UHU-Linux Office

2003. november 06.
82.4531
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hosé profilja, adatai
Hosé
Az UHU-Linux 1.0 több éves fejlesztés után jelent meg a magyar piac új szereplőjeként. Két változatban is hozzáférhető: a számítástechnikai lapok 1 Cd-n szokták lehozni mellékletként, a 2 CD-s , kézikönyvvel terjesztett példányok pedig néhány ezer forintba kerülnek. Az UHU egyedülálló tulajdonsága, a magyar nyelv sajátosságainak a - rendszer alapjaitól - átgondolt, testre szabott támogatása és a kifejezetten hazai felhasználók számára válogatott programgyűjtemény. Már az 1 lemezes változat is elég a kisebb igényű felhasználónak.

Sajnos azonban a különleges kívánságokat még helyből nem tudja orvosolni az UHU, ilyenkor „kisipari” módon kell összeválogatni a különböző csomagokat. Ezen sorok írója is ilyen házilagos módon bővítette linuxos partícóit néhány gigabájtnyi programmal. Fulos kiadásban még csak az 1.0-ás verziónál tartanak. Az eddig megjelent 1.1 béta változatok főleg a hibajavításokat és a különböző programfrissítéseket tartalmazzák. A linuxos hagyományok szerint jelentős újítások majd csak az 1.2–es UHU–nál lesznek.

Az UHU-Linux minimális hardverigénye
Processzor: minden x586, vagy annál magasabb osztályba tartozó processzor. Ide tartoznak a következők: Pentium I/II/III/IV, AMD K6/II/III, AMD Duron, AMD Athlon/XP/MP. A multiprocesszor támogatás az SMP rendszermag támogatása után rendelkezésre áll.
Memória: legalább 64MB szükséges, de 128MB javasolt. A grafikus felületek Linux alatt is úgy működnek igazán gyorsan ha jó sok memória van.
Merevlemez: az IDE vagy SCSI meghajtók használhatók, a legtöbb SCSI és RAID vezérlőt automatikusan kezeli.
Merevlemez szabad terület: A minimális grafikus telepítéshez legalább 2GB javasolt.
USB: a legtöbb eszköz támogatása biztosított.
CD-ROM és DVD-ROM meghajtók: A legtöbb IDE és SCSI modell támogatott.
Grafikus kártyák: az ISA, PCI és AGP kártyák támogatása biztosított, az nVIDIA kártyák esetében a gyártó licencpolitikai elvei miatt az UHU-Linuxban megtalálható "nv" meghajtóprogram nem tartalmazza a 3D támogatást.
Hálózati adapterek: a legtöbb ISA, PCI hálózati eszköz támogatott.
Nyomtatók: A tintasugaras, a lézer és a Postscript nyomtatók támogatása biztosított.
Hangkártyák: A rendszer az alkalmazott ALSA hangrendszernek köszönhetően szinte minden hangkártyát tökéletesen kezel.
Laptopok: A legtöbb Laptopfunkció tökéletesen támogatott.
Egyebek: a TV/Rádió kártyák, lapolvasók, webkamerák, digitális kamerák és FireWire eszközök támogatottak.

Egyszerűen használható grafikus telepítő
UHU-Linux Office - 2. kép

Az UHU-Linux telepítése és beállítása grafikus telepítőjének, automatikus hardverfelismerő rendszerének köszönhetően a legtöbb gépen problémamentesen, egyszerűen végrehajtható. Az UHU-Linux telepítője úgy készült, hogy ez -a művelet a számitástechnikával még csak most ismerkedők számára se jelentsen komoly feladatot. Néhány egérkattintás, és a számítógép teljesítménytől függően 20-30 perc telepítési idő után készen is vagyunk! A grafikus telepítő jól áttekinthető, kimondottan az elvégzendő feladatokra koncentrál. Magyar ismertetők teszik érthetővé mi is történik a számítógéppel. Az alapértelmezett telepítés roppant egyszerű, nagyon intuitív, kiterjed a hardverelemek automatikus felismerésére és beállítására. Nem kell feltétlenül ismerni a Linuxos programokat, mivel csomagcsoportokba szervezve minden megtalálható ami a mindennapi munkához szükséges lehet. Mindazonáltal nem árt utána nézni a telepítés előtt, hogy a gépben nincs-e olyan hardver elem, amit a Linux automatikus felismerője nem támogat.


