Ubuntu Linux 8.04

2008. május 15.
83.4061
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Gömi profilja, adatai
Gömi
Az operációs rendszer kiválasztása általában kompromisszumokra készteti az egyszeri felhasználót. Ez a megállapítás hatványozottan igaz az Ubuntu Linux esetében, hiszen egy bárki számára ingyenesen elérhető rendszerről van szó, ugyanakkor funkcionalitását, használati értékét tekintve már korántsem biztos, hogy minden felhasználó igényeit képes lenne kielégíteni. Félreértés ne essék, Hardy Heron-ra, a frissen kiadott Ubuntu verzióra a legkevésbé sem lehet ráhúzni a spártai jelzőt, kiváló alternatíva lehet az átlagos felhasználó számára.


Az Ubuntu legfrissebb verziója, Hardy Heron április 24-e óta elérhető a végfelhasználók számára. Az operációs rendszer egy Linux alapú, nyílt forráskódú, és ingyenesen letölthető szoftver, amelynek nagyjából fél évente jelenik meg egy-egy újabb kiadása, egy-egy újabb fantázianévvel megcímkézve, hogy ne csupán a verziószámok alapján különböztethessük meg az egyes változatokat. Az Ubuntu minden eszközt megad, amire egy átlagos felhasználónak szüksége lehet a hozzárendelt alkalmazások révén. Hogy mégis kinek jelenthet jó választást Hardy Heron, arra a következő bemutató keretében keressük a választ.

Ubuntu Linux 8.04 - 2. kép



Warty, Breezy, Gutsy, Hardy és a többiek


Ubuntu Linux 8.04 - 3. kép

Az Ubuntu első kiadása 2004 októberében jelent meg, mint egy Debian alapú disztribúció, amely fél évente kerül frissítésre, és bővül az Ubuntu család egy-egy újabb taggal. Maga a szó "Ubuntu" afrikai eredetű, és úgy lehetne lefordítani, mint "emberiesség másokkal szemben". Ez a név azt a közösséget takarja, amely a nyílt forráskódú rendszer fejlesztéséhez hozzáfogott. A verziószám mindig a kiadás dátumát takarja, méghozzá oly módon, hogy az első szám jelöli az évet, a második pedig azt a hónapot, mikor is az adott verzió napvilágot látott. Hardy Heron 2008 áprilisában jelent meg, így értelemszerűen a 8.04-es verziószámot kapta. Mint ilyen, immár a kilencedik verziót képviseli a sorban, a névválasztás pedig rendre az állatvilágból való, az elé pedig egy olyan jelzőt illesztenek, amely a fejlesztők szerint jellemzi a szóban forgó alapprogramot.

Az Ubuntu Linux operációs rendszerek számos előnnyel bírnak még azon túl is, hogy ingyenesen elérhetőek a felhasználók számára. Ide sorolhatnánk a stabilitást, a szerény gépigényt, valamint azt, hogy csendesen megfér a Windows operációs rendszer mellett is, ez utóbbi pedig a kemény kócsagra (Hardy Heron) határozottan igaz.

Igásló új nyereggel

A Linux legnépszerűbb operációs rendszerének neve a megjelenésétől kezdve egybeforrott a megbízhatósággal a desktop rendszerek között, az utóbbi néhány frissítéssel szemben az új verzió pedig nem csupán egy alapos ráncfelvarrást jelent, bár kétségtelen, hogy külseje nem hoz látványos változásokat, így marad az eddig megszokott barna-narancssárga profil is.

Ubuntu Linux 8.04 - 4. kép

Ami pedig a motorháztető alatti dolgokat illeti, azért észrevehetőek az újítások, melyek mind-mind az új verzió stabilitását, és/vagy a rendszer gyorsaságát szolgálják. Vagyis megújult a lemezkezelés, a kernel, és többek között gyorsabban is tölt be a rendszer indításkor, valamint gyorsabban futtatja az alkalmazásokat is.


Ubuntu Linux 8.04 - 5. kép

Az egyik legnagyobb újdonság a telepítéshez köthető. Pontosabban egy újfajta telepítési módozat, mely Wubi névre lett keresztelve. Ennek köszönhetően az Ubuntu-t úgy telepíthetjük Windows operációs rendszer alá, mintha egy alkalmazás lenne, és eztán magát a rendszert, melyet az Ubuntu külön meghajtóként kezel, a Windows egyetlen fájlnak látja. Ha pedig a felhasználó úgy dönt, hogy a továbbiakban nincs szüksége a Linux-ra, egy "hagyományos" uninstallálással eltávolíthatja azt. Az alkalmazások között olyan újdonságok szerepelnek a Wubi-n túl, mint a Brasero CD-író program, a PulseAudio mint alapértelmezett lejátszó, vagy például a beépített BitTorrent kliens.

A csendestárs

Az kemény kócsagot aztán senki nem vádolhatja azzal, hogy nem hajlandó a kompromisszumra. Mint azt az előbb megemlítettük, a rendszer oly könnyedén telepíthető a Windows alá, mintha valami egyszerű alkalmazásról lenne szó. Gyaníthatóan a felhasználók többsége ilyen formában használja a Linux ezen disztribúcióját, hiszen mindig jól jöhet egy segítőkész társ a szeszélyes Windows mellé.


Ubuntu Linux 8.04 - 6. kép

A telepítés pofonegyszerű. Nem szükségeltetik más hozzá, mint az Ubuntu honlapjáról letölteni a mintegy 700 megabájtos tükörfájlt, majd miután azt CD-lemezre kiírtuk, indulhat is a telepítés. Lehetőségünk van ugyanakkor ingyenes telepítőlemezt is igényelni, de az elsősorban promóciós célokat szolgál, a hazai Ubuntu portál is inkább a letöltést javasolja.

Amennyiben a rendszert önmagában szeretnénk telepíteni, úgy nincs más dolgunk, mint behelyezve a lemezt újraindítani a gépet, és boot-olni egyet a CD-ről. Eztán a telepítő lépésről lépésre elvégzi a dolgát, igazán nem szükséges informatikus diploma a művelethez, pofonegyszerű az egész. A Windows alá való telepítéskor nem különben egyszerű dolog, minden bizonnyal ezt a megoldást választja a felhasználók zöme az Ubuntu használata során. Az installálás során megadhatjuk, hogy mégis mennyi tárterületet kívánunk Hardy Heron rendelkezésére bocsátani. Amennyiben el vagyunk engedve a szabad területtel, úgy semmiképp ne spóroljunk vele, de 6-7 gigabájtot mindenképp szánjunk a dologra. Újraindítva eztán a gépet már választhatunk a boot menüből, mégis mely rendszert szeretnénk indítani. Mindent összevetve a telepítés hihetetlen egyszerű művelet.


Ubuntu Linux 8.04 - 7. kép

Ha az Ubuntu Linux-ra esik a választás, elindítva azt egy letisztult felhasználói felület tárul elénk, a képernyő közepén pedig ott virít majd Hardy az aktuális Ubuntu kedvenc. Az erőforrások kezelése rendkívül kifinomult, szinte elképzelhetetlennek tűnik, hogy az Ubuntu galibát tudna okozni lefagyásokkal, vagy egyéb hasonló finomságokkal. De ami mégis a legjobban tetszett az az alkalmazások kezelése: Rendkívül egyszerű a telepítés/eltávolítás művelete, a frissítés nemkülönben. Attól függetlenül, hogy fél évente újabb verzió kerül kiadásra az Ubuntu-ból, a fejlesztők 18 hónapig látják el biztonsági frissítésekkel a felhasználókat. Ha kedvünk tartja a 8.04-es verzió részeként használhatjuk immár a Firefox 3-ast is, igaz ugyan, hogy ennek még csak az utolsó béta verzióját, azonban erről a böngészőről szinte csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, így érdemes bepróbálni a béta verziót, júniusban egyébként is érkezik a teljes változat.

Ez mind szép és jó, de persze nincsen rózsa tövis nélkül, ahogyan az Ubuntu-nak is léteznek hibái, illetve hátrányosságai a népszerűbb rendszerekhez képest. Játékprogram? Felejtsétek el! Az Ubuntu disztribúció, meg úgy a Linux általában nem erre való, aki játékra használja a gépet, annak nem lesz különösebb szüksége az Ubuntu-ra. Továbbá említhetnénk a hardverek telepítését. Kétségtelen, hogy nehézkesebb illesztőt találni, és olykor komolyan képes lehet megizzasztani az embert egy-egy eszköz telepítése.

Egy hónapig összezárva

Egy számítógép felhasználó megunva a Windows Vista rigolyáit elhatározta, hogy 30 napon keresztül nem használ más operációs rendszert, csak az Ubuntu Linux-ot. Tervének nagy felhajtást csinált, fórumokon hirdette partizánakcióját, majd megosztotta tapasztalatait másokkal is a világhálón. Persze ne egy átlagos felhasználóra gondoljunk úgymond, az illető a mezei alkalmazásokon túl jó néhány egyéb programot futtatott számítógépén.

Ubuntu Linux 8.04 - 8. kép

Az illető gyakorlatilag megerősített minket abban a képben, ami eddig élt bennünk az Ubuntu-val kapcsolatban. Bizonyos területeken ugyanis meglepően jobban teljesít, és használhatóbb, mint például a Windows disztribúciók, viszont vannak fogyatékosságai is, melyek révén nem képes kiszorítani a konkurenciát a merevlemezről. Főleg azért nem, mert például az említett felhasználó PhotoShop-al dolgozik, és gyakran használja játékra a számítógépet, ezen grafikus alkalmazások futtatására viszont nem a legjobb az Ubuntu, így kénytelen-kelletlen marad az erre való Windows operációs rendszer.

Olcsó hús sűrű lével

Mit is mondhatnánk zárásképpen még a legfrissebb Ubuntu Linux-ról? Csak ismételni tudjuk önmagunkat: Kétségtelen, hogy az Ubuntu ízig-vérig kompromisszum, ha azt magára hagyjuk a merevlemezen, bár mindig a cél szentesíti az eszközt, szokás emlegetni a közhelyet ilyenkor.


Ubuntu Linux 8.04 - 9. kép

Hardy Heron személyében egy igazán pofás, egyszerűen kezelhető, használati értékében jelentősen javult operációs rendszert ismerhettünk meg. Summázva a látottakat, abszolút pozitív benyomást keltett a rendszer, valóban érezni rajta, hogy a fejlesztők rengeteg dolgot tökéletesítettek, finomítottak rajta. Ki tudja? Talán az Ubuntu egyszer kinövi majd saját korlátait, és egyre szélesebb kör használja majd. Erre minden esélye meg is van, az ősszel (pontosabban novemberben) érkező utód, az Intrepid Ibex újabb látványos újításokkal kecsegtet, mint például a desktop újragondolása, vagy a mobileszközök szélesebb körű támogatása.

Akárhogy is, az Ubuntu lelkes fejlesztői ismét nem okoztak csalódást, az átlagos felhasználó számára talán a létező legolcsóbb és legkézenfekvőbb megoldást jelenti, ha nincsenek különösebb igényei a PC felhasználásával kapcsolatban.

Az Ubuntu magyar honlapja:
www.ubuntu.hu
19 hozzászólás

marco

15 éve, 7 hónapja és 10 napja

Vendég írta:
Sziasztok !
segitsetek létszi.

leált az xboxom. hogyan tudnám telepiteni .?
köszi
Ennek a topiknk ehhez SEMMI köze. Válassz megfelelő topikot és tedd fel ott a kérdésedet.

válasz erre

Vendég

15 éve, 7 hónapja és 10 napja

Az xbox-al kapcsolatban a következő email cimre válaszóljatok ...
sima xboxom van.
email:cofi68@freemail.hu

válasz erre

Vendég

15 éve, 7 hónapja és 10 napja

Sziasztok !
segitsetek létszi.

leált az xboxom. hogyan tudnám telepiteni .?
köszi

válasz erre

marco

15 éve, 10 hónapja és 4 napja

mrphoenix írta:
És most?
Most elérhető.

válasz erre

mrphoenix

15 éve, 10 hónapja és 4 napja

És most?

válasz erre

marco

15 éve, 10 hónapja és 4 napja

mrphoenix írta:
Én néztem, de access denied fogadott.meglepett smiley

válasz erre

mrphoenix

15 éve, 10 hónapja és 4 napja

Nézzetek be IDE menő smiley

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

16 éve, 20 napja

[Tiltott felhasználó!]

Vendég

16 éve, 20 napja

egyeek fel a cim.viki.babacska@hotmail.comnyelvnyújtó smiley

válasz erre

Vendég

16 éve, 4 hónapja és 1 napja

Jo lene ha valak megmondaná hogyan tölthetem le az avast virusirto prpgramot.Vagy esetleg megadná a licenc számotmeglepődött smiley

válasz erre

Vendég

16 éve, 6 hónapja és 23 napja

Avast-nak van ingyenes vírusirtója a linuxhoz. Nekem telepítve van, de csak néha kapcsolom be. 1x találtam vírust, de az is win-es exe file volt. De nem fertőzött meg semmit, pedig a wine alatt használtam is. Google-ban keressél rá. Azt biztosan tudom, hogy regisztrálni kellett és kaptam egy felhasználói kódot hozzá az avast-tól.

válasz erre

Vendég

16 éve, 6 hónapja és 23 napja

Én (ha jól emlékszem) 2006 februárban álltam át Ubuntura, az XP-ről. Eleinte szívtam párszor, főleg a hardver beállításokkal. De eldöntöttem a gépemen nem lesz Win többet, így kitartottam mellette. Most már megszoktam és nem is hiányzik a win. Játszani ált böngészőben is játszható progikkal szoktam. Klánháború és társai. De a Regnum sem rossz. Készítettem már saját DVD filmet a családi videókból. Menüvel, zenével, illetve feliratokkal. Rengeteg program van a linuxhoz. Sok időbe telik, amíg az ember megtalálja azt ami neki kell. De igaz, hogy majdnem mindent meg lehet csinálni rajta. MS felőlem éhen halhat, mert nem fogok visszatérni a winhez.

válasz erre
12a(z) 2 -ből
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja