több időt vele elpazarolni, kezdődjön inkább a játék.
Karrierünk történetének elején minő meglepő a béka ülepe alól kezdjük. Kapunk egy harmatgyenge autót, mely mégis a további sikereink, előrehaladásunk záloga lesz. A karrier módban versenyeket kell megnyernünk, hogy újabb pályák nyílhassanak meg abroncsain előtt. Nem muszáj minden versenyt megnyernünk, de érdemes mert autónkhoz új tuning cuccokat szerezhetünk, melyekkel a menetteljesítményét javíthatjuk. A tuningolás három szinten, hat kategóriában valósul meg (kaszni, futómű, motor, fékek, váltó,hajtás).
S bizony kellenek az új upgade-ok ahhoz, hogy egy-egy soron következő versenyt megnyerhessünk. Aki, a tura autóverseny tisztességéhez van szokva, az ebben a játékban nem sok vizet fog zavarni, hacsak nem felveszi a lökdösődős autóversenyzés ritmusát, mert itt nemhogy szabad, hanem ki kell egymást lökni, mert ellenfeleink olyannyira agresszívak, hogy nem lesznek szívbajosak, ha fel is döntenek minket, csakhogy ők tovább tudjanak haladni, ezért tegyük MI is ezt!


Cross Racing Championship - 3. kép

Az első autónk a "Corus" fantázianevet viseli, ami szerintem egy Ford Focus- Fiat Uno egyveleg
Mielőtt tovább lépnénk, hagy hívjam fel a figyelmet, a játékhoz kormány kell! Belehet hangolni a bill-t is játszhatóra, de nem adja át azt az élményt, mint a kormány. A játék fizikája, az autók viselkedése majdhogynem tökéletes. Végre az is, aki nemcsak a virtuális világban próbálta ki az autóvezetést, úgy érezheti, hogy az igazi autójából, annak virtuális alteregójába ült át. A sokak által nagyon várt autótörés is helyett kapott a játékban, (gondolom ezért nincs autómárka licensz ). Ami üdvözlendő, hogy a törések nemcsak az autó optikáját, hanem bizony a vezethető képességét is nagyban befolyásolja. Az AI nagyon jó, de egy dologban nem értek egyet a készítőkkel. A kézikönyvben azt olvashatjuk, hogy "nem csalnak", mint például a NFSU- ban, pedig azt kellett tapasztalnom, hogy igen. Bizony pillanatok alatt ránk jönnek a gépi ellenfelek, annak ellenére, hogy tökéletesen vezetünk, s 10 másodperces előnyből nagyon hamar lesz lökhárító a lökhárító ellen harc...
No de, egy elnyűhetetlen bölcs mondás szerint semmi sem tökéletes. Aki a karrier módot választja, az hosszú napokra kellemes kikapcsolódást talál magának. Nosza, légy az első, légy a legjobb, légy a "Cross Racing Champion"!
A következő játékmód a Gyors verseny: itt kiválasztva a pályát, az ellenfeleket, megteendő körök számát a nehézségi fokozatot, valamint a játékmódot, rögtön indulhat a móka. Apropó játékmódok, ezekről annyit érdemes tudni, hogy három van belőle, melyből kettő megszokott, egy viszont nagyon ötletes
Névszerint:
Cross Racing: hagyományos verseny
Kiesős verseny: az aktuális kör utolsó helyezettje kiszáll a küzdelmekből
Ütközéses csere: na ez nagyon baba. A lényege az, hogy ha belemegyünk hátulról az ellenfélbe, akkor az ő autóját vezetjük tovább, így kerülve egyel előnyösebb pozícióba, továbbá a rongyosra használt sérült autónkat is így tudjuk lepasszolni a gépnek


Cross Racing Championship - 4. kép

Az Időmérő semmiben nem különbözik a szokványostól Mész, és a következő körben egy "szellem auto"-val vetheted össze korábbi teljesítményedet. A szabadedzés az a mód, ahol sokat elfogsz tölteni, ha te akarsz lenni a legjobb. Itt minden következmény nélkül tőrheted az autód, azokat a pályákat azokkal a járgányokkal bebarangolhatod, amit a karrier módban már megszereztél. Hidd el, szükséged lesz erre a lehetőségre is. Sokszor lesz olyan, hogy nem sikerül első nekifutásra a verseny. Ha úgy gondolod, hogy neked ez nem jelent nehézséget? Tedd fel hard fokozatra, garantálom megizzadsz...
A következi lehetőség, nagyon izgalmas lehet, ha megáldott a sors egy jó adag versenyszelemmel. A "forró ülés"-ben barátod/barátaid ellen léphetsz pályára, s még csak nem is kel hozzá több gép. Arról van szó, hogy többen nyomjátok végig a versenyt. Pl.: van egy 6 körös verseny abból te vállalsz hármat, és a haverod is. Mikor elérted a három kört, akkor a program vár, hogy letudjon ülni a barátod a helyedre a befejező három körre. A végén hasonlítsátok össze, hogy ki volt a jobb! A játékban helyett kapott a multiplayer is. Egyszerre nyolcan zúzhattok benne, viszont interneten nincs lehetőség összemérni tudásunkat mássokkal. Az utolsó lehetőség nem is egy mód, hanem egy, sok játékban méltatlanul elfeledett opció, a visszajátszás. Itt a már felvett versenyeidet, kedvenc manőveredet, esetleg bosszantó hibádat tekintheted meg, elemezheted ki.

Grafika:
nagyon nehéz helyzetben vagyok. Mert ha nemrég nem jelent volna meg a GTR Racing, azt mondanám jó a grafika, de mióta láttam azt a játékot, nekem az az etalon. Igaz a CRC-nek sincs oka szégyenkeznie, a grafikája mai viszonylatban is jónak mondható. Egy valamiben kimagaslik, ez pedig az autó belső falának elrendezése. Minden dinamikusan változik, tényleg mintha benn ülnénk.

Fizika, szimuláció:
ez a játék erőssége, mindent maga mögé utasít, egyedül a GTR Racing-el szemben marad alul. Ha belevesszük a differenciálzár lehetőségét, akkor egyezünk meg egy döntetlenben.

Hangok/zene:
dicséretes, hogy teljes magyar fordításban is megvehető a játék, viszont a beszólások sajnos elég egyhangúak, és számuk is gyér. A zene viszont kárpótol minket mindenért, persze ez ízlés kérdése, de nekem nagyon bejött.

Játékélmény:
a hangulat valami pazar, összesen nyolc autót szerezhetünk meg versenyzésünk során. Magyarország, Franciaország, Finnország hóbuckái, Németország, Anglia valamint az USA napfényes tájai sokrétű, s hosszú szórakozásban részesítenek bennünket. Több mint 60 pályán, 6 versenyzési módban (ralikrossz, ralisprint, autókrossz, off-road, rali és pályaversenyzés) bizonyíthatjuk be, hogy mi vagyunk a legjobbak!

Hibák:
miért kell még mindig 2D-s embereket látnom az út mentén? Jó én értem, hogy nagyon megdobná a gép igényt, de nem lehetne legalább opcionálisan választani?
A már említett kommentár
Az autóra feszített tükröződést imitáló textúra


Cross Racing Championship - 5. kép

Mint az a cikkből is kitűnik, a fejlesztők nem vallottak szégyent, s a Monster Garage után a presztízs visszaszerzésére megfelelő programmal lepték meg a világot. Tehát ha csalódtál a Richard Burnsbe, és eleged van a sportkocsikat felvonultató GTR Racing-ből, akkor a CRC a tökéletes választás. Gyakorolj egyedül, majd mutasd meg haverjaidnak, hogy te vagy a legjobb!
Ha megveszed, ne felejtsd el letölteni a patchet a játékhoz, én is vele teszteltem, s sok bosszantó hibát kiküszöböl.
Itt lenne vége, de nincs. Hadd ejtsek pár szót a játék kézikönyvéről. Amilyen vékony olyan hasznos. Nem csak száraz tényeket közöl, hanem használható tippeket is add, hogy mikor, milyen terepre hogyan érdemes beállítani az autónkat. BRAVÓ Invictus!

Nagyon friss hír:
A magyar patch óta rengeteget javult a játék a Holland kiadónak köszönhetően. Lesznek új hangok, új menü design, sokkal jobb és még realisztikusabb lesz a vezethetőség, a grafika se marad a régi,... szinte az egész játék fel lesz turbózva.
Éppen ezért a neve is át lett keresztelve CRC 2005-re.
A magyar felhasználók természetesen patchben megkaphatják a javítást. Érkezés: kb 1-2 hét.

Most már tényleg vége....
33 hozzászólás

rDAVE

13 éve, 11 napja

Én viszont sokat nyomultam vele. röhögő smiley
Elsőre eléggé ganénak tűnt de utána meg folyamatosan ezzel játszottam.

válasz erre

Braddock

13 éve, 2 hónapja és 2 napja

Ezzel sem találkoztam még soha!

válasz erre

Vendég

13 éve, 6 hónapja és 5 napja

hova kell beírni a crc kódotmeglepődött smiley

válasz erre

Vendég

14 éve, 6 hónapja és 15 napja

hova kell irni a kódot a kód már megvan de hova irjam itt szenvedek egy hete és nem jöttem rá kérlek titek segicsetek köszi!

válasz erre

Vendég

15 éve, 6 hónapja és 19 napja

irjatok be a goglebe hogy cheatland
menő smileymenő smileymosolygó smileykacsintó smiley

válasz erre

Vendég

15 éve, 6 hónapja és 19 napja

akinek kod kel toltse le a cseplandotmosolygó smileyegyebkent jojatekröhögő smileyröhögő smileyröhögő smileyröhögő smiley

válasz erre

Vendég

16 éve, 15 napja

de hol kell le tolteni?meglepődött smiley

válasz erre

Vendég

16 éve, 26 napja

hol a kodmeglepődött smiley

válasz erre

Vendég

16 éve, 11 hónapja és 21 napja

Ez a kedvenc játékom, de nem tudom h lehet multiplayerbe játszani. Amúgy torrentel le lehet tölteni.röhögő smiley

válasz erre

Vendég

16 éve, 11 hónapja és 26 napja

ki tud kódokat




válasz erre

Vendég

17 éve, 6 napja

Sziasztok nem tudjátok honnanlehet letölteni ezt a játékot nagyon kellene régen meg vot d emár nincs meg és nagyon jó játék ha valaki tudja akk kérem küldjön már egy linket ahonnan le tudom tölteni előre is köszi.

válasz erre

Vendég

17 éve, 6 hónapja és 12 napja

*****JJO JÁTÉK

röhögő smileyröhögő smileyröhögő smileyröhögő smileyröhögő smileyröhögő smileyröhögő smileymeglepődött smileymeglepett smileymeglepett smiley

válasz erre
123a(z) 3 -ből
Cross Racing Championship
7.990 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
Kisember001 profiljaKisember001 profiljamarco profilja