UHU-Linux Office - 3. kép

Ugyanis ha véletlenül olyan helyzetbe kerülünk, hogy valamit ne adj isten kézzel kell beállítani, már igen alapos Unix ismeretekre is szükség lehet. A komplett rendszer az első CD-ről telepíthető. További kiegészítő programok, dokumentációk a második CD-n találhatók. Gyakorlottabb felhasználók mindemellett a telepítendő programokat egyénileg is összeválogathatják.
Telepítés közben több különleges tulajdonsággal rendelkező fájlrendszer is kiválasztható, többek között a naplózó fájlrendszerként ismert EXT3 (az UHU-Linux stabilitási megfontolásból a gyökér fájlrendszerre csak ezt a típust engedi kiválasztani), ReiserFS, XFS és az Encrypted (kódolt) fájlrendszerek, valamint a RAID tömbök.Támogatottak a különféle hálózati fájlrendszerek: az NFS és SMB. A gépen esetleg fennlévő MS-Windows partíciók mellé az UHU-Linux 1.0 változata probléma mentesen telepíthető.
Az interneten keresztüli program-frissítések könnyedén elvégezhetők.Telepítéskor és rendszerindításkor memória ellenőrzés is végezhető, valamint az esetleges hibák megoldását a hibakereső módban (uhudebug) történő indítás segíti.

A munkaasztal és ami mögötte van
UHU-Linux Office - 4. kép

Az UHU-Linux fejlesztésébe a kezdetektől fogva bevonták a leendő felhasználókat történt. Az UHU munkaasztalának stílusa, kiemelt alkalmazásai, szinte kivétel nélkül a hazai felhasználók véleménye alapján készültek.
Az alapértelmezett "UHU-Linux téma" hasonló grafikai megjelenést kölcsönöz a GNOME és a KDE munkafelületeken. Az UHU-Linux alapértelmezett grafikus környezete a GNOME 2.2, de emellett kiválasztható a KDE 3.1, a WindowMaker, az IceWM és a BlackBox is. A fejlesztők gondoltak azokra is, akik a Windows filozófiájától nehezen tudnak elszakadni. Néhány egérkattintással egy „redmonti” szerkezetű Linux felület hozható létre. Itt az alapvető műveletek elvégzésének módja megegyezik a Microsoft operációs rendszerekével.
Az UHU-Linux egyik észrevétlen, de különleges tulajdonsága a "supermount" (gyors és transzparens megoldás a tradicionális "mount/umount" parancsok helyett, amelyek a különböző adathordozók elérését tették lehetővé). amely a felhasználók számára egyszerűen megvalósítható hozzáférést biztosít az eltávolítható médiákhoz (CD-ROM, mágneslemez, különféle USB eszközök, stb.).

Egyszerű beállítás, széleskörű hardvertámogatás
UHU-Linux Office - 5. kép

Ma már alapkövetelmény, hogy egy modern operációs rendszer automatikus hardverfelismerő szolgáltatással rendelkezzen. Az UHU-Linux változata a kereskedelmi forgalomban kapható hardvereszközök széles skáláját támogatja és érzékeli. Az UHU-Linux Vezérlőpultja egy helyen kínálja fel a fontosabb hardver és rendszerbeállító segédeszközöket. A Vezérlőpult igen sok hibát tartalmaz, amelyeket az újabb 1.1 változat bétaverzióiban javítanak. Így ha csak teheti, kerülje a felhasználó ezt a területet.
A Vezérlőpult tartalmazza és könnyen kiválaszthatóan felkínálja a különböző grafikus beléptető rendszereket. Ezek segítségével gyorsan és könnyen beállítható a legtöbb általános szolgáltatás.
A disztribúcióba már az USB 2.0 támogatása is bekerült azonban ennek még ki kell forrnia magát .
A legfrissebb nyomtatók nagyrésze a CUPS (Common Unix Printing System) segítségével könnyen telepíthető. A Hot-plug támogatás lehetővé teszi az új, erre alkalmas hardvereszközök felismerését és beállítását. Az ACPI támogatás okosan gazdálkodik noteszgépünk akkumulátorának mindig szűkös energiájával. Az kereskedelemben kapható hálózati kártyák döntő többségét támogatja a rendszer, felismerésük automatikus. Az ismert videokártyák támogatása, beállítása egységes felületen, pár kattintással történik. A különféle USB eszközök automatikus felismerése, kezelése elősegíti ezek kényelmes használatát. A hangkártyák széleskörű támogatása, automatikus beállítása az ALSA hangrendszernek köszönhető. A nem ismert kártya beállításával azonban tényleg csak azok próbálkozzanak, akik értenek az Unix programozáshoz is.

Egyszerű rendszermenedzselés
UHU-Linux Office - 6. kép

Minden operációs rendszernek szüksége van karbantartásra. Az UHU Linux több hasznos segédeszközt is biztosít e feladatok ellátására. A Debian GNU/Linuxban már többszörösen bizonyított dpkg csomagkezelő gondoskodik az egyszerű programtelepítési és eltávolítási feladatok végrehajtásáról. A Midnight Commander-ben akár egy "Enter" leütésével is telepíthetőek a csomagok, de használhatók a régi jól bevált Debianos megoldások, a parancssoros telepítés, létezik a "dselect" parancs, és mindezek mellett grafikus telepítő programok is használhatók. Köszönhetően a dpkg csomagkezelőnek a függőségi problémák nem jelentenek veszélyt, a csomagok egyszerűen telepíthetők, maradéktalanul eltávolíthatók. A rendszer biztonságosan frissíthető az Interneten keresztül is. Az UHU-vezérlőpulton grafikus felületéből minden fontosabb rendszerkarbantartási feladat könnyedén elvégezhető. A rendszer távoli menedzseléséhez kiválóan alkalmazható az elterjedt és biztonságos ssh kapcsolat.

Széleskörű irodai csomagválaszték
UHU-Linux Office - 7. kép

Az OpenOffice.org 1.0.2 egy valódi irodai mindenes, ennek megfelelően szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt és prezentációkészítő alkalmazást is tartalmaz. Eredetileg többféle nyelven is hozzáférhető, az UHU-Linux 1.0 Office-ban az előretelepített magyar változat található, ami lehetővé teszi a legtöbb Microsoft Office dokumentum írását/olvasását akár Word, Excel vagy PowerPoint fájlról is legyen szó. Az OpenOffice 1.1-es újabb változata is elérhető az Interneten vagy a szaklapok lemezmellékleten, ha valaki frissíteni akar. A KOffice 1.2.1 egy másik, hasznos tulajdonságokkal felvértezett gyors irodai környezet, alapvetően a KDE alá tervezve.
Web böngészőként a Mozilla 1.3, a Konqueror 3.1.0 és a Galeon 1.3.3 is használható valamint az újabb csomagba bekerül az Opera linuxos változata.
A Mozilla-mail, a Kmail 1.5 és az Evolution 1.2.2 mind egy-egy levelező kliens, melyek támogatják a levelek titkosítását a személyiségi jogok megvalósítása érdekében. Használatuk nem bonyolultabb Windowsos társaikénál. Természetesen számos egyéb levelező is található az összeállításban.
A Lafisoft Raktárkezelő programjával naprakész raktárkészlet-, és útnyilvántartás készíthető, miközben a számlázási feladatok is elvégezhetőek.
A csomagban naptárak közül a Kalendar, címjegyzékként a KAddressBook és a Gnome-Card, projekt menedzsment alkalmazásként pedig az MrProject található meg.
Modern Internet kommunikációs eszközként bekerültek az általánosan alkalmazott üzenetküldő alkalmazások, ezek kompatibilisek az AOL, a Yahoo és az MS szolgáltatókkal.
A vállalkozók mindennapi munkáját nagyban segítheti a KJK Kerszöv Complex CD Jogtára, ami az elmúlt 10 év törvényeit, országgyűlési határozatait tartalmazza. Használatba vételéhez elég egy kattintás. Ez sajnos csak reklámként került a lemezre, ha tényleg szükség van rá elő kell fizetni a havonta megjelenő frissített változatot tartalmazó CD-re.
A Flash player, az Acrobat Reader és a RealPlayer mind mind részei az UHU-Linux 1.0 Office csomagnak.

Multimédia és játékok
UHU-Linux Office - 8. kép

A gPhoto és az XawTV a digitális kamerák használatát teszik lehetővé.
Az Mplayer 0.90 egy video lejátszó szoftver, amely minden ismert video formátumot lejátszik. DVD , Video-CD is megtekinthető vele. A szerzői jogok miatt aggódó többi disztribúcióval szemben a divX codec-et kezeli, így az avi típusú filmek is nézhetők. Viszont hogy a 16:9 arányú filmet hogy alakítsam át 4:3 arányra még nem sikerült megtudnom. Így ilyen esetben a képernyő alsó és felső részében fekete sáv látható. Ennek ellenére egyenlőre a legjobb linuxos megoldás. Az aktuális frissítések a matroska.free.fr oldalon keresztül elérhetőek.
Az XMMS 1.2.7 egy sokak által kedvelt multimédia alkalmazás, támogatja a legtöbb hang és video formátumot, pl. az MP3, OGG és az MPEG-video fájlokat.A Cdrecord 2.0, az XCDRoast és a K3B lehetővé teszik a CD és DVD írás.
A GIMP 1.2.3 a méltán ismert képszerkesztő alkalmazás képek utólagos módosítására, retusálására, tudása vetekedik a hasonló típusú jogdíjas programokéval.
A lapolvasók széles választéka támogatott, könnyen kezelhetőek az XSane és a GIMP alkalmazások segítségével.
A QCAD egy tipikus tervezőprogram, amivel mérnöki pontossággal lehet dolgozni.

Szerverek, Intranet és Internet szolgáltatások
UHU-Linux Office - 9. kép

Az UHU-Linux 1.0 kimondottan irodai felhasználásra készült, ennek ellenére benne rejlik a lehetőség, hogy akár szerver feladatokat is el lehessen vele látni. A kiegészítő CD-n található alkalmazásokkal akár web kiszolgálóként is használható.
Könnyen és gyorsan beállíthatók a különböző internetes kapcsolatok, a hagyományos modemeken túl támogatottak az ISDN, ADSL kapcsolatfelvételi módok is. Az internetről letölthető PHP 4.3.1 szkript nyelv támogatja az LDAP, a MySQL, a PostgreSQL és a Unix-ODBC modulokat. A Samba 2.2.8a SMB fájlszerver segítségével a hálózatunkon üzemelő Windows ügyfélgépek megosztásait érhetjük el, miközben szükség esetén saját eszközeink is hasonló módon kiajánlhatóak. Ha a Sambara szükségünk van érdemes a legutóbbi UHU bétaváltozattal frissíteni. Igen sok magyar iskola gondolta újra hálózatát a pénz hiány miatt és választotta kiszolgálónak az UHU-Linux szerverprogramjait. Természetesen rendelkezésre áll, és könnyen beállítható a Vezérlőpultban a méltán népszerű ProFTP, a Postfix levelezőszerver, az OpenSSH szerver, a DHCP szerver, a BIND DNS szerver, és az NFS szerver.

Egyszerű nyomtatás a CUPS nyomtatórendszerrel
A Common Unix Printing System (CUPS) az UHU-Linux alapértelmezett nyomtatási rendszere, tökéletes nyomtatási eredményt biztosít. A CUPS 1.1.18 több mint 1000 nyomtatótípust támogat! A támogatott nyomtatók ilyen nagy mennyisége és a bőséges beállítási lehetőség mellett a CUPS lehetővé teszi a nyomtatóeszközök hálózati megosztását is. Az UHU-Linux az egyik legjobb linuxos nyomtatási rendszert tartalmazza.

Biztonságos alapbeállítások
Nem szabad elfelejteni, hogy a nyugalmas időknek vége. Nemcsak a betörési kísérletek miatt kell figyelni , hanem az egyszerűbben kezelhető fejlesztői eszközök terjedése miatt a linuxos vírusok is szaporodnak.
Az UHU tartalmazza, és használja a tradicionális biztonsági rendszereket. Alapértelmezett szolgáltatásainak összeállításakor az egyik fő cél lehető legnagyobb biztonság elérése volt. A Linux rendszermag alapértelmezett csomagszűrője az iptables kezelése érdekében az UHU-Linux a Guarddog elnevezésű grafikus előtétprogramot tartalmazza. Felépítéséből eredően néhány kattintással beállítható. Támogatottak a GnuPG, az OpenSSH és az SSL bizonyítvánnyal rendelkező weboldalak.
A disztribúció támogatja a hitelesítésen alapuló helyi és hálózati fájlrendszerek elérését, LDAP, NIS vagy Windows NT szerverekhez.

Fejlesztők és fejlesztések támogatása
Nem áll rendelkezésre annyi fejlesztő eszköz, mint a legnagyobb disztribűciókban, azonban a meglévők gyors és hatékony fejlesztést tesznek lehetővé.
GCC 3.2.2, és C++ programnyelvek
Perl 5.8.0 és Python 2.2.2 szkriptnyelvek.
A GTK+ 2.2.1 és Qt 3.1.2 grafikus függvénykönyvtárak - a KDE és GNOME alapkönyvtárakkal együtt - jól használhatók grafikus alkalmazások fejlesztéséhez.
Rendelkezésre áll a Kdevelop 3.0, és a Quanta Plus 3.1.1 integrált HTML fejlesztői környezet.
A szerkesztőprogramok széles skálában állnak rendelkezésre. Például vim, joe, freddy.

A magyar nyelv tökéletes, kiemelt fontosságú támogatása
A fejlesztések kezdete óta az UHU-Linux szem előtt tartotta a magyar nyelv kiemelt minőségű támogatását. Az UHU-Linux alapértelmezésben kizárólag a magyar nyelvet támogatja, de nincs akadálya a többnyelvűség megvalósításának sem. A felhasználói programok, grafikus felületek, pl. a KDE és a GNOME szintén támogatják a többnyelvűséget. A saját honosításokon túl, folyamatosan támogatja a különböző honosító csoportok munkáját, így a Gnome grafikus környezet honosítását is. Így talán ebben a Linux csomagban található a legtöbb magyarított rész.

Főbb tulajdonságok
Az UHU-Linux Pentium kategóriájú vagy modernebb (i386 kompatibilis) processzorokra lett optimalizálva, emiatt ennél régebbi processzorokon működése nem garantált.
Az UHU-Linux 1.0 Office a következő főbb programokat tartalmazza:
Kernel 2.4.20
XFree86 4.3.0
Glibc 2.3.2
GCC 3.2.2
Samba 2.2.8a – azóta az 1.1 béta változatok már a 3-as változatra cserélték, ProFTPD 1.2.8, Postfix 2.0.7, OpenSSH 3.6.1p2
KDE 3.1.1, GNOME 2.2.1. - Az 1.1. változat legutóbbi béta kiadása a GNOME legtöbb komponensét a 2.4.1-es változatra frissíti. , IceWM, WindowMaker, Blackbox ablakkezelők.
OpenOffice.org 1.0.2_2003.04.12_hu – Az OpenOffice.org 1.1 változat is elérhető, KOffice 1.2.1
Mozilla 1.3_hu de az 1.1legfrissebb béta változatában megjelent az Opera webböngésző 7.21-es változata is , The GIMP 1.2.3, XMMS 1.2.7

Értékelés
UHU-Linux Office - 10. kép

Már maga a magyar nyelvű operációs rendszer fejlesztésére irányuló kezdeményezés is értékelendő. Néhány ember egy viszonylag tisztességesen használható rendszert hozott létre. Akinek a munkájához sok különleges program kell, és nem akarja azokat egyenként összeszedni jobb ha más Linuxot választ. Ha a játék a fő még mindig jobb a Windows. De ha olyan rendszert kívánunk amely biztonságos hátteret ad az irodai munkához és nem is kerül sokba, akkor mindenképp érdemes váltani. Akkor is gondolkozhatunk a váltáson ha a multimédia a fő szenvedélyünk vagy munkánk. Igaz, hogy a Linux még grafikus módban is egy más világ, de amennyire lehetett a fejlesztők igyekeztek megkönnyíteni a felhasználók dolgát. Mindazonáltal fontos még egyszer elmondani, átállás előtt nézzünk utána, hogy hardvereinket támogatja-e a Linux. Nagyon sok eszközt automatikusan felismer, azonban ha a mi eszközünk nem ilyen a kézi konfiguráláshoz komoly tudásra is szükség lehet. /Például ha parancssorból állítunk be egy videokártyát/. Egy 10-es fokozatú skálán az 1.1 változatok javításai ellenére is csak 7-esre értékelem. Azonban minősége gyorsan javul. Egy kis továbbfejlesztés után igazán jó esélyei lehetnének Magyarországon, ha csak a tőkehiány nem gátolja meg ezt.

UHU-Linux Office
URL: www.uhu.hu – Azoknak is érdemes megnézni, akik az UHU helyett más Linux változat mellett döntenek. Nagyon sok dokumentáció és leírás található az oldalon a kezdőtől a profi szintig.
disztribúció: A Linux számtalan disztribúciója közül az első magyarországi fejlesztésű
szint: haladó
téma: Az UHU-Linux első változatának bemutatása
megjelenés: Az UHU az 1.0-ás változatot még 2002 augusztusában vezette be, ennek 2 lemezes Office változata 2003 elejétől kapható. A megjelenés után a használók számtalan hibára hívták fel a figyelmet. Az 1.1-es béta változatok ezeket a hibákat orvosolják, valamint az egyes programok legújabb változatait tartalmazzák. A legfrissebb szám 2003 szeptember végei.
8 hozzászólás

Vendég

16 éve, 8 hónapja és 14 napja

valaki nem segitene dogat kell irjak a linuxro es kellene par dolog pl: a hardvereszkozok kezelese adatvedelem fajlkezeles legyszi segitsetek

válasz erre

Vendég

16 éve, 8 hónapja és 14 napja

ja

válasz erre

Vendég

21 éve, 6 hónapja és 10 napja

az url egyébként www.uhulinux.hu és nem uhu.hu (az könyvesbolt)

válasz erre

Vendég

22 éve, 1 hónapja és 11 napja

Indult egy fórum itt a Game Channel-en ebben a netes témában, érdemes azt átnézni... Egyébként nekem tökéletesen ment vele a net
UPC Chello, realtek rtl8139

válasz erre

Vendég

22 éve, 1 hónapja és 19 napja

Egy ostoba kérdés a netre ki nem jutó vendégnek: Külső vagy belső modeme van?
A belső modem bizony ciki, azokkal a Linux nincs nagy barátságban. Külső modemmel azonban ki kellene jutni a netre. Mindazonáltal, ha ilyen gondok vannak tényleg jobb a Windows. Mért a modem kézi beállítása bizony nem kis munka.

válasz erre

Vendég

22 éve, 1 hónapja és 22 napja

Ja, nagyon jó oprendszer, csak a netemet nem képes felismerni, segíteni eddig pedig senki nem tudott...
Így marad a winfos..........................

válasz erre

Vendég

22 éve, 1 hónapja és 23 napja

Új:
A Mandrake 9.1 és a Suse 9 videolejátszó képessége sem érte el az UHU-ét.
Hosé

válasz erre

Vendég

22 éve, 2 hónapja és 18 napja

A cikk megjelenésekor jelent meg a 4. béta.

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja